Nederlandse RaRa-terrorist dood

René Roemersma, de extreemlinkse terrorist die lid was van terroristenkollectief RaRa is woensdag overleden. Roemersma mocht toch nog 62 jaar oud worden.

De Revolutionaire Anti Racistische Aktie (RaRa) pleegde in de jaren tachtig en negentig aanslagen in Nederland, omdat ze tegen het racisme in Zuid-Afrika waren. Vooral vestigingen van groothandel Makro en oliegigant Shell waren doelwit van de linksradicalen.

Makro was net als Shell actief in het land dat verscheurd werd door Apartheid. Nadat een Makro-vestiging in 1988 volledig afbrandde, besloot de eigenaar te zwichten voor het terreur en te stoppen met zakendoen in Zuid-Afrika.

Roemersma, die vanuit de krakersbeweging doorstoomde naar het polderterrorisme, is de enige RaRa-terrorist die in de rechtbank veroordeeld is voor een mislukte aanslag, waarvoor hij achttien maanden celstraf kreeg waarvan zes voorwaardelijk. Voor vijf andere aanslagen werd hij in hoger beroep vrijgesproken vanwege vormfouten.

Toen de aanslagen eenmaal verjaard waren durfde Roemersma zijn betrokkenheid bij drie andere aanslagen toe te geven. Spijt heeft hij nooit gehad, ook niet van het in brand steken van een kantine waar medewerkers zaten te lunchen. 

"Het was geen explosief, het was een brandbom. Zo’n ding ontwikkelt zich langzaam, het is niet dat je in één klap in een vuurzee staat. En dan zijn er nog sprinklerinstallaties en een rookalarm. Je moet wel ontzettend veel pech hebben om daarbij gewond te raken", aldus het helder licht.

Over eventuele betrokkenheid bij de door RaRa gepleegde aanslagen op het huis van PvdA-staatssecretaris Aad Kosto wilde Roemersma niets kwijt, omdat dat nog niet verjaard was.