Russische rodelaars verslaan Duitsers op EK en in World Cup

In het Letse Sigulda is het Europees kampioenschap rodelen afgesloten, een zoals altijd in de World Cup geïntegreerde wedstrijd. Nadat de mannen en dubbels al streden om de titels, was het zondag de beurt aan de vrouwen en de estafettes.

Vrouwen
Na één run was het bijzonder spannend: de Duitse Natalie Geisenberger stond op de eerste plek, maar de Russische Tatyana Ivanova stond op slechts vijf duizendsten van een seconde en haar landgenote Viktoriia Demchenko volgde op 0,053 seconden. Met Julia Taubitz (+0,139) stond er ook een Duitse op plek vier, gevolgd door thuisfavorieten Elina Ieva Vitola (+0,176) en Eliza Tiruma (+0,185).

Ook Madeleine Egle (+0,193) uit Oostenrijk, de derde Letse Ulla Zirne (+0,200) en de Russische wereldkampioene Ekaterina Katnikova (+0,206) streden nog om de medailles.

Katnikova verdedigde haar plek in run twee, Zirne deed dat ook en Egle kwam achter beide dames terecht. Tiruma hield op haar thuisbaan wel stand, Vitola deed dat ook en pakte dus sowieso haar beste resultaat ooit in haar nog jonge carrière. Taubitz was nog eens 0,09 seconden sneller, de koelbloedige Demchenko dook daar weer 0,149 seconden onderdoor.

Ivanova opende de aanval op de winst in haar tweede run, ze was 0,161 seconden sneller dan Demchenko, en dat leverde de World Cup-winst én Europese titel op: Geisenberger kwam 0,052 seconden tekort tegen de Russische en werd voor de achtste keer op rij tweede.

Estafette
De Amerikaanse ploeg opende de wedstrijd, maar Summer Britcher tikte mis bij het bordje om de wissel aan te geven en dus finishte het team niet. Andrea Vötter, Dominik Fischnaller en Ludwig Rieder/Patrick Rastner noteerden voor Italië de eerste echte toptijd, maar het thuisland ging er onderdoor: Eliza Tiruma, Arturs Darznieks en vooral Andris en Juris Sics waren een flinke stuk sneller.

Die tijd hield echter geen stand: Tatyana Ivanova, Semen Pavlichenko en Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov doken er zo'n twee tienden onder. Oostenrijk deed een aanval, maar die strandde vroeg: Madeleine Egle tikte nét naast het bordje en Oostenrijk lag eruit.

Het Duitse 'dream team' van de afgelopen jaren zat eindelijk weer eens bij elkaar in het team: Natalie Geisenberger, Felix Loch en Tobias Wendl/Tobias Arlt. Geisenberger verloor veel tijd op Ivanova, Loch leverde tijd in bij Pavlichenko - en tikte het bordje nog maar nét aan. Wendl en Arlt sloten de wedstrijd af door wat tijd goed te maken, maar niet genoeg en dus won Rusland, voor Letland en Duitsland.