Jongerenafdeling SP is zich van geen kwaad bewust na straf

ROOD, de jongerenafdeling van de SP, is zich van geen kwaad bewust nadat zij gisteren vernamen dat de moederpartij alle steun op financieel, administratief, personeel en facilitair gebied heeft opgeschort. De afdeling zegt netjes volgens de regels gehandeld te hebben bij de aanstelling van door de SP geroyeerde partijleden als bestuursleden, de SP bestrijdt dit.

Onlangs werden Olaf Kemerink en Robin de Rooij met een grote meerderheid gekozen tot bestuursleden van ROOD, dat wekte de nodige woede bij de SP. De moederpartij royeerde Kemerink en De Rooij omdat zij ook actief zouden zijn voor het Communistisch Platform en dubbellidmaatschap is verboden bij de socialisten. De keuze voor de nieuwe voorzitter van ROOD is volgens het SP-bestuur tegen de spelregels omdat een lid van de jongerenafdeling van de partij ook lid moet zijn van de moederpartij. Het is dus onmogelijk dat iemand die uit de SP gegooid is bij ROOD in het bestuur komt.

ROOD bestrijdt echter dat er tegen de regels gehandeld is. "Volgens onze lezing van de statuten, die ook bevestigd is door een zaakbehandelaar, zijn ze allebei nog lid van ROOD, in ieder geval tot vier weken na schriftelijke bekendmaking van hun royement. De ALV vond plaats binnen die termijn, vandaar dat zij ook verkozen konden worden tot voorzitter en algemeen bestuurslid", zo stelt de jongerenafdeling in een verkaring.

"Daarnaast zijn de twee geroyeerden afgelopen zondag met overgrote meerderheid van de stemmen verkozen, met respectievelijk 75% en 71% van de stemmen op de drukst bezochte ledenvergadering in jaren. Ook hebben de leden zich uitgesproken tegen de politieke royementen, door de campagne van sptegendeheksenjacht.nl als ROOD te ondersteunen", zo vult ROOD aan.

De jonge SP'ers betreuren het dat de zaken tussen de moederpartij en de jongeren zo lopen. "Wij zien onszelf als de jongerenorganisatie van de SP. Dit willen wij ook graag blijven. Afgelopen ledenvergadering hebben we een jaarplan met grote meerderheid aangenomen vol met plannen om aan de slag te gaan met het verder opbouwen van ROOD en de SP. De huidige maatregelen maken dit onmogelijk en zijn daarom een klap in het gezicht van onze hardwerkende en enthousiaste leden. We hopen dat het partijbestuur snel tot inkeer komt en stopt met het saboteren van haar eigen jongerenorganisatie."

Doordat de SP de steun aan ROOD heeft opgeschort kan de jongerenafdeling ook niet meer beschikken over hun eigen website. "Het liefst hadden wij dit statement gepubliceerd op onze website. Helaas hebben wij hier geen toegang meer toe en publiceren we het daarom op sociale media."