Nek aan nekrace Baudet en Van Haga

De glorieuze verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie lijkt toch echt een bijsmaakje te krijgen voor Thierry Baudet. De onbetwiste leider van de partij is met Wybren van Haga verwikkeld in een spannende strijd om de voorkeursstemmen. Voorlopig gaat Baudet met een marginale voorsprong aan kop.

Een paar dagen geleden berichtten we al over een zich voorzichtig ontspinnende nek aan nekrace over wie de meeste FVD-voorkeurstemmen heeft ontvangen. De partij peilde zelf al dat Van Haga mogelijk populairder zou zijn dan zijn voorman Baudet. De officiële verkiezingsuitslag wordt pas komende vrijdag bekendgemaakt door de kiesraad maar diverse gemeentes hebben de uitslagen van hun kiesbureaus zelf al gepubliceerd.

Trouw ging op onderzoek uit en pluisde de meer dan driehonderd overzichten van de lokale uitslagen door. Slechts 49 van de 352 gemeenten hebben hun uitslagen nog niet gepubliceerd, daaronder zitten de grote steden. Volgens de krant gaat Baudet wel aan kop maar is zijn voorsprong klein. De leider van de FVD staat op 193.000 stemmen en oud-VVD'er Van Haga op 191.000.

De nek aan nekrace kan mogelijk voor interne spanningen gaan zorgen. Van Baudet is bekend dat er niet van houdt als er aan zijn leiderschap getornd of getwijfeld wordt. Daar moet echter wel bij worden aangetekend dat Van Haga zich al die tijd trouw heeft opgesteld bij alle onrust binnen de partij.

Als coronawoordvoerder van de partij en als belangenbehartiger van zelfstandigen en bedrijven heeft Van Haga duidelijk veel fans gekregen. Met zijn kritische benadering van het kabinetsbeleid heeft hij veel voorkeurstemmen binnengehaald, mogelijk meer dan Baudet lief is.