Ritwinst Geoghegan Hart, Kelderman is roze trui kwijt

Wilco Kelderman is zijn roze trui in de Giro kwijt. In de eennalaatste etappe met finish op Sestriere verloor de Nederlander teveel tijd. De etappe werd gewonnen door Tao Geoghegan Hart die Sunweb-rijder Jai Hindley te snel af. Het is de zesde ritzege deze Giro voor Ineos. Hindley start morgen in het roze.

Er ontstond een grote kopgroep die de zegen kreeg van het peloton met daarin onder meer Tratnik, Viviani, Kangert,Rubio en Démare. Hun voorsprong liep al gauw op tot boven de vier minuten. Démare won de eerste tussensprint van de dag en verzekerde zich daarmee van de paarse puntentrui. De maximale voorsprong van rond de zeven minuten.

De Sestriere moest driemaal worden bedwongen. Eerst vanuit de oostelijke kant en de twee andere keren vanuit de zwaardere westelijke kant. De voorsprong van de kopgroep liep langzaam terug en uit de kopgroep moesten al wat renners lossen tijdens de eerste beklimming. Het waren de mannen van Ineos die de regie in handen namen aan kop van het peloton.

Het was Fiorelli die als eerste boven kwam. In de afdaling reed Ballerini uit de kopgroep weg en sloeg een gaatje. Onder aan de voet van de tweede beklimming was de voorsprong op de achtervolgers opgelopen tot driekwart minuut. Het peloton dunde steeds meer tot uiteindelijk tien man. Het was Dennis die aan kop van dat groepje reed. Kelderman kon niet volgen en moest lossen. Net als donderdag waren het Dennis, Geoghegan Hart en Hindley die samen reden.

Kelderman reed in een groepje daarachter met Bilbao en Almeida. Rubio was inmiddels Ballerini voorbij gegaan en kwam als eerste boven. Het groepje Hindley met Dennis als tempomaker had op de top een voorspong van 37 tellen op de groep met Kelderman. Dat verschil liep langzaam op en was een minuut 11 kilometer voor de streep.

Inmiddels was de groep met Hindley Rubio ook voorbij en reden ze nu aan kop van de wedstrijd. Het was nog steeds Dennis die het tempo maakte. Terwijl het verschil met de groep Kelderman bijna twee minuten was was het 4 kilometer voor de streep nog iets meer dan een minuut. Almeida reed vervolgens weg uit de groep met Kelderman.

Hindley probeerde 3,5 kilometer voor de streep weg te rijden, maar de aanval werd afgeslagen door Dennis. Twee kilometer voor de meet probeerde hij het opnieuw, Dennis moest lossen maar Geoghegan Hart kon mee. Dennis sloot even later weer aan. Even later ging Hindley wederom aan maar de Brit bleef in zijn wiel. In de eindsprint was het Geoghegan Hart die Hindley de baas waardoor er een unieke situatie ontstond. Zowel Geoghegan Hart en Hindley staan nu met de afsluitende tijdrit nog te gaan gelijk in tijd. Hindley start morgen in het roze  dankzij de honderdsten voorsprong in de twee tijritten. Kelderman kwam op anderhalve minuut achterstand over de meet.