Groenewegen maakte rentree in wielerpeloton in Giro d'Italia

Dylan Groenewegen maakt zijn comeback in het peloton in de Giro d’Italia. De schorsing van de Nederlander loopt volgende week vrijdag op 7 mei af, één dag later zal de 27-jarige sprinter zijn rentree maken in het wielerpeloton.

Normaal gesproken was de planning dat Dylan Groenewegen zijn rentree in het peloton in de Ronde van Hongarije, die 12 mei van start gaat. De 27-jarige Nederlander zou zodoende rustig zijn rentree maken in het wielerpeloton, met daarna nog een aantal kleinere koersen.

Nu kiest Groenewegen toch voor de Ronde van Italië. Doordat Chris Harper, die normaal stond gepland voor de Giro d’Italia, niet fit is voor de eerste grote ronde van het jaar kwam een plaatsje vrij en de teamleiding besloot die aan Groenewegen te geven.

"We hebben beslist dat die plek naar Dylan gaat", verklaart Merijn Zeeman, sportief directeur van de ploeg. "Dylan is één van onze kopmannen, maar heeft door zijn lange schorsing al een hele poos niet kunnen koersen. We hadden voor hem een mooi programma uitgestippeld waarmee hij in de luwte kon terugkeren in het peloton. Alleen is er door corona intussen al een streep door de Ronde van Noorwegen gegaan en is het van de andere wedstrijden die hij zou rijden nog maar afwachten of ze echt zullen doorgaan. Met deze oplossing kiezen we voor meer zekerheid, want na negen maanden zonder wedstrijden is het voor Dylan wel de bedoeling dat hij weer in competitie komt."

Over de sportieve ambities met de viervoudig ritwinnaar van de Tour de France laat Zeeman zich niet uit. "Dylan heeft weliswaar hard gewerkt voor zijn rentree, maar hij heeft geen koersritme en zal na alle gebeurtenissen zijn plaats in het peloton weer moeten vinden. Dat heeft nu de prioriteit. Met David Dekker hebben we nóg een rappe man in de ploeg, dus we hebben meerdere opties voor verschillende situaties. Het is superfijn dat Fabio Jakobsen in Turkije een mooie rentree heeft gemaakt. Nu Dylan zijn straf heeft uitgezeten, is het te hopen dat voor hem dadelijk hetzelfde geldt. Dat is nu even het belangrijkste. Ik hoop dat iedereen hem die kans ook geeft."

Voor Groenewegen zal het zijn eerste Ronde van Italië worden. In het verleden deed Groenewegen van de grote rondes alleen de Tour de France, waarin hij vrij succesvol was met vier etappezeges in drie edities.