FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 september 2020

Politie houdt 37 jongeren (14 -17) aan in Zaanstad

Vrijdagavond 18 september heeft de politie 37 jongeren, in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar, van twee rivaliserende jeugdgroepen aangehouden op de Prinsenstraat in Zaandam en bij station Zaanse Schans in Zaandijk.

De tieners worden onder andere verdacht van samenscholing waarbij ongeregeldheden dreigen te ontstaan. De politie had informatie ontvangen dat een confrontatie zou plaatsvinden tussen twee jeugdgroepen uit Assendelft en Zaandam. Het is bij verschillende instanties bekend dat de Assendelftse en de Zaandamse groep al langere tijd een conflict met elkaar hebben. Dit heeft eerder geleid tot verschillende gewelddadige confrontaties, waarbij ook wapens zijn gebruikt. De politie heeft in samenwerking met de gemeente en andere instanties al meerdere preventieve acties ondernomen om het conflict te doen stoppen, maar dit bleek weinig tot geen effect te hebben. Daarom werd in samenspraak met de gemeente en het Openbaar Ministerie besloten om de jeugd steviger aan te pakken.

Assendelft
Rond 17.00 uur verzamelde een groep jongeren op het station van Krommenie-Assendelft en stapte op de trein richting Zaandam. Bij station Wormerveer waar nog meer jongens op hen stonden te wachten stapte de groep jongeren weer uit. In de volgende trein stapte de groep weer in. De volgende stop voor de groep was het station Zaanse Schans waar ze uitstapten. Een deel van de jongeren renden de wijk in, enkele jongeren bleven op het perron achter. De politie herkende de jongeren als leden van een van de jeugdgroepen en besloot de groep in te sluiten. Ondanks meerdere vluchtpogingen, lukten het de tieners niet om aan de politie te ontkomen en werden 22 jongeren aangehouden. Tijdens de fouillering werden enkele slag- en steekwapens aangetroffen die in beslag werden genomen.

Zaandam
Op de Prinsenstraat verzamelden rond 20.00 uur zich een groep jongeren die zich kort daarop verplaatsten naar een nabijgelegen supermarkt. Ook hier herkende de politie de ongeren als leden van een van de jeugdgroepen en werd opnieuw de beslissing genomen om hen aan te houden. In totaal werden 15 jongeren aangehouden. De groep werd overgebracht naar het politiebureau.

Politiebureau
Op het bureau werden de ouders van de tieners geïnformeerd en werd hen verzocht naar het politiebureau te komen. Ook werden van tientallen jongeren de mobiele telefoons in beslag genomen. In een ‘wasstraat’ zijn diverse organisaties met de ouders in gesprek gegaan. Hierbij zijn de ouders nadrukkelijk gewezen op hun verantwoordelijkheid om mede dit conflict te doen stoppen. Daarnaast werden de jongeren en hun ouders geconfronteerd met bestuurlijke maatregelen en hulpverlening. Na deze gesprekken, mochten de jeugdigen met hun ouders mee naar huis.

“Geweld en wapens de gemeente uit”
Namens de gemeente Zaanstad laat burgemeester Jan Hamming weten: “De afgelopen periode zijn er meerdere incidenten geweest met groepen jongeren in Zaanstad. Dat zij hun ruzies op straat uitvechten, vaak met wapens, is onacceptabel. We zijn blij dat we met deze actie een nieuwe escalatie hebben kunnen voorkomen. Maar wat ons betreft blijft het daar niet bij. We gaan actief met ouders in gesprek omdat we het contact met ouders en jongeren tot stand willen brengen en onderhouden. We willen jongeren helpen om hun kansen te benutten en bieden zorg aan, want dat is vaak ook nodig. Daarnaast spreken we de ouders en jongeren natuurlijk stevig aan en hebben onder andere een last onder dwangsom en een groepsverbod in het vooruitzicht gesteld. De volgende overtreding van de jongens en meisjes die worden opgepakt komt hun op een bestuurlijke boete van 2500 euro te staan Wij willen geweld en wapens, zeker onder jongeren, in onze gemeente zoveel mogelijk uitbannen”.


#ikdoenietmeermee, artiesten in verzet tegen coronabeleid

Een groep artiesten is gezamenlijk een actie begonnen tegen het coronabeleid van het kabinet. Bekende namen als Tim Douwsma, Bizzey en Thomas Berge stellen op Instagram dat het zo niet langer kan. ‘Wij willen duidelijkheid’, schrijven ze in identieke berichten. Zo meldt het AD.

De artiesten maken duidelijk dat ze voor een goede volksgezondheid zijn, maar de maatregelen ‘rammelen aan alle kanten’.

Hoewel deze actie zich voornamelijk op Instagram lijkt te voltrekken worden op  twitter diverse filmpjes gedeeld onder #ikdoenietmeer mee en #FRIEDEPIEPEL


Update 23.45 u  tweet over NOW Bizzey toegevoegd

WK rallycross: EkstrŲm verslaat Kristoffersson

Het WK rallycross streek afgelopen weekeinde neer in Letland en in Riga was het weer hetzelfde verhaal als in de eerste twee weekeinden: de teruggekeerde oud-wereldkampioen Johan Kristoffersson won de eerste, maar niet de tweede race.

In zijn Volkswagen Polo zag Kristoffersson hoe zijn Zweedse landgenoot Mattias Ekström in de Audi S1 de leiding pakte bij de start, waarna de twee een gat sloegen naar Robin Larsson (Audi S1) en Niclas Grönholm (Hyundai i20).

In de voorlaatste ronde nam Kristoffersson de joker lap, waarna hij pal voor Grönholm als tweede weer op de baan kwam. Ekström kon echter profiteren van het duel achter hem en kwam na zijn joker lap als eerste de slotbocht in voor de winst, voor Kristoffersson en Larsson.

De tweede finale in Letland

Haase en Van de Zandschulp door in Roland Garros-kwalificaties

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de kwalificaties op Roland Garros. De behoorlijk weggezakte Hagenees (ATP-171) rekende vrij overtuigend af met de Portugees João Domingues (ATP-159): 6-1, 7-5.

Ook Botic van de Zandschulp is een ronde verder. De mondiale nummer 164 trof de Italiaanse gravelbijter Paolo Lorenzi, als achttiende geplaatst en 129e op de wereldranglijst, maar stuurde hem met 7-6 (5), 6-3 keurig naar huis.

Tallon Griekspoor, met de 138e plek de bestgeklasseerde Nederlander van het moment, had weinig kans tegen Daniel Altmaier. De Duitser was een flinke maat te groot voor Griekspoor, die met 1-6, 3-6 het onderspit dolf.

Lesley Pattinama-Kerkhove, Indy de Vroome, Bibiane Schoofs en Richel Hogenkamp komen dinsdag in actie.

Stengs moet twee duels brommen; Lam mist er drie

AZ kan in de komende twee wedstrijden niet beschikken over Calvin Stengs. De 21-jarige aanvaller is geschorst naar aanleiding van de rode kaart die hij zaterdag kreeg in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Thomas Lam, die in de slotfase rood kreeg, mist drie wedstrijden. 

Stengs werd na een kwartier van het veld gestuurd door scheidsrechter Serdar Gözübüyük, die er door de VAR op werd gewezen dat de eenmalige Oranje-international gevaarlijk was ingekomen op Kenneth Paal. Een voorstel van drie duels schorsing (waarvan één voorwaardelijk) is door AZ geaccepteerd. Stengs mist de uitwedstrijden tegen Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam. 

PEC-speler Lam werd in de slotfase van het veld gestuurd. De PEC-middenvelder, die werd bestraft wegens natrappen, is akkoord met een schorsing van vier wedstrijden (waarvan één voorwaardelijk) en ontbreekt tegen Sparta Rotterdam (thuis), RKC Waalwijk (uit) en PSV (thuis). De wedstrijd Alkmaar eindigde in 1-1. Clint Leemans zette PEC in de eerste helft op voorsprong, waarna Myron Boadu in de 68e minuut voor de gelijkmaker tekende.

Van de Sanden verkast naar Wolfsburg; Van Es keert terug naar FC Twente

Twee transfernieuwtjes in één bericht. De ene verkast van Frankrijk naar Duitsland en de ander keert uit Liverpool terug naar Enschede. Shanice van de Sanden verlaat Olympique Lyon voor VfL Wolfsburg en Kika van Es laat na één jaar Engeland voor wat het is en keert terug bij FC Twente. 

Van de Sanden (27) heeft maandagmiddag een contract getekend bij VfL Wolfsburg. De buitenspeelster komt over van Olympique Lyon, de beste club in Europa. Ze gaat vanaf heden samen spelen met mede international Dominique Janssen.

Hoewel Van de Sanden recent haar contract bij Olympique Lyon verlengde, kijkt ze vooral uit naar haar nieuwe uitdaging. "Ik ben heel blij met mijn stap naar Wolfsburg. Een club die al jaren meedoet in de top van Europa", aldus de buitenspeelster. "Ik kijk er enorm naar uit om met deze club te gaan spelen voor prijzen. Ik heb heel veel zin in deze nieuwe uitdaging." De twee teams speelden in de afgelopen vijf Champions League-finales driemaal tegen elkaar, maar werd elke keer gewonnen door Lyon. Van de Sanden was bij de Franse formatie echter voornamelijk invaller, terwijl ze in Duitsland een basisspeelster zal worden. 

Kika van Es keert na één jaar terug in de Eredivisie. De 28-jarige international wordt door FC Twente overgenomen van Everton en tekent voor een jaar. Verdediger Van Es kwam in het seizoen 2017/2018 ook al uit voor FC Twente, waarna ze naar Ajax verkaste. Na één jaar in Amsterdam tekende ze bij Everton. "Een buitenlands avontuur stond hoog op mijn lijstje en met leerzame en mooie ervaringen keer ik nu terug. De kans om weer voor FC Twente te spelen in de Eredivisie wilde ik niet laten lopen", aldus 64-voudig international Van Es op de site van FC Twente. "De competitie hier ontwikkelt zich en hier in Nederland, dicht bij huis, is voor mij de plek om het beste uit mezelf te halen. Ik kijk ernaar uit om aan te sluiten in Enschede."

Van Es is niet de eerste speelster van naam die terugkeert in de Nederlandse competitie. Eerder kozen Sari van Veenendaal en Mandy van den Berg voor PSV en tekende Stefanie van der Gragt bij Ajax. 

Random Pics van de Dag #108

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Trump hangt nieuw impeachment boven hoofd

De Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg is overleden. De vrouw, decennia lang gerespecteerd lid van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten, overleed vrijdag aan de gevolgen van uitgezaaide pancreaskanker. Inmiddels is president Donald Trump begonnen met het zoeken naar een opvolger voor de populaire rechter die liefkozend 'RBG' genoemd werd.

Dit, tegen het zere been van de Democraten. Zij vinden namelijk dat in een verkiezingsjaar de zittende president geen nieuwe opperrechter mag aanstellen, de zogenaamde Thurmond Rule, al deed toenmalig president Barack Hussein Obama in zijn nadagen als president in 2016 hetzelfde. De Republikeinen stuurden zijn kandidaat toen de laan uit, waarna Trump in 2017 Neil Gorsuch als kandidaat naar voren schoof.

In 2018 probeerden de Democraten het aanstellen van Brett Kavanaugh te blokkeren, vanwege beschuldigingen van aanranding. Een aanranding die uiteindelijk nooit bewezen werd en Kavanaugh werd de tweede door The Donald aangestelde opperrechter.

Zes tegen drie
Waar de Democraten helemaal bang voor zijn, is een scheve verhouding tussen conservatieve en progressieve rechters. Indien Trump opnieuw een rechter zal aanstellen, voor de derde keer in zijn eerste ambtstermijn, komt het aantal door Republikeinse presidenten aangestelde rechters op zes. Slechts drie van de negen opperrechters zijn dan door Democratische presidenten aangesteld.

Trump zal Trump niet zijn als hij al een aantal kandidaten op zijn lijstje heeft staan. "Het wordt in ieder geval een vrouw", zo zei hij eerder trots. Eén van zijn favoriete rechters is de 48-jarige Amy Coney Barrett, een vrome katholiek.

Impeachment
In een interview met tv-zender ABC werd aan Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, of de Democraten een impeachment in gedachten hebben om de president te stoppen. "We hebben onze opties. We hebben pijlen in onze pijlkoker die ik nu niet ga bespreken, maar feit is dat we een grote uitdaging hebben in ons land", aldus Pelosi die daarna nog even los ging.

"We hebben een verantwoordelijkheid", aldus de vrouw die zonder mondkapje op in een kapperszaak in San Francisco werd betrapt, terwijl kappers in SF vanwege de coronacrisis gesloten dienen te zijn. “We leggen een eed af om de grondwet van de Verenigde Staten te beschermen en te verdedigen. We hebben de verantwoordelijkheid om in de behoeften van het Amerikaanse volk te voorzien."

Woordvoerders van het Witte Huis reageerden verbaasd en vinden de uitspraak van Pelosi 'bizar en gevaarlijk'.

"Pelosi dreigt de president alweer te impeachen, terwijl hij simpelweg aan zijn grondwettelijke verplichting voldoet", aldus Brian Mogenstern, plaatsvervangend perssecretaris. "Dit zijn bizarre en gevaarlijke grepen naar de macht door de Democraten, die voor niets zullen stoppen om de grondwet uit te hollen om hun radicale agenda uit te voeren."

Groot onderzoek naar ernstig zedenmisdrijf in Rotterdam

Politie is een groot onderzoek gestart nadat op maandag 7 september een 20-jarige vrouw kort voor half zes in de namiddag slachtoffer is geworden van een ernstig zedenmisdrijf in het Zuiderpark ter hoogte van de Zuiderpark Promenade West in Rotterdam.


Foto ter illustratie (Foto: Bill Nation/Sygma via Getty Images)

Het slachtoffer was aan het hardlopen toen zij door twee onbekende getinte mannen gedwongen werd om naar de bosjes te lopen. Daar werd zij vastgehouden en slachtoffer van een ernstig zedenmisdrijf.

De mannen gingen er daarna vandoor en lieten het slachtoffer achter. Hevig geëmotioneerd belde zij hierna met een vriendin. Haar vriendin liet meteen de politie alarmeren. Agenten gingen direct naar haar toe en vonden haar, nabij de hoek van de Groene Kruisweg en Pendrechtseweg.

Terwijl een aantal agenten zich over de vrouw ontfermde werd de omgeving uitgekamd en zijn forensische onderzoekers met een speurhond op zoek gegaan naar sporen. Ook zijn camerabeelden veilig gesteld.

Informatie?
Inmiddels is er een team van zo’n 20 rechercheurs op deze zaak gezet. Zij kunnen uw hulp goed gebruiken. In het Zuiderpark zijn er zeker rond dat tijdstip vaak veel mensen. Fietsers, bromfietsers, hardlopers, mensen die hun hond uit laten of onderweg zijn van werk naar huis.

Graag komt het team in contact met mensen die in het Zuiderpark waren op maandag 7 september tussen 17.00 en 18.00 uur en iets hebben gezien of gehoord. Specifiek is het team op zoek naar een man die zich over het slachtoffer heeft ontfermd rond 17.30 uur op de hoek van de Groene Kruisweg en Pendrechtseweg.

Heeft u andere informatie die het team kan helpen in het onderzoek? Neemt u dan contact op met de opsporingstiplijn op 0800-6070 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Alle informatie, hoe klein dit soms ook lijkt te zijn, kan helpen om de daders op te sporen en aan te houden.

Microsoft koopt Bethesda

Ja, je leest het goed. In wat niet minder dan een gigantische deal genoemd kan worden, neemt Microsoft Zenimax/Bethesda over. Met de overname is een bedrag van zo'n 7,5 miljard dollar gemoeid.

Dit betekent dat Microsoft nu in het bezit is van franchises zoals The Elder Scrolls, DOOM, Fallout, Dishononerd en nog veel meer. De samenwerking tussen Bethsda en Microsoft gaat al jaren terug sinds de release van The Elder Scrolls III voor de originele Xbox.

Bethesda ziet in de samenwerking een kans om nog beter te doen wat ze al doen en dat is games maken. Het is nog niet duidelijk wat er in de toekomst gaat gebeuren met games van Bethesda. Het ligt in de lijn der verwachting dat er meer games exclusief worden, maar games als Deathloop zullen ongetwijfeld nog gewoon op PlayStation 5 uitkomen.

De tijd zal het ons leren, het is in ieder geval een gigantische move van Microsoft aan het begin van een nieuwe generatie.

Xbox koopt Bethesda

COVID-19: 2227 nieuwe besmettingen en 2 doden, totaal 95.995 en 6281

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2227 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 95.995 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Vandaag heeft ook het GGD de testcijfers bekend gemaakt van afglopen week, daaruit blijkt dat er een besmettingspercentage is van 6,1%, hoger dat het 'veilige' percentage dat de WHO als leidraad ziet om algemene verspreiding tegen te gaan.

Van de gemelde patiënten zijn er 27 opgenomen in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 12.435 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6281 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.ri

Verdachte aangehouden na inrijden op voetganger

Zondagavond heeft de politie een 42-jarige man uit Alkmaar aangehouden op verdenking van zware mishandeling / poging tot doodslag. Eerder op de avond was een bestuurder met zijn auto opzettelijk ingereden op een voetganger bij de Laan van Straatsburg in Alkmaar.

Een 37-jarige man liet zondagavond rond 20:00 uur zijn hond uit langs het fietspad bij het Westhofpad, toen hij een auto over het fietspad zag rijden. De man liet aan de bestuurder weten dat hij hier niet mocht rijden. De auto reed daarna achteruit weg. De man liep met zijn hond verder naar de Laan van Straatsburg, maar zag dat de auto plotseling met hoge snelheid op hem af reed. Het slachtoffer ontweek de auto, waarna de bestuurder een tweede poging deed om de voetganger aan te rijden. Het slachtoffer kon de auto een tweede maal ontwijken en raakte niet gewond.

Na de pogingen om de voetganger aan te rijden, reed de bestuurder met zijn auto weg in de richting van de Huiswaarderweg. De politie was snel ter plaatse en kon in de omgeving de 42-jarige verdachte aanhouden. Hij is overgebracht naar politiebureau en zit vast voor verder onderzoek. De politie is nog op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Zweden zucht onder bende-oorlogen

Inmiddels is de Zweedse premier Stefan Löfven overtuigd dat zijn land een groot probleem heeft met criminele bendes in zijn land. Naast de COVID-pandemie zucht zijn land namelijk ook onder bomaanslagen, handgranaten en schietpartijen. De symptomen zijn inmiddels benoemd, maar naar de oorzaak wordt nog altijd gezocht.


Een slachtoffer van een schietpartij met automatische wapens wordt in een ambulance geladen (Foto: NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)

Veertig criminele families
In augustus werd een 12-jarig meisje doodgeschoten door een 'verdwaalde' kogel tijdens een schotenwisseling tussen bendes. Op tv verklaarden vriendjes van het meisje dat het rondvliegen van kogels hun dagelijkse normaal was. Dit schokte het land.

Mats Löfving, Zweden's nationale politiechef, noemde daarna man en paard. "Er zijn veertig bendefamilies in Zweden. Families en clans van buitenlandse komaf, die alleen naar Zweden zijn gekomen om criminele activiteiten te ontplooien." Dit interview zorgde voor een tweede schokgolf door het altijd tolerante Zweden.

Premier Löfven sprak altijd van een 'socio-economisch' en absoluut geen 'etnisch' probleem. Alle vragen die richting etniciteit van de daders neigden werd neergezet als racistisch en xenofobisch. Maar inmiddels is het probleem duidelijk; Zweden van buitenlandse komaf die niet integreren.

No-go gebieden
Afgelopen zomer escaleerde het geweld nadat wegen in Gothenburg werden geblokkeerd door gewapende bendeleden, waarna auto's die de wijken wilden inrijden werden gecontroleerd.

Een schoolleraar vergeleek de situatie met Afghanistan. "De laatste keer dat ik dit soort, door gewapende milities opgeworpen, wegblokkades heb gezien was in Afghanistan."

Smoesjes vanuit de regering
De regering wil echter nog steeds niet uit zijn schulp komen. Annie Lööf, partijleider van de liberale Centerpartiet, meldt dat de leden van de criminele families al lang in Zweden wonen en geen buitenlanders meer genoemd kunnen worden. 

De premier ging zelfs nog een stapje verder door voornamelijk de rijke jonge Zweden de schuld te geven van de drugshandel, aangezien zij het spul gebruiken en zo de criminaliteit en de daaraan verbonden misdaad steunen. Het woord immigratie blijft buiten schot.

Vernederberoving
In augustus werden twee tieners in Stockholm urenlang ontvoerd, verkracht en mishandeld. Toen ze door de Zweedse politie werden gevonden, bleken ze met messen bewerkt te zijn en daarna levend begraven.

Dit soort 'vernederberovingen' steekt meer en meer de kop op. De slachtoffers zijn vaak kinderen en tieners, die niet alleen door immigranten beroofd worden, maar ook nog eens een verschrikkelijk vernederende behandeling moeten ondergaan.

De focus op deze doelgroep kan wel eens de ondergang van de bendes worden. Ouderorganisaties worden nu wakker en beseffen dat hun kinderen niet opgroeien in een veilig land en er nu dus gerichte actie nodig is om deze misdaadtrend te stoppen.

Lintje voor oud-militair Edwin de Wolf

Oud-militair Edwin de Wolf is eergisteren in Doorn koninklijk onderscheiden. Hij is benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange vrijwilligerswerk rondom gewonde militairen en veteranen.

De versierselen werden opgespeld door zijn vrouw, nadat hij was toegesproken door de burgemeester van zijn woonplaats Apeldoorn, Ton Heerts. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van het Invictus-team. Hij kreeg direct telefonisch de felicitaties van minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten.

De Wolf is per direct ook teammanager van het Nederlandse Invictus-team. In deze functie is hij bovendien verantwoordelijk voor de gehandicaptensport binnen Defensie. Bij de Invictus Games staat het toekomstperspectief en de rol van sport in de weg naar herstel voor gewonde militairen centraal.

Linkeronderbeen verloren
De Wolf verloor in augustus 1994 zijn linkeronderbeen, toen hij tijdens een patrouille in de Bosnische enclave Srebrenica op een anti-personeelsmijn stapte. Hij raakte daarbij niet alleen veel bloed kwijt, maar was ook tijdelijk doof en blind.

De sergeant buiten dienst wist te herstellen en had daarna verschillende leidinggevende en staffuncties binnen de Koninklijke Landmacht en het Defensie Ondersteuningscommando. Hij is momenteel manager bij het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg.

Los daarvan besteedt De Wolf veel tijd aan lezingen en het organiseren van sportevenementen. Ook gaat hij geregeld op huisbezoek bij veteranen met mentale problemen. Als ze bellen, stapt hij in de auto aldus zijn vrouw. Dat brengt hem geregeld aan de andere kant van het land.

Boek met levensverhaal
De Wolf zit ook in het bestuur van de Invictus Games Den Haag, die eigenlijk voor dit jaar op de agenda stonden. De spelen zijn vanwege de coronacrisis uitgesteld naar volgend jaar. Zelf deed hij als wielrenner mee aan de edities van 2016 (Orlando), 2017 (Toronto) en 2018 (Sydney).

De oud-militair zette zijn levensverhaal op papier. Zijn boek ‘Kampioen op één been’ kwam in 2019 uit. De Wolf staat inmiddels op 2 benen dankzij een klikprothese.

Voor vier tientjes een geschil oplossen bij de (regel)rechter

Stel; je hebt een meningsverschil met jouw buurman, werkgever of de aannemer en je komt er met elkaar maar niet uit? Zou het dan niet mooi zijn om voor vier tientjes per persoon het geschil bij de rechter te bespreken en op te lossen? In Rotterdam kan dat.

Het goede gesprek
Precies twee jaar geleden startte de rechtbank Rotterdam met de pilot Rotterdamse regelrechter. Een zaak bij de regelrechter kan je eenvoudig met een formulier op de website aanvragen. Vaak is er al binnen een paar weken een zitting waarbij het goede gesprek voorop staat.

Een belangrijke voorwaarde is dat beide partijen hun zaak met de regelrechter willen bespreken. Samen met partijen zoekt de regelrechter in een goed gesprek naar een oplossing voor het geschil. En als partijen er niet uit komen hakt de regelrechter de knoop door. De kosten? 41,50 euro per partij.

Tevreden partijen
Wim Wetzels is een van zes regelrechters in Rotterdam ‘De afgelopen twee jaar hebben we veel ervaring opgedaan, mooie zaken behandeld en veel geschillen op kunnen lossen. Ook partijen zijn erg tevreden over de procedure en waarderen die met een 8,6. Dat blijkt ook uit de evaluatie. De zaken bij de regelrechter variëren van burenruzies tot zakelijke geschillen.

Weer met elkaar door één deur
Een zaak die mij is bijgebleven: ‘Drie buren hadden al een paar jaar onenigheid over een schuurtje dat aan het verzakken was. De andere schuurtjes dreigden daardoor ook scheef te trekken. De vraag was wie voor de kosten van het herstel op moest draaien.

Over die vraag heb ik als regelrechter met de drie buren gesproken en we zijn tot een mooie verdeling van de kosten gekomen. Maar het belangrijkste was misschien wel dat ze allemaal achter die oplossing stonden. Voor buren- die waarschijnlijk nog jaren naast elkaar wonen- is het wel een prettige uitkomst dat je weer met elkaar door één deur kan.’

Ronaldo schiet frustratie toch nog van zich af; Pirlo kent sterke start

Juventus is goed begonnen aan het nieuwe seizoen in de Serie A. De regerend kampioen won zondagavond met 3-0 van Sampdoria, dankzij treffers van debutant Dejan Kulusevski, Leonardo Bonucci en Cristiano Ronaldo.

Het was de eerste officiële wedstrijd van Juventus onder leiding van trainer Andrea Pirlo. Ronaldo kende met meerdere gemiste kansen een frustrerende wedstrijd, voordat hij in de slotfase tot scoren kwam.

In zijn eerste wedstrijd als nieuwe trainer van Juventus moest Pirlo het stellen zonder Paulo Dybala, Matthijs de Ligt, Alex Sandro en Federico Bernardeschi. Door de blessuregolf vormde Dejan Kulusevski de voorhoede met Ronaldo.

De debutant had slechts twaalf minuten nodig om zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club te maken. Nadat Ronaldo zich vastliep aan de rand van het vijandelijke strafschopgebied, kwam de bal voor de voeten van Kulusevski. De Zweed krulde het leer door een drukbezet strafschopgebied in de linkerhoek.

Halverwege de eerste helft trok Ronaldo vanaf de linkerflank naar binnen en trof hij de lat met een harde uithaal. Op slag van rust raakte hij de bal kwijt en kwam Sampdoria toe aan een counter, die niet het gewenste resultaat opleverde.

Fabio Depaoli schoot uit kansrijke positie naast. Na de pauze zocht Juventus naar de margeverdubbeling. De thuisploeg moest daarvoor wachten tot minuut 79: Leonardo Bonucci werkte een rebound binnen na een inzet van competitiedebutant Weston McKennie.

De eindstand werd vlak voor tijd bepaald door Ronaldo, die de bal vanbinnen het strafschopgebied diagonaal in de linkerhoek plantte.

Real Madrid kent valse start in LaLiga op speciale avond ÷degaard

Real Madrid is er niet in geslaagd de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen te winnen. Op bezoek bij Real Sociedad kwam het team van trainer Zinédine Zidane niet tot scoren en bleef het bij 0-0. De bezoekers kwamen geen moment in de problemen, maar kwamen zelf moeizaam tot kansen.

Aan de kant van Real Madrid ontbraken onder meer Eden Hazard, Isco en Marco Asensio. Zidane had een basisplaats ingeruimd voor Martin Ödegaard, die deze transferperiode vervroegd terugkeerde van zijn verhuurperiode bij Real Sociedad.

Tegen zijn voormalige club speelde hij samen op het middenveld met Toni Kroos en Luka Modric als nummer tien. Bij Real Sociedad maakte David Silva zijn rentree in LaLiga. De van Manchester City overgenomen middenvelder begon op de bank, maar kwam in de tweede helft binnen de lijnen.

Zidane zal niet ontevreden zijn geweest over de eerste helft. Zijn ploeg scoorde nog niet, maar voetballend was de Koninklijke de bovenliggende partij. Karim Benzema kreeg twee goede mogelijkheden, terwijl aan de andere kant van het veld Thibaut Courtois een doelpunt van Real Sociedad voorkwam.

Tegen de verhouding in had de thuisploeg op voorsprong kunnen komen, maar Alexander Isak kwam niet to scoren oog in oog met de Belgische doelman. Ook na rust waren de beste mogelijkheden voor Real Madrid, al ontbrak het lange tijd aan grote kansen.

Real Sociedad had de zaakjes achterin goed op orde en stond de aanval van Real Madrid geen kansen toe. De regerend landskampioen probeerde het daarom met schoten van afstand. Dani Carvajal en Benzema brachten doelman Alejandro Ramiro in de problemen, maar niet meer dan dat.

Een kwartier voor tijd kreeg invalle Marvin een grote kans om Real Madrid op voorsprong te schieten. Na goed voorbereidend werk van Benzema en Vinícius Júnior slaagde het talent er niet in om de bal goed te controleren, waardoor Sociedad ontsnapte aan de achterstand.

De tijd tikte weg in het voordeel van Real Sociedad, dat in aanvallend opzicht weinig klaarspeelde. De krachten vloeiden weg bij de bezoekers en grote kansen waren dan ook niet meer te noteren.

Zodoende slaagt Real Madrid er niet in om de eerste wedstrijd van het seizoen te winnen. Wel blijft het voor het twaalfde jaar op rij ongeslagen bij de start van de nieuwe jaargang.

Rechtbank Midden-Nederland stelt zeilbootzaak paar dagen uit

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak van een 65-jarige man die verdacht wordt van het doden van zijn vrouw op hun zeilboot voor de kust van Colombia, is een paar dagen uitgesteld. De rechtbank Midden-Nederland behandelt de strafzaak van de Utrechter nu aanstaande donderdag en vrijdag. Aanvankelijk zou dat morgen en donderdag gebeuren. De reden van de verplaatsing is een coronatest die vandaag bij een van de rechters wordt afgenomen.

Voorbereidingstijd
De testuitslag wordt vandaag verwacht. Als die positief is, is er nog voldoende tijd om de rechter voor donderdag te vervangen. In het geval van een negatieve test, wordt niet alsnog op dinsdag gestart. De procespartijen zijn akkoord met de wijziging van de zittingsdagen.

Livestream
Eerder maakte de rechtbank Midden-Nederland bekend dat de behandeling van de strafzaak live wordt uitgezonden via rechtspraak.nl. Lees hier meer over de zaak en over de livestream.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Nieuwe manier van gladheidbestrijding op het spoor in de herfst

NS en ProRail gaan in de herfst een nieuwe manier beproeven om gladheid op het spoor te bestrijden. Er is een proef gestart met Wiel Rail Conditionering (WRC). "Dit is een vloeistof die wordt gebruikt om preventief gladheid te bestrijden, maar ook geluidsoverlast te verminderen en om slijtage van de wielen en rails te verminderen ", zegt Jeroen van der Salm, vanuit NS projectleider WRC.

De hinder voor reizigers door herfst loopt al jaren fors terug. Deels door de maatregelen die genomen zijn en deels doordat het weer minder guur is.

Op dit moment wordt WRC al door ProRail aangebracht op het spoor via vaste installaties. Treinen rijden er dan overheen en verspreiden het over het spoor. Nu gaan 58 FLIRT-Sprinters de vloeistof tijdens het rijden aanbrengen. Jeroen: "Op deze manier kan de vloeistof gelijkmatiger en doelgerichter aangebracht worden. Daardoor heb je er dan minder van nodig."

Uit onderzoeken en eerdere tests is gebleken dat deze manier van gladheidsbestrijding zeer effectief is. "Maar het is tot nu toe alleen op regionale lijnen getest. We willen nu weten of het ook op grote schaal werkt op het hoofdrailnet, waar ook goederentreinen, hogesnelheidstreinen en Intercity's rijden. Bij de regionale testen hadden de treinen minder last van slip als ze optrekken en remmen. We willen nu weten of dit op het hoofdrailnetwerk ook zo is. We kijken daarnaast ook of het voor minder geluid en slijtage aan de wielen zorgt."

Zuiden
De proef zal zich uitsluitend concentreren op het zuiden en oosten, waar de FLIRT-Sprinters rijden. Om twee keer een herfst mee te kunnen pakken eindigt de proef na de herfst van 2021.

Gladde sporen
Bladeren die van de bomen vallen in combinatie met vocht kunnen ervoor zorgen dat de sporen glad worden. Het gevolg is dat machinisten langzamer moeten optrekken en rustiger moeten remmen, wat vertraging op kan leveren.

Geltreinen
NS rijdt al een aantal jaren met geltreinen om herfsthinder voor reizigers te beperken. Deze treinen smeren een gel - het zogenaamde Sandite bestaande uit zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel - op het spoor. Zo maken ze de sporen minder glad, waardoor de treinen beter volgens de dienstregeling kunnen rijden. ProRail en NS hebben twaalf treinen voorzien van een installatie die de gel over de rails verspreid. Acht daarvan zijn reguliere reizigerstreinen.

Een aantal van deze treinen gaat volgend jaar uit de roulatie. WRC wordt gezien als de beste opvolger van dit Sandite-systeem. Volgens Jeroen is het belangrijkste verschil dat je Sandite inzet als je gladheid al hebt geconstateerd. WRC gebruik je vooraf. "WRC zorgt ervoor dat bladeren minder makkelijk op het spoor blijven liggen. Daarnaast belooft het meer grip op het spoor te geven in vochtige omstandigheden."

Als de proef succesvol is, dan wordt gekeken of WRC landelijk kan worden gebruikt. "We gaan het dan ook onder andere types Sprinters installeren. Niet onder Intercity's, want die rijden te hard. De vloeistof waait dan weg."

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Vrouwen uit de Haagse politiek spreken zich uit tegen anti-abortusbeweging

Een zestal Haagse politici spreekt zich via hun mediakanalen uit tegen de groeiende anti-abortusbeweging in Nederland. Raadsleden Fatima Faid (HSP: HaagseStadsPartij), Lesley Arp (SP), Janneke Holman (PvdA) Hanneke van der Werf (D66), Erlijn Wenink (GroenLinks) en fractievertegenwoordiger Leonie Gerritsen (PvdD) namen hiervoor een gezamenlijke video op. Hiermee willen zij een tegengeluid bieden aan de anti-abortus campagne ‘Week van het Leven’.

Campagne
De politici benadrukken het belang van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen met de hashtag #MijnLichaamMijnKeus. Het recht op abortus is iets waar vrouwen generaties lang voor hebben gestreden. Zij vinden het zorgwekkend dat er campagne wordt gevoerd om abortus te ontmoedigen. Deze campagne is opgezet door Stichting Platform Zorg voor Leven. Deze organisatie en hun reclamecampagnes stuitten in het verleden ook al op weerstand van de landelijke politiek en de Reclame Code Commissie.

Schuldgevoel
De raadsleden geven aan met lede ogen de nieuwe ‘Week van het Leven’ campagne te hebben aangezien. Zij zijn van mening dat de reclamespotjes druk uitoefenen op vrouwen die toch al voor een moeilijke keuze staan. Fatima Faid, HSP: ‘De filmpjes spelen in op het schuldgevoel van vrouwen die nadenken over een abortus, dat vind ik vreselijk.' ‘Vrouwen die ongewenst zwanger zijn hebben behoefte aan goede informatie, niet aan emotionele manipulatie’, zegt Leonie Gerritsen, Partij voor de Dieren.

Demonstraties
Het onderwerp speelt al langer in de Haagse raad. Al meerdere keren stelden partijen vragen over de demonstraties die steeds vaker plaatsvinden rondom abortusklinieken. Veel partijen vinden dat de demonstranten het werk van de kliniek en de keuzevrijheid van vrouwen belemmeren. Zij willen een bufferzone rondom abortusklinieken waarbinnen het verboden is om te demonstreren. Dit om tegen te gaan dat bezoekers van de kliniek worden gehinderd en geïntimideerd door demonstranten. In Arnhem is onlangs een dergelijk verbod ingegaan. Janneke Holman, PvdA: ‘Arnhem laat zien dat het kán. Hopelijk volgt Den Haag snel.’

Price wint World Series of Darts Finals na flinke comeback tegen Cross

Gerwyn Price heeft de World Series of Darts Finals in de wacht weten te slepen. In een zeer spannende finale wist hij uiteindelijk Rob Cross te verslaan met 11-9. The Iceman kwam op een flinke achterstand, maar kwam terug en ging met de beker naar huis.

De Welshman panikeerde niet toen hij na twaalf legs tegen een 8-4 achterstand aankeek. Met twee knappe finishes vanaf 74 en 79 werd de achterstand verkleind naar 8-6 en met een zestiendarter ging Price nog maar met één leg achterstand de laatste pauze in.

Cross verdubbelde de voorsprong met een 100-finish, maar kon vervolgens niet doorpakken toen zijn Welshe tegenstander niet binnen vijftien pijlen uit was in diens leg. Met een 56 check-out bracht de nummer drie van de wereld de stand op 9-8.

In leg achttien was Cross niet binnen vijf beurten uit en Price pakte dat cadeautje uit. Via dubbel tien werd de stand gelijk getrokken. Het was The Iceman die vervolgens zijn eigen leg wist te pakken en begon in de leg van Cross direct met een 180. Uiteindelijk was het wel Voltage die de eerste pijl op een dubbel kreeg, maar hij wist deze niet te raken. Price kreeg vervolgens drie matchdarts en de eerste was direct raak.

2020 World Series of Darts Finals - kwartfinales
Peter Wright 10-5 Daryl Gurney
Gerwyn Price 10-9 Nathan Aspinall
James Wade 10-9 Glen Durrant
Rob Cross 10-8 Michael Smith

Halve finale
Gerwyn Price 11-6 Peter Wright
Rob Cross 11-7 James Wade

Finale
Gerwyn Price 11-9 Rob Cross

Koopwoningen ruim 8 procent duurder in augustus

Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2 procent duurder dan in augustus 2019. Dat is de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In augustus 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in augustus 51 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in augustus
Het Kadaster maakte bekend dat het in augustus 19.034 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 3 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn 148.107 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 5 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Start testen met voorrang voor zorg- en onderwijspersoneel

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf vandaag, maandag 21 september, met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest. Zorg- en onderwijspersoneel kan dagelijks tussen 07.30 en 20.00 uur via het telefoonnummer 0800-8101 een afspraak maken om met voorrang getest te worden.

Het is belangrijk dat alleen de mensen die in aanmerking komen voor prioriteit, gebruik maken van dit nummer. Daarom vindt er op twee momenten controle plaats: telefonisch én in de teststraat. Werkgevers zijn gevraagd om erop toe te zien dat er niet onnodig gebruik wordt gemaakt van deze regeling, om te voorkomen dat ook de voorrangsstraten te snel vollopen. Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden op Rijksoverheid.nl.

De voorrangsregeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

The Outer Worlds: Peril on Gorgon

Toen ik mijn review voor The Outer Worlds schreef was ik erg enthousiast over de storytelling en met name de worldbuilding van het Halycon-systeem: een game die een dystopie gedetailleerd en ijzersterk neerzette en daar ook nog eens flink de draak mee stak met grappige dialogen. Het is ergens dan ook geen verrassing dat Obsidian Entertainment bij de eerste DLC Peril on Gorgon focust op wat de hoofdgame zo goed maakte.

FOK! Wat een weer: nazomer

Vandaag is een zonovergoten dag. De noordoostenwind is zwak, aan de kust matig. Het is met 20°C op de Wadden tot 25°C in het zuiden warm voor de tijd van het jaar.

In de nacht naar dinsdag is het helder, maar vooral in het noorden en westen kunnen mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen 5°C in het (noord)oosten en 13°C in het zuidwesten bij een zwakke wind uit een noordelijke richting.

Dinsdag overdag lossen de mistbanken in de loop van de ochtend op en wordt het zonnig. Langs de noord(west)kust is er kans op mist of laaghangende bewolking vanaf zee. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C langs de noordkust tot lokaal 26°C in het zuidoosten. De zwakke wind komt eerst uit veranderlijke richtingen en wordt geleidelijk west tot zuidwest. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Fietsbrug Mook (Foto: Charged)
Er is een nieuwe fietsbrug nabij Mook. We kijken in de richting van Cuijk. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Motorrijders bekeurd na overlast gebied Oude Maas

Nadat het gebied Oude Maas al twee weekenden veel overlast had van motorrijders, heeft de politie dit weekend uitvoerig gecontroleerd in Barendrecht en omstreken. Daarbij zijn meerdere motorrijders bekeurd.

Het gebied Oude Maas, waar onder meer Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard, Hoogvliet en Pernis onder vallen, heeft al twee weekenden veel last van motorrijders die in het gebied gevaarlijk rijgedrag vertonen en overlast veroorzaken. Ze halen gevaarlijke stunts uit, rijden op zeer hoge snelheden en veroorzaken geluidsoverlast. Om de overlast aan te pakken, voert de politie diverse controles uit door het gebied. In Barendrecht werd op de Vrijenburgweg een groepje motorrijders gecontroleerd die een aantal bekeuringen kregen voor verkeersgevaarlijk gedrag.

De politie zal de komende tijd op verschillende locaties in het gebied blijven controleren op de overlast van motorrijders. Wanneer u zelf verkeersgevaarlijk gedrag waarneemt kunt u daarvan melding doen bij de politie.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Mondkapjes en de virale dosis COVID-19

Nu het aantal COVID-19 besmettingen flink toeneemt en Nieuwsuur pijnlijk heeft blootgelegd dat de richtlijn chirurgische mondkapjes in de ouderenzorg meer zijn ingegeven door schaarste aan- dan door het functioneren van het mondkapje zelf, deel ik graag het volgende draadje met jullie, Een draad over het coronavirus en de dosis van het virus wat we binnen kunnen krijgen. En de reden waarom slechte mondkapjes beter werken dan je zou verwachten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #134
preview
Baldur's Gate 3 (early access)
special
Random Pics van de Dag #133
special
Random Pics van de Dag #132
special
Random Pics van de Dag #131
review
Hands-on met de Blue Yeti X: World of Warcraft edition
©FOK.nl e.a.