Ollongren en Jorritsma stoppen als verkenner na lekken formatiestuk

Het is niet echt de dag van minister en verkenner Kajsa Ollongren. Nadat ze vanochtend positief testte bij een coronatest is er nu een foto van het ANP opgedoken waar een formatiedocument wat ze bij zich draagt duidelijk leesbaar is. De leesbare teksten zullen de formatie geen goed doen en lijken niet overal in goede aarde te vallen.

Onder het kopje CDA valt "positie Omtzigt functie elders" te lezen, een explosief zinnetje nu de spanningen binnen het CDA rond de positie van Pieter Omtzigt al oplopen. Vanuit de partij zou er de laatste tijd flink aan zijn stoelpoten gezaagd worden, en dat terwijl de politicus thuis zit om bij te komen van de zware tijd die hij achter de rug heeft.

CDA-partijleider Wopke Hoekstra laat via Twitter weten dat de CDA-punten niet uit zijn koker komen. "Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren. Onderwerpen die geen van allen met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat."

Ook wordt op het document de positie van de linkse partijen besproken. GroenLinks, PvdA en de SP gaven eerder aan niet alleen, zonder een andere linkse partij, in een coalitie te stappen. Blijkbaar wordt daar bij de verkenners anders over gedacht: "linkse partijen houden elkaar niet echt vast", vermeldt het formatiestuk. PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft geen idee waar die indruk vandaan komt. "Het is me het dagje wel voor @KajsaOllongren. Dan toch nog maar even voor de zekerheid: positie van de PvdA was en is niet zonder andere linkse partij aan tafel", zo laat ze via Twitter weten.

Verder lijkt een minderheidskabinet vooralsnog geen optie: "minderheidskabinet: weinig echt enthousiasme, enige steun". Een meerderheid in de Eerste Kamer is op het eerste gezicht geen prioriteit voor de partijen in de Tweede Kamer: "meerderheid EK voor niemand een must". Opmerkelijk is ook dat de "onderhandelingsstijl Hoekstra" een bespreekpunt voor de formatie lijkt te zijn.

Update 13.15: 

Nou dat ging snel, de verkenners Annemarie Jorritsma en Ollongren zijn opgestapt. Het duo laat weten dat ze hun werk niet meer "onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten."

De verkenners laten weten de notities bedoeld waren "als voorlopige input voor de volgende ronde in de verkenningsfase. Deze notities waren geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken en zijn nog met geen van de onderhandelaars besproken." Zo meldt Nu.nl.

Hiermee komt de verkennende fase van de formatie onbedoeld snel stil te liggen en ligt de bal weer bij Kamervoorzitter Khadija Arib. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.