Resten Britse soldaat uit WO II geborgen

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft voor de tweede keer deze maand stoffelijke resten geborgen. Dit keer gaat het om een Britse soldaat, die werd gevonden in Bemmel.

Het stoffelijk overschot van de Brit werd aangetroffen tijdens de opsporing van niet-ontplofte explosieven nabij de rijksweg A15. De resten zijn overgebracht naar het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg. Daar wordt geprobeerd de identiteit te achterhalen.

De soldaat is vermoedelijk om het leven gekomen tijdens gevechten in september-oktober 1944. Hij is daarna met geweer, helm en andere uitrustingsstukken begraven. Bij de berging zijn nog andere spullen gevonden, waaronder een vulpen.

Hevige gevechten
In het gebied waren in de nadagen van Operatie Market Garden hevige gevechten tussen de Britse 50th Northumbrian Infantry Division en verschillende Duitse eenheden. De Duitsers voerden op dat moment tegenaanvallen uit op het geallieerde bruggenhoofd Nijmegen.

Eerder Duitse vlieger geborgen
Eerder deze maand werden in Dalfsen al de resten van een Duitse vlieger geborgen. Hij stortte in januari 1944 met zijn gevechtsvliegtuig neer. Het was de eerste keer dat in het kader van het Nationaal Bergingsprogramma een Duits wrak werd opgegraven.