Crashes en straffen in fraaie MotoGP-race Misano

De Grand Prix van Emilia Romagna in de MotoGP is uitgelopen op een heerlijke race, hoewel het niet in alle facetten even spannend was. Onderaan de streep was het echter een mooie show op het circuit van Misano, waar de posities pas aan het einde weer beslist werden.

Maverick Viñales vertrok vanaf poleposition, voor de in de warmup flink gevallen Jack Miller en de Yamaha van Fabio Quartararo. Miller had de beste start, maar Viñales sloeg gelijk terug en pakte de leiding weer, voor Miller, Quartararo, Francesco Bagnaia, Pol Espargaro en Valentino Rossi - Aleix Espargaro en Franco Morbidelli gingen in het middenveld onderuit.

Rossi gleed in de tweede ronde onderuit, Brad Binder ging als een dolle en schoof langs Espargaro en Miller naar de derde plek...tot hij met zijn KTM tegen het asfalt stuiterde. Viñales en Bagnaia waren ondertussen weg, Espargaro reed op een dikke seconde en had Quartararo achter zich aan, met dan een flink gat naar Miller, Joan Mir en Iker Lecuona.

Bagnaia opende met succes de aanval op Viñales, niet veel later kwam een gefrustreerde Miller binnen en stapte hij van zijn Ducati. Viñales kon Bagnaia niet volgen, maar had een fors gat naar Espargaro en Quartararo. Mir reed daar twee tellen achter, voor KTM-teamgenoten Miguel Oliveira en Lecuona, met Alex Marquez daar dan weer achter - Andrea Dovizioso reed op plek negen.

Met zeven ronden te gaan was Bagnaia onbedreigd op weg naar zijn eerste zege...tot hij iets te enthousiast instuurde en het grind in stuiterde. Viñales nam zo eenzaam de leiding over, Espargaro en Quartararo duelleerden zo om plek twee en ook Mir kwam zich met drie ronden te gaan met volle overgave melden in die strijd.

Quartararo kon zich niet langs Espargaro rijden, Mir passeerde de Fransman om zelf een poging te doen. Mir reed zich er vrij snel langs, waarna Quartararo ook langs Espargaro ging. Lecuona ging ondertussen onderuit, waardoor Oliveira alleen op de vijfde plek reed. Bij het ingaan van de laatste ronde kreeg Quartararo een long lap penalty: hij had de track limits te vaak overschreden.

Viñales reed naar een prachtige overwinning, ook al had hij er wat hulp bij gekregen. Mir finishte als tweede, Quartararo passeerde de streep als derde, maar eindigde achter Espargaro - nadat de Fransman zijn straf in de laatste ronde niet gepakt had kreeg hij drie seconden tijdstraf, wat hem nog wel vóór Oliveira hield.

In het WK staat Dovizioso aan de leiding, met één punt voorsprong op Quartararo en Viñales en vier punten voorsprong op Mir.