De ‘taxi’ van het slagveld is straks niet meer te raken met een raket

De meer dan 120 pantserinfanterievoertuigen van de landmacht zijn vanaf 2026 niet meer uit te schakelen met anti-tankraketten. De bewapende ‘taxi’s’ van het slagveld krijgen een speciaal raketschild dat de inkomende projectielen voortijdig laat ontploffen. Meer hierover in het AD.

Deze modernisering vergroot de capaciteiten van het voertuig en biedt de bemanning betere bescherming, onder meer tegen dreiging van anti-tankrakketten. Een van de belangrijkste verbeteringen is een nieuwe toren en de verplaatsing van het kanon in de toren. Daardoor is er meer ruimte voor de bemanning. Ook wordt de vuurkracht vergroot en de IT gemoderniseerd. Het is een sprong voorwaarts in ontwerp en functionaliteit.

De update omvat 122 CV90’s. Defensie ondertekende hiervoor een contract met het Zweedse BAE Systems Hägglunds. Er is een bedrag van meer dan €500 miljoen mee gemoeid. Het Zweedse concern werkt daarbij samen met ruim twintig Nederlandse bedrijven.

Verlaging levensduurkosten
'Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat onze infanteriegevechtsvoertuigen en ons leger nog vele jaren relevant blijven', zegt kolonel Norbert Moerkens van de Koninklijke Landmacht. 'De midlife update verlaagt ook de levensduurkosten van de voertuigen en beschermt tegelijkertijd onze soldaten tegen nieuwe dreigingen.'