FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 september 2020

Hogenkamp en Pattinama-Kerkhove door in Roland Garros-kwalificaties

Tennissters Richel Hogenkamp en Lesley Pattinama-Kerkhove staan in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi op Roland Garros. Hogenkamp, 221e op de wereldranglijst, rekende verrassend simpel af met de Slowaakse Kristina Kucova (WTA-139): 6-1, 6-3.

Pattinama-Kerkhove (WTA-177) stond tegenover de ervaren Belgische Yanina Wickmayer, weggezakt naar de 154e plek, en wist in zowel de eerste als de tweede set een vroege break goed te maken. Na anderhalf uur had Pattinama-Kerkhove de winst binnen: 6-4, 7-5.

Bibiane Schoofs (WTA-196) leek met een mooie comeback bezig te zijn tegen de Servische Natalija Kostic (WTA-202), maar in een derde set vol breaks wist de Nederlandse het toch niet af te maken en na 2,5 uur was haar avontuur weer voorbij: 2-6, 7-5, 3-6.

De van een slepende ziekte teruggekeerde Indy de Vroome moet een andere keer haar debuut maken op het hoofdtoernooi van een Grand Slam. De als eerste geplaatste Amerikaanse Ann Li (WTA-110) was de beste, nadat De Vroome (WTA-194) in de tiebreak van set één twee setpoints liet liggen: 6-7 (6), 4-6.

OM niet ontvankelijk in hoger beroep huisarts Brunssum

Het Openbaar Ministerie (OM) is door het gerechtshof Den Bosch niet ontvankelijk verklaard in het hoger beroep tegen de vrijspraak van een huisarts van een praktijk in Brunssum. De arts werd in 2018 door de rechtbank op juridische gronden vrijgesproken van twee zedendelicten met een patiënte tijdens een huisbezoek.

Het hof besloot vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak direct mondeling tot niet-ontvankelijkverklaring van het OM omdat de appelschriftuur niet binnen de wettelijke termijn was ingediend. Het OM heeft bijzondere omstandigheden aangevoerd op basis waarvan de zaak toch verder behandeld zou moeten worden. Het hof oordeelde anders.

Het OM betreurt deze uitkomst en is in afwachting van de schriftelijke uitspraak om te bekijken of er mogelijkheden zijn om hiertegen in cassatie te gaan.

Stoffelijke resten gevonden bij berging Britse bommenwerper

Bij de berging van het wrak van een Short Stirling in het Markermeer, zijn stoffelijke resten gevonden. De bergings- en identificatiedienst van de landmacht (BIDKL) onderzoekt nu van wie ze zijn.

Aan de hand van motornummers werd al eerder vastgesteld dat het om de vermiste BK716 van de Britse luchtmacht ging. Deze bommenwerper belandde tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Markermeer. Aan boord waren 7 bemanningsleden.

Eerst wordt officieel vastgesteld of de aangetroffen resten ook daadwerkelijk van de vermiste bemanningsleden van het toestel zijn, daarna om hoeveel personen het gaat. Dat wordt de komende tijd onderzocht in het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg.

Meer resten
“Pas nadat de bergingsoperatie is afgerond en alle geborgen stoffelijke resten naar Soesterberg zijn overgebracht, kunnen de eerste conclusies omtrent de bemanning worden getrokken”, aldus kapitein Geert Jonker, hoofd van de BIDKL. “Het is niet ondenkbaar dat er nog meer stoffelijke resten worden geborgen.”

De berging van de BK716 begon op 31 augustus en gaat nog 3 weken door. Tijdens het proces krijgt het bergingsteam hulp van firma Leemans, een gespecialiseerd aannemingsbedrijf. De gemeente Almere is de opdrachtgever.

Zorgplicht en ereschuld
Bij deze betrokkenen is in ieder geval verheugd gereageerd op de eerste vondst. “We zijn bijzonder blij met deze eerste stap in de oplossing naar dit verdwijningsraadsel uit de Tweede Wereldoorlog”, zegt Jonker.

“Het Nationaal Bergingsprogramma heeft als doel vermiste vliegtuigbemanningen het graf te geven dat hen toekomt en de nabestaanden zekerheid te bieden omtrent het lot van hun geliefden. Het gaat om zorgplicht en ereschuld.”

Update 20:55 uur
De Britse Bommenwerper stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer toen hij op de terugweg was naar thuisbasis Downham Market in Norfolk (Engeland) na een aanval op Berlijn. Het vliegtuig is neergeschoten door een Duitse nachtjager. 

De crew van de BK716 bestond uit Engelse en Canadese bemanningsleden:
Flying Officer John Frederick Harris
Sergeant Ronald Kennedy
Flying Officer Harry Gregory Farrington
Sergeant Charles Armstrong Bell
Flying Officer John Michael Campbell
Sergeant Leonard Richard James Shrubsall
Sergeant John Francis James McCaw

Nabestaanden van de bemanningsleden zijn door de gemeente Almere geïnformeerd over de vondst van de stoffelijke resten.

Akwasi vraagt volgers om lid te worden van 'Omroep Zwart'

Rapper Akwasi heeft op Instagram de oprichting van 'Omroep Zwart' bekendgemaakt. De rapper en andere BN'ers roepen hun volgers op om lid te worden van de aspirant-omroep, waar 'iedereen wordt gehoord en gezien'. Zo meldt AT5 op hun website.

Volgens het AD zit Akwasi in het bestuur van de omroep in oprichting. Net als filmregisseur Gianni Grot. Paradiso, de Melkweg, kledingmerk Patta en muzieklabel Top Notch zijn ook gelieerd.

De oproep om lid te worden van de nieuwe omroep wordt gedeeld door onder andere kickbokser Remy Bonjasky, MocroMaffia-acteur Achmed Akkabi, zangers Dio en hiphopartiets Bizzey. Om een nieuwe omroep te beginnen moeten er op 31 december 2020 minstens 50.000 betalende leden zijn.

Akwasi ontving vorige week een award voor zijn inzet voor Black Lives Matter tijdens de FunX Music Awards. Eerdere deze maand bleek dat hij niet wordt vervolgd voor zijn 'opruiende' uitspraak over Zwarte Piet, die hij deed tijdens een Black Lives Matter-demonstratie op de Dam.

Opnieuw zware knieblessure voor handbalster Amega

Delaila Amega heeft zondag tijdens het Champions League-duel met haar club Borussia Dortmund tegen Brest Bretagne een kruisband afgescheurd. Door de knieblessure mist de 22-jarige handbalster het EK in december.

Amega moest in het duel het veld verlaten en er werd direct gevreesd voor een zware blessure. Onderzoek in het ziekenhuis heeft nu uitgewezen dat een kruisband afgescheurd is.

Amega staat nu voor het lange revalidatie waardoor ze het EK in Noorwegen en Denemarken sowieso kan vergeten. Twee jaar geleden had de middenopbouwster ook al een kruisbandlblessure.

De blessure voor Amega is opnieuw een tegenvaller voor het Nederlandse team. Eind juli moest Estavana Polman al afhaken, eveneens door een afgescheurde kruisband.

Docente doet uitspraak over 'moord Baudet', school start onderzoek

Forum voor Democratie heeft maandagavond een filmpje op Twitter geplaatst waarin een docente filosofie van de Haagse Hogeschool zich hardop afvraagt 'Als ik wel Hitler mag vermoorden, waarom zou ik dan niet ook de handlanger van Hitler mogen vermoorden of misschien Trump op dit moment of Baudet of eh sorry dit wordt opgenomen, ik moet een beetje voorzichtig zijn met wat ik zeg'

De Haagse Hogeschool heeft inmiddels aangegeven de uitspraken tijdens de bewuste filiosofieles te gaan onderzoeken.

Update 18.00 u Inmiddels heeft de Haagse Hogeschool onderstaande verklaring op Twitter afgegeven;

Wij werden gisteren gewezen op een videofragment. De hogeschool heeft uitgezocht wat er zich precies heeft afgespeeld.

Het getoonde fragment is afkomstig van een filosofie college ethiek. In dit college worden ethische vraagstukken behandeld, dit is onderdeel van het curriculum. In de context van het gehele betoog van de docent is volstrekt duidelijk hoe de vragen, die in het bewuste fragment te zien zijn, zijn bedoeld.

Vanuit ethisch perspectief heeft de docente een voorbeeld gegeven van onjuist redeneren. Er is op geen enkele manier sprake van aanzet tot haat of erger. Wij betreuren het dat deze citaten uit hun verband zijn getoond en daarmee een verkeerde indruk kunnen wekken.

Update

COVID-19: GGD kan stijging niet aan, 2251 nieuwe besmettingen en 10 doden

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2251 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 98.240 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Afgelopen week zijn er iets minder tests afgenomen dan vorige week maar zijn er wel flink meer besmettingen vastgesteld (13.471, 6,1% positieve testen). Ook het aantal overledenen is ruim verdubbeld ten opzichte van afgelopen week (van 14 naar 33).

Van de gemelde patiënten zijn er 35 opgenomen in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 12.467 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 10 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6291 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.ri

RIVM
RIVM

Update 17:00 uur:
GGD-directeur De Gouw zegt dat het aantal besmettingen van het coronavirus veel sneller stijgt dan verwacht. De besmettingen lopen sneller op dan dat er nieuwe contactonderzoekers kunnen worden opgeleid. Volgens De Gouw is het einde nog niet in zicht en schaalt het virus sneller op dan het snelste opschalingsplan.

Het bron- en contactonderzoek dat wordt uitgevoerd door de GGD is een belangrijk middel om de verspreiding van het virus af te remmen. Door de snelle stijging van de afgelopen weken in combinatie met een tekort aan personeel zijn de meeste GGD's overgeschakeld op een beperkte vorm van bron- en contactonderzoek wat ze zelf 'risicogestuurd' noemen.

Ook is er nog steeds onvoldoende capaciteit om alle testverzoeken tijdig te kunnen verwerken. Momenteel zijn er zo'n 39.000 aanvragen per dag maar kunnen er slechts 28.000 per dag worden afgenomen.

Patiëntenspreiding IC-bedden
Doordat het aantal ziekenhuis- en IC-opnames weer beginnen te stijgen als gevolg van de sterke stijging van besmettingen is ook het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weer opgestart. Het LCPS houdt de bezetting van het aantal IC-bedden in de gaten en kan zo tijdig patiënten verplaatsen naar andere ziekenhuizen.  

"Er bereiken ons alweer verzoeken om ook bovenregionaal patiënten te spreiden nu het aantal ziekenhuisopnames snel toeneemt. Uitgangspunt bij een tweede golf covidpatiënten is steeds geweest om de reguliere zorg door te laten gaan", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Rolex-bende was zeer gewelddadig: 'Het gebit moest als een puzzel in elkaar worden gezet'

Vier mannen die in 2018 en 2019 eigenaren van Rolexen op gewelddadige wijze hebben overvallen, stonden vandaag voor de rechter. Ze ontkennen in ieder geval één beroving niet en zeggen spijt te hebben. De politie bleek hen een paar weken te hebben afgeluisterd. De rechtszaak tegen de 29-jarige Mourad B. en de 25-jarige Mounir C. gaat dinsdag van start.

Het gaat in totaal om negentien berovingen. Slachtoffers werden van achteren aangevallen en meestal geslagen en geschopt. Ze werden vaak in hun gezicht geraakt. De daders opereerden niet altijd, maar vaak wel in dezelfde samenstelling. Omdat een slachtoffer een van de twee auto's die ze gebruikten herkende, plaatste de politie in beide wagens afluisterapparatuur.

Van de gewelddadige beroving van René van Dam, de vader van tv-presentatrice Nicolette van Dam, werden beelden van een bewakingscamera bij een bank aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid getoond. Op dat moment zat er al een paar weken afluisterapparatuur in de Volkswagen van de verdachten. Op de geluidsopnames, die in de rechtbank werden afgespeeld, is te horen dat de verdachten na de zeer gewelddadige beroving lachen. "Hij zat helemaal onder de (sic) bloed", zei een van hen.

Lekkend hersenvocht
Van Dam raakte zwaargewond bij de mishandeling. Volgens de rechter is er aan zijn hoofd 'ongelooflijk veel gebroken'. Zes tanden hingen los, twee lagen er uit. Zijn bovenkaak hing los. "Het moest als een soort puzzel in elkaar worden gezet", verklaarde Van Dam aan de politie. Ook lekte er hersenvocht uit zijn neus. Hij is nog altijd niet hersteld en wilde vandaag ook niet bij de zitting zijn.

"In de adrenaline, de snelheid, heb ik helaas de klap gegeven. Het is veel harder aangekomen dan ik had bedoeld", zei een verdachte die volgens de rechter bekend staat als een 'getalenteerd kickbockser'. Dat laatste ontkende hij overigens. "Ik woon mijn hele leven naast het buurtcentrum en kwam er heel vaak.  Niet alleen voor kickboksen maar ook om te koken, maar ik heb nooit partijen gekickbokst."

Matennaaier
Het horloge is na de beroving meegenomen, maar is nooit aangetroffen. Na de beroving van Van Dam werd de auto klemgereden. Een van hen werd opgepakt. De andere drie konden wegrennen. De rechter zei dat het aannemelijk was dat een van de drie gevluchte verdachten het bij zich hadden en vroeg hen meerdere keren waar het horloge was.

Daarna keek een verdachte opeens naar rechts en begon hij tegen een andere verdachte te praten. "Jij hebt het horloge,  je moet gewoon bekennen vriend, neem gewoon je verantwoordelijkheid". Maar hij ontkende: "Mevrouw de rechter, ik denk dat hij gewoon het makkelijkste slachtoffer kiest. Hij moet er gewoon voor opdraaien."

'Leven is een hel'
Een goede vriend van Van Dam las een slachtofferverklaring voor. "Mijn leven is op een verschrikkelijke wijze veranderd. Ik dacht alleen te zijn en heb jullie nooit zien aankomen. Ik vraag me af wat jullie voelden, toen jullie de klap op mijn hoofd gaven. Voelden jullie je fijn? Voelen jullie je sterk?"

In de verklaring liet de tijdens de overval 62-jarige Van Dam weten dat hij na de operatie bang was dat hij alsnog zou sterven, omdat er gevreesd werd voor een hersenvliesontsteking. Hij heeft constant pijn aan zijn kaak en moet mede daardoor dagelijks aan de overval denken. Ook voelt hij zich niet meer veilig. "Ik omschrijf mijn leven vanaf 20 februari tot aan nu als een hel."

De rechtszaak zal waarschijnlijk nog zes dagen duren. Naar verwachting komt de officier van justitie op 2 oktober met een eis. Lees hier de live-Twitterfeed tijdens de rechtszaak, waarbij Dušan Tadić, Adam Maher en Lil Kleine als mogelijke slachtoffers besproken worden.

't is weer voorbij die mooie zomer

Zojuist, om 15:31 uur, is de astronomische herfst begonnen en dat gaan we al snel merken. Het nazomerweer maakt komende dagen geleidelijk plaats voor herfstweer. De kans op buien neemt vanaf morgen toe en de temperatuur duikelt omlaag. Vandaag is het nog 20-26 graden en vanaf vrijdag moeten we het doen met maxima rond 15 graden. Om het herfstbeeld compleet te maken wakkert ook de wind flink aan.

Deze laatste dag van de astronomische zomer is het, na een regionaal mistige start, op de meeste plaatsen nog zonnig en wordt het 20 graden op de Wadden, 22-23 graden in de Randstad en 24-26 graden in Brabant, Limburg, Gelderland en Twente. Doordat het bijna niet waait voelt het extra warm aan. Het noorden en noordwesten houden het langst last van regionale mist, waardoor het een deel van de ochtend minder aangenaam kan zijn.

Weersverandering zet vannacht in
Enkele uren nadat de astronomische herfst is begonnen dienen de eerste tekenen van een weersomslag zich aan. Vanuit het westen drijven enkele wolkenvelden binnen en woensdag overdag neemt de bewolking verder toe. Ook stijgt de kans op enkele buien. In het oosten blijft het nog lang droog met zonnige momenten. Het wordt nog een warme dag met maxima van 20 graden aan zee tot 24 in het oosten. Een matige, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind laat het een stuk minder warm aanvoelen dan vandaag.

Donderdag wordt het met maximaal 17 graden aan zee tot 20 graden langs de oostgrens gevoelig frisser. De dag begint vooral in het westen en noorden regenachtig. Daarna wordt het tijdelijk droog en in de middag volgen enkele buien. Er staat een stevige zuidwestenwind.

Fris, nat en windrijk vanaf vrijdag
Vrijdag is de herfst dan echt volledig gearriveerd. Een jas is ook ’s middags hard nodig, want het wordt maximaal een graad of 15. Vooral in de kustprovincies komt een (storm)paraplu eveneens goed van pas. Er is kans op stevige buien met een klap onweer, hagel en veel regen in korte tijd. In het midden, oosten en zuidoosten is het meestal droog, maar ook daar is een enkele bui wel mogelijk. Aan zee steekt een harde noorden- tot noordwestenwind op en dat maakt het herfstbeeld compleet.

In het weekend blijft het buiig, koel en windrijk herfstweer. De meeste regen valt in de kustprovincies. Een terugkeer van het nazomerweer wordt ook na het weekend niet verwacht.

Herfst....
Herfst....

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Rapper Sjors is boos op BN'ers: 'denk niet aan je eigen, denk aan de economie'

Rapper Sjors is geschokt door de oproep van een aantal toonaangevende Bekende Nederlanders om vooral de regering niet meer te volgen in hun coronamaatregelen. Ook al ging Sjors gewoon met fans op de foto, zonder de anderhalve meter aan te houden, voelt hij zich toch geroepen om zijn grote schare fans te behoeden voor een ramp.

Sjors, die gelukkig in februari 2020 volledig hersteld is van testikelkanker, doet daarom een dringende oproep aan zijn fans en volgers.


Luister naar Sjors mensen (Bron: YouTube)

Vier jaar cel geŽist voor geweld tegen chapterlid Caloh Wagoh

Twee mannen uit Soest (29 en 45 jaar) zouden zich, samen met drie andere verdachten, schuldig hebben gemaakt aan ernstige strafbare feiten, gericht tegen een ander (ex-)lid van een chapter van motorclub Caloh Wagoh. Ze zouden de man volgens een vooropgezet plan hebben aangevallen, mishandeld en meegenomen. Ze zouden persoonlijke spullen hebben afgenomen, waaronder een pinpas en sieraden.

Dat stelde de officier van justitie dinsdag 22 september voor de rechtbank in Arnhem. Hij eiste gevangenisstraffen van vier jaar tegen de twee mannen uit Soest. Vanmiddag staat een derde verdachte, een 32-jarige man uit Eemnes, terecht, en woensdag 23 september moeten nog twee andere verdachten zich voor de rechter verantwoorden, een 41-jarige man uit Amersfoort en een 28-jarige man uit Soest.

Het slachtoffer zou op 7 juli 2018 door vier mannen bij zijn huis in Wageningen zijn opgewacht. Ze zouden hem hebben geschopt en geslagen, zijn clubhesje hebben afgepakt en hem een auto hebben ingetrokken. Hij zou naar de woning zijn gebracht van een van de verdachten. Daar zou hij ten overstaan van alle vijf de verdachten ter verantwoording zijn geroepen, vanwege schulden. Daar zou hij opnieuw zijn mishandeld. Vervolgens zou hij zijn ondergebracht in een woning in Amersfoort. Als gevolg van het geweld heeft de man letsel opgelopen aan zijn oog, oor en vinger, aldus de officier in zijn requisitoir.

Een van de verdachten heeft verklaard dat het slachtoffer op het matje is geroepen omdat hij dingen “niet zo netjes had gedaan”. Als je verkeerde keuzes maakt, kun je klappen verwachten, aldus de man. “Wij zijn geen kaartclubje waar we het uitpraten. Hij heeft gewoon een klap en een trap gehad.”

Behalve het leed dat het slachtoffer is aangedaan, waardoor hij lange tijd niet naar buiten durfde, is door de verdachten een ernstige inbreuk gemaakt op de rechtsorde, stelde de officier. “Verdachten hebben gehandeld op grond van eigen gemaakte regels en afspraken, en hebben die met geweld gehandhaafd. Ze hebben de gang van zaken gebagatelliseerd. Passend bij een outlawmotorclub hebben zij buiten de wet om bepaald dat ze het slachtoffer ter verantwoording moesten roepen, en ook hoe ze dat zouden doen. Ze hebben voor eigen rechter gespeeld. Dat is onacceptabel.”

De officier is van mening dat beide verdachten niet alleen strafrechtelijk aansprakelijk zijn voor hun eigen aandeel, maar ook voor de handelingen die door de medeverdachten zijn uitgevoerd. “Hoewel niet alle verdachten continue bij alle gebeurtenissen aanwezig zijn geweest, is wat er is gebeurd zo verweven met het plan dat alle verdachten samen hebben gemaakt, dat zij allemaal voor het geheel aansprakelijk moeten worden gehouden.”

Verkrachter aangehouden in Sittard

De politie heeft maandagmiddag een verdachte aangehouden kort nadat hij op de Eeckerweg nabij de Kapellerweg in Sittard een vrouw had verkracht. Het voorval gebeurde rond 16:45 uur.

Toevallig passerende fietsers hoorden een vrouw om hulp roepen en gingen op het geluid af. Zij zagen dat een vrouw op de grond lag en dat zij een hoofdwond had. Ook zagen zij toen zij de plek naderden, dat een onbekende man wegrende. Een van de fietsers achtervolgde de man en zag dat hij een woning aan de Molenaarlaan binnenging. Daar werd hij korte tijd later door de gealarmeerde politie aangehouden. Het betreft een 20-jarige inwoner van Groningen. Hij werd ingesloten.

Het slachtoffer werd voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht maar kon na behandeling naar huis. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Deathloop en GhostWire: Tokyo van Zenimax blijven tijdelijk exclusief voor PS5

Microsoft heeft gisteren aangekondigd dat ze Zenimax voor 7.5 miljard dollar overnemen. Tussen dit grote nieuws door ontstond er al snel een vraag: wat gaat er gebeuren met Deathloop van Arkane Studios en GhostWire: Tokyo van Tango Gameworks? Beide games van Zenimax werden vorig jaar aangekondigd voor de PS5 als tijdelijke console exclusives (1 jaar).

Phil Spencer, de grote baas van Xbox, heeft aan journalisten van Bloomberg laten weten dat die contracten gewoon blijven zoals ze zijn. Beide games moeten ergens in 2021 uitkomen. Vermoedelijk komen ze een jaar na de release gewoon naar Xbox Game Pass. Spencer liet verder weten dat bij toekomstige games "per game wordt overwogen of ze ook op andere platformen uitkomen".

Politie zoekt getuigen van mishandeling man ťn hond in Gorinchem

De politie in Gorinchem zoekt getuigen van een mishandeling die op 15 september rond 09.30 uur plaatsvond. Een Gorcummer was die ochtend op de oever van de Duveltjesgracht, een voetpad naast Buiten de Waterpoort, zijn honden aan het uitlaten. Een onbekende man kwam ineens op hem af en liep tegen hem aan.

Meteen kreeg één van de honden van het slachtoffer een schop van de dader. Toen de hondenuitlater de dader wilde aanspreken en hem vastpakte, kreeg hij direct klappen en schoppen. De dader liep daarna weg in de richting van de Kanselpoort. Hij liet het slachtoffer ontredderd en vol met beurse plekken achter. Zijn bril was beschadigd en zijn shirt kapot.

Signalement
De dader was een bruinverbrande man van zo'n 45 jaar. Hij was zo'n 1.80 meter lang, Hij had een normaal postuur en een kaalgeschoren hoofd. Hij droeg een spijkerbroek, t-shirt en donkere schoenen.

De politie zoekt de dader en kan de hulp van getuigen goed gebruiken. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Crash Bandicoot 4 launchtrailer is zo gek als een deur

Crash Bandicoot 4: It's About Time komt op 2 oktober uit voor PS4 en Xbox One. De onderstaande launchtrailer laat niet alleen zien dat de game nog steeds qua presentatie een beetje gek is, maar ook een aantal van de nieuwe speelmechanieken.

De 'quantum masks' bijvoorbeeld geven je de mogelijkheid om tijd te manipuleren. Je kunt dit keer ook niet alleen met Crash aan de slag, maar ook met een paar andere personages waaronder Doctor Neo Cortex.

PSV en Atalanta Bergamo bereiken akkoord over Lammers, opvolger Zahavi staat in de startblokken

PSV en Atalanta Bergamo hebben een akkoord bereikt over de transfer van Sam Lammers. Volgens het Eindhovens Dagblad is de transfersom ongeveer tien miljoen euro. De opvolger van Lammers is Eran Zahavi, de 33-jarige Israëliër wordt dinsdagmiddag in Eindhoven gepresenteerd.

De 23-jarige Lammers speelde sinds 2010 voor PSV, waar hij in 2016 debuteerde in het eerste elftal. Uiteindelijk kwam de Brabander tot 29 duels in het eerste elftal, waarin hij zes keer scoorde.

“Het was een moeilijke beslissing om PSV te verlaten”, vertelt Lammers op de website van PSV. “Ik heb hier bijna tien jaar gespeeld en ben vanuit de jeugd doorgestroomd naar het eerste elftal. Uiteindelijk kies ik nu voor het spelen in een topcompetitie, omdat ik denk dat dit het beste is voor mijn ontwikkeling. Graag wil ik PSV bedanken voor de kansen die ik heb gekregen.”

“Wij wilden heel graag met Sam verder, maar hij heeft toch een andere keuze gemaakt”, reageert Technisch Manager John de Jong. “Dat vinden we erg jammer, maar we wensen hem het beste. We hebben stevige onderhandelingen gevoerd, maar altijd met respect voor elkaar. Als partijen moeilijk op één lijn komen of van mening verschillen, heeft dat niet zelden invloed op de werkhouding. Sam heeft zijn hoofd geen moment op hol laten brengen en dat tekent zijn karakter en houding. Daarom hebben we ook niet getwijfeld of we hem tegen Groningen wel moesten opstellen.”

Veel kritiek en steun BN'er-actie #ikdoenietmeermee

Gisteravond en vandaag kan je er op social media bijna niet meer omheen: #ikdoenietmeermee. Een handjevol BN'ers zoals Thomas Berge, Famke Louise, Bizzey, Tim Douwsma en Jebroer laten weten kritiek te hebben op de huidige coronamaatregelen van het kabinet. Hier wordt zowel lovend als uiterst kritisch op gereageerd.

In de meeste statusupdates van de BN'ers in kwestie is de boodschap nagenoeg hetzelfde: 'Ik houd m'n bek niet. Dit kan niet langer zo. Ik zeg 'NEE' tegen alle maatregelen totdat de overheid dit beleid controleerbaar kan rechtvaardigen.' Sommigen geven meer tekst en uitleg, zoals Thomas Berge op Instagram: 'Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie.' Na de uitspraak is hij hier echter weer snel op teruggekomen. Via zijn Instagram Story schrijft hij dat zijn vragen weliswaar kritisch zijn, maar dat hij zich wel aan de maatregelen zal houden.

Hoewel er van enkele andere BN'ers bijval is, laten politici en andere BN'ers via social media weten vooral niet achter deze actie te staan. 'Mogen de artsen als jij hulp nodig hebt dan ook zeggen #ikdoenietmeermee?' tweet Claudia de Breij. 'Ik snap de frustratie best, maar ik snap niks van deze oproep. Kritische vragen stellen mag, maar beïnvloed mensen niet met deze verkeerde boodschap', zo schrijft D66-fractieleider Rob Jetten. Ook Klaas Dijkhoff van de VVD liet van zich horen: 'Een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen.'

IC-arts Don Roelofsen laat op Twitter weten te schrikken van de actie. 'Mensen die meedoen aan #ikdoenietmeermee nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de IC. Daar wordt namelijk met man en macht gewerkt voor patiënten die nog wél graag mee willen doen.'


Zie ook dit bericht.

Verstappen: "Was goed om Albon voor het eerst op het podium te zien"

Na het spektal van de Grand Prix van Toscane op de baan van Mugello is het komend weekend tijd voor de Grote Prijs van Rusland. Voor Max Verstappen liep de race in Italië uit op een deceptie. De Red Bull-coureur is blij dat hij weer mag racen.

"Ik denk dat het voor iedereen in het Red Bull team goed was om een weekend vrij te hebben, maar ik kijk ernaar uit om weer te gaan racen, vooral omdat ik in Mugello geen raceronde heb afgelegd. Het is natuurlijk niet fijn om een raceweekend zo af te sluiten, vooral omdat ik denk dat we een goede kans hadden op meer dan gewoon het podium, maar dat moeten we achter ons laten", zo vertelt de Nederlander op Verstappen.nl.

"We hebben de problemen natuurlijk als team besproken en iedereen werkt in dezelfde richting en probeert te strijden voor elke kans in elke race die we krijgen. Ik denk dat we op Mugello enkele positieve stappen met de auto gemaakt hebben en het was natuurlijk goed om Alex (Albon, red.) voor het eerst op het podium te zien. We zullen blijven vechten voor overwinningen en podiums", zo vervolgt Verstappen.

Het circuit over het olympisch park van Sochi is niet ideaal voor Red Bull zo vertelt Verstappen. "Het zal niet makkelijk worden in Sochi en het is geen favoriet circuit van ons, met de lange rechte stukken. De concurrentie achter ons zal dichtbij zitten. De baan is best uniek, want de meeste bochten zijn 90 graden, wat we niet vaak zien. We moeten dus ervoor zorgen dat de afstelling precies klopt, vooral voor sommige langzame bochten om het uitgaan te optimaliseren op weg naar de rechte stukken. Het is niet de gemakkelijkste baan om op in te halen, maar hopelijk hoef ik dit weekend niet veel inhaalacties te maken en kunnen we een goed resultaat scoren."

Trajeccontrole op N270 van start

Maandag 28 september gaat de trajectcontrole op de N270 tussen Ysselsteyn en Venray handhaven op de snelheidslimiet. Vanaf dan worden overtredingen van de maximumsnelheid automatisch doorgezet naar het Centraal Justitieel Incassobureau en volgt een boete. Het is het achtste van twintig nieuwe trajectcontrolesystemen op N-wegen dat actief wordt.

Op de N270 geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur. Deze wordt nu vaak overschreden. Daardoor is er een hoger risico op ongevallen op dit traject. De trajectcontrole moet de N270 veiliger maken. De trajectcontrole geldt in beide richtingen. De twee flitspalen die nu nog langs het traject staan, worden uitgeschakeld als de trajectcontrole aan gaat en daarna verwijderd.

Trajectcontrole
Een trajectcontrole handhaaft de snelheid over een langere afstand. De snelheid wordt niet op één punt gemeten; het gaat om de gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten. Trajectcontrole heeft daarmee een groot effectgebied. Het systeem controleert dag en nacht op het overtreden van de maximumsnelheid.

Twintig N-wegen
Afgelopen jaar zijn op een aantal N-wegen trajectcontrolesystemen aangelegd. Op de N414 bij Bunschoten is eind februari de eerste van deze systemen gaan handhaven. Daarna volgden de N787, N639, N351, N706, N333 en de N256. Volgens de huidige planning gaat op 5 oktober ook het systeem op de N277, tussen Ysselsteyn en Zeeland, handhaven. De andere systemen worden nog getest en gaan later dit jaar in handhaving. Het gaat om N-wegen in het hele land, waar relatief veel ongevallen gebeuren of vaak te hard wordt gereden.

Tong's Eredivisiecolumn seizoen 2020-2021 # 5

Ik zag laatst een documentaire over Kees Prins. Vooral bekend van het legendarische Jiskefet. Daarin hoorde ik dat hij ook één van de stemmetjes van de jeugdserie Buurman & Buurman deed. De klusjesmannen. In de Eredivisie gaan de meeste stemmen momenteel uit naar Veerman & Veerman. De twee beste spelers van koploper Heerenveen. Henk en Joey. De één sierlijk, handig en technisch. De ander lang, bonkig en doelgericht.

Akť overleeft vuurdoop voor Manchester City

Manchester City is het Premier League-seizoen begonnen met een overwinning. Het elftal van trainer Josep Guardiola won maandagavond vooral dankzij een sterke eerste helft bij Wolverhampton Wanderers: 1-3. Nathan Aké debuteerde als basisspeler voor City en overleefde zijn vuurdoop uiteindelijk, ondanks een zeer hectische slotfase.

Kevin De Bruyne, Phil Foden en Gabriel Jesus maakten de doelpunten voor de bezoekers. Aké kon centraal achterin bij City direct rekenen op een basisplaats, omdat Aymeric Laporte en Eric García beiden niet fit waren.

De Oranje-international vormde het hart van de defensie samen met John Stones en beleefde aanvankelijk een probleemloze avond op Molineux. City had in de eerste helft weinig te duchten van Wolverhampton en kwam in de twintigste minuut verdiend op voorsprong.

Kevin De Bruyne werd in de zestien gevloerd door Romain Saïss, waarna de Belgische middenvelder de strafschop die volgde zelf overtuigend benutte: 0-1. City had vlak daarvoor overigens al een penalty geclaimd, maar scheidsrechter Andre Marriner trapte niet in een opzichtige duikeling van Raheem Sterling.

Wolverhampton oogde verder tandeloos en moest na ruim een halfuur voetballen ook de 0-2 incasseren. Foden speelde De Bruyne in, waarna die Sterling aan het werk zette. Laatstgenoemde had vervolgens in het strafschopgebied weer oog voor Foden, die de bal uiteindelijk eenvoudig binnen kon schieten.

City ging zo met een comfortabele voorsprong rusten, maar Wolverhampton had kort na de onderbreking wat terug kunnen doen via Daniel Podence. De spits werd in stelling gebracht door Adama Traoré, maar zijn inzet scheerde uiteindelijk rakelings voorbij het doel van Ederson Moraes.

Even later kreeg ook Rubén Neves een goede schietkans, maar ditmaal schoot Kyle Waker Ederson te hulp vlak voor de doellijn. Wolverhampton kwam steeds beter in de wedstrijd en kreeg na precies een uur een derde grote kans. Opnieuw Traoré bracht de bal in de zestien, waarna Raul Jiménez van dichtbij naast schoot.

Daarna ging de storm van de thuisploeg even liggen, maar twaalf minuten voor tijd volgde plots toch de aansluitingstreffer. Podence legde de bal vanaf de rechterflank fraai op het hoofd van Jiménez, die tussen twee verdedigers van City in prachtig raak kopte: 1-2.

Bij Wolverhampton had de achttienjarige Fábio Silva, onlangs voor circa veertig miljoen euro overgenomen van FC Porto, ondertussen zijn opwachting gemaakt.

City wankelde in de slotfase, maar bleef uiteindelijk toch overeind en sloeg in de blessuretijd nogmaals toe via Gabriel Jesus. Aké, die de negentig minuten volmaakte, kan zodoende met een goed gevoel terugkijken op zijn debuut.

FOX Sports krijgt per 1 januari andere naam en kleur

FOX Sports gaat per 1 januari 2021 anders heten, zo verklapte sportmarketeer Chris Woerts maandagavond in het televisieprogramma Veronica Inside. De betaalzender, waarop onder meer het Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-voetbal wordt uitgezonden, zal vanaf het nieuwe kalenderjaar ESPN gaan heten.

De betaalzender heette tot 2013 Eredivisie Live. Toen de zender werd overgenomen door de Fox Networks Group, veranderde de naam in FOX Sports.

Het bedrijf is nu echter onderdeel geworden van Walt Disney, een bestaand Amerikaans televisienetwerk dat ESPN bezit. Die naam wordt nu gekoppeld aan de Nederlandse sportzender.

Behalve een naamswijziging, zullen ook de kleuren van de zender veranderen. Het kenmerkende blauw van FOX Sports zal namelijk worden ingeruild voor het rood-wit van ESPN.

Voor de normale voetbalsupporter verandert er verder weinig, aldus Woerts.

Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega('s) op uiterlijk

Maar liefst 62 procent van de werkende Nederlanders beoordeelt een nieuwe collega op zijn of haar uiterlijk. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.111 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagden is een vijfde eerder bereid om van een knappe collega werkzaamheden over te nemen, dan van een minder aantrekkelijke collega.

Opvallend genoeg ligt de bereidheid om werk uit handen te nemen van knappe collega’s onder mannen (29 procent) bijna drie keer zo hoog als onder vrouwen (tien procent). Mannelijke dertigers zijn hiervoor het gevoeligst (38 procent). “Iedereen houdt van een beetje uiterlijk vertoon”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Van zakelijke relaties en collega’s vind ik het bijvoorbeeld erg belangrijk dat ze zich professioneel kleden en goed verzorgen. Mensen kunnen er natuurlijk niets aan doen dat ze minder knap geboren zijn. Dat dit onbewust zo’n grote rol speelt, verbaast me.”

Nadeel
Uit het onderzoek blijkt dat knappe collega’s het op de werkvloer overigens niet per se gemakkelijk(er) hebben. Zo stelt maar liefst 21 procent van de werkende Nederlanders dat zij het lastig vinden om met een aantrekkelijke collega samen te werken. Ook zegt dertien procent een knappe collega minder (snel) serieus te nemen. Wanneer het om een onaantrekkelijke of ‘lelijke’ collega gaat, bedraagt dit percentage slechts acht procent. Mannen lijken overigens veel gevoeliger voor uiterlijk vertoon dan vrouwen. Zo neemt veertien procent van hen een aantrekkelijke- en tien procent een onaantrekkelijke collega minder (snel) serieus. Onder vrouwen bedraagt dit slechts elf- en vijf procent. Franke: “In het verleden had ik een ontzettend knappe collega die zich daarnaast ook nog heel uitdagend kleedde. De meeste collega’s vroegen zich daarom hardop af of diegene wel de meest geschikte persoon voor de functie was. Na een tijdje draaide de persoon in kwestie echter een van de hoogste opbrengsten van het hele kantoor en heeft de overgrote meerderheid – waaronder ik – zijn mening moeten herzien.”

Kledingsmaak
Niet alleen een afwijkend uiterlijk maar ook een slechte kledingsmaak kan van negatieve invloed zijn op je imago onder collega’s. Uit het onderzoek blijkt dat dertien procent van de ondervraagden een slecht geklede collega minder snel serieus neemt. Erg opvallend is hierbij het verschil tussen hoogopgeleiden (achttien procent) en praktisch geschoolden (acht procent). Franke: “Kleren maken het persoon. [sic] Net zoals de meeste werkgevers vind ik het belangrijk dat mijn medewerkers zich representatief kleden. Natuurlijk doen we dit in eerste instantie uit respect voor onze opdrachtgevers, maar ook voor de medewerker zelf is het belangrijk om goed gekleed te gaan. Het zou namelijk ontzettend zonde zijn wanneer je vanwege je kleding niet serieus wordt genomen.”

ANWB: goede winterband nog altijd zeldzaam

Goede winterbanden zijn nog altijd zeldzaam. Van de 28 geteste banden krijgen er slechts zes het eindoordeel ´goed´. Ondanks dat deze winterbandentest al jaren wordt uitgevoerd slagen weinig fabrikanten er in om een band te maken die op alle fronten goed presteert. Anderzijds scoren slechts vier banden ‘matig’ of ‘slecht’. Dat blijkt uit de test van winterbanden van de ANWB.

Het grootste deel (18 van de 28) scoort ‘redelijk’. Deze banden raadt de ANWB wel aan – ze zijn veilig - maar hebben wél elk hun tekortkomingen. Ze hebben bijvoorbeeld meer last van aquaplaning, minder grip in de sneeuw of juist minder prettige rij-eigenschappen

De ANWB publiceert dit jaar weer een uitgebreide winterbandentest. Samen met een aantal andere clubs worden de banden anoniem aangeschaft en vervolgens op allerlei soorten wegdek en omstandigheden getest. Op nat en droog wegdek, op hoge en lage snelheid en natuurlijk in de sneeuw. Dit jaar werden de maten 205/55 R 16 H (middenklasse auto’s, meest verkochte bandenmaat) en 235/55 R 17 V (vooral middenklasse SUV’s) onder de loep genomen.

De ANWB adviseert minimaal 4 mm profiel voor winter- en allseasonbanden (ter vergelijking: de wettelijke minimumdiepte voor zomer- en winterbanden is 1,6 mm.) Waarom dan 4 mm? Om twee redenen: tijdens winterse neerslag in Nederland is het wegdek meestal bedekt met slush, ofwel een mengsel van natte sneeuw en water. Om in zo’n dikke laag slush grip te houden heeft de band nu eenmaal veel profieldiepte nodig. De tweede reden is belangrijk voor wintersporters: Vier mm is in Oostenrijk de wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

NFL: Schitterende comeback Cowboys, zege Brady en megaboetes om mondkapjes

Quarterback Tom Brady stapte afgelopen offseason na negentien jaar en zes Super Bowls over van de New England Patriots naar de Tampa Bay Buccaneers. De eerste wedstrijd verliep niet zoals gehoopt, maar de tweede leverde een overwinning op.

De Buccaneers ontvingen de Carolina Panthers, de oude ploeg van Brady's vervanger Cam Newton. Met touchdowns van Ronald Jones II en Mike Evans, de laatste op een 23-yard pass van Brady, kwamen de Buccaneers al vroeg op voorsprong, Leonard Fournette deed daar in het tweede kwart nog een schepje bovenop.

Quarterback Christian McCaffrey van de Panthers bracht zijn plog met twee rushing touchdowns terug in de wedstrijd, maar de Bucs hielden stand en een 46-yard rushing touchdown van Fournette in de laatste twee minuten gooide het doek definitief dicht: 31-17.

De Dallas Cowboys ontvingen de Atlanta Falcons en dat werd een dijk van een wedstrijd. Falcons-quarterback Matt Ryan bediende Calvin Ridley (22 yards) en Hayden Hurst (42 yards) al in het eerste kwart en met twee field goals erbij liep de ploeg uit naar een 0-20 voorsprong.

Ezekiel Elliott opende de score voor de Cowboys in het tweede kwart, Ridley werkte er weer een touchdown bij en met 10-29 gingen de teams rusten. Cowboys-quarterback Dak Prescott kwam in het derde kwart op gang en met korte rushes van twee en één yard bracht hij de ploeg terug naar 24-29.

Ryan bediende Russell Gage vroeg in het vierde kwart (24-36) en een field goal zorgde voor vijftien punten verschil: 24-39. Met minder dan vijf minuten te gaan ontving Dalton Schultz een 10-yard pass van Prescott (30-39), die twee minuten voor tijd zelf de bal de endzone in drukte: 37-39.

Omdat er verder niks anders op zat probeerden de Cowboys een onside kick en die slaagde zowaar: de ploeg veroverde de bal gelijk weer en Greg Zuerlein trapte vanaf 46 yards de winnende field goal binnen voor 40-39.

Maandagavond kregen de Las Vegas Raiders met Derek Carr bezoek van de New Orleans Saints van de inmiddels 41-jarige Drew Brees. Die had geen beste avond, Carr deed het een stuk beter: met drie touchdown passes leidde hij zijn ploeg vooral in de tweede helft met 34-24 langs de bezoekers.

Ook buiten het veld gebeurde er genoeg: coaches Vic Fangio (Denver Broncos), Pete Carroll (Seattle Seahawks) en Kyle Shanahan (San Francisco 49ers) droegen geen mondkapje, waar de knuppels een boete van 100.000 dollar voor kregen - hun teams werden elk zelfs beboet met een kwart miljoen dollar.

Uitslagen NFL week 2
Chicago Bears - New York Giants 17-13
Dallas Cowboys - Atlanta Falcons 40-39
Green Bay Packers - Detroit Lions 42-21
Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars 33-30
Indianapolis Colts - Minnesota Vikings 28-11
Miami Dolphins - Buffalo Bills 28-31
New York Jets - San Francisco 49ers 13-31
Philadelphia Eagles - Los Angeles Rams 19-37
Pittsburgh Steelers - Denver Broncos 26-21
Tampa Bay Buccaneers - Carolina Panthers 31-17
Arizona Cardinals - Washington Football Team 30-15
Los Angeles Chargers - Kansas City Chiefs 20-23 OT
Houston Texans - Baltimore Ravens 16-33
Seattle Seahawks - New England Patriots 35-30
Las Vegas Raiders - New Orleans Saints 34-24

Minister Van Ark: eind aan collectiviteitskorting basiszorgverzekering

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) maakt een eind aan collectiviteitskortingen op de basiszorgverzekering. Dit meldt zij in antwoord op Kamervragen. Belangrijkste reden is dat de collectieve kortingen vaak een sigaar uit eigen doos zijn van verzekerden: de premie wordt eerst verhoogd voor iedereen en vervolgens krijgt een bepaalde groep verzekerden dit terug alsof het een korting is. Zo betaalt de ene groep verzekerden voor de korting van een andere groep. Bijkomend voordeel van de afschaffing is dat dit naar verwachting leidt tot een overzichtelijker polisaanbod.

De korting is ooit in het leven geroepen zodat zorgverzekeraars voor specifieke groepen gezondheidsbevorderende afspraken konden maken en de kostenbesparing daarvan konden teruggeven in de vorm van korting. Dit zou gunstig moeten uitpakken voor mensen die een zorgverzekering afsluiten.

In de praktijk ontstonden echter constructies waarbij verzekeraars eerst de prijs voor alle verzekerden verhogen en daarop vervolgens een korting weggeven voor bepaalde groepen, zogeheten kruissubsidiëring. Zodat bijvoorbeeld gezonde jonge mensen een flinke korting kunnen krijgen, terwijl mensen met een chronische aandoening het volledige bedrag betalen.

Minister Van Ark: ‘De zorgpolis is er voor iedereen, en dat vraagt om solidariteit met elkaar. Zodat de collectieve korting voor de een niet wordt betaald uit de portemonnee van een ander. Mensen moeten daarnaast hun zorgpolis op een overzichtelijke en eerlijke manier kunnen vergelijken op prijs en inhoud.’

Eerlijker
De afschaffing van de collectiviteitskorting komt niet uit de lucht vallen. Al in 2016 werd het eerste onderzoek gedaan naar de werking van de korting. Met ingang van 2020 werd de korting voor de basiszorgverzekering door de minister voor Medische Zorg en Sport al teruggebracht van 10 naar maximaal 5 procent. De praktijk laat zien dat kruissubsidiëring hiermee onvoldoende is gedaald en dat een korting op de basisverzekering daarmee niet te rechtvaardigen is. Daarom volgt nu volledige afschaffing van de korting.

Overzichtelijker
Aangezien de korting werd gefinancierd uit een opslag, zal dit waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor de te betalen zorgpremie. Afschaffing van de korting zal naar verwachting wel leiden tot een verdere daling van het aantal collectiviteiten. Het polisaanbod wordt hierdoor voor de mensen overzichtelijker en makkelijker te vergelijken.

Collectiviteiten blijven
Wat afgeschaft wordt is de collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering. Collectiviteiten zelf mogen gewoon blijven bestaan, en kortingen op aanvullende verzekeringen blijven toegestaan. Het blijft dus voor zorgverzekeraars mogelijk om bijvoorbeeld met werkgevers, (patiënten)verenigingen en gemeenten zorginhoudelijke afspraken te maken over hun aanbod. En ook om verzekerden aan zich te binden met korting op de aanvullende pakketten.

Gemeentepolis
De gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering die gemeenten kunnen aanbieden voor sociale minima. Ook hiervoor wordt de korting op de basisverzekering afgeschaft. Wel blijft het voor gemeenten mogelijk een premiebijdrage aan hun inwoners te geven en kunnen zorgverzekeraars nog een premiekorting geven op de aanvullende verzekering.

Overigens is de collectiviteitskorting voor gemeentepolissen relatief laag. Bij ongeveer een kwart van de gemeentepolissen is de collectiviteitskorting zelfs al 0 procent, terwijl klanten wel geconfronteerd worden met een premieopslag om de collectiviteitskorting van anderen mee te financieren. Afschaffing van de korting hoeft daarom voor mensen met een gemeentepolis zeker niet te leiden tot een premieverhoging.

Voor afschaffing moet de wet worden aangepast. Naar verwachting zal de afschaffing van de collectiviteitskorting op zijn vroegst op 1 januari 2023 effectief worden.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

CETA: Mogelijk toch verboden hormoonvlees op de Europese markt.

Uit een audit door voedseldeskundigen van de Europese Commissie blijkt dat het risico op de import van verboden hormoonvlees uit Canada aanzienlijk is. De bewering van de Nederlandse overheid en de Europese Commissie dat het vrijhandelsverdrag CETA en de daaruit voortvloeiende verhoogde import van vlees uit Canada niet zal leiden tot hormoonvlees is niet gebaseerd op feiten en sinds het voorlopig in werking treden van CETA niet gecontroleerd. Voedselwaakhond foodwatch roept de politieke partijen op om niet akkoord te gaan met CETA nu blijkt dat een van de belangrijkste zorgen, de hogere Europese standaarden en eisen aan dierwelzijn, volksgezondheid en milieu, niet gegarandeerd zijn.

Voor het eerst sinds de inwerkingtreding van CETA hebben Europese ambtenaren Canadese rundveehouderijen geïnspecteerd die vee bestemd voor de Europese markt opfokken. Ze hebben onderzocht of ze aan onze EU-normen voldoen en met name aan het verbod op groeihormonen dat in Canada wijdverbreid is maar dat sinds 1988 op Europese bodem verboden is. De onderzoekers constateren dat het huidige traceerbaarheids- en controlesysteem voor rundvlees dat uit Canada naar de EU wordt geëxporteerd niet garandeert dat het vlees vrij is van hormonen.

De 27 pagina’s tellende audit is de eerste keer sinds de inwerkingtreding van CETA in 2017 dat de Europeanen Canadese rundveehouderijen die vlees produceren voor de Europese markt hebben geïnspecteerd. Het constateert potentiele belangenconflicten tussen dierenartsen en grote tekortkomingen in de controle op de traceerbaarheid van de Canadese veestapel. De audit dateert al van mei, maar werd recent pas door tegenstanders van het CETA verdrag opgemerkt op de website van de Europese Commissie.

Foodwatch: “ Deze audit zet wat ons betreft de ratificatie van CETA op losse schroeven. Immers, de ernstige zorgen om hormoonvlees waren doorslaggevend voor bepaalde partijen in de Tweede Kamer. Zij kregen harde toezeggingen van minister Kaag en eurocommissaris Hogan zich geen zorgen te maken. Hoe kan de regering zoiets beloven als pas nu de eerste controle is geweest en de conclusies daarvan vernietigend zijn? Dit was pas de eerste keer dat er überhaupt gekeken werd naar de traceerbaarheid van vlees uit Canada! Dan neem je de zorgen echt niet serieus en het geeft ons get gevoel dat CETA er koste wat kost moet komen”.

Wat foodwatch betreft komt er een einde aan de schimmige voorwaarden en afspraken met Canada die voortvloeien uit het handelsverdrag. De tegenstanders van CETA, die zich hebben verenigd in een unieke coalitie van boeren, vakbonden, natuur- en milieuorganisaties (Handel Anders), wijzen al jaren op de gevaren van dit schadelijke en ondemocratische vrijhandelsverdrag. De strijd begint langzaam haar vruchten af te werpen nu ook andere Europese landen hun twijfels uit beginnen te spreken. Foodwatch hoopt dat de boven tafel gekomen audit politici kan overtuigen dat ze niet serieus worde genomen en dat het verdrag er koste wat kost moet komen van de Europese Commissie.

Het is voor Nederland echter nog niet te laat: de Eerste Kamer moet nog instemmen met het verdrag, Foodwatch roept bezorgede consumenten op een protestmail te sturen naar de senatoren en dit verdrag te stoppen. Ook wil de voedselwaakhond dat er werk gemaakt wordt van strenge controles op hormoonvlees. Dit betekent een goede traceerbaarheid en onafhankelijke dierenartsen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: nog ťťn dag hetzelfde

I.v.m  onverwachte visite, maar even een 2-minuten-werkje.  

Op veel plaatsen komen dichte mist of mistbanken voor. Deze lossen in de ochtend op. Het is dan vandaag zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C langs de noordkust tot lokaal 26°C in het zuidoosten. De zwakke wind komt eerst uit veranderlijke richtingen en wordt geleidelijk west tot zuidwest.

In de nacht naar woensdag is er weinig bewolking. In de westelijke helft van het land drijven in de loop van de nacht wolkenvelden binnen. Het blijft droog en de minimumtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het oosten tot 15°C in het westelijk kustgebied. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind, aan zee kan de wind toenemen naar vrij krachtig.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon, maar drijft er ook af en toe bewolking over waaruit een spat regen mogelijk is. In de loop van de middag en avond trekken van het westen uit enkele buien over het land. Hierbij is er een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur varieert van 20°C in de kustgebieden tot 24°C in het oosten en zuidoosten. Er staat een overwegend matige, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtige wind uit zuid tot zuidwest. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

KlapMongeaul is in Portugal (Foto: KlapMongeaul)
KlapMongeaul geniet in Portugal van een welverdiende vakantie. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Roma discriminatie: EP-leden willen strengere maatregelen

Het Europees Parlement roept op tot strengere maatregelen om de integratie van de Roma in de EU - die nog steeds het slachtoffer zijn van wijdverspreide discriminatie en armoede - te verbeteren. In een resolutie die tijdens de plenaire sessie in september werd goedgekeurd, eisten EP-leden gelijke toegang tot onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg en huisvesting - met wettelijk bindende doelstellingen en een EU-mechanisme voor toezicht, ondersteund met voldoende financiering. EP-leden vroegen ook compensatie voor de slachtoffers van gedwongen sterilisatie en een einde aan segregatie op school.

Het rapport vraagt verder naar bindende maatregelen in de strategie van de Europese Commissie, die naar verwachting tijdens het vierde kwartaal van 2020 zal worden voorgesteld. Het roept ook de lidstaten op om zelf nationale strategieën te ontwikkelen voor de periode na 2020 en stimuleert de Europese Commissie om in de strategie rekening te houden met de diversiteit van de gemeenschap en om mensen met een Roma achtergrond gelijke deelname aan het openbaar beleid te verzekeren.

"Het rapport is een buitenkans voor de EU en haar lidstaten om de situatie van de Roma aanzienlijk te verbeteren. Het zet voor de eerste keer in de geschiedenis van dit Huis een wettelijk voorstel voor Gelijkheid, Integratie en Samenwerking voor mijn mensen op de voorgrond en maakt een prioriteit van de strijd tegen zigeunerhaat, de voornaamste reden voor sociale uitsluiting van de Roma-bevolking." aldus Romeo Franz (Rapporteur Groenen/EVA, Duitsland)

Uitsluiting van de Roma en armoede in Europa
Mensen met een Roma-achtergrond zijn de grootste etnische minderheid in Europa, samen goed voor 6 miljoen mensen in de EU. Vele Roma leven in marginale en zeer armoedige sociaal-economische omstandigheden, en zijn het slachtoffer van discriminatie, sociale uitsluiting en segregatie.

Wie zijn de Roma?
De term Roma omvat diverse groepen, inclusief Roma, zigeuners, Manouches, Ashkali, Sinti en Boyash. Moeilijkheden waar ze regelmatig mee te maken hebben, zijn de beperkte toegang tot onderwijs, moeilijkheden met integratie in de arbeidsmarkt, wat leidt tot verdere armoede en sociale uitsluiting, het gebrek aan kwaliteitsvolle gezondheidszorg en slechte leefomstandigheden.

Volgens de 2019 ‘Roma en Travellers’- enquête van het EU-Bureau voor de grondrechten (FRA) voelde bijna de helft van de Roma (45%) en woonwagenbewoners in zes bevraagde EU-lidstaten zich gediscrimineerd in ten minste één aspect van hun leven. Bijna de helft van de Roma en woonwagenbewoners (44%) ervaarden ook door haat gedreven intimidatie tijdens de 12 maanden voorafgaand aan de enquête. Recent kregen de Roma ook de schuld voor het verspreiden van het coronavirus in Oost-Europese landen.

Voor de Roma begint uitsluiting en discriminatie vaak al op jonge leeftijd. Volgens het Roma Integratie Strategieën rapport van 2019, zijn 68% van de Roma vroege schoolverlaters. Bovendien volgt slechts 18% van de Roma kinderen hoger onderwijs en is 63% van Roma-jongeren niet tewerkgesteld of volgen ze geen enkele vorm van opleiding of onderwijs. Daarnaast heeft slechts 43% van de Roma een of andere vorm van betaald werk.

Volgens bevindingen heeft bijna een kwart van de Roma-bevolking geen nationale ziekteverzekering. Een derde van de Roma gezinnen heeft geen kraantjeswater, net over de helft heeft een binnenshuis toilet of douche, en 78% van de Roma leeft in overbevolkte omstandigheden. Daarnaast ondervindt 43% van de Roma discriminatie wanneer ze een woning willen huren of kopen. In een resolutie in september, wezen de EP-leden ook op het feit dat de Roma door deze leefomstandigheden meer risico lopen op een Covid-19-besmetting.

Een EU-kader voor de nationale strategieën voor integratie van de Roma (NRIS) werd opgericht in 2011 om de gelijke behandeling van de Roma en hun sociale en economische integratie in Europese maatschappijen te stimuleren. Een aanbeveling van de Raad in 2013 versterkte het NRIS, met een focus op anti-discriminatie en armoedebestrijding, en introduceerde in 2016 de verplichting voor een jaarlijkse rapportering voor lidstaten. In 2017 keurde het Parlement een resolutie goed voor gelijke rechten voor de Roma bevolking.

Nu dat de huidige NRIS-strategie in 2020 eindigt, zegt een Commissierapport over de evaluatie van het EU-kader voor de Roma dat er weinig vorderingen zijn gemaakt omdat de strategie niet bindend was - ondanks het feit dat er tijdens het voorbije decennium de meeste vooruitgang is geboekt op het vlak van onderwijs (met 19% minder vroege schoolverlaters).

Bij zorgbehoefte in de toekomst wil men niet altijd mantelzorg

Als mensen in de toekomst hulp nodig hebben in het huishouden vanwege een slechtere gezondheid, wil de helft die graag van een bekende krijgen (mantelzorg). Hulp bij persoonlijke of medische verzorging ontvangt een meerderheid het liefst van iemand anders, zoals een medewerker van de thuiszorg, een vrijwilliger of particuliere hulp. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek. In het onderzoek Belevingen 2019 is 3.900 mensen van 55 jaar of ouder gevraagd naar hun ervaring met mantelzorg, of naar wensen bij mogelijke zorgbehoefte in de toekomst.

55-plussers die de vier weken voorafgaand aan het onderzoek geen mantelzorg hebben ontvangen, is gevraagd naar hun voorkeur bij toekomstige zorgbehoefte. Mensen met een partner geven vaker dan degenen zonder partner aan dat ze hulp van een bekende zouden willen krijgen, vooral bij persoonlijke of medische verzorging. Van degenen die alleen zijn, willen ruim 8 op de 10 liever dat iemand anders (zoals een medewerker van de thuiszorg, vrijwilliger of particuliere hulp) ze helpt bij zaken als douchen en aankleden, of bij medische zaken.

Hulp van bekende liefst door partner of kind
Van alle 55-plussers die een voorkeur hebben voor hulp van een bekende, wil 66 procent huishoudelijke hulp (zoals schoonmaken of boodschappen doen) het liefst krijgen van een partner en 22 procent van een eigen kind. Bij persoonlijke verzorging (zoals douchen en aankleden) is de voorkeur voor een partner met 82 procent nog sterker, 12 procent denkt die het liefst van een eigen kind te willen. Bij medische verzorging (zoals het toedienen van medicijnen of wondverzorging) noemt 78 procent de partner, en 15 procent een kind.

Bang om tot last te zijn
De meest genoemde reden om geen hulp van een bekende te willen bij huishoudelijke taken is dat men niet tot last wil zijn. Dit is ook een belangrijke reden bij persoonlijke verzorging. Verder vinden veel mensen dat professionele hulp beter kan helpen dan een bekende. Dat geldt vooral voor medische verzorging, waarbij 69 procent dit als reden noemt om geen hulp van een bekende te willen.

Ontvangen mantelzorg vooral huishoudelijk
Degenen die mantelzorg ontvingen, hadden vooral hulp bij huishoudelijke taken (69 procent) en veel minder vaak bij persoonlijke (20 procent) of medische verzorging (17 procent). Daarnaast krijgen ze vaak begeleiding of vervoer bij bezoek aan bijvoorbeeld arts of familie, bij administratieve zaken, klusjes of het klaarmaken van maaltijden. Mantelzorgers bieden daarnaast vooral ook gezelschap, troost of afleiding. Uit ander onderzoek, de Gezondheidsenquête, blijkt dat jaarlijks ongeveer 1 op de 10 mensen van 55 jaar of ouder mantelzorg krijgt.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Rode Kruis opent coronakliniek in zwaar getroffen Jemen

Het Rode Kruis opent een speciale gezondheidskliniek voor coronapatiënten in het zuiden van Jemen. In de kliniek kunnen mensen gratis worden behandeld. In de eerste golf van de coronapandemie vielen er in Jemen veel slachtoffers. Van de bevestigde coronapatiënten overleed bijna dertig procent. Dat is het hoogste percentage ter wereld. Nu maken Jemen en het Rode Kruis zich op voor een mogelijke tweede golf.

Meer dan de helft van de gezondheidszorg in Jemen is gesloten door het jarenlange conflict, waardoor veel inwoners geen toegang hebben tot medische zorg. Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie laten zien dat van de 2.026 bevestigde corona-patiënten in het land er 585 overleden. Dat is het grootste aantal sterfgevallen in verhouding tot de coronabesmettingen ter wereld.

Het Rode Kruis heeft in de zuidelijke stad Aden een behandelcentrum met zestig bedden opgezet. De kliniek heeft een röntgenkamer, zorgafdelingen, triage en een laboratorium. Een grote hoeveelheid medische uitrusting en materiaal zijn onder toezicht van een internationaal medisch team naar Jemen gebracht.

"Het is moeilijk om je een land voor te stellen in een lastigere situatie dan Jemen. Miljoenen mensen lijden al onder het conflict, hebben honger en geen toegang tot gezondheidszorg. We hopen dat we met deze kliniek kunnen helpen om deze pandemie door te komen met zo min mogelijk slachtoffers," zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

Jemen maakt zich op voor tweede golf
Het aantal coronabesmettingen in de zuidelijke regio’s van Jemen loopt op. Het risico op de verdere verspreiding van het virus is erg hoog omdat er maar weinig beschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Inwoners maken zelf mondkapjes en gezichtsmaskers voor medisch personeel, in een poging het virus onder controle te krijgen.

Toen COVID-19 een paar maanden geleden hard toesloeg in Aden gingen veel ziekenhuizen dicht door het aanhoudende geweld en het gebrek aan medische middelen. Medicijnen waren onbetaalbaar en ook andere besmettelijke ziektes staken weer de kop op. Wanneer mensen besmet raken met het coronavirus, moeten zij een plek hebben waar ze heen kunnen voor medische hulp.

Het Rode Kruis helpt in de bestrijding van het coronavirus in Jemen ook door ziekenhuizen te voorzien van persoonlijke beschermingsmiddelen, medische benodigdheden, eten en hygiëne-artikelen. Met het openen van de kliniek in Aden draagt het Rode Kruis nog meer bij aan het bieden van de broodnodige medische hulp.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Verkiezing om nieuwe voorzitter NAVO-Militair Comitť uitgesteld

Luitenant-admiraal Rob Bauer weet nog niet of hij voorzitter wordt van het NAVO-Militair Comité. Dat had afgelopen weekeinde duidelijk moeten zijn. Het comité is echter niet bijeen geweest vanwege COVID-19-maatregelen. Zodoende is er niet gestemd. Dit gebeurt nu per brief.

Op voordracht van de Nederlandse regering is de Commandant der Strijdkrachten voor het ambt voorgedragen. Bauer neemt het op tegen de Poolse generaal Rajmund Andrzejczak.

Als de keus op Bauer valt, zet hij zich in voor de 3,2 miljoen militairen die het bondgenootschap dienen. Dat zij goed zijn uitgerust om het NAVO-bondgenootschap te beschermen is volgens hem de belangrijkste taak van het NAVO-Militair Comité.

Veiligheidsdreigingen
Bauer vindt verder dat de NAVO eenheid, capaciteit en bereidheid tot afschrikking en verdediging moet tonen. Want alleen op die manier is de veiligheid voor de inwoners van NAVO-landen te behouden. Zeker nu er politieke machtsverschuivingen zijn en er sprake is van complexere veiligheidsdreigingen.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
preview
De Sims 4 Sneeuwpret
review
Watch Dogs: Legion
special
Het Waterliniepad - De stelling van Amsterdam
special
Random Pics van de Dag #139
special
Random Pics van de Dag #137
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #24
©FOK.nl e.a.