FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 november 2020

Dukurs opent skeletonseizoen in perfecte stijl

In het Letse Sigulda zijn ook de mannen begonnen aan het World Cup-seizoen in het skeleton. Dat leverde de zoveelste zege op voor legende Martins Dukurs, die sinds zijn debuut in de World Cup in 2004 - dat was op zijn thuisbaan in Sigulda - alle skeletonrecords aan gort wist te sleeën.

In de eerste run was het weer een klassiek 1-2'tje voor de Letse thuisbroers: Martins Dukurs op één, Tomass Dukurs op 0,45 seconden op twee. De Duitser Felix Keisinger volgde wel op slechts twee honderdsten van de tweede Dukurs en ook de Rus Alexander Tretiakov (+0,51), de Britten Craig Thompson en Matt Weston (beiden +0,52) en de Rus Nikita Tregunov (+0,55) stonden halverwege vlak bij het podium.

In run twee kwam Alexander Gassner vanaf plek acht mooi naar voren: Tregubov, Weston, Thompson en Tretiakov kwamen er allemaal niet bij in de buurt en Keisinger noteerde exact dezelfde tijd. Tomass Dukurs had moeite met de lastiger wordende omstandigheden en gaf 0,14 seconden toe, maar broers Martins breidde zijn voorsprong uit naar een overwinning met 0,79 seconden voorsprong op de twee Duitsers, die plek twee deelden - Tomass greep zo naast de medailles.

Zaterdagochtend gaat de World Cup bobsleeën van start in Sigulda, de dames beginnen er dan om 08.00 uur Nederlandse tijd aan.

Judoka Van Dijke pakt opnieuw EK-zilver, Franssen verovert brons

Sanne van Dijke heeft op de tweede dag van het EK judo net naast goud gegrepen in de van de klasse tot 70 kilogram. De 25-jarige judoka had in de halve finale nog Marie-Ève Gahié, de wereldkampioene van 2019, verslagen maar moest in de finale haar meerdere erkennen in Margaux Pinot. Ook Juul Franssen (-63 kg) mag het podium op. Franssen won het brons door in de wedstrijd om het brons Andreja Leski te verslaan.

Opnieuw zilver voor Van Dijke op EK
Van Dijke stond voor de vierde keer in de EK-finale, die ze alleen in 2017 wist te winnen. In de Tsjechische hoofdstad maakte de 25-jarige indruk. In de eerste twee rondes won de Nederlands makkelijk en in de halve finale versloeg ze wereldkampioene Gahie met ippon, maar in de finale ging Van Dijke onderuit tegen Pinot via ippon.

Franssen wint brons
Franssen heeft na twee keer brons op het WK nu ook een bronzen medaille op het EK. In de eerste twee rondes won de judoka van Cabana en Davydova, maar in de halve finale was Clarisse Agbegnenou, de wereldkampioene van de afgelopen drie jaar, via een grondgevecht te sterk voor Franssen. In de strijd om het brons won ze van Leski, nadat de Sloveense tegen drie straffen was opgelopen. In dezelfde categorie kwam Geke van den Berg in actie. De Nederlandse Europese kampioene onder 23 won in de eerste ronde nog knap van Agata Ozdoba-Blach, maar was in de tweede ronde niet opgewassen tegen de Sloveense Leski.

De Wit grijpt net naast medailles
Bij de mannen eindigde Frank de Wit in de klasse tot 81 kilogram net naast de medailles. De Wit won zijn eerste drie partijen van de dag, maar in de halve finales was de Bulgaar Ivajlo Ivanov te sterk voor de Nederlander. De 24-jarige judoka moest het tegen Luka Maisuradze uit Georgië opnemen voor het brons. De Wit keek snel tegen een achterstand aan, waarna De Wit mocht hopen op brons nadat de Georgiër twee straffen kreeg. Met nog een halve minuut te gaan moest de 24-jarige judoka risico's nemen wat uiteindelijk verkeerd uitpakte voor de Nederlander, waardoor hij opnieuw genoegen moest nemen met een vijfde plaats op een EK.

Experts: 'Dankzij Trump's Operation Warp Speed hebben we vaccin'

Op dit moment zit de wereld met smart te wachten op een vaccin tegen het coronavirus. Twee bedrijven, Pfizer en Moderna, claimen een werkzaam vaccin op de markt te brengen, waardoor Nederland halverwege 2021 weer opgelucht op een terras naast het Scheepvaartmuseum met de voeten omhoog een wijntje kan drinken en een pizzaatje eten. Dat privilege hebben we nú nog niet.


The Donald vindt het allemaal prima (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

"Je kan Trump's beleid haten, maar dit is onmiskenbaar een succes, een groot succes", aldus Tinglong Dai, onderzoeker aan het John Hopkins Universiteit in Baltimore. "Zonder twijfel, Operation Warp Speed is een groot succes."

Trump besloot in mei 2020 dat er haast gemaakt moest worden met het ontwikkelen van een vaccin tegen het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Operation Warp Speed werd in het leven geroepen en samen met private gelden werd tien miljard dollar besteed aan het zo snel mogelijk ontwikkelen, fabriceren en distribueren van 300 miljoen doses van een vaccin. Deadline: januari 2021.

Amerikaanse overheid
Ook Jesse Goodman, voormalig wetenschappelijk hoofd bij de Amerikaanse FDA is vol lof over dit initiatief in de strijd tegen COVID-19. "De Amerikaanse overheid verdient deze eer. Dit is een lichtpuntje tijdens de, voornamelijk sombere, COVID-pandemie."

Ook Dr. Anthony Fauci, één van de belangrijkste adviseurs van de president, was trots op Trump's beleid en meldde tijdens een virtueel congres dat Operation Warp Speed een succes is gebleken, vooral op het gebied van vaccins.

"Zonder Warp Speed, geen Moderna-vaccin. Punt", aldus onderzoeker Dai. Moderna zou meer dan één miljard dollar ontvangen hebben van de Amerikaanse regering en de belofte dat het honderd miljoen vaccins zou afnemen.

De andere fabrikant, Pfizer, heeft geen direct geld ontvangen van Operation Warp Speed, maar wel de toezegging dat het twee miljard dollar zou ontvangen op het moment dat hun vaccin goedgekeurd zou worden.

Verstappen: "Circuit Bahrein altijd zwaar voor de banden"

Max Verstappen kijkt uit naar de laatste races van het seizoen die verreden worden in het Midden-Oosten. Op de circuits van Bahrein en Abu Dhabi wordt het Formule 1-seizoen afgesloten. Verstappen kijkt vooral uit naar de nachtrace omdat "ze zo'n ander gevoel geven".

Maar voordat de Red Bull-coureur vooruitblikt naar de laatste wedstrijden van het seizoen keek hij nog éénmaal terug op de Grand Prix van Turkije. "Ondanks de verraderlijke omstandigheden op vrijdag was ik tevreden met de balans. De auto werkte goed. We hadden vrijwel het hele weekend het juiste momemtum te pakken en daarom was het voor iedereen in het team ook zo teleurstellend om de race als zesde te finishen. Dat was namelijk niet de plek waar we op hoopten."

"We hadden wat problemen en onze achterbanden leken sneller te slijten dan die van de anderen. Niet alleen ik, maar iedereen verliet Turkije teleurgesteld, omdat we allemaal willen winnen. We kijken echter altijd vooruit omdat we het verleden niet kunnen terugdraaien. Ik verwacht daarnaast niet dat we nog eens met dit soort omstandigheden te maken krijgen, dus de laatste races zullen wat meer vanzelfsprekend zijn", aldus de Nederlander zo lezen we op Verstappen.nl.

Tenslotte blikt Verstappen nog vooruit naar de laatste wedstrijden van het seizoen. "Ik vind de nachtraces altijd leuk, omdat ze zo’n ander gevoel geven. Het is voor de verandering ook goed om ze dit keer aan het einde van het jaar te rijden. Het circuit in Bahrein kennen we erg goed, maar het blijft altijd zwaar voor de banden, dus het wordt belangrijk om een goede afstelling te vinden."

Random Pics van de Dag #160

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Metro ongeluk Spijkenisse vereeuwigd in Miniworld Rotterdam

Het ongeluk met het metrostel onlangs in Spijkenisse, waarbij een metro op een walvisstaart bleef hangen na door het stootblok geknald te zijn, heeft een plek veroverd in Miniworld Rotterdam. 

De walvisstaart is gemaakt van hout, aluminium, gaas en een laag gips. De bouwers laten in een filmpje zien hoe ze het project in één week tijd hebben weten te klaren. 

Infrastructuur WK voetbal in Qatar voor 90% klaar, behandeling arbeiders nog steeds slecht

Volgens het organisatiecomité en de wereldvoetbalbond FIFA is de infrastructuur voor het WK voetbal van 2022 in Qatar voor 90 procent klaar. De schaduwzijde is dat volgens Amnesty International de behandeling van de buitenlandse arbeiders nog steeds slecht is.

De stadions Khalifa International, Al Janoub en Education City zijn al opgeleverd. De bouw van drie andere stadions zit in de afrondende fase. Ten slotte zijn de stadions Ras Abu Aboud en Lusail in 2021 klaar.

Wat betreft het vervoer van de voetbalfans zijn er ook flinke stappen gezet. De Doha-metro is sinds vorig jaar in gebruik en over twee jaar kan Hamad International Airport 50 miljoen reizigers per jaar aan.

Ondertussen zit er weinig vooruitgang in de behandeling van de buitenlandse arbeiders die ingezet worden bij de bouw van de stadions en overige infrastructuur.

“Qatar introduceerde recent een aantal ingrijpende hervormingen waardoor arbeidsmigranten minder reisbeperkingen hebben en gemakkelijker van baan kunnen veranderen”, aldus Steve Cockburn van Amnesty International. “Ook werd een betere betaling beloofd, en toegang tot de rechtbank wanneer er sprake is van misbruik. Maar veel arbeidsmigranten kunnen nog niet van deze veranderingen profiteren. Tot deze hervormingen volledig zijn doorgevoerd, blijven de arbeidsmigranten gevangenzitten in een vicieuze cirkel van uitbuiting.”

Het WK voetbal wordt gehouden van 21 november tot en met 18 december 2022.

Teze verlengt contract bij PSV tot de zomer van 2024

Jordan Teze heeft zijn contract bij PSV verlengd tot de zomer van 2024. Het huidige contract van de 21-jarige verdediger liep tot het einde van dit seizoen.

De geboren Groninger speelt sinds 2007 voor PSV. Via de jeugdopleiding en Jong PSV maakte hij in 2019 de overstap naar de A-selectie. Onder de huidige trainer Roger Schmidt werd hij basisspeler.

“Het is ondanks de bizarre afgelopen maanden voor mij persoonlijk een heel mooi jaar geworden”, aldus Teze op de website van PSV. “Er is ontzettend veel gebeurd. Ik ben trots op mijn ontwikkeling, maar weet ook dat er nog veel meer aan komt. Daar richt ik me op.”

Ook technisch directeur John de Jong is blij met de contractverlenging: “Jordan is een goed voorbeeld van een speler die de route heeft afgelegd van de jeugd naar het eerste elftal. Hij heeft dit contract helemaal zelf verdiend. Sinds zijn debuut voor Jong PSV in 2017 heeft hij stap voor stap toegewerkt naar een volwaardige positie in het eerste elftal van PSV. Dat ging niet altijd vanzelf, maar Jordan heeft volgehouden. Dat is volledig zijn eigen verdienste en het past in de visie van PSV om hem hiervoor te belonen.”

Weening beëindigt wielercarrière

Pieter Weening heeft zijn actieve wielercarrière beëindigd. De 39-jarige Fries was zeventien seizoenen actief in het profpeloton.

Lange tijd leek het dat Weening na het seizoen 2019 gedwongen afscheid had moeten nemen van het professionele wielrennen, echter in juni van dit jaar tekende hij alsnog een contract bij Trek-Segafredo. Voor de Amerikaanse ploeg kwam hij verschillende keren in actie. Tijdens de vijfde etappe van de Giro d’Italia kwam daar abrupt een einde aan door een valpartij. De Fries moest rust nemen en kwam sindsdien niet meer in actie. Afgelopen week werd bekend dat zijn contract bij Trek-Segafredo niet verlengd werd. Daarop besloot Weening dat het een mooi moment was om te stoppen.

“Ik kan zeggen dat ik blij ben met wat ik heb bereikt. Ik heb altijd voor grote ploegen mogen uitkomen en ik heb mogen samenwerken met geweldige mensen", aldus Weening. "Toen ik bij Trek tekende, zei ik tegen mezelf: ik kijk het aan tot en met de Giro en daarna besluit ik of ik doorga of niet. Door COVID-19 duurde mijn seizoen slechts drie maanden. Ik was enorm gemotiveerd om er een goede Giro van te maken, ter ondersteuning van Vincenzo (Nibali, redactie), maar door een stomme val moest ik al vroeg naar huis. Ik wilde op tijd herstellen voor de Vuelta, maar de dokters legden mij een rustperiode op. Tijdens die periode wist ik dat de tijd gekomen was om te stoppen.”

Weening verslaat Klöden in Tour de France van 2005 (Bron: Youtube)

Weening werd in 2004 prof bij de Rabobank-ploeg. Een jaar later behaalde hij met het winnen van de achtste etappe in de Tour de France de mooiste zege uit zijn carrière. In een onderling duel versloeg hij nipt de Duitser Andreas Klöden. In totaal behaalde hij dertien overwinningen, waaronder twee etappes in de Giro d’Italia.

Ondanks zijn leeftijd had hij nog altijd veel plezier in het vak: “Wat ik zo mooi vind aan het vak? De levensstijl. Het ongewone, bijna gekke, zigeunerleven. Altijd met een koffer in mijn hand. Door het competitieve karakter van de sport, leef je altijd op adrenaline en met gezonde druk. En als je weer thuis bent, is alles weer zen. Dat fascineert me. Het verschilt van het leven dat de meeste mensen leiden."

Selinger keert terug als bondscoach volleybalsters

De volleybalsters van het Nederlands team hebben een nieuwe bondscoach. Avital Selinger is aangesteld als opvolger van Giovanni Caprara, die in maart opstapte nadat hij er niet in was geslaagd om met Oranje zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio.

Het wordt Selingers tweede termijn als bondscoach van de vrouwen. In zijn eerste periode, van 2004 tot 2011, tot was de 61-jarige coach ook al in dienst bij de Nederlandse volleydames. Hij won in die periode de Grand Prix in 2007 en op het EK van 2009 pakte hij met het zilver. In die periode wist Selinger zich tot tweemaal toe niet te plaatsen voor de Olympische Speln.

Het eerste hoofddoel voor Selinger, die oud-international Francien Huurman en Erik Reitsma meeneemt als assistenten, wordt het WK in 2022 in eigen land. "De opdracht is duidelijk: daar zo goed mogelijk proberen te presteren." Volgend jaar is eerst nog het EK, waarvoor Nederland zich al geplaatst heeft.

Militairen naar Noord-Irak en Mali

100 tot 150 militairen gaan in Noord-Irak de internationale luchthaven van Erbil beveiligen. In Mali zal een C-130-transportvliegtuig met bemanning en ondersteunend personeel de Minusma-missie versterken. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten.

Na trainingen aan Koerdische strijdkrachten, schakelt de anti-ISIS-coalitie over op het adviseren van regionale militaire autoriteiten. Die taak staat vanaf volgend jaar onder Nederlandse leiding. Het is de bedoeling dat Irak terreurorganisatie ISIS op termijn zelf bestrijdt.

De coalitie opereert voor een belangrijk deel vanaf Erbil. De Nederlandse force protection beschermt daar samen met de Verenigde Staten personeel en materieel. De 1e militairen vertrekken naar verwachting begin januari.

Minister Ank Bijleveld-Schouten: “ISIS vormt nog altijd een bron van instabiliteit aan de randen van Europa. Na het verlies van het kalifaat in maart 2019 ging de terreurorganisatie in Irak en Syrië over tot een ondergrondse guerrillastrijd. ISIS pleegt maandelijks tientallen aanslagen tegen de Iraakse overheid, veiligheidstroepen en bevolking.”

Mali
De nieuwe bijdrage in Mali sluit aan op de bestaande Nederlandse inzet in het West-Afrikaanse land en in de Sahel. Daar verslechtert de veiligheids- en humanitaire situatie. Met deze schaarse transportcapaciteit ondersteunt Nederland de missie op logistiek gebied.

De inzet van het C-130-transportvliegtuig gebeurt in rotatieverband met Noorwegen, Denemarken en Portugal. Naar verwachting levert Nederland het toestel vanaf november 2021 voor een periode van 6 maanden. Bemanning en ondersteunend personeel bestaat naar schatting uit 70 tot 130 militairen.

Jos B. veroordeeld tot 12,5 jaar cel en geen TBS voor misbruik en doden Nicky Verstappen

Rechtbank Limburg heeft vandaag de 58-jarige verdachte Jos B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12,5 jaren. De rechtbank vindt bewezen dat de verdachte in augustus 1998 de 11-jarige Nicky Verstappen seksueel heeft misbruikt. Daarbij heeft hij Nicky Verstappen van zijn vrijheid beroofd door hem in zijn macht en onder controle te houden. Dat is op zo’n manier gebeurd dat Nicky geen adem kon halen en door zuurstoftekort is overleden.

Er is geen bewijs dat de verdachte uit is geweest op de dood van zijn slachtoffer, maar de dood van Nicky is wel een gevolg dat hem kan worden toegerekend. Tot slot veroordeelt de rechtbank de verdachte voor bezit van kinderporno in 2016 en 2017.

Verdwijning
Nicky Verstappen ging op zaterdag 8 augustus 1998 naar een vakantiekamp op de Brunssumerheide. Op maandagmorgen 10 augustus bleek dat hij uit zijn tent was verdwenen. Nadat op maandag en dinsdag tevergeefs naar hem was gezocht, werd Nicky op dinsdagavond 11 augustus rond 20.50 uur gevonden in een met afrastering en prikkeldraad omheind dennenperceel.

Seksueel misbruik
De pathologen die destijds het lichaam van Nicky onderzochten, zagen twee letsels die een aanwijzing vormden voor penetratie. Deze letsels zijn waarschijnlijk kort voor overlijden ontstaan. Ook gaat de rechtbank ervan uit dat de pyjama- en onderbroek van Nicky Verstappen uit zijn geweest. Deze broeken zaten bij het aantreffen van Nicky namelijk achterstevoren en binnenstebuiten. Iets dat volgens zijn moeder niet bij Nicky paste. Nicky werd verder gevonden in een houding waarin hij waarschijnlijk door iemand was neergelegd en op een plek waar hij niet snel te zien was. Ten slotte werd op de binnen- en buitenzijde van de onderbroek op 20 plaatsen DNA van de verdachte aangetroffen. Dat DNA zat op plekken waar een belager met een seksueel motief naar verwachting DNA zal overdragen bij contact met zijn slachtoffer. Al deze feiten en omstandigheden bij elkaar leveren voor de rechtbank het bewijs dat Nicky Verstappen seksueel is misbruikt door verdachte.

Vrijheidsberoving
Er is geen aanwijzing dat Nicky het misbruik vrijwillig heeft ondergaan. Nicky en de verdachte kenden elkaar niet en Nicky was angstig van aard. Er moet dus dwang of enig fysiek geweld zijn gebruikt door de verdachte om Nicky te dwingen het seksueel misbruik te ondergaan. Dat er op het lichaam van Nicky geen sporen van fysiek geweld zijn aangetroffen, betekent niet dat er dús geen fysiek geweld heeft plaatsgevonden. Niet alle vormen van fysiek geweld hoeven sporen achter te laten.

De dood als gevolg
Nicky is overleden en er moet dus een doodsoorzaak zijn. Een doodsoorzaak kan natuurlijk of onnatuurlijk zijn. Een natuurlijke doodsoorzaak wordt echter door de deskundigen onwaarschijnlijk geacht. Als de rechtbank dan erbij betrekt dat Nicky kort voor zijn dood seksueel is misbruikt en levenloos is aangetroffen op een verdekte plek, onttrokken aan het zicht en in een houding waarin hij waarschijnlijk is neergelegd, dan kan maar één conclusie volgen, namelijk dat er sprake is geweest van een niet-natuurlijk overlijden in het kader van een misdrijf.

Als meest waarschijnlijke oorzaken voor een dood waarbij geen sporen worden achtergelaten hebben de deskundigen gewezen op subtiele smoring en verstikking. Welke specifieke handelingen hierbij hebben plaatsgevonden kunnen de deskundigen, op basis van medisch onderzoek alleen, niet beantwoorden. De rechtbank acht hierbij echter van belang dat de verdachte in 1984 en in 1985 in een buitengebied voor hem onbekende jongens in de leeftijd van Nicky Verstappen seksueel heeft misbruikt. Hij heeft jongens daarbij de hand stevig voor de mond gehouden, heeft hen op de grond gedrukt en daar gehouden door op hen te gaan liggen. Dit soort handelingen is niet meteen dodelijk te noemen; ze brengen niet per definitie opzet op de dood mee.

De verdachte kan Nicky hebben willen doden, maar het overlijden kan evengoed het ongewilde of onbedoelde gevolg zijn geweest van het onder fysieke controle brengen en houden van Nicky. En dat gedurende het seksueel misbruik, waarbij de verdachte de hand voor de mond van Nicky heeft gehouden en/of op hem heeft gelegen, waardoor kracht op de borst van Nicky is uitgeoefend. De verdachte hoeft zich daarbij niet bewust te zijn geweest van wat hij aanrichtte. Alleen een seksueel motief is daarom onvoldoende bewijs om te kunnen oordelen dat de verdachte opzet had op de dood van Nicky. Voor een dergelijk oordeel moet meer bewijs zijn. Dat is er niet. Dat wil echter niet zeggen dat de verdachte geen enkel verwijt kan worden gemaakt van de dood van Nicky.

Zonder het handelen van de verdachte had Nicky Verstappen op dinsdag 11 augustus 1998 om 20.50 uur nog geleefd. Het handelen van de verdachte heeft dus tot de dood van Nicky geleid. En dat gevolg, gewild of ongewild, bedoeld of onbedoeld, kan strafrechtelijk aan de verdachte worden toegerekend. Ook al is er een mate van onzekerheid over de precieze toedracht en ook als het gevolg voor de verdachte wellicht niet voorzienbaar was.

Verklaring verdachte ongeloofwaardig
De verdachte heeft tijdens de zitting verteld dat hij Nicky heeft gevonden toen hij al was overleden. Met de verklaring die de verdachte heeft gegeven over de manier waarop zijn DNA op Nicky en diens kleding is beland, kan de rechtbank niets. Die verklaring geeft geen uitleg voor de DNA-sporen. Het fatsoeneren en rechttrekken van kleding – zoals door de verdachte verklaard – laat geen DNA achter op 20 plaatsen op de binnen- en buitenzijde van de onderbroek. De rechtbank gaat in het vonnis ook niet mee met de stelling van de advocaat dat de sporen op een andere manier dan door verdachte kunnen zijn veroorzaakt.

Betrokkenheid van andere personen?
De rechtbank heeft ook het verweer van de verdediging beoordeeld dat meer moet worden gekeken naar mogelijke betrokkenheid van andere personen. Naast het DNA van verdachte zijn DNA-sporen van onbekende anderen gevonden in een maisveld en in het bos op respectievelijk 120 en enkele honderden meters afstand van de plaats waar Nicky is gevonden. Er is echter geen enkele relatie te leggen tussen deze sporen en wat er met Nicky is gebeurd. Van 2 andere onbekenden is DNA aangetroffen op Nicky’s linkerarm en pyjamabroek. Een relatie met seksueel misbruik is niet te leggen en het betreft bovendien heel weinig sporen. Hiertegenover staat dat de sporen die de verdachte heeft achtergelaten voorkomen op voor een belager kenmerkende plekken.

Geen tbs
De rechtbank legt geen tbs op. De vraag waar het uiteindelijk om gaat, is of bij deze verdachte sprake is van zo’n groot gevaar op herhaling, dat het uiterste middel van tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De rechtbank acht het dan van belang dat er geen signaal is verkregen dat de verdachte zich na 1998 op wat voor manier dan ook heeft opgedrongen aan jongens. Er hebben zich geen andere slachtoffers van deze verdachte gemeld, ondanks de enorme media-aandacht van de afgelopen twee jaren en ondanks het feit dat de verdachte zich na 1998 nog geruime tijd heeft bewogen in het jeugd- en jongerenwerk. Ook zijn geen nieuwe matches gevonden met het DNA-profiel van de verdachte dat sinds 2008 in de databank is opgenomen en met behulp waarvan ook andere Europese landen eventuele daders kunnen opsporen van in die landen gepleegde delicten. Er is dus in de afgelopen 20 jaren tot aan de aanhouding van de verdachte geen sprake geweest van (geregistreerde) recidive.

Tbs met dwangverpleging is een zeer ingrijpende maatregel en geldt als uiterste middel om recidivegevaar tegen te gaan. Het belang van een verdachte moet daarbij worden meegewogen, ook als hij een zeer ernstig strafbaar feit heeft gepleegd en onvoldoende inzicht heeft gegeven op het gebied van zijn impulscontrole. Afzien van tbs-oplegging mag geen beloning zijn voor niet meewerken, maar oplegging van tbs mag ook geen straf opleveren voor niet meewerken. Uiteindelijk ziet de rechtbank onvoldoende grond om uit te gaan van een mate van recidivegevaar die een zo vergaande maatregel rechtvaardigt.

Gevangenisstraf
Bij hun strafeis van 15 of 18 jaren gevangenisstraf waren de officieren van justitie uitgegaan van een opzettelijke levensberoving. Voor dat opzet is echter geen bewijs en de rechtbank zal de eis niet volgen.
Wanneer de rechtbank dan onder andere let op de feiten die de verdachte gepleegd heeft, het leed dat hij daarmee heeft aangericht en zijn proceshouding, dan acht de rechtbank een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaren voor de feiten die hij ten aanzien van Nicky Verstappen heeft gepleegd passend. Aan de verdachte wordt daarnaast nog 6 maanden gevangenisstraf opgelegd voor het gewoonte maken van het bezit van kinderporno. In totaal dus 12,5 jaar gevangenisstraf.

Schadevergoeding
De nabestaanden van Nicky hebben een schadevergoeding gevorderd. Die vordering wordt toegewezen. Aan hen moet de verdachte in totaal een bedrag van iets meer dan 6.500 euro betalen. 

Update 16.20 uur: Zojuist heeft rechtbankverslaggever Saskia Belleman op Twitter laten weten dat advocaat Roethof hoger beroep heeft aangetekend tegen de uitspraak.

Leugen medewerker pizzeria leidt tot onnodige COVID-19 lockdown Zuid-Australië

De autoriteiten van de deelstaat Zuid-Australië breken de zesdaagse lockdown af, omdat deze in gang is gezet op basis van een leugen van een op COVID-19 positief bevonden man. Hij verklaarde het coronavirus te hebben opgelopen door de aanschaf van een pizza. Daardoor dachten de autoriteiten dat een zeer besmettelijke vorm van het coronavirus was opgedoken.

Uit onderzoek bleek echter dat de pizzeriamedewerker had gelogen en dat hij zijn besmetting op een andere manier heeft opgelopen. Meer hierover in het AD.

Geen Kramer, Wüst op NK allround

Sven Kramer zal dit weekend niet meedoen aan het NK allround in Heerenveen. De schaatser is grieperig. Hij heeft negatief getest op corona.

"Ik ben de afgelopen week niet fit geweest en heb daardoor onvoldoende kunnen herstellen. Ik had hier graag willen rijden, alleen doe ik dat niet ten koste van alles.Het moet wel verantwoord zijn", aldus Kramer.

De inmiddels 34-jarige Fries werd in zijn loopbaan zes maal Nederlands kampioen allround.

Update 16:00 uur

Naast Kramer doet ook Ireen Wüst niet mee aan het NK allround. Wüst,die in 2015 voor het laatst de Nederlandse allroundtitel pakte, heeft een blaasontsteking.

Nederlandse hacker verhoord om inloggen op Twitteraccount Donald Trump

Ethisch hacker Victor Gevers is onlangs verhoord door de Nederlandse politie, omdat hij dit jaar toegang wist te krijgen tot het Twitteraccount van de Amerikaanse president Donald Trump.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of Gevers iets strafbaars heeft gedaan, maar hij is vooralsnog geen verdachte. De hacker had zeven pogingen nodig om het wachtwoord van Trump te raden en daadwerkelijk in te loggen op het Twitteraccount. Meer hierover in het AD.

Dominic Grant (71) van zangduo Grant & Forsyth overleden

De Britse zanger Dominic Grant is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat melden Britse media. Grant vormde jarenlang de helft van het wereldberoemde duo Grant & Forsyth na eerder met Guys n'Dolls veel successen te hebben gehad..

De zanger overleed woensdag aan de gevolgen van een verwijding van een slagader in zijn buik, laat zijn vrouw Julie in een verklaring weten. Meer hierover bij de Stentor.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 47

Zo, we mogen weer naar de film! Na twee weken gesloten te zijn mogen de bioscopen en filmtheaters weer bezoekers ontvangen en dus gaan er deze week weer nieuwe titels in première.

Natuurlijk kun je nog steeds naar de films die al draaiden, zoals de extended edition van The Shining, Tenet of Honest Thief, en zijn er ook losse voorstellingen van niet-actuele films die ook de moeite waard zijn, dus check vooral de agenda van je lokale filmtheater!

Freaky

Classic body swap. Killer twist. In deze nieuwe spannende thriller van producent Jason Blum (Halloween, The Invisible Man) wisselt high school girl Millie Kessler (Kathryn Newton, Blockers, HBO's Big Little Lies) van lichaam met de meedogenloze seriemoordenaar The Butcher (Vince Vaughn, True Detective, Wedding Crashers).

Mank

Het Hollywood van de jaren dertig wordt opnieuw geëvalueerd door de ogen van de vernietigende sociale criticus en alcoholische scenarioschrijver Herman J. Mankiewicz, terwijl hij zich haast om het scenario van Citizen Kane voor Orson Welles af te maken.

The Assistant

Sinds enkele weken heeft Jane (Julia Garner) haar droombaan, als assistente van een succesvolle magnaat in de entertainmentwereld van New York. Als jongste employee maakt ze lange dagen die voornamelijk gevuld zijn met routineklusjes: scripts kopiëren, afspraken beheren, lunch bestellen, de kopjes opruimen. De grote baas krijgen we niet te zien, maar zijn autoriteit en explosieve willekeur zijn constant voelbaar. Solidariteit onder haar collega's is onderhevig aan opportunisme. Langzaamaan, gedurende een typische kantoordag dag, krijgen Jane en de kijker zicht op de omvang van het misbruik, seksisme en de heersende zwijgcultuur. Subtiel wordt duidelijk dat een zekere verdorvenheid in de vezels van het bedrijf is doorgedrongen. Jane houdt vast aan haar idealen en gaat de confrontatie aan.

Vanguard

Tang Huanting (Jackie Chan) is de oprichter van Vanguard; de beste en meest gerespecteerde beveiligingsagency, met klanten over de hele wereld. Als de Chinese zakenman Qin Guoli in Londen wordt ontvoerd door militanten uit het Midden-Oosten komen de Vanguard-leden direct in actie. Tijdens een spectaculaire wereldwijde achtervolging komen ze er echter achter dat er meer speelt dan alleen de ontvoering. Omar, de gevreesde leider van de militanten, heeft namelijk beschikking tot massavernietingswapens en is erop uit een vloot Amerikaanse marineschepen te vernietigen…

Hillbilly Elegy

De familie van rechtenstudent J.D. Wade komt uit Ohio. Ze worstelen, zoals meer mensen uit deze regio, met armoede, verslaving en een donker toekomstperspectief. J.D. is vastbesloten om zich op te werken binnen zijn gemeenschap en neemt afstand van deze hillbillycultuur en zijn familie. Hillbilly Elegy is gebaseerd op de gelijknamige memoires van J.D. Vance waarin een unieke inkijk wordt gegeven in de Amerikaanse arbeidersklasse. De regie is in handen van Ron Howard (A Beautiful Mind, Rush), de hoofdrollen worden vertolkt door Amy Adams (Arrival, American Hustle), Glenn Close (Fatal Attraction) en Gabriel Basso (Super 8).

The Death of Antonio Sánchez Lomas

In het Zuid-Spaanse dorpje Frigiliana blijken wonden uit de tijd van het regime van Franco tot nu toe niet geheeld. De brute moord op een dorpeling in 1952 verdeelt deze gemeenschap nog altijd tot op het bot.

The Secrets We Keep

Vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog vermoedt huisvrouw Maja (Noomi Rapace) dat haar één van haar nieuwe buren (Joel Kinnaman) een voormalige Duitse SS commandant is. Hij leidde destijds een groep soldaten tijdens een voor Maja traumatische nacht, waarbij zij en haar zusje verkracht en voor dood achtergelaten werden. Enkel Maja overleefde. Nu is ze uit op vergelding; ze weet hem te ontvoeren, houdt de man vast in de kelder en mishandelt hem om de waarheid boven tafel te krijgen. Heeft zij het bij het juiste eind of zijn haar herinneringen door het trauma vertekend en begaat ze een vreselijke vergissing?

The Singing Club

De feelgood-film van het jaar! The Singing Club is een komisch drama van regisseur Peter Cattaneo (The Full Monty) over vriendschap, familie en de kracht van muziek.

Total Recall

In Paul Verhoevens sciencefictionspektakel krijgt bouwvakker Doug Quaid (Arnold Schwarzenegger) nieuwe herinneringen in zijn brein geïmplanteerd. Nu te zien in de nieuwe Ultra High Definition 4K-restauratie, ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de film.

De Vogelwachter

De vogelwachter woont al bijna een halve eeuw moederziel alleen en zielsgelukkig op een afgelegen eiland. Op een dag krijgt hij bericht dat zijn post wordt opgeheven. Aan zijn gelukkige bestaan in en met de natuur komt abrupt een einde. De afgedankte vogelwachter weigert echter te gaan en trekt op geheel eigen wijze ten strijde.

COVID-19: 5974 nieuwe besmettingen en 51 doden, totaal 473.190 en 8822

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5974 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 473.190 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 217 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1414 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 35 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 547 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 51 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8822 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Skeletonster Bos stunt met World Cup-podium

In het Letse Sigulda is eindelijk het nieuwe World Cup-seizoen in het skeleton van start gegaan. Op de altijd lastige baan kwamen de vrouwen vrijdagochtend als eerste in actie in de nieuwe winter.

De Oostenrijkse veterane Janine Flock was in de eerste run met afstand de snelste, maar ook de thuis kijkende Nederlandse fans konden juichen: Kimberley Bos bleef met 0,55 seconden als enige een beetje bij Flock in de buurt.

Achter Bos was het spannend: de Letse debutante Endijna Terauda pakte op 0,92 seconden een indrukwekkende derde plek, twee honderdsten voor de Britse Laura Deas. Ook de Duitse debutante Hannah Neise (+1,01), de Tsjechische Anna Fernstädtova (+1,05) en de Belgische Kim Meylemans (+1,11) deden nog volop mee voor het podium.

In de tweede run bleek Fernstädtova van de dames buiten de top-3 de snelste, maar het zou net niet goed genoeg zijn voor een plek op het podium. Terauda hield het nét vol en bleef de Tsjechische 0,01 seconde voor, waarmee ze haar debuut bekroonde met een podiumplek.

Bos was dan weer veel sneller en verzekerde zich van het zilver, waarna Flock 0,83 seconden onder de Nederlandse door dook. Voor Bos was het haar tweede podiumplek en haar eerste in bijna vier jaar, nadat ze begin 2017 in Pyeongchang op de olympische baan al een derde plek pakte.

Ernstige dierenmishandeling voor Ahold Delhaize - Discriminatie van Aziatische consument

Terwijl multinational Ahold Delhaize in Nederland en België goede sier maakt door geen eieren meer te verkopen van hennen die hun leven slijten in legbatterijen, zet het haar Aziatische klanten nog steeds eieren voor van kippen die hun korte bestaan doorbrengen in vreselijke draadgaas kooitjes.

De internationale organisatie Equitas Global deed onderzoek naar de leveranciers van Ahold Delhaize’s Super Indo supermarktketen in Indonesië en vroeg Animal Rights om de verontrustende beelden en bevindingen met de Nederlandse en Belgische consumenten van Albert Heijn en Delhaize te delen. In totaal telt Indonesië zo’n 170 Super Indo-supermarkten.

De beelden
Meest schokkend zijn de kleine draadgaas kooien van de legbatterijen gefilmd bij een van de eierleveranciers van Ahold Delhaize in Indonesië. De kooien zijn zo krap dat de hennen zich niet of nauwelijks kunnen omdraaien of hun vleugels uitslaan. Deze dieren worden voor Ahold Delhaize mishandeld. Deze huisvestingsvorm is niet voor niets in een groot deel van de wereld verboden.

Op de beelden zijn ook de smerige condities te zien en zijn de risico’s voor de voedselveiligheid en volksgezondheid gemakkelijk voor te stellen: de hoog opgestapelde uitwerpselen, aangekoekt op kooien en apparatuur en hoe wilde vogels het bedrijf vrij in en uit lopen, waardoor vogelgriep en andere ziektes zich zouden kunnen verspreiden.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en een twaalftal internationale onderzoeksteams hebben vastgesteld dat legbatterijsystemen, zoals de systemen die Ahold in Indonesië bevoorraden, tot 33 keer meer risico op salmonellabesmetting lopen.

Kooivrij
Vrijwel alle andere, Europese detailhandelaars die in Azië actief zijn, hebben een tijdlijn vastgesteld voor de verkoop van enkel kooivrije eieren in de regio, waaronder Tesco, Metro, CarreFour, Auchan, Aldi en Marks & Spencer.

Meer dan vijftig toonaangevende levensmiddelenbedrijven hebben zich ertoe verbonden om in Indonesië alleen kooivrije eieren te gebruiken, waaronder Starbucks, Subway, Burger King en Nestlé.

Ahold Delhaize
Bij Albert Heijn en Delhaize België zijn al enkel kooivrije eieren te koop. Maar Ahold heeft verder alleen een tijdlijn opgesteld voor een kooivrij ei-assortiment in de Verenigde Staten (Stop & Shop, Giant/Martin’s, Giant Food en Peapod tegen 2022 en Food Lion and Hannaford in 2025) en Europa (Mega Image, Albert, Alfa Beta en Delhaize Serbia in 2025).

“Ahold lijkt te denken dat hun Aziatische klanten niet dezelfde behandeling verdienen als Europese en Amerikaanse klanten of minder zouden geven om dierenwelzijn," zegt Bonnie Tang, campagnemanager van Equitas Global. “Dit is een vorm van discriminatie.”

“Het bedrijf is achteropgeraakt bij andere toonaangevende retailers op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn. We dringen er bij Ahold Delhaize op aan om Aziatische klanten gelijkwaardig te behandelen en de verkoop van wrede kooi-eieren in de winkels in Indonesië per direct te beëindigen," zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Hoewel kooivrij niet betekent dat de eieren ook wreedheid-vrij zijn, is dit een noodzakelijke eerste stap. Het is tijd voor Ahold om de achterstand op andere toonaangevende retailers in te lopen en wereldwijd kooivrij te gaan!"

Nog wat meer Cyberpunk 2077 gameplay voor release

CD Project Red heeft een nieuwe video voor Cyberpunk 2077 uitgebracht, die gamers de nieuwste kijk geeft op de gameplay van het spel.

De video bevat meer dan 5 minuten aan in-game beelden die gamers meenemen naar de gevaarlijkste megalopolis van het jaar 2077: Night City. We zien meteen wat van het verhaal en de personages met hun achtergronden en motivaties. We zien ook enkele side-quests waaraan je kunt deelnemen.

Cyberpunk 2077 verschijnt op 10 december 2020 voor pc, Xbox One, PlayStation 4 en Google Stadia. De game zal ook speelbaar zijn op Xbox Series X | S en PlayStation 5. Op een later moment komt er een gratis upgrade voor Cyberpunk 2077-bezitters, waarbij volledig wordt geprofiteerd van de volgende generatie hardware. Deze upgrade wordt dan beschikbaar gemaakt voor bezitters van de Xbox One- en PlayStation 4-versies van de game.

Negentien poederbrieven aangetroffen door heel Nederland

Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties in het land zijn de afgelopen dagen poederbrieven tussen de post aangetroffen. De brieven werden bezorgd op twaalf Amsterdamse locaties, en bij panden in Amersfoort, Arnhem, Best, Rotterdam, Utrecht Roermond en Zeist. Tot de negentien ontvangers behoren o.a. hotels, ziekenhuizen, advocatenkantoren en uitgevers.

De recherche doet onderzoek naar de herkomst van de brieven, of er een verband is tussen zaken en het motief van de afzender(s). Er wordt rekening gehouden met het scenario dat er mogelijk sprake is van één en dezelfde afzender.

Bij alle meldingen kwam een Teamleider Explosieven Verkenning ter plaatse voor onderzoek. Alle poederbrieven worden momenteel nader onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. De poederbrieven hebben bij enkele ontvangers lichte ademhalingsproblemen en branderige ogen veroorzaakt. Krijgt u een dergelijke poederbrief, bestaande uit een enveloppe met een wit kaartje en een onbekende poeder, open deze brief dan niet verder en bel direct 112.

Mensen met meer informatie over de mogelijke afzender worden verzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Opnieuw stijging van het aantal melkgeiten in Nederland

Het aantal melkgeiten in Nederland blijft toenemen. Het steeg in 2020 naar ruim 476.000, een toename van 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de laatste twee decennia is het aantal melkgeiten bijna vervijfvoudigd. De meeste melkgeiten worden gehouden in Noord-Brabant en Gelderland. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Landbouwtelling van het CBS.

De afgelopen twee decennia is het aantal melkgeiten bijna ononderbroken doorgegroeid. Alleen van 2009 op 2010 was er een duidelijke daling van de melkgeitenstapel (-10 procent) als gevolg van de ruimingen in verband met Q-koorts. Daarna nam het aantal melkgeiten opnieuw toe, tot 476.000 in 2020. Meerdere provincies hebben een stop op de geitenhouderij ingesteld.

Aantal biologische melkgeiten neemt af
Het aantal biologische melkgeiten nam dit jaar vergeleken met 2019 iets af (-1,4 procent). Volgens de laatste telling bedroeg het aantal biologische melkgeiten dit jaar ongeveer 41,5 duizend. Van de melkgeitenstapel is 8,7 procent in 2020 biologisch. Daarmee is het aandeel biologisch van de melkgeitenstapel groter dan van de melkveesector, daar is 2,5 procent van de dieren biologisch.

In totaal telt ons land 71 bedrijven met biologische melkgeiten, 4 procent minder dan in 2019. In 2000 waren dat er net zoveel als in 2020, namelijk 71.

Schaalvergroting zet verder door
Net als in de melkveesector nam ook in de melkgeitensector de schaalvergroting toe. Het gemiddeld aantal melkgeiten per bedrijf steeg van 117 in 2000 naar 837 in dit jaar. Aan het begin van de eeuw waren er 40 bedrijven met 500 of meer melkgeiten, 5 procent van het totaal aantal bedrijven met melkgeiten. In 2020 was dat gegroeid naar ruim de helft (323 bedrijven). In totaal waren er dit jaar 569 bedrijven met melkgeiten.

Op de gespecialiseerde geitenbedrijven ligt het gemiddeld aantal dieren per bedrijf zelfs hoger. In 2000 had een gespecialiseerd geitenbedrijf gemiddeld 313 melkgeiten, in 2020 waren dat er 1177. Van de melkgeiten in Nederland wordt 96 procent gehouden op gespecialiseerde geitenbedrijven.

Meeste melkgeiten in Noord-Brabant en Gelderland
Van de bedrijven met melkgeiten is 40 procent gevestigd in Noord-Brabant (115 bedrijven) of Gelderland (110 bedrijven). In deze provincies wordt ruim de helft van het aantal melkgeiten in ons land gehouden (Noord-Brabant: 30 procent en Gelderland: 25 procent).

In de gemeente Ede worden de meeste geiten gehouden (16.500) gevolgd door de gemeente Landerd (13.000).

Hoeveelheid arbeid per melkgeit afgenomen
Het aantal arbeidsjaareenheden per melkgeit is de laatste twintig jaar met tachtig procent afgenomen. In 2000 waren er 1,5 arbeidsjaareenheden per 100 melkgeiten, in 2020 was dit gedaald naar 0,3. Op een bedrijf met melkgeiten werken gemiddeld 2,7 arbeidsjaareenheden. Op een bedrijf met melkkoeien is dat, ter vergelijking, gemiddeld 2,2.

Een derde van het werk op melkgeitenbedrijven wordt uitgevoerd door vrouwen, dat is meer dan op bedrijven met melkkoeien. Daar wordt ongeveer 25 procent van de werkzaamheden uitgevoerd door vrouwen.

Ongeveer 30 procent van het werk op bedrijven met melkgeiten wordt gedaan door niet-gezinsarbeidskrachten. Op een bedrijf met melkkoeien werken vaker gezinsarbeidskrachten, zij zijn goed voor 90 procent van de arbeidsjaareenheden.

Sherida Spitse keert terug op de Nederlandse velden en tekent bij Ajax

Opnieuw keert een grote naam terug naar de Nederlandse voetbalvelden. Sherida Spitse speelt vanaf 1 januari 2021 bij Ajax. De vice-aanvoerder van het Nederlands elftal heeft een contract getekend tot en met de zomer van 2022.

De middenvelder komt over van het Noorse Vålerenga. "De reden om voor Ajax te kiezen, was omdat we niet meer honderd procent gelukkig waren in het buitenland", vertelt Spitse. "Vervolgens kwam deze optie voorbij. Ik ben zelf altijd fan van Ajax geweest. Om dan nu zelf het shirt te gaan dragen, is hartstikke mooi."

Daphne Koster, manager van Ajax Vrouwen, is blij met de komst van Spitse. "Ik ken bijna geen speelster die zo'n goede trap heeft. Het rendement van Sherida is zó hoog. Dan mag je van geluk spreken als je zo'n speelster straks in je team hebt."

Spitse wordt bij Ajax ploeggenoot van een andere international: Stefanie van der Gragt keerde afgelopen zomer terug in Nederland. Bij PSV keerden afgelopen zomer de internationals Sari van Veenendaal en Mandy van den Berg terug.

Met de komst van Spitse komt ook een wens van Van der Gragt uit: "In Nederland willen we ook op een hoger niveau gaan voetballen", zei de verdediger in de zomer. "Ik denk ook dat het aantrekkelijker wordt voor de meiden die terugkeren vanuit het buitenland. Dat is alleen maar goed. Laten er meer volgen."

Telstar langs hekkensluiter FC Dordrecht; Cambuur wint van De Graafschap en is koploper

Telstar heeft in de Eerste Divisie op eigen veld met 2-0 gewonnen van hekkensluiter FC Dordrecht. De thuisploeg kwam pas na de rust tot scoren. Aanvaller Glynor Plet bracht beide treffers op zijn naam.

Sebastian Soto miste namens Telstar vooral in de eerste helft enkele goede kopkansen. De Amerikaanse spits debuteerde afgelopen maandag als invaller in de nationale ploeg. Met twee treffers had de 20-jarige huurling van Norwich City een flink aandeel in de Amerikaanse oefenzege tegen Panama (6-2).

In de 59ste minuut schoot Plet uit de rebound raak na een schot van El Yaakoubi, drie minuten later werd de spits opnieuw in staat gesteld door zijn teamgenoot. Daarmee was het verzet van hekkensluiter Dordrecht, dat sinds eind september niet meer won, gebroken. 

Voor trainer Ben Kinds was het zijn tweede nederlaag als interim-coach van FC Dordrecht. Hij nam vorige week de taken over van hoofdcoach Harry van den Ham, die vanwege de slechte resultaten werd ontslagen. Kinds zat nog wel thuis bij zijn eerste wedstrijd als invaller, afgelopen zaterdag tegen De Graafschap (0-2), omdat hij toen nog even in quarantaine zat. Telstar staat met negentien punten op de achtste plek en kan weer omhoog kijken.

Update 6.50 uur

Cambuur is de nieuwe koploper in de Eerste Divisie. De Leeuwarders versloegen titelconcurrent De Graafschap in Doetinchem met 0-2.  Erik Schouten schoot Cambuur vlak voor de rust op voorsprong. Hij kreeg de bal na een corner voor zijn voeten en aarzelde niet om uit te halen. Daarna kreeg De Graafschap enkele kansen, maar na een snelle uitbraak was het Giovanni Korte die de wedstrijd besliste met een fraaie stift over doelman Rody de Boer.

Sterfte in week 46 nog steeds hoger dan verwacht

In week 46 (9 tot en met 15 november 2020) overleden naar schatting 3.600 mensen. Dat zijn er ongeveer evenveel als een week eerder, toen 3.563 mensen overleden. De sterfte in week 46 is ongeveer 650 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sterfte onder Wlz-zorggebruikers stijgt niet verder
Op basis van de schatting voor week 46 lijkt de sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen, en de overige bevolking ongeveer gelijk gebleven aan de sterfte in de week ervoor. Er overleden ruim 1.400 Wlz-zorggebruikers in week 46, in de overige bevolking overleden ruim 2.150 mensen.

Zowel onder Wlz-zorggebruikers als onder overige bevolking overleden in week 46 ongeveer 300 meer mensen dan verwacht. Relatief gezien is deze oversterfte echter wel hoger onder Wlz-zorggebruikers (31 procent) dan onder de overige bevolking (18 procent).

Meer mannen
Vergeleken met een week eerder is de sterfte onder mannen in week 46 niet verder toegenomen, bij vrouwen nam het licht toe. Wel overleden er opnieuw meer mannen dan vrouwen. In de afgelopen weken overleden er vaker meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan mannen zijn. Dat was ook zo tijdens de eerste golf van de corona-epidemie. De oversterfte bij mannen was toen (week 11 tot en met 19) 38 procent, bij vrouwen 29 procent.

Vooral ouderen
Vooral de sterfte onder ouderen is vanaf week 39 hoger dan gemiddeld voor deze periode verwacht kan worden. Het aantal overleden ouderen is in week 46 ongeveer gelijk aan het aantal in de week ervoor. Er overleden in week 46 naar schatting bijna 2.100 mensen van 80 jaar en ouder en bijna 1.100 mensen van 65 tot 80 jaar.

Sterfte vanaf week 39 hoger dan verwacht
Sinds week 39 is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. Met uitzondering van een verhoogde sterfte in week 33 en 34 tijdens de hittegolf, was de sterfte sinds week 19 gemiddeld wat lager dan wat verwacht werd als er geen corona-epidemie was geweest. Daarvoor was de sterfte negen weken verhoogd als gevolg van de corona-epidemie. Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie overleden 10.000 mensen bij wie vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 de doodsoorzaak was.

Voor week 46 zijn vanuit de GGD’s 327 in het laboratorium bevestigde COVID-19-patiënten als overleden gemeld aan het RIVM (stand 17 november). In week 45 was het aantal 465. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Schatting
De cijfers over week 46 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 27 november publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 46. De cijfers zijn dan completer.

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt en buien

Vooral in de kustprovincies komen enkele lichte buien voor. In de rest van het land blijft het op de meeste plaatsen droog met naast wolkenvelden ook opklaringen. De temperatuur loopt aan het begin van de ochtend uiteen van ca. 7°C vlak aan zee tot +1°C plaatselijk landinwaarts. De wind is zwak tot matig uit west tot zuidwest, aan zee staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind.

Overdag is het half tot zwaar bewolkt en komt er met name in het noordoosten nog een enkele bui voor. Elders blijft het tot de avond droog. In de avond raakt het in het westen bewolkt en kan het daar af en toe gaan regenen. De middagtemperatuur wordt 8 à 9°C. De wind wordt zuidwestelijk en meest matig. Aan de kust neemt de wind later in de middag en in de avond weer toe naar krachtig, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk naar hard.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het bewolkt en valt er af en toe regen of motregen. De minimumtemperatuur wordt al aan het begin van de nacht bereikt en loopt uiteen van 9°C aan de noordwestkust tot ca. 2°C langs de oostgrens. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk hard.

Zaterdag overdag is het op de meeste plaatsen bewolkt en valt er van tijd tot tijd motregen. In het zuidoosten blijft het waarschijnlijk droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het zuidoosten tot 12°C in het noordwesten. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig en in het noordwestelijk kustgebied mogelijk hard. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Het Reichswald War Cemetry in de herfstzon (Foto: qltel )
Het Reichswald War Cemetry in de herfstzon (Foto: qltel )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Mannen met kleine pikkies hebben 1 voordeel ten opzichte van de grootgeschapenen

Grootte doet er dus wel toe als het om salaris gaat, maar niet zoals gedacht. Uit een enquête van de webshop OnlyBuy bleek dat grootverdieners meestal de kleinste pikkies hebben.

Om te bepalen of de verhoudingen van de penismaten inderdaad samenhangt met de hoogte van het salaris, liet de webshop 997 mannen vragen beantwoorden over hun werk, het bijbehorende salaris en de afmetingen van hun mannelijkheid. Meer over dit 'onderzoek' valt te lezen bij The Sun .

Uit dit ongewone onderzoek bleek dat mannen met penislengtes van circa 17 tot 20 cm gemiddeld ongeveer $ 35.700 en $ 50.300 per jaar verdienden.

Ondertussen verdienden  de mannen met een penislengte van 7,5 cm - de drempel voor een micropenis - een gemiddeld jaarinkomen van ongeveer $ 76.780. Mannen met een piemel van 10 cm lang bleken veel meer kans te hebben om gepromoveerd te worden, volgens de enquête.

De grootgeschapenen moeten zich echter niet al te veel zorgen maken, een onderzoek van datingsite Big One wat uitgevoerd is in juli concludeerde dat een roede van 20 cm door veel vrouwen als de ideale maat beschouwd te worden. Dat is toch mooi meegenomen!

Uit de enquete van de webshop OnlyBuy bleek verder dat onder kunstenaars veel pikken van 20 cm lengte voorkomen, terwijl bankiers relatief vaak een micropenis bezitten.

Op de tweede plaats in penislengte kwamen ambachtslieden, die meestal een pik van 15 t/m 18-cm lengte bezitten. De medische professionals staan in de middenmoot  met een gemiddelde penislengte van 13 cm.

FIFA wil betere bescherming voor zwangere voetbalsters

Geen enkele voetbalster mag in haar sportbeoefening ooit nog nadeel ondervinden nadat ze zwanger is geworden. Dat is het streven van de wereldvoetbalbond FIFA, die een reeks van maatregelen nog voor het einde van dit jaar wil invoeren om speelsters tijdens en na hun zwangerschap beter te beschermen. Zo valt te lezen in de Stentor.

Omstreden Pakistaanse geestelijke Rizvi (54) overlijdt vlak na leiden groot protest

De Pakistaanse geestelijke Khadim Hussein Rizvi, een van de drijvende krachten achter de protesten tegen een omstreden cartoonwedstrijd van PVV-leider Geert Wilders in 2018, is op 54-jarige leeftijd overleden. Meer hierover valt te lezen in de Stentor.

Deze week gaf Rizvi nog leiding aan een groot protest in Islamabad vanwege de ontstane rel in Frankrijk over het afbeelden van de profeet Mohammed.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.