Stoffelijke resten gevonden bij berging Britse bommenwerper

Bij de berging van het wrak van een Short Stirling in het Markermeer, zijn stoffelijke resten gevonden. De bergings- en identificatiedienst van de landmacht (BIDKL) onderzoekt nu van wie ze zijn.

Aan de hand van motornummers werd al eerder vastgesteld dat het om de vermiste BK716 van de Britse luchtmacht ging. Deze bommenwerper belandde tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Markermeer. Aan boord waren 7 bemanningsleden.

Eerst wordt officieel vastgesteld of de aangetroffen resten ook daadwerkelijk van de vermiste bemanningsleden van het toestel zijn, daarna om hoeveel personen het gaat. Dat wordt de komende tijd onderzocht in het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg.

Meer resten
“Pas nadat de bergingsoperatie is afgerond en alle geborgen stoffelijke resten naar Soesterberg zijn overgebracht, kunnen de eerste conclusies omtrent de bemanning worden getrokken”, aldus kapitein Geert Jonker, hoofd van de BIDKL. “Het is niet ondenkbaar dat er nog meer stoffelijke resten worden geborgen.”

De berging van de BK716 begon op 31 augustus en gaat nog 3 weken door. Tijdens het proces krijgt het bergingsteam hulp van firma Leemans, een gespecialiseerd aannemingsbedrijf. De gemeente Almere is de opdrachtgever.

Zorgplicht en ereschuld
Bij deze betrokkenen is in ieder geval verheugd gereageerd op de eerste vondst. “We zijn bijzonder blij met deze eerste stap in de oplossing naar dit verdwijningsraadsel uit de Tweede Wereldoorlog”, zegt Jonker.

“Het Nationaal Bergingsprogramma heeft als doel vermiste vliegtuigbemanningen het graf te geven dat hen toekomt en de nabestaanden zekerheid te bieden omtrent het lot van hun geliefden. Het gaat om zorgplicht en ereschuld.”

Update 20:55 uur
De Britse Bommenwerper stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer toen hij op de terugweg was naar thuisbasis Downham Market in Norfolk (Engeland) na een aanval op Berlijn. Het vliegtuig is neergeschoten door een Duitse nachtjager. 

De crew van de BK716 bestond uit Engelse en Canadese bemanningsleden:
Flying Officer John Frederick Harris
Sergeant Ronald Kennedy
Flying Officer Harry Gregory Farrington
Sergeant Charles Armstrong Bell
Flying Officer John Michael Campbell
Sergeant Leonard Richard James Shrubsall
Sergeant John Francis James McCaw

Nabestaanden van de bemanningsleden zijn door de gemeente Almere geïnformeerd over de vondst van de stoffelijke resten.