FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 april 2021

Europees avontuur van Ajax eindigt in Rome

Ajax is er donderdag niet in geslaagd om de halve finale van de Europa League te bereiken. De ploeg van Erik ten Hag kwam dankzij een goal van Brian Brobbey weliswaar op voorsprong tegen AS Roma, maar zag het tweede doelpunt dat het zo hard nodig had afgekeurd worden door de VAR. Edin Dzeko zorgde er uiteindelijk voor dat het 1-1 werd tussen de beide ploegen.

Maarten Stekelenburg keerde na zijn blessure weer terug in de basis elf bij Ajax en Sean Klaiber verving de geschorste Devyne Rensch. Voor de rest waren er geen wijzigen in vergelijking met het thuisduel tegen AS Roma.

Bij AS Roma begon Rick Karsdorp in de basis elf en direct vanaf de eerste minuten werd het duidelijk wat het plan was van de Italianen. AS Roma gunde de Amsterdammers de bal, en probeerde zelf met een snelle uitval gevaarlijk te worden. In de eerste tien minuten kwamen de Romeinen er tot twee gevaarlijk uit. Vanuit een corner van Ajax kwam As Roma via Lorenzo Pellegrini er gevaarlijk uit, maar zijn schot ging recht op Stekelenburg. Niet veel later kwam Jordan Veretout tot scoren, alleen deed de Fransman vanuit buitenspel.

Na het buitenspeldoelpunt van AS Roma kreeg Ajax meer grip op de wedstrijd. Na een foute inspeelpass van AS Roma-doelman Pau López kreeg Antony de bal, die de bal goed terug legde op Davy Klaassen. Het schot van de aanvallende middenvelder van Ajax werd echter gekraakt. Na de eerste kans van de Amsterdammers kregen ze nog enkele mogelijkheden, onder meer via Dusan Tadic, maar tot twee maal toe ging de bal recht op de keeper. Ook hoopte de aanvoerder van Ajax op een penalty, nadat hij lichtjes werd aangeraakt in het strafschopgebied, alleen vond de Engelse scheidsrechter dat er niks aan de hand was. Vlak voor rust werd Ajax nog een aantal keer dreigend vanuit een corner, maar bij rust stond het nog altijd 0-0.

In de rust bracht Erik Ten Hag Brian Brobbey voor Antony en de 19-jarige spits liet zich direct zien. Na een prachtige lange bal van Perr Schuurs maakte Brobbey koelbloedig de 0-1. Ajax leek snel na de openingstreffer ook de 0-2 te maken. Na een afstandsschot van Brobbey, die niet goed verwerkt werd door AS Roma-doelma Pau Lopez werkte Tadic binnen. Maar na tussenkomst van de VAR keurde de scheidsrechter het doelpunt af doordat Nicolás Tagliafico even daarvoor een overtreding maakte.

Ajax ging op zoek naar de 0-2 en had volledige controle over de wedstrijd, maar na een aanvallende wissel van Ten Hag Mohammed Kudus voor Edson Alvarez viel snel daarna snel de gelukkige 1-1. Edin DZeko schoot de bal binnen nadat de voorzet van richting werd veranderd en de bal voor de voeten viel voor de Bosnische spits.

Met nog twintig minuten te gaan probeerde Ajax het nog wel, maar tot grote kansen kwamen de Amsterdammers niet meer ondanks de aanvallende wissels nog met Oussama Idrissi en Lassina Traoré, waardoor AS Roma de halve finale van de Europa League speelt tegen Manchester United.

Random Pics van de Dag #285

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Al Capone's Spaghetti

Al Capone (ook wel Snorky voor vrienden) is natuurlijk de meest beruchte maffiabaas die er ooit heeft rondgelopen. Veel mensen weten dat hij niet is gearresteerd vanwege de vele moorden die hij liet plegen maar voor belastingfraude. Hij heeft 7 jaar in Alcatraz mogen vertoeven. In Alcatraz kreeg hij de diagnose Syfilis. Ondanks dat hij een van de eerste mensen was die een innovatieve penicilline behandeling kreeg tegen Syfilis is hij er nooit helemaal bovenop gekomen. Wat veel mensen echter niet weten is dat Al Capone ook een eindbaas was in de keuken.

Wasteland 3-uitbreiding The Battle of Steeltown aangekondigd

Wasteland-ontwikkelaar InXile heeft de eerste portie DLC aangekondigd voor Wasteland 3, genaamd Battle of Steeltown. Het gaat om een uitbreiding met een compleet nieuwe locatie vol nieuwe vijanden, wapens, pantsers en world encounters.

De Rangers worden opgeroepen om een bezoek te brengen aan Steeltown, het pompende hart van Colorado's staalindustrie. Recent zijn leveringen vanuit Steeltown uitgebleven en The Patriarch, Colorado's zelfbenoemd leider, wil weten wat er gaande is. Er schijnt zich de nodige tumult voor te doen in Steeltown en het is aan de speler om het lot van het grote industriecomplex te bepalen. Dat kan onder andere met behulp van nieuw geïntroduceerde gameplay mechanics zoals niet-dodelijke wapens, elemental shields, stacking status effects en andere zaken die een nieuwe dimensie moeten moeten geven aan de spelervaring.

Battle of Steeltown kan alleen of in co-op doorlopen worden en het verhaalverloop past zich aan aan de keuzes die de speler tot dan toe heeft gemaakt. De uitbreiding komt uit op 3 juni voor pc (Steam/GOG) en consoles (Xbox One/Series X|S, PlayStation 4/5) en gaat zo'n €15 kosten.

Man eist 'iets kostbaars'; neemt genoegen met fiets 15-jarige

Een 15-jarige jongen is woensdagmiddag onder bedreiging van een mes bestolen van zijn fiets in Amsterdam. De verdachte alsmede de fiets zijn niet meer aangetroffen. Het slachtoffer is niet gewond geraakt en heeft aangifte gedaan. De politie zoekt getuigen.

De jongen was naar de supermarkt geweest en vertrok rond 17.15 uur op de fiets naar huis. Ter hoogte van de Groen van Prinstererstraat werd hij tegengehouden door een man, die onder bedreiging van een mes 'iets kostbaars' eiste. Omdat de jongen niets bij zich had, moest hij zijn fiets van het merk Koga Miyata afstaan.

De man met het mes ging er met de fiets van het slachtoffer vandoor en vluchtte in de richting van het Van Beuningenplein. Volgens het slachtoffer zat de man toen hij eerder op de middag naar de supermarkt fietste ook al op een betonnen bankje rond een boom op de Groen van Prinstererstraat.

Signalement
Het betreft een man van rond de 50 jaar, met een donkere huidskleur, rond de 185 cm lang, met een breed gespierd postuur. De man droeg een zwartkleurig gebreid mutsje en mondkapje, een donkergroene jas en een zwartkleurige broek met een witte lijn aan de zijkant van de pijp en zwarte sokken onder zwarte Nike Air schoenen. Als laatste opvallend kenmerk had de man eelt op de vingertoppen en zwarte nagels.

Getuigen
De politie is een onderzoek gestart en zoekt getuigen. Heeft u iets gezien wat mogelijk met deze beroving te maken kan hebben? Neem dan contact op met 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Rick and Morty duiken op in Tom Clancy’s Rainbow Six Siege

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege introduceert twee exclusieve Rick and Morty-bundels genaamd Sledge Gromflomite en Smoke Pickle Rick, in samenwerking met Adult Swim. De bundels zijn vanaf vandaag 20:00 uur verkrijgbaar.

De Sledge Gromflomite-bundel bevat alle items die nodig zijn om te overleven en sterrenstelsels te verdedigen. De bundel bevat het Sledge Gromflomite-uniform en -hoofddeksel, de Federation Defense-attachment skin, wapenskin voor de M590A1 en een Seal Team Rick-charm.

Verder trekken spelers de beruchte uitrusting aan die Rick heeft geholpen om de riolen te overleven en therapie te vermijden. De Smoke Pickle Rick-bundel bevat het Pickle Rick Rat-pak en -hoofddeksel, een Portal Gun-attachment skin, wapenskin en een Pickle Rick-charm.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is verkrijgbaar voor PlayStation 5, Playstation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en Windows pc via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook is Tom Clancy’s Rainbow Six Siege onderdeel van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice.

SaGa Frontier Remastered vanaf vandaag verkrijgbaar

Square Enix maakt bekend dat SaGa Frontier Remastered, de HD-remaster van de JRPG-klassieker SaGa Frontier, nu wereldwijd verkrijgbaar is voor Nintendo Switch, PlayStation 4, pc via Steam en mobiele apparaten (iOS en Android).

SaGa Frontier Remastered is ontwikkeld onder supervisie van Akitoshi Kawazu, de general director van de SaGa-serie, en producer Hiroyuki Miura, met artwork van Tomomi Kobayashi en muziek van Kenji Ito. Zowel de fans als nieuwkomers kunnen genieten van een schat aan nieuwe verbeteringen en toevoegingen die niet in het in 1998 uitgebrachte origineel zaten. SaGa Frontier Remastered verschijnt voor het eerst in Europa en biedt spelers geremasterde graphics, nieuwe scenario-content met de populaire Fuse die debuteert als achtste speelbare personage, en nieuwe personage-evenementen. Daarnaast biedt de game updates om op dubbele en driedubbele snelheid te kunnen spelen, een New Game+ Mode, een opnieuw ontworpen gebruikersinterface, een story chart-functie en autosave.

Racegame F1 2021 aangekondigd

Vandaag kondigen Codemasters en de nieuwe uitgever van de studio Electronic Arts F1 2021 aan. De volgende generatie race-ervaring, met de teams, coureurs en circuits van het 2021 FIA Formula One World Championship wordt op vrijdag 16 juli uitgebracht.

F1 2021 bevat een nieuwe verhaalmodus, een uitgebreide Carrièremodus voor twee spelers en drie nieuwe circuits waaronder Portimão, Imola en Jeddah die voor alle spelers als gratis content beschikbaar komt na de release. In de nieuwe verhaalmodus Braking Point beleven spelers een reis van de Formula 2 tot de sterrenstatus in de wereld van de Formula 1. Spelers ervaren zowel op als naast de baan de rivaliteit, emotie en toewijding om te presteren op het hoogste niveau. Bovendien krijgen spelers opnieuw te maken met de verguisde Devon Butler, die zijn rentree maakt in de game na zijn debuut in F1 2019.

F1 2021 breidt zijn Carrièremodus uit met een nieuwe mogelijkheid om met twee spelers te spelen. Hierdoor wordt het mogelijk om online vrienden toe te voegen en coöperatief te spelen of verschillende teams te kiezen en de rivaliteit op het circuit uit te vechten in synchrone race-sessies. Elke coureur heeft de complete controle over hun hulpmiddelen waardoor spelers van elk niveau het tegen elkaar kunnen opnemen. De Carrièremodus introduceert ook de 'Real' seizoensstart, die spelers de mogelijkheid geeft om op elk moment in het seizoen in te stappen met de huidige standen uit het wereldkampioenschap van de coureurs en constructeurs.

Terugkerende modi zijn de coureur-manager-ervaring My Team, split-screen voor twee spelers, kortere seizoenen voor F1 en F2, de esportsintegratie en toegankelijke menu’s. Voor de eerste keer komt F1 2021 naar de Xbox Series X|S en PlayStation 5, waardoor de game een visuele boost en snellere laadtijden krijgt.

F1 2021 komt wereldwijd uit op de PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam. Spelers die de Standaard Editie pre-orderen krijgen het Braking Point Content-Pakket met een set van exclusieve in-game items geïnspireerd door de fictieve sterren van de nieuwe verhaalervaring en 5.000 PitCoins. De voordelen van de Digital Deluxe Editie zijn zeven iconische F1-coureurs die zijn te gebruiken in My Team en binnenkort worden onthuld, extra aanpasbare content, 18.000 PitCoins, het Braking Point Content-Pakket en drie dagen eerder toegang tot de volledige game. F1 2021 ondersteunt Xbox Smart Delivery en PlayStations gratis upgrade wanneer spelers de overstap maken naar een Xbox Series X|S of PlayStation 5.

Guardian Games keert terug in Destiny 2 op 20 april

Guardian Games keert terug in Destiny 2. Vanguard-leider Zavala roept op om de klassencompetitie weer te starten en dus strijden spelers in het gratis in-game-evenement tegen elkaar om te bepalen welke klasse het beste is. Guardian Games begint op 20 april en eindigt tijdens de Closing Ceremonies op 7 t/m 9 mei.

Hunters, Warlocks en Titans nemen het tegen elkaar op in verschillende uitdagingen. Guardians die Contender Cards en Triumphs voltooien tijdens de Guardian Games worden beloond door Eva Levante. Elke week is er een nieuwe kans om erkend te worden als de beste klasse.

Guardians kunnen verschillende beloningen verdienen in de loop van Guardian Games, zoals de Heir Apparent Exotic Machine Gun en catalyst, een Exotic Sparrow, Legendary klasse-items, twee emblemen en twee shaders. Eververse heeft een nieuwe Guardian Games Universal Ornament Set met gloeiende klasse-items, een nieuw wapenornament voor Heir Apparent, sportieve Exotic emotes en meer in de aanbieding.

Guardians die de openingsquest hebben voltooid kunnen een speciaal Guardian Games-jack ophalen. Spelers die deelnemen aan de Guardian Games Closing Ceremony kunnen een gouden speld ophalen ter herinnering aan de winnende klasse.

Aan het einde van elke week worden er gouden, zilveren en bronzen aura’s aan elke klasse toegekend die de week erna geldig blijven. De winnende klasse wordt uiteindelijk erkend tijdens de Guardian Games Closing Ceremonies op 7 t/m 9 mei. Ook wordt er een trofee in de Tower tentoongesteld ter ere van de winnende klasse.

Update: Sidney Smeets beschuldigd van "het lastigvallen van jongens", D66 stelt onderzoek in

Update 15-04-2021 18:45

Sidney Smeets (D66) stapt op als Kamerlid. Dat heeft D66 zojuist bekend gemaakt. ,,Na de rollercoaster van gisteren staat vandaag voor mij voorop dat ik wil voorkomen dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht’’, zegt Smeets in een schriftelijke verklaring.

Bericht gisteren:

Sinds deze week worden er op Twitter allerlei vage beschuldigingen geuit aan het adres van Sidney Smeets (45) ,Tweede Kamerlid van D66. Smeets zou zich schuldig hebben gemaakt aan het contact zoeken met jonge jongens op Twitter om daarna in hun DM te verschijnen. Voor zover lijken alle jongens ouder dan 16 jaar te zijn geweest op het moment van contact leggen, maar de jongens geven vrijwel allemaal aan zich geintimideerd te hebben gevoeld door Smeets.

Om hun beweringen kracht bij te zetten postten ze screenshots van contactmomenten met Smeets. Smeets is als advocaat betrokken geweest bij de verdediging van pedofielen vereniging Martijn dus de link naar pedofilie wordt door velen gelegd.

D66 heeft zojuist een verklaring uitgegegeven naar aanleiding van de beschuldigingen aan het adres van Smeets:

Lees hier de eerste reactie van Anne-Marie Spierings, Sigrid Kaag en Sidney Smeets op de recente berichten.

  • Anne-Marie Spierings, partijvoorzitter
    “Op woensdag 31 maart is er bij de partij een bericht binnen gekomen. Dit betrof een bericht over mogelijk ongewenst gedrag van Sidney Smeets in de periode voor zijn kandidatuur als Kamerlid. De melder had dit niet zelf ervaren, maar zei namens anderen te spreken. Sinds dat moment is er meermaals contact geweest met de melder om meer informatie te krijgen. Als eindverantwoordelijke voor integriteit in de vereniging laat ik me daarbij adviseren door het recent ingestelde Team Verantwoord Gedrag. Samen met Sigrid Kaag heb ik op basis van die melding een indringend gesprek gehad met Sidney Smeets. Gisteren zijn ook via sociale media een aantal berichten over Sidney Smeets gedeeld. Die zijn voor de partij aanleiding geweest opnieuw het gesprek met hem aan te gaan. Omdat we dit goed en zorgvuldig willen aanpakken, hebben we – conform de nieuwe werkwijze van de partij – besloten advies te vragen aan een intern onderzoeksteam. Zij zullen alle beschikbare informatie verzamelen en bevindingen op een rij zetten om te kunnen bepalen of er sprake is geweest van mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag. Mochten er meer berichten bij onze vertrouwenspersonen of het landelijk bestuur binnen komen, dan zullen deze bij het werk van het onderzoeksteam worden betrokken.”
  • Sigrid Kaag, fractievoorzitter Tweede Kamer en partijleider
    “Laat ik duidelijk zijn: in onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen. Daarom nemen we deze berichten zeer serieus. Daarbij is zorgvuldigheid gepast, voor de persoonlijke veiligheid van eenieder die betrokken is. Als de bevindingen van het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven, zullen we onmiddellijk vervolgstappen zetten.”
  • Sidney Smeets, Tweede Kamerlid
    “Ik schrik van de berichten die er over mij zijn verstuurd. In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden. Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt. Dat steun ik zeer en vanzelfsprekend werk ik mee aan alles wat van mij wordt gevraagd.”

Akwasi genoeg gestraft; niet vervolgd voor bedreigen Zwarte Piet

Het gerechtshof heeft vandaag bepaald dat Akwasi niet hoeft te worden vervolgd voor een uitspraak die hij vorig jaar juni deed tijdens een Black Lives Matter-demonstratie op de Dam. Volgens het Openbaar Ministerie waren zijn woorden opruiend, maar had de zaak in september al geseponeerd. Tegen die beslissing kwamen meerdere klachten binnen.

Tijdens zijn speech op de Dam tijdens de anti-racisme-demonstratie op 1 juni vorig jaar, zei Akwasi: "Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik 'm hoogstpersoonlijk op zijn bek." De rechtbank oordeelde de uitspraak eerder als opruiend, maar in september heeft het OM de zaak toch geseponeerd. Volgens de rechtbank was het seponeren van de zaak niet onbegrijpelijk.

Verschillende voorwaarden werden namelijk aan het seponeren verbonden. Akwasi mocht in de proeftijd geen strafbare feiten plegen, en hij moest afstand nemen van de uitspraak. Ook moest hij publiekelijk duidelijk maken dat geweld ontoelaatbaar is. "Op deze wijze heeft de officier van justitie gekozen voor een de-escalerende en preventieve wijze van afdoening en tevens de strafwaardigheid van het handelen van Akwasi onderstreept", stelt de rechtbank.

'Niet gelijk aan minder Marokkanen-uitspraak'
Er zouden klachten zijn binnengekomen over de beslissing van het OM omdat het veel zou lijken op de 'minder Marokkanen-uitspraak' van Geert Wilders, die wel werd vervolgd. De rechtbank vindt echter niet dat er schending was van het gelijkheidsbeginsel, waar de Wilders-zaak op was gebaseerd.

Mogelijke kampioenswedstrijd van Ajax in no time 'uitverkocht'

De wedstrijd Ajax - AZ, waarin Ajax mogelijk kampioen kan worden, was in no time uitverkocht, zo schrijft AT5. Seizoenkaarthouders konden om 10.00 uur één kaartje proberen te bemachtigen. Anderhalf uur later liet de club weten dat de plaatsen zijn vergeven.

Als onderdeel van de testreeks Fieldlabs mag Ajax 7.500 fans verwelkomen in het stadion. Alle seizoenkaarthouders, Ajax telt er ongeveer 42.000, maakten kans op de kaarten. Eind maart mochten 5.000 Oranje-fans al de Arena in voor de kwalificatiewedstrijd Nederland-Letland.

De fans die een kaartje hebben weten te bemachtigen moeten zich wel laten testen op het coronavirus en een negatieve uitslag laten zien. In het stadion gelden voor de rest de regels dat er anderhalve meter afstand moet worden gehouden en dat er een mondkapje moet worden gedragen. Op de tribune mag deze wel weer af.

Kampioen
De wedstrijd die op 25 april in de Johan Cruijff Arena wordt gespeeld kan wel eens de wedstrijd zijn waarin de Amsterdammers de schaal in ontvangst kunnen nemen. Als Ajax op 22 april weet te winnen van FC Utrecht is een overwinning op de ploeg uit Alkmaar genoeg voor het kampioenschap.

De aftrap van de mogelijke kampioenswedstrijd is vervroegd vanwege de avondklok. Aanvankelijk zou het duel om 20:00 worden gespeeld, maar dat is vervroegd naar 14.30 uur. Ook is het die dag de verjaardag van clubicoon Johan Cruijff. "Toeval is logisch", zoals de legende zou zeggen.

COVID-19: 8797 nieuwe besmettingen en 14 doden, totaal 1.378.145 en 16.861

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8797 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.378.145 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 232 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1688 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 39 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 789 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 14 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.861 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

COVID-19: Vanaf 15 mei quarantaineplicht voor reizen uit risicogebied

Vanaf 15 mei komt er een quarantaineplicht voor mensen die vanuit een risicogebied naar Nederland reizen. Ingewijden melden dat het demissionaire kabinet daar morgen een besluit over neemt.

Het is nu al de bedoeling dat reizigers uit risicolanden tien dagen in quarantaine gaan, maar veel mensen houden zich daar niet aan. Daarom wordt de zelfisolatie een verplichting, en bij overtreding wordt een boete opgelegd. De hoogte daarvan wordt bepaald door het Openbaar Ministerie, maar zal waarschijnlijk 95 euro worden.

De quarantaine duurt in principe tien dagen, maar kan verkort worden tot vijf dagen als iemand op de vijfde dag een coronatest laat doen die negatief blijkt. De plicht gaat gelden voor iedereen die vanuit een gebied met code oranje of rood komt, met welk vervoermiddel dan ook. Op dit moment is dat de hele wereld. Wie naar Nederland komt, moet een verklaring invullen en overleggen, met daarbij de plek waar de quarantaineperiode wordt uitgezeten.

Belteams van het ministerie van VWS gaan controleren of mensen daadwerkelijk in quarantaine zijn gegaan. Ook dat gaat via steekproeven. Als het belteam een tip krijgt dat iemand zich er niet aan houdt, kan de burgemeester worden ingeschakeld, die dan kan optreden.

Het nutteloze feitje van de dag: een oudje

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nederland is al eeuwen gewend om te leven met het water. Zo staat de kust vol met vuurtorens en wist je dat de Brandaris op Terschelling de oudste nog werkende vuurtoren van ons land is? De bouw van de toren werd 1594 afgerond nadat zijn voorganger in zee stortte.

De Brandaris (WikiCommons/jhellingman)
De Brandaris (WikiCommons/jhellingman)

Benen van vrouwelijke grensrechter in beeld? Iraanse tv grijpt keihard in bij Engelse voetbaltopper

Iraanse voetbalfans die zondag naar Tottenham-Manchester United keken, kregen meer dan honderd keer een ander beeld te zien dan de rest van de wereld. De reden? Ze mochten de blote benen van de vrouwelijke grensrechter niet zien. "Dit is een aanfluiting”, schrijft een Iraanse burgerrechtenorganisatie. Meer hierover in de Stentor.

Sian Massey-Ellis (35) is al tien jaar actief in de Premier League en uitgegroeid tot een gerespecteerde scheidsrechter. Afgelopen zondag was ze ingedeeld in het arbitrale kwartet dat de topper tussen Tottenham en Manchester United (1-3) in goede banen moest zien te leiden. De wedstrijd werd ook in Iran op TV uitgezonden, maar de voetbalfans daar kregen haar niet in beeld.  

Telkens als Massey-Ellis in beeld kwam, kregen de Iraanse voetballiefhebbers een heel ander beeld te zien. Vaak een luchtbeeld van het dak van het Tottenham Hotspur Stadium, soms wat beelden van de tribune of beelden rondom het voetbalveld. Dit allemaal zodat de Iraniërs de blote benen van Massey-Ellis niet in beeld zouden zien.

Nobelprijswinnaars en ex-staatshoofden vragen om 'pauzeren' octrooi COVID-19-vaccins

Meer dan 175 voormalige staatshoofden en Nobelprijswinnaars roepen de Verenigde Staten op om octrooirechten voor coronavaccins te 'pauzeren'. De wereldwijde vaccinatiegraad moet worden verhoogd, hiervoor moet de Amerikaanse regering "urgente maatregelen" nemen.

De oproep in de Financial Times werd als een brief naar de Amerikaanse president Biden gestuurd. De ondertekenaars zijn onder meer de voormalige Britse premier Gordon Brown, evenals François Hollande, Mary Robinson, Fernando Henrique Cardoso, Juan Manuel Santos en Ellen Johnson Sirleaf. Het zijn de voormalige presidenten van Frankrijk, Ierland, Brazilië, Colombia en Liberia die geciteerd zijn.

India en Zuid-Afrika hadden in oktober vorig jaar al aan de Wereldhandelsorganisatie al gesuggereerd om het octrooi op de COVID-19-vaccins vrij te geven. Tot dusver hebben bijna 60 landen zich bij het initiatief aangesloten.

Zelf vaccins produceren - zonder bang te hoeven zijn voor rechtszaken
Door octrooirechten op te schorten zouden ontwikkelingslanden het ontwerp van vaccins kunnen kopiëren en deze zelf kunnen produceren zonder bang te hoeven zijn te worden aangeklaagd wegens inbreuk op intellectueel eigendom. Daartoe is een verklaring van afstand door de wereldhandelsorganisatie een belangrijke en noodzakelijke stap, eisen de ondertekenaars. Vaccinkennis en -technologie moeten openlijk worden uitgewisseld. Bovendien zou de wereldwijde productiecapaciteit moeten worden uitgebreid. Industriële monopolies blokkeren momenteel de toegang tot de vaccins voor veel landen, waardoor er aanzienlijke knelpunten optreden.

Gesprekken zitten vast
De internationale gesprekken over het tijdelijk stopzetten van de octrooibescherming op vaccins en medicijnen tegen Covid-19 lopen vast. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zullen er de komende dagen verdere besprekingen plaatsvinden. Volgens de WHO zijn de meeste vaccinaties tegen Covid-19 tot nu toe gegeven in rijke landen als Duitsland. Onder meer de EU en de VS zijn tegen een tijdelijke schorsing van octrooibescherming om hun farmaceutische industrie te beschermen.

RIVM: geen vrije keuze voor vaccins zolang er schaarste is

Voorlopig kan niemand zijn of haar eigen coronavaccin kiezen. Zolang er sprake is van schaarste in het aanbod, leidt een vrije keuze tot vertraging in de toediening. De schaarste zal zeker tot juni of juli duren, verwacht Jaap van Delden van het RIVM. De programmadirecteur voor vaccinaties gaf donderdag in de Tweede Kamer een toelichting op de vaccinatiestrategie.

Van Delden benadrukte dat alle vaccins die nu geleverd worden, echt nodig zijn. De overheid bepaalt op basis van adviezen van de Gezondheidsraad wie er als eersten aan de beurt komen voor een inenting tegen het coronavirus. Als iedereen een eigen vaccin zou mogen kiezen, wordt de strategie volgens Van Delden nog ingewikkelder, zodat het nog langer duurt voordat mensen zijn ingeënt. Meer hierover in Skipr.

‘Zorgverzekeraars schenden afspraken over afbouw depressiva’

Veel patiënten die niet meer depressief zijn, blijven antidepressiva gebruiken. Om ervan af te komen, heeft een deel van de patiënten pillen in lagere doseringen nodig, maar die worden niet vergoed door de meeste zorgverzekeraars. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) zegt tegen Zembla dat de verzekeraars afspraken daarover niet nakomen.

Zogeheten afbouwmedicatie, met lagere doses, wordt door farmaceutische bedrijven niet verkocht. Eén Nederlandse apotheek, de Regenboog Apotheek in Bavel, biedt wel afbouwschema’s aan en verpakt de medicijnen in zogenoemde ‘taperingstrips’. De afbouwmethode wordt tot nu toe alleen door de kleine verzekeraars DSW en Eno vergoed. De vier grootste verzekeraars, Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis, doen dat niet. Volgens hen is er nog altijd onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Meer hierover bij Skipr.

Belastingdienst opnieuw in de fout met het terugvorderen van toeslagen

De Belastingdienst is opnieuw in de fout gegaan met toeslagen. Tweehonderd Nederlanders kregen afgelopen week ten onrechte bericht van de fiscus dat ze toeslagen moeten terugbetalen. Een Nederlands-Marokkaanse moeder uit Leiden klopte huilend aan bij haar buurtcoach toen ze 10.000 euro terug moest storten. De Belastingdienst heeft inmiddels al toegegeven een fout te hebben gemaakt, waardoor tweehonderd mensen ten onrechte een terugvordering van toeslagen hebben ontvangen. Het gaat om toeslagen die door de Belastingdienst zijn uitbetaald in de periode 2014 tot 2020. Meer hierover in het AD.

Huizenprijs stijgt eerste kwartaal bijna 15 procent op jaarbasis, sterkste stijging in 20 jaar

De gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen is in het eerste kwartaal gestegen naar 385.000 euro, dat is een stijging van bijna 15 procen op jaarbasis.. Dat is sinds 2001 niet meer voorgekomen, concluderen de makelaars op basis van de laatste kwartaalcijfers. De fikse stijging is het gevolg van het historisch lage aanbod. Meer hierover in het AD.

Plus kiest voor één ster kip

Plus voorziet haar kip in 2023 van het Beter Leven keurmerk. Dit laat de supermarkt vandaag aan Wakker Dier weten. Na Albert Heijn, Lidl en Jumbo is Plus nu de vierde supermarkt die deze stap aankondigt. “Dit is prachtig nieuws voor de kippen. Miljoenen kippen kunnen straks het zonlicht en de wind lekker in hun veren voelen. En gewoon weer een beetje kip zijn,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In 2023 krijgt alle verse kip van Plus minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Voor deze omschakelingen gaan veel boerenbedrijven veranderen. Stallen worden verbouwd om ze te voorzien van daglicht en een overdekte buitenuitloop. Na decennialang aan het oog te zijn onttrokken, komen vleeskuikens weer terug in het landschap.

Aldi ontbreekt
Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus hebben gezamenlijk een marktaandeel van 74 procent. Een forse meerderheid van de supermarktkip is dus al verzekerd van een Beter Leven keurmerk. Opvallend is dat supermarkt Aldi – de op drie na grootste supermarkt – nog geen toezegging heeft gedaan om het welzijn van haar kip te verbeteren.

Beter Leven-kip
Wakker Dier pleit al jaren voor een beter kippenleven. Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer, in een gezonder tempo. De dieren kunnen in een overdekte uitloop naar buiten, met frisse lucht en ruimte om te scharrelen. Het Beter Leven-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming en wordt goed gecontroleerd.

FOK! Wat een weer: hier en daar een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is wisselend bewolkt met lokaal een bui. Plaatselijk komt eerst nog een mistbank voor. Van het noorden uit klaart het op, maar later vanochtend en vanmiddag ontstaan er stapelwolken. Lokaal kan een stapelwolk uitgroeien tot een bui, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 10°C. De wind wordt noordoostelijk en matig, aan de zuidwestkust later op de dag mogelijk vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag is het vrijwel onbewolkt. Zeer lokaal is er kans op een mistbank. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C aan zee tot circa -1°C landinwaarts. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

Vrijdag overdag ontstaan er stapelwolken die in de avond weer oplossen. Het blijft droog. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 12 graden bij een zwakke tot matige noordoostenwind. (Bron: KNMI)

Donkere wolken pakken samen rond Schiphol (Foto: DJMO)
Donkere wolken pakken samen rond Schiphol (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

CL: City schakelt BVB uit, Real langs Liverpool naar halve finales

Ook de laatste twee halvefinalisten van de Champions League zijn bekend. Nadat Chelsea en Paris Saint-Germain dinsdag de laatste vier bereikten, was het woensdagavond de beurt aan Manchester City en Real Madrid.

City had thuis met 2-1 gewonnen van Borussia Dortmund, dat in het Westfalenstadion na een kwartier op voorsprong kwam dankzij de pas 17-jarige Jude Bellingham. Zo gloorde er wat hoop, tot Riyad Mahrez tien minuten na rust een penalty binnen schoot. Het laatste beetje Duitse hoop vervloog twintig minuten later: Phil Foden tekende voor de 1-2 eindstand en dus staat City bij de laatste vier.

Real Madrid had in eigen huis een fraaie 3-1 zege geboekt op Liverpool, dat thuis zinde op revanche. Dat zat er echter geen moment in en anderhalf uur voetbal leverde voor de neutrale kijker ook bar weinig op: vier schoten op doel voor Liverpool en zelfs maar drie voor Real, een goal was zelfs helemaal teveel gevraagd. Het zouteloze gelijkspel hielp Real wel door naar de halve finales.

Inkomen Nederlanders in 50 jaar meer dan verdubbeld

In 2020 bedroeg het gemiddelde netto beschikbaar inkomen van huishoudens 21.900 euro per inwoner. Dat is 112 procent meer dan in 1969, na correctie voor hogere prijzen. Het bruto binnenlands product per inwoner steeg in dezelfde periode met 126 procent. Het verschil wordt veroorzaak door gestegen zorgpremies en belastingen. Die werden echter grotendeels gebruikt voor het betalen van zorg die door huishoudens is gebruikt. Wordt hier rekening mee gehouden, dan neemt het gemiddeld inkomen per inwoner toe met 141 procent. Dit meldt het CBS in het artikel Economische groei en het inkomen van Nederlanders.

Zeven magere jaren
Dat in de ruim 50 jaar sinds 1969 het bruto binnenlands product (bbp) sneller groeide, is het gevolg van een stagnatie van het netto beschikbaar inkomen van huishoudens in de jaren 2001–2008. Vóór 2001 en na 2008 stegen het bbp en het netto beschikbaar inkomen in vrijwel dezelfde mate. Het coronajaar 2020 was hierop een belangrijke uitzondering. Toen kromp het bbp met 3,7 procent, maar nam het inkomen met 2,4 procent toe. Een dergelijk verschil is zeer uitzonderlijk.

Het netto beschikbaar inkomen van huishoudens is het inkomen waarover huishoudens vrij kunnen beschikken voor het betalen van bijvoorbeeld de woonlasten, de boodschappen en de uitgaven voor vrijetijdsbesteding. Het is de som van inkomsten waaronder lonen van werknemers, het gemengd inkomen van zelfstandigen en sociale uitkeringen als pensioenen, verminderd met de verplichte afdrachten zoals belastingen en premies. De stagnatie van het inkomen in de periode 2001–2008 komt voor het grootste deel door hogere belastingen en premies. Hierdoor nam het aandeel van huishoudens in het nationaal inkomen af en dat van de overheid toe.

Hogere zorgpremies drukken vrij beschikbaar inkomen
De hogere inkomsten uit belastingen en premies zijn door de overheid voor een groot deel gebruikt voor de financiering van de zorguitgaven, die in de periode 2001–2008 sterk stegen. Uitgaven aan zorg zijn een vorm van consumptie. Huishoudens betalen een deel van die zorg zelf, maar voor het grootste deel doen ze dat indirect via de overheid, die dit financiert met belastingen en premies.

Het alternatief beschikbaar inkomen van huishoudens neemt ook de zorgconsumptie via de overheid mee. Het is gelijk aan de som van het netto beschikbaar inkomen en de consumptie door de overheid ten behoeve van huishoudens. Uitgaven aan zorg vallen hieronder, maar ook de uitgaven aan onderwijs en andere uitgaven die rechtstreeks aan individuen ten goede komen. Deze zogeheten individuele overheidsconsumptie wordt daarom ook als inkomen van huishoudens gezien. Ze kunnen er alleen niet vrij over beschikken.

Worden de gestegen zorguitgaven meegenomen, dan groeien ook tussen 2001 en 2008 de economie (bbp) en het alternatief beschikbaar inkomen van huishoudens even hard. De stagnatie in het vrij te besteden beschikbaar inkomen van huishoudens in deze periode wordt dus volledig verklaard doordat Nederlanders in deze periode meer zorg zijn gaan gebruiken.

Arbeidsparticipatie statushouders stagneert

Van de statushouders die in 2014 een verblijfsvergunning hebben ontvangen, had 43 procent medio 2020 een baan. De arbeidsparticipatie nam de afgelopen jaren toe, maar de toename is tijdens de coronacrisis tot stilstand gekomen. Statushouders werken vaak in deeltijd, hebben relatief vaak een contract voor bepaalde tijd en werken vaak in de horeca. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit het onderzoek Asiel en integratie 2021 van het CBS.

Het CBS onderzoekt elk jaar in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Justitie en Veiligheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoe het asielzoekers vergaat die vanaf 2014 in Nederland zijn aangekomen. Dit bericht licht daar de statushouders uit: asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

In de periode 2014 tot en met juni 2020 ontvingen 158.000 mensen een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. Daarvan hebben de meeste mensen de Syrische nationaliteit (91.000), gevolgd door de Eritrese nationaliteit (29 duizend). Sinds 2017 krijgen steeds meer mensen met een Turkse of Jemenitische nationaliteit een verblijfsvergunning in Nederland (respectievelijk 2.500 en 1.500).

Recentere vergunninghouders sneller aan het werk
Na een verplichte inburgering gaan steeds meer statushouders werken. Naarmate mensen langer een verblijfsvergunning hebben, hebben zij vaker een baan. De recentere cohorten hebben steeds sneller een baan. Van degenen die in 2014 een vergunning hebben gekregen, had na twee jaar 6 procent een baan, van de statushouders uit 2017 was dat 12 procent. In de laatste zes maanden is de groei van het aandeel met een baan echter gestagneerd of zelfs licht gedaald. Deze periode valt deels samen met het tweede kwartaal van 2020, het begin van de coronacrisis.

Minder zekere arbeidsmarktpositie
Statushouders hebben vaak een minder zekere positie op de arbeidsmarkt. Zij hebben vaker dan gemiddeld een contract voor bepaalde tijd, een baan in deeltijd, en zijn relatief vaak werkzaam in de horeca. Hoewel statushouders naarmate zij langer een vergunning hebben vaker een vast contract hebben en meer uren werken, is hun positie kwetsbaarder dan die van de gemiddelde Nederlander met een baan. Van de statushouders uit 2014 was de meest recente baan voor 65 procent in deeltijd, voor 78 procent een baan zonder vast contract. 16 procent werkte in de horeca. Van het vergunningscohort 2019 bestonden de banen voor 86 procent uit een baan in deeltijd, voor 92 procent uit een tijdelijk contract en werkte 37 procent in de horeca.

Hoogste aandeel statushouders uit 2014 met baan in Flevoland en Zeeland
Van de statushouders die in 2014 een vergunning hebben ontvangen, heeft na 5,5 jaar 43 procent een baan. Dat aandeel is echter niet gelijk verdeeld over Nederland. Van de statushouders uit 2014 die in de gebieden Flevoland en (overig) Zeeland wonen, heeft meer dan 50 procent een baan na 5,5 jaar, terwijl in Oost-Groningen, Zuidwest-Friesland en Zuidwest-Drenthe minder dan 35 procent een baan heeft.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.