Vaccinatieschandaal in BraziliŽ, ouderen met 'lucht' ingeŽnt tegen COVID-19

Vorig weekend kwam in Brazilië een vaccinatieschandaal aan het licht. Ouderen worden ingeent tegen COVID-19 in Brazilië,maar  hierbij zijn in een aantal gevallen mensen met een lege spuit gevaccineerd. Op video's die zijn opgenomen door familieleden van de "gevaccineerde" ouderen, is duidelijk het bedrog van de gegeven "luchtvaccins" te zien.

Gevreesd wordt dat deze video's het topje van de ijsberg zijn en dat deze wanpraktijken zich over het hele land hebben verspreid, men zou hierbij de vaccins die niet bij deze ouderen zijn gebruikt door verkopen of achterhouden voor familie. De politie onderzoekt momenteel de mogelijkheid van diefstal ampullen COVID-19 vaccin door zorgpersoneel. Een zorginstelling heeft inmiddels laten weten dat, als diefstal wordt bewezen, de betrokken medewerkers worden aangeklaagd voor verduistering waarvoor in Brazilië tot 12 jaar gevangenisstraf staat.

De drie gevallen die op sociale media te zien zijn, vonden plaats in Rio de Janeiro en Niteroi. In de drie video's is te zien dat de verpleegsters die verantwoordelijk zijn voor het toedienen van de vaccindoses aan ouderen een lege spuit gebruiken In Petrópolis (Rio de Janeiro) is de verpleegster al geschorst, hoewel ze voet bij stuk houdt dat de luchtvaccinatie door een vergissing heeft plaatsgevonden.

In Niteroi heeft de politie de betrokken verpleegster beschuldigd van diefstal. 'De analyse van de video maakt duidelijk dat ze zich bewust was dat ze geen vaccin toediende, zelfs nadat de familie haar op het luchtvaccin attendeerde en haar waarschuwde reageerde ze ironisch en negeerde de familie', legt commissaris Luiz Henrique Pereira uit aan Braziliaanse media.

De lokale overheid heeft verklaard dat dit op zichzelf staande voorvallen zijn. 'We zien dat het verkeerd is gegaan', zei een woordvoerder van Volksgezondheid. Na het nieuws is het vaccinatieprotocol echter aangescherpt om te voorkomen dat "luchtvaccins" een terugkerend probleem worden.

Op 19 juni 2020 rapporteerde Brazilië land zijn 1 miljoenste COVID-19 besmetting; op dit tijdstip waren er meer dan 54.000 doden gemeld. Vanaf juni 2020 heeft Brazilië het op één na hoogste aantal bevestigde COVID-19-gevallen ter wereld achter de Verenigde Staten.

Op onderstaande YouTube filmpje zijn vanaf 0.29 de "luchtvaccins" duidelijk zichtbaar in beeld gebracht: