FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 november 2020

Glazenwasser blijft steken op 55 meter hoogte

Op de van Maanenkade in Den Haag heeft een glazenwasser enige tijd op 55 meter hoogte vastgezeten in zijn bakje.

De glazenwasser was bezig met zijn werkzaamheden, toen één van de drie kabels waarmee het bakje aan de hijsinstallatie was bevestigd, rond half één vast kwam te zitten in de katrol.

Het bakje kon hierdoor niet meer omhoog of omlaag en kwam scheef te hangen tussen de 18e en 19e verdieping.

Hierop werden meerdere brandweervoertuigen ter plaatse gestuurd.

Omdat een normale hoogwerker van de brandweer niet zo hoog kan komen, werden de grote kraan en ook het 'hoogtereddingsteam' van de brandweer uit Utrecht gealarmeerd. Dit team werd per helikopter naar Den Haag vervoerd.

De omgeving van het incident werd groot afgezet.

Ook de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie kwam ter plaatse om te bezien wat zij konden betekenen, omdat ook het AT gespecialiseerd is in het redden van personen op hoogte.

Uiteindelijk bleek dit allemaal niet nodig: de glazenwasser is rond half twee via het venster van de nabijgelegen woning naar binnen gehaald nadat een raam was verwijderd.

Nadat een monteur ervoor had gezorgd dat het bakje weer naar boven was gehesen, konden de afzettingen worden opgeheven. Meer beelden ( ook van de reddingsactie) op Regio15.nl

Ajax wint overtuigend met 3-1 van FC Midtjylland

Ajax heeft vanavond in de vierde groepswedstrijd in de Champions League met 3-1 gewonnen van het Deense FC Midtjylland. Ajax was veel beter dan de club uit Jutland, maar miste in de eerste helft gigantische veel kansen. De Amsterdammers maakten dat goed in de tweede helft door goals van Gravenberch, Mazraoui en Neres.

Ajax nam vanaf de aftrap meteen het initiatief. De eerste grote kans van de wedstrijd was in de negende minuut voor Lassina Traoré, maar de spits schoot naast. Even later was het Labyad die een bal voor het inpassen had, maar miste na een voorzet van Neres. Ajax speelde prima in deze fase, maar vergat te scoren. Daarna hielp Traoré binnen twee minuten tijd twee kansen om zeep, de ene keer na een voorzet van Dusan Tadic, de andere keer na balverlies in de verdediging van de Denen. Bij de laatste kans schoot hij meters over.

Erik ten Hag begon met dezelfde elf namen als afgelopen zondag tegen Heracles Almelo (5-0). Het was nog even onzeker of Klaassen, Mazraoui en Labyad op tijd fit zouden raken voor de wedstrijd tegen de Denen, zij vielen geblesseerd uit, maar konden dus wel aan de aftrap verschijnen. Baltovenaar Antony nam plaats op de bank, hij raakte geblesseerd tijdens de uitwedstrijd tegen FC Utrecht en moest de wedstrijd tegen de Almeloërs aan zich voorbij laten gaan. De uitwedstrijd in Denemarken werd door Ajax met 1-2 gewonnen.

Diego Maradona
Voor de aftrap werd er een minuut stilte gehouden voor Diego Maradona die vandaag op 60-jarige leeftijd overleed. De Argentijn hoort thuis in een illuster rijtje wereldvoetballers samen met Cruijff en Pelé. Nico Tagliafico maakte Maradona mee bij de nationale ploeg van Argentinië. 'Het moment dat Maradona naar mij schreeuwde als coach was geweldig. We zullen deze dag nooit vergeten. Rust in vrede, je zult altijd een legendarische nummer 10 zijn', zette de linksback bij een foto op zijn Instagram-account.

Ryan Gravenberch was duidelijk klaar met al die gemiste kansen van zijn ploeg, want hij schoot de bal een minuut na rust prachtig binnen van afstand. En de volgende kans was ook meteen raak door Mazraoui die een splijtende paas van Tadic hard in de korte hoek schoot. De Denen probeerden het vervolgens ook een aantal keer, maar stuitte keer op keer op keeper Onana.

Klaassen en Blind haalden het einde van de wedstrijd niet. Zij werden vervangen voor Edson Álvarez en Lisandro Martínez. Kort na de wissel schoot Neres Ajax snoeihard binnen na een fysieke actie van Traoré die zijn lichaam goed gebruikte.

Spanning vlak voor fluitsignaal
Tien minuten voor tijd kwam FC Midtjylland via een penalty nog op 3-1. Onana pakte de strafschop nog bijna en zat met zijn hand aan de bal, maar die verdween toch in de goal. Klaiber en Promes kregen ook nog speeltijd aan het einde van de wedstrijd, zij kwamen in het veld voor Mazraoui en Labyad.

In de laatste drie minuten krijgt Sviatchenko rood als Neres door zijn toedoen ten val komt. Tadic mocht daardoor een vrije trap nemen, maar die bal raakte de vingertoppen van Hansen. Daardoor werd het op het laatste moment nog spannend in de wedstrijd tegen de club uit Jutland.

Tweede in groep D
Door de overwinning staat Ajax nog steeds tweede in groep D. De ploeg van Ten Hag staat met zeven punten uit vier wedstrijden gelijk met Atalanta. De Italianen wonnen vanavond van Liverpool die met negen punten nog steeds lijst aanvoeder is. Ajax speelt volgende week dinsdag uit op Anfield tegen Liverpool, die wedstrijd begint om 21.00 uur.

Protest KOZP maakt winkelier Malden nijdig: 'De pietjes gaan niet weg'

De roetveegpietjes in schoenenwinkel Gremmen Footwear in Malden blijven. Want Chrisan Gremmen buigt niet voor de druk van een KOZP protest van het afgelopen weekend. Zo valt te lezen in De Gelderlander.

Er was volgens Gremmen ook niets aan de hand. ‘De pieten waar ze tegen protesteerden, waren niet zwart, maar bruin. We hadden de gezichtjes licht opgeschuurd, zodat het roetveegpieten leken. Er keken er twee vanuit de etalage naar buiten.’

Volgens KOZP waren er veel versieringen in het winkelcentrum die ongewenst waren. Waar de actiegroep bij de meeste winkeliers aan een waarschuwing genoeg hadden om de Zwarte Piet versieringen uit de winkels te laten verwijderen, liet de schoenwinkel hun Pietjes ongemoeid.

Vier Roemenen aangehouden na diefstal van lading printers uit vrachtwagen

De politie heeft in de nacht van dinsdag 24 op woensdag 25 november op de A73 bij Malden vier mannen aangehouden die worden verdacht van de diefstal van een lading printers uit een vrachtwagen. De mannen met de Roemeense nationaliteit zijn 25, 27, 28 en 33 jaar oud, en allen zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De printers zijn die nacht gestolen uit een Poolse vrachtwagen op de parkeerplaats Overbroek langs de A15 bij Ochten.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid surveilleerden die nacht op de A15 en de aandacht was daarbij ook gericht op de parkeerplaatsen omdat de politie de laatste tijd vaker aangiftes krijgt van zowel pogingen tot diefstal als voltooide diefstal van lading uit vrachtwagens die voor de nachtrust op parkeerplaatsen staan.

Agenten kwamen omstreeks 02.00 uur ook op parkeerplaats Overbroek bij Ochten. Op het moment dat ze daar arriveerden zagen ze nog net een bestelbus en een personenauto wegrijden. Een bestelbus met een Iers kenteken en de personenauto met een Frans kenteken. Volgens de politiesystemen was deze bus al een gezien bij een verdachte situatie en mogelijk betrokken bij ladingdiefstal. Hierop stelden de agenten direct een onderzoek in bij de vrachtwagens die op de parkeerplaats stonden. Toen bleek dat bij vier vrachtwagens openingen in het zeildoek waren gemaakt en dat bij één vrachtwagen de opleggerdeuren op een kier stonden en dat aan de linkerzijde in het zeil een groot vierkant gat was gemaakt. In de laadruimte van deze Poolse oplegger stonden printers op pallets maar een aantal van deze pallets waren leeg. De Poolse chauffeur werd wakker gemaakt. De verbaasde man bevestigde dat een gedeelte van zijn lading was verdwenen maar dat hij daar niets van had gemerkt.

Mes
Inmiddels werd door andere agenten van de Dienst Infrastructuur uitgekeken naar de bestelbus en de personenauto. De bus werd onbeheerd aangetroffen op parkeerplaats Leigraaf aan de A15 bij Andelst. Bij inspectie bleek dat de ladingruimte vol stond met dozen met printers van hetzelfde type als die gestolen waren uit de Poolse vrachtwagen. En even later werd de Franse auto aan de kant gezet op de A73 bij Malden. Daarbij werden de vier inzittenden als verdachten van ladingdiefstal aangehouden. Bij één van hen is een scherp mes aangetroffen.

Random Pics van de Dag #164

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Roosendaal: negen aanhoudingen voor drugs, mes en samenscholen

In de wijk Langdonk in Roosendaal zijn vanavond negen aanhoudingen verricht. Van vuurwerkvandalisme is vooralsnog geen sprake. In de Roosendaalse wijken Kalsdonk, Kroeven, Langdonk en Westrand is een noodverordening afgekondigd en geldt een samenscholingsverbod. De politie is met meerdere politiebussen aanwezig. Ook zijn er ‘stille’ agenten actief. Meer hierover in BN DeStem.

Crisis FVD: dreigt scheuring binnen Forum? Dit zijn de kampen

De soap rond Forum voor Democratie wordt maar gekker en gekker. Eerder vandaag kondigde Thierry Baudet aan toch weer lijsttrekker te willen worden en daarom ging hij een lijsttrekkersverkiezing organiseren. Naar nu blijkt is dat een actie  die hij op eigen houtje op touw heeft gezet, niemand anders binnen het bestuur was op de hoogte. Een meerderheid wilde Baudet daarop uit het bestuur zetten maar dat kan niet zomaar volgens de statuten.

Het bestuur heeft nog één mogelijkheid om Baudet uit de leiding van de partij te krijgen en dat is door hem te royeren. Het bestuur zou daar serieus mee dreigen volgens Baudet. Voor de camera van de NOS zei de politicus dat er  een coupe gaande is en dat zijn tegenstanders anders zelf maar een partij moeten beginnen.

De dag begon zo met het bericht van 13.09 uur:

Na een nachtje goed slapen heeft Thierry Baudet besloten toch weer lijsttrekker van Forum voor Democratie te willen worden. Hij heeft zojuist bekendgemaakt dat hij een lijsttrekkersverkiezing uitschrijft! Hij stelde zich al meteen kandidaat.

"Ik heb een stap terug gedaan om de rust te laten terugkeren. Het allerbelangrijkste is dat de ziel van mijn partij behouden bleef. Maar de rust die ik wilde laten terugkeren, is niet teruggekeerd. Het tegenovergestelde is gebeurd: er is een bitchfight ontstaan waarbij mij allerlei narigheid wordt aangesmeerd. Er wordt geprobeerd mij met pek en veren uit Forum voor Democratie te zetten. Theo Hiddema is opgestapt, Paul Cliteur is opgestapt, dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van wat wij met Forum voor democratie wilden doen", zo legt Baudet uit in de videoboodschap. Duidelijk is dat hij niet gediend is van de aanval van Annabel Nanninga op zijn positie binnen de partij.

"Ik treed opnieuw in de spotlights", zo kondigde hij aan!

"Iedereen die denkt dat het echt anders moet bij Forum voor Democratie, die denkt dat er fouten zijn gemaakt, die kan zich nu beschikbaar stellen. Maar de leden zijn nu aan het woord. Als Forum voor Democratie ter ziele gaat, als het iets heel anders moet worden, dan kunnen de leden daarvoor stemmen. Maar daar moet wel eerst een ledenraadpleging over zijn geweest", zo kondigt Baudet de aanstaande ledenraadpleging aan.

Ieder partijlid kan zich kandideren voor de positie van lijsttrekker en partijleider en de leden mogen daar vervolgens op 30 november en 1 december over stemmen. Baudet gaat zelf zorgen voor de digitale infrastructuur om zo'n ledenraadpleging mogelijk te maken.

Update 15.04 uur:

Nadat Thierry Baudet deze ochtend een leiderschapsverkiezing aankondigde zijn de overige bestuursleden zich een hoedje geschrokken, zij wisten namelijk van niks! Het bestuur is daarop in actie gekomen en Baudet is door een meerderheid van het bestuur uit de leiding van de partij gezet.

"Het is aan het partijbestuur om eventueel lijsttrekkersverkiezingen uit te schrijven en niet aan Baudet", aldus tijdelijk voorzitter Lennart van der Linden tegenover de NOS. Samen met Astrid de Jong en Rob Rooken is Van der Linden tot dit besluit gekomen. Bestuurslid Olaf Ephraïm steunt Baudet maar die twee vormen dus een minderheid in het bestuur.

Update 15.18 uur:

Baudet stelt tegenover de NOS dat "wat nu gebeurt een ordinaire coup is, een machtsgreep." Ook geeft hij aan door te gaan met de lijsttrekkersverkiezing.

Het afzetten van Baudet kan door de statuten die nog zijn opgesteld door Henk Otten een lastige klus blijken. En zeker zolang hij nog niet is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel is hij nog altijd voorzitter. Een bestuurslid afzetten is alleen door de leden mogelijk maar dat is praktisch onmogelijk omdat daarvoor twee derde van de leden fysiek aanwezig moeten zijn bij een ledenvergadering. Dat zou neerkomen op ruim 32.000 leden die aanwezig zouden moeten zijn.

Update 16.25 uur:

Voor de camera van de NOS heeft Baudet verklaard dat het zijn tegenstanders vrij staat de partij te verlaten en zelf een partij op te richten als de gang van zaken binnen Forum voor Democratie ze niet aanstaat. "Waarom gaan zij zelf niet weg als ze iets anders willen. Ik heb Forum voor Democratie opgebouwd. Als zij blijkbaar iets anders willen, waarom stappen ze zelf niet op? Waarom proberen ze met een gemeen machtsspel een coup te plegen op mij? Met karaktermoord op mij, ik vind dat heel laag", aldus de getergde politicus.

Baudet heeft het gevoel dat zijn partij kapot gemaakt wordt door het bestuur lezen we op AD.nl. "De ziel van de partij is echt in gevaar. De spanning loopt hoog op. Ik heb een stap terug gedaan om rust te brengen in de partij, maar ik zie nu dat er een machtsgreep gaande is, een coup, om mij eruit te werken. Ik word met karaktermoord bedreigd en daarmee dreigt Forum ten onder te gaan, maar de leden moeten het maar beslissen. Mijn bange vermoedens werden bevestigd omdat het bestuur mij uit het bestuur probeert te zetten, kun je nagaan hoe zij in de wedstrijd zitten."

De politicus geeft aan dat de macht bij de leden ligt. "Dat bepalen de leden. Die moeten hierover gaan. Ik heb met ziel en zaligheid aan de partij gewerkt. Als er een koerswijziging komt, dan moeten de leden daarover beslissen. Ik heb echter heel veel steunbetuigingen ontvangen, Wybren van Haga steunt mij, ik heb er alle vertrouwen in."

Vanuit het hele land stromen de reacties binnen van Forum-politici die Baudet steunen. Hiermee lijkt een scheuring binnen de partij dichterbij dan ooit.

Update 17.32 uur:

Inmiddels beschikt FOK! over de mail die Baudet vandaag aan de leden van de partij stuurde:

Zojuist heeft Thierry Baudet leiderschapsverkiezingen uitgeroepen voor Forum voor Democratie. Hieronder vindt u de brief die hij stuurde aan het bestuur. Spoedig hoort u meer.

Beste bestuursgenoten,

Het telefoongesprek van vanochtend en de ontwikkelingen van de afgelopen dagen hebben bij mij een zeer ongerust gevoel achtergelaten. Ik heb steeds aangegeven dat me het gaat om de ziel van de partij; en dat het behouden daarvan het allerbelangrijkste is voor mij. Daarom trad ik ook terug als voorman: als de spanningen te hoog oplopen moet eerst rust worden gevonden om daarna te kijken hoe samen verder. Die rust is niet gekomen: integendeel.

Naast een leegloop van leden en mensen als Hiddema en Cliteur, is ook een hetze tegen mij ontstaan waarbij karaktermoord wordt gepleegd en opportunisten die jarenlang trouwe en enthousiaste partijgenoten leken te zijn, proberen om mij en FVD stuk te maken met valse en totaal ongeloofwaardige verwijten die jullie wel mondeling wilden ontkrachten maar waar jullie geen schriftelijk statement over wilden afgeven. In ons gesprek vanochtend heb ik meermaals gevraagd waar de liefde bij jullie gebleven is; waar de haast vandaan komt om door te pakken; en waarom er garanties van mij moesten komen om nooit meer in de Kamer terug te zullen keren. Als dat de toon wordt, is er sprake van een machtsgreep - en een fundamentele koerswijziging. Daarover moeten de leden beslissen. Daarom schrijf ik een leiderschapsverkiezing uit. De mensen die willen dat het anders gaat kunnen zich kandideren. Ik zorg voor een digitale infrastructuur.

Op 30 november en 1 december kunnen alle leden hun stem uitbrengen. Onze bijna 50.000 FVD-ers zijn nu aan het woord.


Met groet, zoals altijd, Thierry

Forum voor Democratie

Update 18.02 uur:

In een filmpje op het Twitter-account van Forum voor Democratie vertelt Baudet dat hem een ultimatum is gesteld door een deel van het bestuur. De drie bestuursleden die niet achter de (oud)partijleider staan zouden dreigen met het royeren van de politicus als hij de toegang tot de social media van de partij niet aan hen geeft. Voor hen is royeren ook de enige manier om Baudet uit het partijbestuur te kunnen wippen. In de verklaring noemt de veelbesproken politicus de situatie verdrietig.

Update 22.25 uur:

Forum voor Democratie lijkt langzaam te splitsen in twee kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Zo goed en kwaad als het gaat hebben volgens en journalisten een overzicht gemaakt wie welk kamp binnen Forum steunt. Simpel gezegd is er de lijn bestuur/Nanninga die vinden dat Baudet het bestuur moet verlaten en niet op de kieslijst mag en die daarnaast een rigoureuze ingreep bij de JFVD willen.

Aan de andere kant staat kamp Baudet dat via een lijsttrekkersverkiezing de oud-partijleider weer aan de macht wil brengen. Waarschijnlijk zal dat gevolgd worden door een sanering van de partij waarbij tegenstanders het veld moeten ruimen. Een voorlopig overzicht:

De video waarin Baudet de lijsttrekkersverkiezing bekend maakte:

Ondertussen worden de sloten van het partijkantoor vervangen, volalsnog heeft Baudet geen sleutel.

De statuten van Forum:

Cliteur: Geen racisme bij FVD, crisis komt door ‘obsessie’ bij journalisten

Gisteravond liet Forum voor Democratie-senator Paul Cliteur weten zijn zetel in de Eerste Kamer op te geven en de politiek te verlaten uit solidariteit met Thierry Baudet. De oud-politicus van Partij voor de Dieren geeft in een interview in Trouw aan dat "er geen bewijs voor racistische opvattingen is" en dat de crisis bij de partij is ontstaan door een ‘obsessie’ bij journalisten.

"Ik ben samen met Thierry Baudet dit avontuur aangegaan. Nu hij niet meer de eerste man is, ben ik mijn politiek richtingsgevoel kwijt. Daarom stel ik mijn zetel beschikbaar", zo vertelt Cliteur aan Trouw.

Uiteraard hanteert ook de Leidse hoogleraar het gebruikelijke frame dat het 'de schuld van de media' is. "Er is al heel lang discussie over wat jeugdige onverlaten in appgroepen beweren. Dat verwijt ik ook journalisten, die op een ongehoorde manier geobsedeerd zijn met deze zaken. Er is geen bewijs voor racistische, fascistische of xenofobe opvattingen. Maar journalisten hebben een enorme focus en ambitie om tot aan de romans van Baudet of in het woord ‘boreaal’ iets te lezen of te interpreteren. Dat is ongezond en slecht voor het democratische debat. Ik hoop dat Nederlandse journalisten eens tot bezinning komen."

Cliteur vindt niet er te slap is opgetreden tegen de dubieuze berichten in de FVD-app groepen, hij vertrouwt daarbij op het oordeel van JFVD-voorzitter Freek Jansen. "Er gebeurt natuurlijk van alles in jongerenappgroepen, óók bij de JOVD en nu bij de SP. De vraag is of je überhaupt nog wel een jeugdorganisatie kunt hebben zonder dat je alles moet controleren wat zij delen. Ik zat in de onderzoekscommissie die de appjes zou onderzoeken. Ik weet niet of die commissie nu nog aan het werk gaat. Die is sowieso niet meer het belangrijkste", aldus de oud-senator.

De rol van journalisten steekt Cliteur. "Dat is een zeer zorgwekkend verschijnsel. Je kunt niets meer aan de orde stellen of op een rationele manier over migratie, de grenzen of de EU praten, zonder dat die beschuldigingen erin gefietst worden. Dit is zo intimiderend, dat mensen zich gedwongen voelen in de morele overdrive te gaan en te zeggen dat wat de partij doet ‘heel erg gevaarlijk’ is. Rechtsfilosoof Ronald Dworkin zei al dat de vrijheid van meningsuiting ook moet gelden voor gekke opvattingen. Tegenwoordig staat het innemen van een liberaal standpunt gelijk aan fascisme of racisme", zo vertelt de FVD-prominent die daarbij voorbij gaat aan het feit dat de huidige crisis ontstaan is door de rotzooi die voorbij kwam bij de JFVD en niet zozeer de standpunten van de partij.

Voetballegende Diego Maradona (60) overleden

Verschillende Argentijnse media melden dat Diego Maradona, een van de beste voetballers ooit, is overleden aan een hartstilstand. Maradona is 60 jaar geworden. De Argentijn werd begin deze maand door een hersenbloeding getroffen, en werd toen opgenomen in een ziekenhuis in La Plata.

Clarín, de grootste krant van Argentinië, meldt dat Pluisje, zoals zijn bijnaam was, in zijn huis in de Argentijnse stad Tigre was toen hij werd getroffen door een hartstilstand. Hij was daar aan het herstellen van een operatie aan een bloedprop in zijn hersenen.

Maradona speelde 91 interlands waarin hij goed was voor 34 doelpunten. In 1986 loodste hij het Argentijnse elftal naar de wereldtitel. Legendarisch was de goal in de kwartfinale tegen Engeland. Maradona opende de score met 'De hand van God' na een rush door de Engelse defensie,

Begin jaren 80 speelde hij voor Barcelona. Hij verwierf echter pas een cultstatus in de acht jaren daarna toen hij voor het Italiaanse Napoli speelde. Met die club werd hij tweemaal Italiaans kampioen en werd in 1989 de UEFA cup veroverd.

Update 17:43 uur
De advocaat van de voetballegende heeft het nieuws over het overlijden van Maradona tegenover persbureau Reuters inmiddels bevestigd.

 

Hamilton opnieuw met afstand de best betaalde F1-coureur

Business Book GP heeft speurwerk gedaan naar de salarissen van de Formule 1-coureurs die dit seizoen actief zijn. Dat zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton de lijst aanvoert zal geen verrassing zijn. Max Verstappen is met 16 miljoen euro per jaar de vierde best betaalde coureur.

Net als afgelopen jaren heeft Business Book GP de salarissen van de F1-coureurs op een rij gezet. Het betreft overigens het basissalaris dus zonder inkomsten uit bonussen en sponsordeals.

Hamilton staat met 47 miljoen euro opnieuw bovenaan. De Brit is einde contract en zal bij een nieuwe overeenkomst waarschijnlijk meer gaan verdienen, al komt er in 2022 een salarisplafond waardoor het basissalaris van beide coureurs bij een team samen nog ‘maar’ 25,5 miljoen euro mag zijn.

Ondanks dat Sebastian Vettel een dramatisch seizoen doormaakt krijgt de Duitser 35 miljoen euro van Ferrari. Op de derde plaats staat Daniel Ricciardo met 20 miljoen euro. Beide zullen bij hun nieuwe werkgever Racing Point en McLaren waarschijnlijk flink in moeten leveren.

Verstappen is met 16 miljoen euro goed voor de vierde plaats, maar hij verdient daarmee fors meer dan Valtteri Bottas en Charles Leclerc. Beide verdienen ‘slechts’ 9 miljoen euro.

Ranglijst

 • Lewis Hamilton (Mercedes) €47 miljoen
 • Sebastian Vettel (Ferrari) €35 miljoen
 • Daniel Ricciardo (Renault) €20 miljoen
 • Max Verstappen (Red Bull Racing) €16 miljoen
 • Valtteri Bottas (Mercedes) €9 miljoen
 • Charles Leclerc (Ferrari) €9 miljoen
 • Kimi Raikkonen (Alfa Romeo) €6 miljoen
 • Carlos Sainz (McLaren) €4,5 miljoen
 • Sergio Perez (Racing Point) €4 miljoen
 • Esteban Ocon (Renault) €4 miljoen
 • Romain Grosjean (Haas) €2 miljoen
 • Kevin Magnussen (Haas) €2 miljoen
 • Alex Albon (Red Bull Racing) €2 miljoen
 • Lando Norris (McLaren) €1,5 miljoen
 • Lance Stroll (Racing Point) €1,5 miljoen
 • Pierre Gasly (AlphaTauri) €1 miljoen
 • Daniil Kvyat (AlphaTauri) €750.000
 • George Russell (Williams) €750.000
 • Nicholas Latifi (Williams) €750.000
 • Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) €500.000

Metro Exodus naar next-gen, nieuwe Metro-game bevestigd

Deep Silver en 4A Games kondigen aan dat Metro Exodus zal verschijnen voor de Xbox Series X / S en PlayStation 5, met grote, door de nieuwe hardware mogelijk gemaakte verbeteringen, inclusief een snellere framerate, hogere resolutie, kortere laadtijden en ray tracing-effecten.

De next-gen consoles maken het voor 4A Games mogelijk om spelers fraaiere graphics en betere prestaties te bieden die eerder alleen mogelijk waren op state-of-the-art pc-hardware met grafische kaarten uit de RTX-serie. De geavanceerde versies van Metro Exodus komen beschikbaar als een gratis upgrade voor bestaande en toekomstige bezitters van de versie voor de huidige generatie. De releasedatum wordt binnenkort aangekondigd.

Om de tiende verjaardag van Metro te vieren hebben Deep Silver en 4A Games de tien jaar durende reis van de franchise gevangen in een Metro Timeline, een interactieve terugblik op alle belangrijke momenten in de geschiedenis van de studio en de serie.

Als onderdeel van een grote update van de studio, heeft 4A Games ook bevestigd dat de volgende Metro-titel in ontwikkeling is voor de negende generatie consoles en pc. Om de nieuwe kracht, opslagcapaciteit en ray tracing-mogelijkheden van de nieuwe generatie optimaal te benutten, worden de engine en renderer compleet vernieuwd.

Daarnaast maakt de onlangs aangekondigde samenwerking met Saber Interactive het voor 4A Games mogelijk een multiplayer-ervaring toe te voegen aan het nieuwe Metro-universum. "Als kleine studio hebben we ambities in die richting nooit kunnen realiseren, onze ideeën kwamen nooit verder dan de prototype-fase", aldus 4A Games. "Maar met Sabers ervaring in online gaming, zijn we nu actief multiplayer-concepten aan het verkennen om een nieuwe ervaring aan de wereld van Metro toe te voegen."

COVID-19: 4947 nieuwe besmettingen en 74 doden, totaal 498.653 en 9109

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4947 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 498.653 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 150 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1310 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 39 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 529 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 74 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9109 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Massastranding in Nieuw-Zeeland: ruim honderd gestorven grienden en dolfijnen

Een massale stranding op de verafgelegen Chathameilanden in de Stille Oceaan heeft geleid tot de dood van meer dan 120 walvissen.

Zevenennegentig grienden en drie dolfijnen zijn gestorven tijdens de stranding, daarnaast moesten 28 grienden en drie dolfijnen moesten worden geëuthanaseerd, aldus een medewerker van het Department of Conservation (DoC) van Nieuw-Zeeland. 

De Chatham-eilanden maken deel uit van Nieuw-Zeeland, maar liggen 800 km ten oosten daarvan, waardoor de reddingsactie voor de dieren vertraagd op gang kwam. De DoC vertelde dat de massastranding plaatsvond op een "afgelegen strand" in het weekend en dat de DoC  hiervan zondag op de hoogte werd gebracht.

Jemma Welch (DoC) legde uit dat het vanwege de afgelegen locatie en een stroomstoring moeilijk was om contact te leggen met de juiste mensen, zodat pas om drie uur zondagmiddag de rangers ter plaatse op Waitangi West Beach arriveerden.
Ze verklaarde dat de nog levende walvissen 'werden geëuthanaseerd vanwege de ruwe weersomstandigheden op zee en de nabijheid van een aantal witte haaien die afkomen op een massastranding als dit'.

Sam Wild is een duiker en fotograaf op de Chathams en hoorde pas van de stranding toen de autoriteiten alle lokale duikers waarschuwden om uit het water te komen, vanwege het verhoogde risico op aanwezigheid van witte haaien. Hij nam foto's van de dode walvissen (plaatste deze op zijn Instagram) en beschreef de situatie als "erg verdrietig" en "emotioneel".

Lokale Maori's hebben maandag het strand en de geesten van de omgekomen walvissen gezegend als eerbetoon aan de omgekomen dieren. 

De Chathameilanden - met een inwonersaantal van iets meer dan 600 mensen - staan bekend als een "hotspot" voor het stranden van walvissen, de grootste stranding ooit op de stranden van Nieuw Zeeland vond plaats in 1918. hierbij stierven toen circa 1000 dieren.

Concrete oorzaken waardoor walvissen stranden zijn er niet, maar volgens het DoC wordt aangenomen dat ziekte, navigatiefouten, geografische kenmerken , een snel dalend getij, achtervolging door een roofdier of extreem weer allemaal bijdragen aan de strandingen.

Volgens wetenschappers speelt de klimaatverandering ook een rol bij de stranding, de opwarming van de oceaan zorgt dat het voedsel van walvissen de kustlijn opzoekt zodat de dieren worden gedwongen hun voedsel in ondiepe wateren te zoeken.

Elk jaar stranden er gemiddeld meer dan 300 dolfijnen en walvissen op de vele stranden van Nieuw-Zeeland. Volgens lokale inheemse stammen worden de strandingen van walvissen steeds massaler en sterven er daardoor meer walvissen en dolfijnen.

Red Dead Online krijgt standalone versie

Rockstar kondigt aan dat er vanaf 1 december een stand-alone versie van Red Dead Online beschikbaar zal zijn voor aanschaf in de PlayStation Store, Microsoft Store, Rockstar Games Launcher, Epic Games Store en Steam met PS4- en Xbox One-versies die speelbaar zijn via backward compatibility op PlayStation 5 of Xbox Series X | S.

Baan je een weg door een van de vijf unieke Specialist Roles. Dit houdt in dat je als Bounty Hunter iedereen moet aanhouden, van criminelen van een laag niveau tot beruchte bendes, dat je de geheimen van het dierenrijk leert als Naturalist, als Trader op wilde dieren jaagt voor materiaal, of als Collector zoekt naar exotische schatten, tot het runnen van je eigen ondergrondse Moonshine-distilleerderij.

Red Dead Online is verkrijgbaar bij de PlayStation Store, Microsoft Store, Rockstar Games Launcher, Epic Games Store en Steam tegen een introductieprijs van €4,99 - wat 75% van de normale prijs is - tot 15 februari 2021. Houd er rekening mee dat PlayStation Plus en/of Xbox Live Gold vereist zijn om te kunnen spelen. De PlayStation 4- en Xbox One-versies van Red Dead Online kunnen worden gespeeld via backward compatibility op PlayStation 5- of Xbox Series-hardware.

De nieuwe standalone versie van Red Dead Online vereist tot 123GB schijfruimte en bevat tevens de optie om Red Dead Redemption 2: Story Mode te ontgrendelen (apart verkrijgbaar).

Red Dead Online - Stand alone (Foto: Rockstar)

Inspectie roept verontreinigd diabetesmedicijn metformine terug

Van drie merken metformine is gebleken dat er enkele partijen op de Nederlandse markt zijn waarbij de hoeveelheid NDMA boven de toegestane limiet is. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hebben daarom besloten deze partijen van de markt te halen. Het gaat om een aantal batches van de merken Centrafarm, Consilient Health en TEVA. Alle overige partijen van deze merken en andere merken metformine voldoen wel aan de norm. Er is geen acuut risico voor patiënten die de verontreinigde metformine hebben gebruikt en er is een vervangend medicijn beschikbaar.

Wat is er aan de hand?
De afgelopen maanden is er een groot Europees onderzoek geweest naar de verontreiniging van metformine, een medicijn dat vaak wordt gebruikt door patiënten met diabetes type 2. Alle fabrikanten hebben daarbij hun producten getest op de aanwezigheid van NDMA. Van drie merken metformine is gebleken dat enkele partijen op de Nederlandse markt zijn die te veel NDMA bevatten. Deze partijen worden nu teruggeroepen. De betrokken beroepsgroepen en patiëntenverenigingen zijn hierover geïnformeerd.

Apothekers informeren patiënten
Metformine is alleen op recept verkrijgbaar. De apothekers weten welke partijen worden teruggeroepen, en welke niet. Zij zullen de patiënten informeren dat zij hun medicijnen kunnen omruilen voor een gelijkwaardig medicijn. Patiënten die metformine van andere partijen en merken slikken, kunnen hier gewoon mee doorgaan. Bij deze medicijnen is geen verontreiniging boven de toegestane limiet gevonden.

Sinds 1 november van dit jaar moeten alle fabrikanten hun medicijnen met metformine verplicht testen op NDMA, voor ze op de markt worden gebracht. Producten met een te hoog gehalte mogen niet meer op de markt komen.

Wat is het risico?
Patiënten die metformine hebben gebruikt met NDMA boven de limiet lopen geen acuut risico. De kans dat iemand altijd vervuilde batches heeft geslikt is klein. Daarnaast is de limiet voor NDMA in medicijnen streng; wanneer 100.000 patiënten hun hele leven lang de maximale dosering van een medicijn gebruiken, waar dagelijks de maximaal toegestane hoeveelheid van de onzuiverheid in zit, dan zal van deze 100.000 mensen mogelijk 1 persoon extra ergens in zijn of haar leven een vorm van kanker krijgen. Het aanvullende risico als gevolg van de overschrijding van de limiet in de gevonden batches, vinden IGJ en het CBG beperkt. Maar omdat de vervuiling boven de limiet is worden de genoemde medicijnen teruggeroepen.

Gebruikers kunnen ook zelf controleren of ze een medicijn in huis hebben uit een verontreinigde partij. Zij kunnen het batchnummer op de medicijnverpakking controleren met behulp van de onder dit bericht gevoegde lijst. Patiënten die twijfelen of hun metformine op de lijst staat wordt geadviseerd om contact op te nemen met hun apotheek. Wanneer een verontreinigd medicijn wordt gebruikt zal de apotheek een vervangend medicijn meegeven. Gebruikt u deze medicijnen en heeft u vragen? Neem dan contact op met uw apotheek of behandelend arts.
Om welke middelen gaat het?

Het gaat om een aantal partijen van drie merken metformine:

 • Centrafarm
 • Consilient Health
 • TEVA

De batchnummers van de verontreinigde metformine staan hier onderaan de pagina.

Hoe hoog is de gevonden verontreiniging?
Voor NDMA geldt een vastgestelde veilige limiet van 96 nanogram (oftwel 0,000.000.096 gram) per dag. Bij 39 partijen metformines is een overschrijding van die limiet vastgesteld. Bij iets meer dan de helft van deze partijen is de overschrijding net boven deze limiet (22), 13 zitten ongeveer op twee keer de toegestane limiet. Twee partijen bevatten drie keer de toegestane limiet en er zijn twee uitschieters met vier keer de toegestane limiet.

Meer vragen en antwoorden over deze terugroepactie vind je hier.

Jongerenafdeling SP is zich van geen kwaad bewust na straf

ROOD, de jongerenafdeling van de SP, is zich van geen kwaad bewust nadat zij gisteren vernamen dat de moederpartij alle steun op financieel, administratief, personeel en facilitair gebied heeft opgeschort. De afdeling zegt netjes volgens de regels gehandeld te hebben bij de aanstelling van door de SP geroyeerde partijleden als bestuursleden, de SP bestrijdt dit.

Onlangs werden Olaf Kemerink en Robin de Rooij met een grote meerderheid gekozen tot bestuursleden van ROOD, dat wekte de nodige woede bij de SP. De moederpartij royeerde Kemerink en De Rooij omdat zij ook actief zouden zijn voor het Communistisch Platform en dubbellidmaatschap is verboden bij de socialisten. De keuze voor de nieuwe voorzitter van ROOD is volgens het SP-bestuur tegen de spelregels omdat een lid van de jongerenafdeling van de partij ook lid moet zijn van de moederpartij. Het is dus onmogelijk dat iemand die uit de SP gegooid is bij ROOD in het bestuur komt.

ROOD bestrijdt echter dat er tegen de regels gehandeld is. "Volgens onze lezing van de statuten, die ook bevestigd is door een zaakbehandelaar, zijn ze allebei nog lid van ROOD, in ieder geval tot vier weken na schriftelijke bekendmaking van hun royement. De ALV vond plaats binnen die termijn, vandaar dat zij ook verkozen konden worden tot voorzitter en algemeen bestuurslid", zo stelt de jongerenafdeling in een verkaring.

"Daarnaast zijn de twee geroyeerden afgelopen zondag met overgrote meerderheid van de stemmen verkozen, met respectievelijk 75% en 71% van de stemmen op de drukst bezochte ledenvergadering in jaren. Ook hebben de leden zich uitgesproken tegen de politieke royementen, door de campagne van sptegendeheksenjacht.nl als ROOD te ondersteunen", zo vult ROOD aan.

De jonge SP'ers betreuren het dat de zaken tussen de moederpartij en de jongeren zo lopen. "Wij zien onszelf als de jongerenorganisatie van de SP. Dit willen wij ook graag blijven. Afgelopen ledenvergadering hebben we een jaarplan met grote meerderheid aangenomen vol met plannen om aan de slag te gaan met het verder opbouwen van ROOD en de SP. De huidige maatregelen maken dit onmogelijk en zijn daarom een klap in het gezicht van onze hardwerkende en enthousiaste leden. We hopen dat het partijbestuur snel tot inkeer komt en stopt met het saboteren van haar eigen jongerenorganisatie."

Doordat de SP de steun aan ROOD heeft opgeschort kan de jongerenafdeling ook niet meer beschikken over hun eigen website. "Het liefst hadden wij dit statement gepubliceerd op onze website. Helaas hebben wij hier geen toegang meer toe en publiceren we het daarom op sociale media."

Geen onderzoek naar vermeend prostitutienetwerk

In juli en augustus 2020 verscheen in weekblad Nieuwe Revu een uitgebreid tweeluik over een 33-jarige vrouw uit Eindhoven. Ze stelde daarin slachtoffer te zijn van een netwerk, dat zich zou bezighouden met gedwongen prostitutie. Bij dit netwerk waren volgens de vrouw ook medewerkers van de politie betrokken. Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Brabant heeft de zaak beoordeeld en besloten om geen strafrechtelijk onderzoek te laten verrichten naar de beschuldigingen.

De beschuldigingen waren eerder gemeld bij het OM en reden om in gesprek te gaan met de betreffende vrouw en een man die optrad als haar begeleider. Op 30 juli 2020 vond een eerste gesprek plaats, waarbij door de vrouw en de begeleider stukken werden overhandigd ter ondersteuning van de beschuldigingen en de aangifte die werd gedaan.

Geen aanknopingspunten
Na bestudering van de documenten kwam het OM tot de conclusie dat er geen concrete, objectief verifieerbare aanknopingspunten waren voor het starten van een strafrechtelijk onderzoek. Er werden geen aanwijzingen naar voren gebracht die wezen op een netwerk van gedwongen prostitutie en de betrokkenheid van politiemedewerkers daarbij.

Toezeggingen
Op meerdere momenten heeft het OM aangegeven dat wat er aan informatie lag, onvoldoende concreet was. De vrouw en haar begeleider zouden vervolgens een begin maken met het doen van een aanvullende aangifte en het delen van nieuwe stukken. Deze toezeggingen werden niet nagekomen.

Geen onderzoek
Dit alles betekent dat het OM heeft besloten geen strafrechtelijk onderzoek te laten verrichten naar het vermeende netwerk en de gedwongen prostitutie waarvan de vrouw slachtoffer zou zijn geworden. In een uitgebreide brief is de aangeefster van de beslissing op de hoogte gebracht.

Vuurwerk en explosieven aangetroffen, politie verricht drie arrestaties

In Breda is in een onderzoek naar de handel in illegaal vuurwerk gisteren circa 480 kilo aan vuurwerk aangetroffen. De politie arresteerde een 32-jarige man uit Breda, zijn 30-jarige partner en een 36-jarige man uit Heerhugowaard die als koper optrad. In de woning van het stel in de wijk Boeimeer, vonden de agenten naast wat siervuurwerk, meerdere zelf in elkaar geknutselde explosieven. Medewerkers van de EOD hebben het gevaarlijke materiaal direct vernietigd. Bij de zoeking is ook nog vals geld en een kilo hennep in beslag genomen

De politie kwam tijdens een onderzoek naar de handel in illegaal vuurwerk een 32-jarige man op het spoor. Hij bood op internetsites vuurwerk te koop aan. Gistermorgen werd vastgesteld dat hij vanuit zijn bestelauto in de wijk Heusendenhout vuurwerk verkocht. Hierop is hij aangehouden. In de auto van de koper, een 36-jarige man uit Heerhugowaard, werden zes dozen met siervuurwerk aangetroffen. Het gaat om zogenaamde cakes. Hij had er naar eigen zeggen 600 euro voor betaald. Ook hij werd gearresteerd.

Zoekingen
In het voertuig en in de woning van de 32-jarige handelaar werd nog meer vuurwerk gevonden. Op het woonadres werden tevens enkele pijpen aangetroffen met explosief materiaal. Vanwege deze vondst werd de EOD  ( Explosieven Opruiming Dienst) ter plaatse gevraagd. Het gevaarlijke explosieve materiaal werd door hen direct voorzichtig uit de woning gehaald en ter hoogte van de Galderse Meren vernietigd. Ook werd een kilo hennep en vals geld in beslag genomen, het gaat om enkele valse briefjes van 50 euro. Hierop werd ook de 30-jarige vrouw die in de woning verbleef aangehouden. In totaal is bij de actie 480 kilo vuurwerk in beslag genomen. De politie vermoedt dat de 32-jarige man het vuurwerk in het buitenland gekocht heeft om hier in Nederland door te verkopen.

Vuurwerk
De verkoop- en het afsteken van vuurwerk is voor de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk te voorkomen op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde. 

Nanninga eist vertrek Baudet, deel FVD steunt haar

Raadslid, Statenlid en senator Annabel Nanninga heeft de verhoudingen binnen Forum voor Democratie op scherp gezet. De Amsterdamse eist in een uitgebreide brief op The Post Online dat Thierry Baudet het bestuur verlaat en niet op de kieslijst voor de Tweede Kamer komt. Nanninga wil dat er hard ingegrepen wordt en vindt dat "nazistische relpubers beter worden beschermd dan de goede naam, eer en integriteit van de pakweg honderd FVD volksvertegenwoordigers".

De afgelopen dagen deed voormalig partijleider Baudet al afstand van het lijsttrekkerschap en de voorzittersfunctie van de partij. Maar hij hield de mogelijkheid open om als lijstduwer te fungeren en vooralsnog is hij ook nog steeds bestuurslid van FVD. Dit alles is Nanninga een doorn in het oog.

"Alleen door volledig terug te treden uit het bestuur kan Thierry Baudet Forum voor Democratie nog redden. Binnenskamers heeft hij zich de afgelopen dagen volstrekt onmogelijk gemaakt. De offers die hij vandaag en gisteren heeft gebracht, zijn helaas een wassen neus", zo stelt het Amsterdamse raadslid.

"De partij hinkstapspringt al jaren van rel via ophef naar schandaal, vrijwel zonder uitzondering door toedoen van de partijleider en/of het bestuurlijk falen van de JFVD. Meest recente dieptepunt was de zoveelste nazistische oprisping uit JFVD-hoek, waarna daders werden gepromoveerd en klokkenluiders geroyeerd of onder druk opstapten", zo schetst Nanninga het probleem.

Ze vindt dat de goede volksvertegenwoordigers van Forum door het hele land veel last hebben van het "in toenemende mate ongecontroleerde gedrag" en "controversieel geleuter" van Baudet. "Nu hadden we dus een weekend achter de rug waarin na drie dagen vergaderen over de vraag ‘wat zullen we nou toch eens doen aan neonazis’ het antwoord luidde: eigenlijk helemaal niets. Een weekend waarin de partijleider liever de hele partij in de open haard flikkert, dan gewoon stante pede overgaat tot het uitroken, ontslaan en royeren van foute elementen. Een weekend waarin nazistische relpubers beter worden beschermd dan de goede naam, eer en integriteit van de pakweg honderd FVD volksvertegenwoordigers. Volksvertegenwoordigers die, getuige de soms wanhopige gesprekken die ik dit weekend met ze had, zich niet meer durven vertonen op schoolplein of sportclub."

Nanninga heeft ook geen goed woord over voor de aanval van Baudet op de media. "De media praten geen nazisme propagerende appjes goed. De media flirten niet steeds met complottheorieën en types van bedenkelijk allooi. De media houden niet een rot jongerenbestuur aan de macht. De media bellen volksvertegenwoordigers die milde kritiek hebben niet schreeuwend op, ‘Ik ben de partij’, maar steken geen poot uit tegen radicaal gebral. De media stellen geen bewezen, herhaaldelijk nazistische bagger postende malloot aan als fractiemedewerker. De media raken niet in duizelingwekkend tempo gepeilde zetels kwijt met rellen en uitglijders. De media houden geen interne angstcultuur in stand waarin bijna niemand inhoudelijke kritiek durft te geven. De media maken niet in een weekend een hele partij kapot omdat ze hun fout niet willen toegeven en herstellen."

De Amsterdamse is duidelijk over waar de oorzaak van de problemen binnen Fourm ligt: "Dat doet binnen FVD maar een persoon, en dat is partijleider Baudet."

Nanninga noemt het gebaar van Baudet van het neerleggen van het lijsttrekkerschap en afstand doen van de voorzittershamer "een farce". "Iemand die zich op deze manier heeft gedragen zoals Baudet alleen al dit weekend zowel openlijk als binnenskamers deed, iemand die een partij zo zwaar beschadigt, zou in iedere normale partij niet alleen volstrekt onhoudbaar zijn in het bestuur, maar op staande voet worden geroyeerd. Het is hetzelfde patroon als met de radicale JFVD-ers: wangedrag wordt beloond"

In de brief vertelt de partijprominente dat ze op het punt heeft gestaan de partij verlaten maar dat ze toch heeft besloten voor de partij te willen vechten. "Dit is mijn ultieme poging om samen met al die geweldige mensen binnen FVD de keuze te maken voor waar het in de politiek om moet gaan: voor onze kiezers werken aan het uitvoeren van ons programma. Dat programma is sinds ik lid werd in 2017 niet wezenlijk veranderd. De leider van onze partij wel, en daar heb ik niet voor getekend", zo stelt Nanninga.

Haar eis is duidelijk: "als politiek een side show wordt en rellen de hoofdact, heb je in het partijbestuur van onze FVD niks te zoeken. Ik stap dus niet op. Ik blijf wel bij mijn eis dat Thierry Baudet uit het bestuur moet, niet op een kieslijst komt en dat wij extremistische elementen zonder omhaal uit de partij gooien."

Aan het end van de brief erkent Nanninga dat deze uitgesproken positie haar de kop kan kosten. "De kans bestaat dat het bestuur (effectief onverminderd onder leiding van Baudet, laat u niks wijsmaken) mij hierom royeert. Dat zou betekenen dat je binnen (J)FVD beter nazistisch gedachtengoed kan propageren dan je er tegen uitspreken. Dat zij dan zo, ik heb het in ieder geval geprobeerd. Ik nodig mijn mede (kandidaat)volksvertegenwoordigers uit zich hier in overeenstemming met hun geweten over uit te spreken."

Inmiddels hebben diverse volksvertegenwoordigers hun steun voor Nanninga uitgesproken maar ook een substantieel deel houdt zich op de vlakte. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

De complete brief kan je hier lezen.

Hieronder volgende enkele prominenten en afdelingen die zich achter Nanninga scharen:

Roda JC vanaf volgend seizoen terug op natuurgras

In de zomer van 2021 wordt in het Parkstad Limburg Stadion het kunstgrasveld vervangen door een echte natuurlijke grasmat. Met die stap wil Roda JC ook Sportpark Kaalheide weer in gebruik nemen als trainingslocatie voor de eerste selectie.

Roda JC en Gemeente Kerkrade hebben een nieuw 10-jarige huurcontract gesloten voor het gebruik van Kaalheide. Het sportpark zal in de komende jaren volledig gerenoveerd worden. Begin 2021 worden twee kunstgrasvelden vervangen. In aanloop naar het seizoen 2021/22 worden de trainingsfaciliteiten tijdelijk verbeterd. Het uiteindelijke doel is nieuwbouw.

Roda JC is niet de eerste betaaldvoetbalclub die terugkeert naar natuurgras, eerder deden dat ook al ADO Den Haag, PEC Zwolle en VVV-Venlo. In de Eredivisie spelen momenteel nog drie clubs op kunstgras: Heracles Almelo, FC Emmen en Sparta Rotterdam. Een divisie lager zijn dat, inclusief Roda JC, nog tien clubs.

Den Haag; geen vreugdevuren dit jaar vanwege de coronamaatregelen

De vreugdevuren op het strand van Scheveningen gaan ook deze jaarwisseling niet door. Het rondwarende coronavirus gooit roet in het eten, zo meldde de gemeente Den Haag gisteravond. Meer hierover in het AD

Dit besluit is genomen na een overleg met de bouwers van vreugdevuren in Scheveningen, Duindorp, Escamp en Laak. De coronamaatregelen bieden geen ruimte om de vreugdevuren dit jaar door te laten gaan.

De organisatoren reageren gelaten op het besluit, maar hebben er wel begrip voor. ‘Het kan in deze tijd niet anders. Er komen altijd een hoop mensen op af . Dit wordt het saaiste oud en nieuw ooit' geeft een van de organisatoren van het  Scheveningse vreugdevuur aan. Burgemeester Jan van Zanen reageert: ‘Ik heb de bouwers moeten vertellen dat het niet gaat lukken, ik mag nu geen vergunning afgeven. Voor de bouwers is het een grote domper, natuurlijk zijn ze teleurgesteld. Ik ook, want we waren hartstikke goed op weg.’

Koeman na ruime overwinning Barcelona: "Ik heb genoten van het collectief. Dit is wat we willen"

Ronald Koeman reageerde dinsdagavond opgetogen na de ruime 4-0 overwinning van FC Barcelona op Dynamo Kiev. Door de zege is de Catalaanse club verzekerd van de volgende ronde in de Champions League.

Ondanks de afwezigheid van Lionel Messi en Frenkie de Jong hadden de Catalanen een eenvoudige avond. Door doelpunten van Martin Braithwaite (2x), Sergiño Dest en Antoine Griezmann werd het uiteindelijk 4-0.

“Ik heb een hongerige ploeg gezien. We maakten vier doelpunten, belangrijke spelers konden uitrusten en de jonge spelers hebben deze minuten verdiend”, aldus Koeman. “Ze hebben goed gepresteerd. Ik heb genoten van het collectief. Dit is wat we willen."

“We hebben ons doel bereikt door een goed resultaat te boeken en de achtste finales te bereiken. Het team maakte een energieke indruk. We waren in de eerste helft niet effectief genoeg, maar in de tweede helft wel. We mogen erg blij zijn.”

OM in hoger beroep in zaak Nicky Verstappen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaak Nicky Verstappen. Het OM is van mening dat het opzettelijk doden van de 11-jarige jongen wettig en overtuigend bewezen kan worden. Ook is het OM van oordeel dat de maatregel van TBS met dwangverpleging opgelegd moet worden.

Afgelopen vrijdag heeft de rechtbank verdachte Jos B. een gevangenisstraf van 12,5 jaar opgelegd. De rechtbank vindt bewezen dat Jos B. in augustus 1998 de 11-jarige Nicky Verstappen seksueel heeft misbruikt en dat Nicky door zijn toedoen is overleden. Van doodslag werd hij vrijgesproken, dit acht de rechter niet bewezen.

Het OM eiste onlangs 15 jaar en TBS en ziet voldoende mogelijkheden om de zaak aan het Gerechtshof voor te leggen.

Milestone kondigt Monster Energy Supercross 4 aan

Milestone kondigt Monster Energy Supercross - The Official Videogame 4 aan. De Supercross-videogame verschijnt wereldwijd op 11 maart 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, pc via Steam en Google Stadia.

Monster Energy Supercross - The Official Videogame 4 gebruikt het 2020 Monster Energy Supercross-seizoen, met alle elf stadions en zeventien tracks, inclusief de zeven Salt Lake City-varianten. Voor het eerst in de franchise heeft de game een Career Mode-structuur. In deze spelvariant beginnen spelers met de Supercross Futures en kunnen ze vervolgens steeds hogerop klimmen om de 250SX- en 450SX-categorieën te bereiken, waarin ze het moeten opnemen tegen Pro-coureurs. In de nieuwe Career Mode worden de prestaties van elke coureur beïnvloed door zijn skills, die via een nieuw skill tree-systeem zijn te upgraden en beheren. Spelers verdienen skillpunten door te racen, deelname aan speciale evenementen, het voltooien van trainingen en voltooien van Journal-missies, een reeks speciale uitdagingen waarmee spelers zich kunnen bewijzen.

De Track Editor is terug met nieuwe aanpassingsmodules, direct gebaseerd op de officiële tracks van het 2020-seizoen. Nieuwe cosmetische aanpassingsopties, zoals startpoort-constructies, finish-constructies, tuff-blox en leader-pillars, verhogen het realisme en motiveren spelers creatief te worden. Spelers kunnen hun racers aanpassen, dankzij meer dan 110 officiële merken voor zowel cosmetische als prestatie-beïnvloedende aanpassingen, voor zowel coureurs als motoren

Hitman 3-trailer demonstreert verbeteringen in Chongqing

Chongqing is een nieuwe locatie voor Hitman 3 en brengt Agent 47 naar de regenachtige, neonverlichte straatjes van een Chinees transportcentrum vol winkels, eetkraampjes en geheime zijweggetjes.

Dankzij de eigen Glacier-engine van IO Interactive zal Hitman 3 er fraaier uitzien met verbeteringen voor belichting, reflecties, animaties en AI. Chongqing toont ook de nieuwe watereffecten, zoals de regendruppels die Agent 47 raken en zijn kleding nat maken, wat allemaal bijdraagt aan de overtuigingskracht van de HITMAN 3-ervaring.

Op PlayStation 5 en Xbox Series X in een 4K-resolutie met 60 frames per seconde en HDR-ondersteuning. De onderstaande 'Under The Hood'-trailer toont de nieuwe locatie en momenten die de verfijningen van de interactie-animaties en AI demonstreren, naast de ‘crowd’-technologie van de Glacier-engine waarmee tot 300 computergestuurde personages tegelijk op een locatie kunnen verschijnen.

Spelers kunnen locaties uit de vorige games in de trilogie importeren om alle 20+ locaties op één plaats te verzamelen. Alle verbeteringen aan rendering, animatie en AI die met Hitman 3 worden geïntroduceerd, kunnen in alle drie de games worden toegepast.

Hitman 3 verschijnt op 20 januari 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox One, Google Stadia en pc. De game komt ook naar Nintendo Switch, speelbaar via cloud-streamingtechnologie.

Next-gen verbeteringen voor FIFA 21

Electronic Arts brengt op 4 december FIFA 21 naar PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Spelers mogen naast razendsnelle laadtijden ook verbeterde beelden, geluiden en spelersbewegingen verwachten.

De beelden en geluiden van FIFA 21 zijn opnieuw ontworpen voor de next-gen consoles met de nieuwe 'EA SPORTS GameCam' die geïnspireerd is door hoe voetbaluitzendingen eruitzien en aanvoelen, en LiveLight Rendering: een "deferred lighting"-systeem dat elk aspect van de ervaring op het veld verbetert. Duizenden authentieke zangkoren zijn opgenomen in de allerlei competities ter wereld, zoals de Premier League, La Liga en de Bundesliga, om voor een beter stadion-gevoel te zorgen.

De Frostbite-engine zorgt voor meer diepgaande definitie van het lichaam van een speler, zoals het spannen van spieren na een aanval en kapsels op basis van haarstrengen op bepaalde topvoetballers, in combinatie met dynamische belichting die het gezicht en het tenue van de speler benadrukt. Er zijn nieuwe filmpjes voor de wedstrijd toegevoegd, met bijvoorbeeld spelersbussen die voor de aftrap aankomen en de sfeer van supporters die door de draaihekken komen, om fans nog meer mee te slepen in de totale wedstrijddagervaring. Tijdens live wedstrijden reageren spelers, de bank en fans contextueel op belangrijke momenten in de wedstrijd.

Daarnaast kunnen spelers met een PlayStation 5-console met PlayStation Activities nog sneller aan de actie beginnen door ze vanaf het beginscherm van de PlayStation rechtstreeks naar hun favoriete speltypen te laten gaan. De haptische technologie van de nieuwe DualSense-controller maakt het voor spelers mogelijk om de impact van schoten, passes, tackles en het ritme van de wedstrijd in hun handen te voelen.

Spelers die FIFA 21 voor PlayStation 4 en/of Xbox One kopen of al hebben gekocht, krijgen de PlayStation 5- en/of Xbox Series X|S-versie van de game vanaf 4 december gratis. Voor spelers die alleen op next-gen consoles willen spelen, is er een PlayStation 5- en Xbox Series-versie te koop voor €69,99.

Klassieke pakjes voor Mortal Kombat 11

Warner Bros. Games en NetherRealm Studios hebben het Klassic MK Movie-skinpakket voor Mortal Kombat 11 onthuld, met nieuwe personageskins die een eerbetoon zijn aan de eerste 'Mortal Kombat'-film.

Het Klassic MK Movie-skinpakket is nu digitaal beschikbaar voor € 5,99 en bevat de stemmen en het uiterlijk van de drie hoofdrolspelers van de film uit 1995: Christopher Lambert als Raiden, Linden Ashby als Johnny Cage en Bridgette Wilson-Sampras als Sonya Blade.

Mortal Kombat 11 en Mortal Kombat 11 Ultimate zijn uit op PlayStation 4 en PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc.

Rainbow Six Siege komt naar PlayStation 5 en Xbox Series X|S

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege komt op 1 december naar PlayStation 5 en Xbox Series X|S. De next-gen versies introduceren de optie om te spelen met een 4K resolutie, op 120 fps en verschillende andere verbeteringen.

Spelers die de game reeds bezitten op de huidige generatie consoles upgraden hun game gratis naar de next-gen versie binnen dezelfde familie consoles en behouden zij al hun progressie. Daarnaast is cross-generation play beschikbaar, waardoor PlayStation 5-spelers het opnemen tegen spelers op de PlayStation 4 en spelers op Xbox Series X|S de strijd aangaan met Xbox One-spelers. Cross-play tussen de verschillende consoles en pc wordt momenteel niet ondersteund.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege toont spelers op de nieuwe generatie consoles grafische verbeteringen, afhankelijk van de hardware waarop de game gespeeld wordt:

 • 4K resolutie (PlayStation 5, Xbox Series X) / 1080p (Xbox Series S)
 • 120 fps (PlayStation 5, Xbox Series X)
 • Verschillende DualSense wireless controller opties (PlayStation 5)
 • Ondersteuning voor populaire playlists, zodat spelers sneller in de game duiken (PlayStation 5)

Daarnaast introduceert de game de volgende functies voor een verbeterde next-gen ervaring op alle platformen:

 • Betere toegankelijkheid (leesbaarheidsopties, tekst naar spraak en spraak naar tekst)
 • Quick start (geoptimaliseerde login flow, gestroomlijnde intro sequentie)
 • Ubisoft Connect overlay

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Cyberpunk 2077-gameplay op PS4 Pro en PS5

CD Project Red heeft een video uitgebracht waarin Cyberpunk 2077 wordt getoond op PlayStation 4 Pro en PlayStation 5. De PS5-versie maakt gebruik van de backwards compatibility-functionaliteit van de console.

De gameplay is opgenomen tijdens het spelen van de Nomad lifepath, één van de drie speelbare achtergrondverhalen waar spelers mee kunnen beginnen. We zien actie in de Badlands, het woestijngebied dat Night City omringt en uit de straten van Night City zelf.

Cyberpunk 2077 verschijnt op 10 december 2020 voor pc, Xbox One, PlayStation 4 en Google Stadia. De game zal ook speelbaar zijn op Xbox Series X | S en PlayStation 5. Op een later moment komt er een gratis upgrade voor Cyberpunk 2077-bezitters, waarbij volledig wordt geprofiteerd van de volgende generatie hardware. Deze upgrade wordt dan beschikbaar gemaakt voor bezitters van de Xbox One- en PlayStation 4-versies van de game.

Politie onderzoekt plofkraak in Maastricht

Van dinsdag- op woensdagnacht ontving de politie even voor 03.00 uur melding van een plofkraak van een geldautomaat op de Peymeestersdreef in Maastricht. Daarbij raakte niemand gewond.

De omgeving van de automaat is afgezet. Dit is enerzijds ten behoeve van het onderzoek: de medewerkers van forensische opsporing stellen sporen veilig. Anderzijds is dit ook uit veiligheidsoverweging. Team Explosieven Verkenning is onderweg. Op basis van onderzoek van Team Explosieven Verkenning zal gekeken worden in hoeverre het noodzakelijk is dat ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter plaatse komt. Er hoefden geen gebouwen in de omgeving te worden ontruimd.

Getuigen
Er wordt door getuigen gemeld dat na de plofkraak drie personen op een scooter wegreden. Ten behoeve van het onderzoek komt de politie graag in contact met mogelijke getuigen of mensen die meer informatie hebben over de plofkraak, danwel de verdachten. Informatie delen kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

FOK! Wat een weer: weinig bewolking en zon

Vandaag is er eerst alleen maar hoge bewolking waar de zon doorheen schijnt. Het blijft droog. In de loop van de middag neemt van het westen uit de bewolking toe en aan het einde van de avond kan het in het uiterste noordwesten gaan regenen. De maximumtemperaturen variëren van 8°C in het noorden tot 10°C in het zuiden. De wind is matig, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk vrij krachtig, en draait in de middag naar zuidwest.

In de nacht naar donderdag is het overwegend bewolkt met in het noorden en noordwesten af en toe regen. De minima liggen tussen 5 °C in het zuiden en 8°C aan de kust. De wind is zuid tot zuidwest en zwak tot matig, aan de noordwest- en noordkust eerst nog vrij krachtig.

Donderdag overdag is het op de meeste plaatsen bewolkt met in het noorden en midden af en toe regen. In het zuiden blijft het droog en in het zuidoosten zijn er perioden met zon. De maxima liggen rond 9 °C. De wind is meest zwak en komt meestal uit zuidwest, in het noorden wordt de wind in de middag noordwest tot noord. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Het was lekker zonnig vandaag. Prima wandelweer dus (Foto: FOK!)
Het was lekker zonnig vandaag. Prima wandelweer dus (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Man (39) uit Apeldoorn veroordeeld voor afpersing, overval en diefstallen

De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan een overval bij een supermarkt in Apeldoorn en een zestal winkeldiefstallen in Apeldoorn.

Gewapend met een ijzeren staaf en met gezichtsvermomming (mondkapje) liep de man op 27 juli 2020 de supermarkt binnen. Dreigend met de ijzeren staaf vroeg hij de medewerkers om geld. Van het buitgemaakte geldbedrag kocht de man direct drugs om in zijn verslaving te voorzien. Ook de 6 andere diefstallen pleegde de man om aan geld te komen om drugs te kunnen kopen.

Verslaafd aan verdovende middelen
De man is in het verleden vaker in aanraking geweest met politie en justitie. Tussen 2006 en 2019 ging het goed met de man. Door een samenloop van omstandigheden verdween de stabiliteit uit zijn leven en raakte hij opnieuw verslaafd aan de verdovende middelen. Die verslaving neemt inmiddels ernstige vormen aan. De man steelt om aan geld te komen om in zijn drugsverslaving te voorzien.

Straf gelijk aan eis
De rechtbank oordeelt dat de straf zoals geëist door de officier van justitie passend en nodig is om te voorkomen dat de man in de toekomst opnieuw strafbare delicten pleegt.

Bijzondere voorwaarden
Voor het voorwaardelijke de strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar, als stok achter de deur. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden, zoals een meldplicht bij de reclassering. Ook moet hij worden opgenomen in een Forensische Verslavingskliniek. Daarna moet de man meewerken aan een ambulante behandeling en moet de man in een instelling verblijven voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang. Ook moet de man zich houden aan een drugsverbod met urinecontroles en meewerken aan een dagbesteding. Deze bijzondere voorwaarden zijn direct uitvoerbaar.

Eerder opgelegde straf alsnog uitzitten
Aangezien de man de strafbare delicten pleegde in de proeftijd van een eerder opgelegde straf moet hij de 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf van die straf alsnog uitzitten.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van 800 euro betalen aan 1 van de slachtoffers van de overval op de supermarkt.

Opnieuw onrust Roosendaal; vuurwerk, branden, molotovcocktails en vernielingen

Het samenscholingsverbod dat burgemeester Han van Midden dinsdagmiddag heeft opgelegd in Roosendaal, heeft weinig indruk gemaakt. Vanaf 20.00 uur klinkt, op diverse plekken, knallen van zwaar vuurwerk. Meerdere groepjes jongeren zijn op pad op verschillende plekken in de stad. De politie is in groten getale uitgerukt om de situatie in bedwang te houden. Zo meldt BN de Stem.

Onder begeleiding van de ME moesten brandweerlieden een aantal containerbranden blussen terwijl er molotovcocktails om hun oren vlogen. Op diverse plaatsen in de stad werden er branden gemeld. Er zijn tot nu toe 5 aanhoudingen verricht door de politie.

Vrouw verwondt twee personen in Zwitsers warenhuis, vermoedelijk terreur

Een vrouw (28) met een mes heeft gistermiddag in een warenhuis in de Zuid-Zwitserse stad Lugano twee andere vrouwen verwond. De autoriteiten vermoeden een terreurdaad. Zo meldt de Stentor.

De vrouw staat sinds 2017 bekend bij de zwitserse politie als geradicaliseerde moslima.

De vrouw, die in de regio Lugano woont, viel twee vrouwen aan. Ze greep haar eerste slachtoffer in de nek met haar blote handen, terwijl ze het tweede slachtoffer met een mes in haar nek stak. Beide slachtoffers hebben de aanval overleefd.

Forum voor Democratie; ook senator Paul Cliteur stapt op

Na het plotseling vertrek van Theo Hiddema stapt nu ook senator Paul Cliteur op bij Forum voor Democratie. Cliteur was een van de grondleggers van de partij. Ook was hij de mentor van Thierry Baudet. Hij kan naar eigen zeggen ‘de motivatie niet meer opbrengen’ om actief te blijven voor FvD. Zo meldt de Stentor.

Lees ook: 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #213
special
Interview met Jack Quaid over Star Trek: Lower Decks
review
EPOS GTW 270 Hybrid earphones
special
Random Pics van de Dag #212
review
Hitman 3
special
Random Pics van de Dag #211
©FOK.nl e.a.