NOS zal ook OS 2022 en 2024 mogen uitzenden na deal met Discovery

De Olympische Spelen blijven ook de komende jaren te zien bij de NOS. De omroep heeft een akkoord bereikt met Discovery over een nieuwe sublicentie voor de Spelen van 2022 (Peking) en 2024 (Parijs). 

Deze overeenkomst bouwt voort op bestaande afspraken, aangekondigd in 2017, waarbij Discovery de audiovisuele rechten in sublicentie heeft gegeven aan de NOS voor de Olympische Winterspelen PyeongChang 2018 en Olympische Spelen Tokyo 2020, die deze zomer zullen plaatsvinden. In 2017 kocht Discovery de Europese rechten voor vier Olympische Spelen voor een bedrag van 1,3 miljard euro. Eurosport is daarmee het hoofdkanaal voor de Olympische Spelen. 

De NOS heeft een sublicentie weten te kopen waarmee de Spelen ook op bij de publieke omroep zichtbaar is. De NOS heeft in de huidige deal alleen de TV- en radiorechten. Ze mogen alle sporten op twee na live uitzenden. Welke sporten alleen live bij Eurosport te zien zijn, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk zal dit gaan op de nieuwe olympische sporten als klimmen en surfen. Wil je echter online naar de Spelen kijken, moet je bij Eurosport (app) of Discovery+ wezen.  

"Het olympisch vuur blijft branden bij de NOS", zegt Gerard Timmer, algemeen directeur bij de NOS. "We hebben vorig jaar gemerkt wat het gemis van sport betekent voor de samenleving. Sport verbindt, socialiseert en enthousiasmeert. Dat we in de komende vier jaar drie Olympische Spelen voor iedereen in Nederland mogen uitzenden, is goed nieuws. Voor het Nederlands publiek maar ook voor de Nederlandse sport."

"En dat alles blijven we doen op de manier die men van ons gewend is", gaat Timmer verder. "Met live-verslag, voor- en nabeschouwingen, deskundigheid aan tafel en ter plekke, met analyses, interviews en achtergronden. Zoals we doen sinds 1964, het jaar dat de Olympische Spelen voor het eerst bij de NOS te zien waren." Uw redacteur hoopt dat de NOS de analyses en het geouwehoer laat zitten en vooral sport gaat uitzenden.  

Ook Discovery is blij in het persbericht. “Bij Discovery streven we ernaar om voor iedereen de juiste content te creëren, van de breed geïnteresseerde tot de gepassioneerde fan van zeer specifieke onderwerpen, met passie, ervaring en state-of-the-art technologie. “Powering People’s Passions”, is onze missie”, zegt Susanne Aigner, GSVP Discovery GSA & Benelux. ”Sport is een belangrijk onderdeel van het DNA van Discovery en blijft voor ons een prioriteit, zeker als ‘Home of the Olympics’. Onze overeenkomst met de NOS is geweldig nieuws, omdat we toegang tot gratis uitzendingen van de Olympische Spelen kunnen garanderen voor iedereen. Daar komt bij dat kijkers op ons platform discovery+ en via Eurosport geen enkele minuut en geen enkele sport van de Spelen hoeven te missen.”