Skiester Liensberger domineert en slaat dubbelslag, Vlhova pakt eindzege World Cup

In het Zwitserse Lenzerheide hebben de beste slalomskiesters ter wereld de laatste slalom van het seizoen afgewerkt. Tijdens de World Cup-finales werd nog volop gestreden om de eindwinst in het slalomklassement, terwijl ook het algemeen klassement beslist kon worden.

Wereldkampioene Katharina Liensberger slalomde zich in de eerste run naar een forse voorsprong: de verrassend sterke Noorse Kristin Lysdahl volgde op 0,70 seconden, de Amerikaanse Mikaela Shiffrin gaf 0,90 seconden toe. Laurence St Germain uit Canada wist te verrassen door op 1,20 seconden plek vier in te nemen, voor de Zwitserse Michelle Gisin (+1,24) en de Slowaakse Petra Vlhova (+1,84), die op plek zes al de laatste was die nog binnen twee seconden van Liensberger bleef.

Om een kans te maken haar leidende positie in het slalomklassement te verdedigen moest Vlhova in run twee uithalen, maar dat lukte niet: ze kwam 0,04 seconden achter de Zweedse leidster Sara Hector terecht. De slalombeker was ze daarmee kwijt, maar met alleen de reuzenslalom van zondag nog te gaan was ze wél voor het eerst in haar carrière zeker van eindwinst in het algemene World Cup-klassement - Lara Gut-Behrami kon haar niet meer inhalen, nadat de Zwitserse al de pech had dat de afdaling en super-G afgelast waren.

Gisin was de volgende die in run twee naar beneden kwam, de Zwitserse dook maar liefst 1,16 seconden onder Hector's tijd door. St-Germain hield geen stand en leverde zeven plekken in, Shiffrin nam met 0,71 seconden de eerste plek over. Lysdahl kwam 0,75 seconden tekort, noteerde de derde tijd en leek haar eerste podiumplek ooit toch níet te pakken, met alleen Liensberger te gaan. Op de Oostenrijkse wereldkampioene stond geen maat: ze won met 1,24 seconden voorsprong én pakte voor het eerst het eindklassement op de slalom.