WK rodelen begint met Duits 1-2-3-4'tje én Oostenrijks goud

In het Duitse Königssee, het centrum van de rodelsport, is het wereldkampioenschap rodelen vrijdag van start gegaan. Dat gebeurde met de sprints, waarin de top-15 van de kwalificaties van vrijdagochtend om de medailles streed in een race over één run, waarbij de tijd pas na enkele bochten gaat lopen.

Mannen
Een verrassende uitslag, want er stond geen Duitser op het podium. Nico Gleirscher uit Oostenrijk is de nieuwe wereldkampioen, hij was 0,041 seconden sneller dan de Rus Semen Pavlichenko. Nico's broer, olympisch kampioen David Gleirscher, werd op één duizendste van Pavlichenko derde. Felix Loch was op pas de vierde plek (+0,110) teleurstellend de beste Duitser, de rest kwam nauwelijks bij het podium in de buurt.

Dubbels
In de tweede WK-race konden de Duitsers wél juichen: Tobias Wendl en Tobias Arlt pakten het goud. De Bayern Express was 0,014 seconden sneller dan de Letse broers Andris en Juris Sics, terwijl er met Toni Eggert en Sascha Benecken (+0,035) een tweede Duitse duo op het podium stond. World Cup-leider Thomas Steu en Lorenz Koller uit Oostenrijk grepen met 0,099 seconden enkele honderdsten naast de medailles.

Vrouwen
Het werd steeds beter voor de Duitsers: van geen medaille (mannen) naar goud en brons (dubbels) naar een volledige top-4 bij de vrouwen. Julia Taubitz bekroonde haar seizoen met haar eerste wereldtitel door met 0,011 seconden te winnen van haar verrassende landgenote Anna Berreiter. Dajana Eitberger pakte op maar liefst 0,199 seconden het brons, grand dame Natalie Geisenberger greep er met 0,220 seconden net naast, maar bleef de Russische Viktoriia Demchenko wel één duizendste voor.