Weening beëindigt wielercarrière

Pieter Weening heeft zijn actieve wielercarrière beëindigd. De 39-jarige Fries was zeventien seizoenen actief in het profpeloton.

Lange tijd leek het dat Weening na het seizoen 2019 gedwongen afscheid had moeten nemen van het professionele wielrennen, echter in juni van dit jaar tekende hij alsnog een contract bij Trek-Segafredo. Voor de Amerikaanse ploeg kwam hij verschillende keren in actie. Tijdens de vijfde etappe van de Giro d’Italia kwam daar abrupt een einde aan door een valpartij. De Fries moest rust nemen en kwam sindsdien niet meer in actie. Afgelopen week werd bekend dat zijn contract bij Trek-Segafredo niet verlengd werd. Daarop besloot Weening dat het een mooi moment was om te stoppen.

“Ik kan zeggen dat ik blij ben met wat ik heb bereikt. Ik heb altijd voor grote ploegen mogen uitkomen en ik heb mogen samenwerken met geweldige mensen", aldus Weening. "Toen ik bij Trek tekende, zei ik tegen mezelf: ik kijk het aan tot en met de Giro en daarna besluit ik of ik doorga of niet. Door COVID-19 duurde mijn seizoen slechts drie maanden. Ik was enorm gemotiveerd om er een goede Giro van te maken, ter ondersteuning van Vincenzo (Nibali, redactie), maar door een stomme val moest ik al vroeg naar huis. Ik wilde op tijd herstellen voor de Vuelta, maar de dokters legden mij een rustperiode op. Tijdens die periode wist ik dat de tijd gekomen was om te stoppen.”

Weening verslaat Klöden in Tour de France van 2005 (Bron: Youtube)

Weening werd in 2004 prof bij de Rabobank-ploeg. Een jaar later behaalde hij met het winnen van de achtste etappe in de Tour de France de mooiste zege uit zijn carrière. In een onderling duel versloeg hij nipt de Duitser Andreas Klöden. In totaal behaalde hij dertien overwinningen, waaronder twee etappes in de Giro d’Italia.

Ondanks zijn leeftijd had hij nog altijd veel plezier in het vak: “Wat ik zo mooi vind aan het vak? De levensstijl. Het ongewone, bijna gekke, zigeunerleven. Altijd met een koffer in mijn hand. Door het competitieve karakter van de sport, leef je altijd op adrenaline en met gezonde druk. En als je weer thuis bent, is alles weer zen. Dat fascineert me. Het verschilt van het leven dat de meeste mensen leiden."