COVID-19: Vanaf 15 mei quarantaineplicht voor reizen uit risicogebied

Vanaf 15 mei komt er een quarantaineplicht voor mensen die vanuit een risicogebied naar Nederland reizen. Ingewijden melden dat het demissionaire kabinet daar morgen een besluit over neemt.

Het is nu al de bedoeling dat reizigers uit risicolanden tien dagen in quarantaine gaan, maar veel mensen houden zich daar niet aan. Daarom wordt de zelfisolatie een verplichting, en bij overtreding wordt een boete opgelegd. De hoogte daarvan wordt bepaald door het Openbaar Ministerie, maar zal waarschijnlijk 95 euro worden.

De quarantaine duurt in principe tien dagen, maar kan verkort worden tot vijf dagen als iemand op de vijfde dag een coronatest laat doen die negatief blijkt. De plicht gaat gelden voor iedereen die vanuit een gebied met code oranje of rood komt, met welk vervoermiddel dan ook. Op dit moment is dat de hele wereld. Wie naar Nederland komt, moet een verklaring invullen en overleggen, met daarbij de plek waar de quarantaineperiode wordt uitgezeten.

Belteams van het ministerie van VWS gaan controleren of mensen daadwerkelijk in quarantaine zijn gegaan. Ook dat gaat via steekproeven. Als het belteam een tip krijgt dat iemand zich er niet aan houdt, kan de burgemeester worden ingeschakeld, die dan kan optreden.