FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 september 2020

Geeft COVID-19 een verhoogd risico beroerte op alle leeftijden ?

Een beroerte komt relatief vaak voor bij COVID-19-patiënten en geeft veel gevolgen voor alle leeftijden. Zo concludeert een Canadees onderzoek. Nader onderzoek is nodig, zo stelt Willemijn Coene op Twitter.

Zes actievoerders Extinction Rebellion aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het begin van de avond zes actievoerders van Extinction Rebellion aangehouden tijdens een protest bij de C&A op het Damrak, zo valt te lezen op de website van AT5.

Enkele actievoerders demonstreerden in de kledingzaak en een aantal bekladde de winkel met verf. Een woordvoerder van de actiegroep zegt tegen AT5 dat zes personen zich met superlijm aan de winkel hadden vastgeplakt.

Twee demonstranten zijn gearresteerd wegens vernieling, laat de politie weten. Vier anderen zijn aangehouden vanwege huisvredebreuk.

Actie Oeigoeren
Eerder vandaag protesteerden de actievoerders van Extinction Rebellion op het Museumplein. De groep verzamelde zich om aandacht te vragen voor de situatie van de Oeigoeren, een etnische minderheidsgroep in China.

De 'disruptie' in de C&A werd georganiseerd omdat het bedrijf volgens Extinction Rebellion een van de textielbedrijven is die zich schuldig zou maken aan Oeigoerse dwangarbeid.

Meerdere demonstraties
Sinds vrijdag is de actiegroep aan het demonstreren in de stad. Twee dagen geleden blokkeerden de activisten de kruising van de Beethovenstraat met de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas. Gisteren waren de demonstranten ook op Museumplein, daarna verplaatsten ze zich zonder toestemming dansend in de richting van de Stopera en blokkeerden ze de Blauwbrug. Na een oproep van de politie vertrokken ze weer.

Morgen wordt er in ieder geval nog een protest georganiseerd, meldt de actiegroep op Facebook. De activisten zullen dan een 'massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie' doen. Het is niet precies duidelijk wat dat inhoudt.

Update-23.30u
Het ziet er naar uit dat Extinction Rebellion maandagochtend  de Zuidas in Amsterdam zullen blokkeren.

Müller oppermachtig en Frijns 2e in doodsaaie DTM-race Nürburgring

De tweede race van het DTM-weekeinde op de sprintlayout van de Nürburgring heeft bepaald niet veel spektakel opgeleverd. De eerste helft was nog wel aardig, de slotfase van de race was het kijken nauwelijks waard.

Op poleposition vonden we Robin Frijns, naast de verrassende Ferdinand Habsburg en voor kampioenschapsleider Nico Müller en titelrivaal René Rast. Frijns behield de leiding bij de start, Müller ging voorbij Habsburg naar de tweede plek en Rast sloot aan met Marco Wittmann en de verrassende Robert Kubica achter zich.

Rast en Wittmann gingen snel voorbij Habsburg, Kubica kreeg uitgerekend nu een straf van vijf seconden omdat hij op de grid niet binnen de lijntjes stond. Müller zette zijn Audi na negen minuten langs die van teamgenoot Frijns, die Rast in zijn nek had hijgen. Na een kleine twintig minuten kwam Rast als eerste van de drie naar binnen, Müller volgde een ronde later en Frijns wachtte nog één ronde langer.

Frijns kwam ruim achter Müller weer op de baan en had Rast vlak achter zich, hoewel hij de Duitser al snel van zich af kon schudden. Daarmee was het gedaan, want in de resterende twintig minuten gebeurde voorin helemaal niks: Müller won met ruime voorsprong op Frijns, die dan weer ver voor Rast finishte.

Müller loopt weer uit in de titelstrijd, Frijns staat ook daar relatief ruim voor Rast op de tweede plek met nog zes races te gaan.

Random Pics van de Dag #107

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

KNVB en F. de Boer in afrondende fase

Het lijkt er sterk op dat Frank de Boer de nieuwe bondscoach word van het Nederlands elftal. De onderhandelingen tussen hem en de voetbalbond zijn in een afrondende fase.

De KNVB had drie kandidaten, Frank Rijkaard, Peter Bosz en dus De Boer. Nadat bleek dat Rijkaard geen interesse had en Bosz niet beschikbaar was bleef De Boer als enige kandidaat over. Hij is daardoor nu de eerste keuze. Ook is het voor de KNVB geen harde eis dat De Boer niemand mag meenemen om zo zijn eigen staf te creëren.

De KNVB hoopt De Boer snel te kunnen presenteren zodat hij bij de volgende interlands (op 7, 11 en 14 oktober) al op de bank kan zitten.

Uitslag Ajax – RKC Waalwijk

Ajax heeft zondag een eenvoudige middag beleefd. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 3-0 van RKC Waalwijk.

Tadic opende na tien minuten de score via een soort van omhaal. Via een kopbal verdubbelde Labyad de score, een eerder doelpunt van de aanvaller was afgekeurd vanwege een overtreding door Martínez. RKC kreeg enkele kansen via Meulensteen en Tahiri. Ruim een kwartier voor tijd bracht Martínez de eindstand van 3-0 op het scorebord.

AFC Ajax

3 - 0

RKC Waalwijk

 10' Tadic
 34' Labyad
 73' Martínez
   
 
 Gele kaart: Kudus, (AFC Ajax),
 Rode kaart: , Wouters (68) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 11.948
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
Schuurs
Blind (Dest/79)
Martínez
Álvarez
Promes (Huntelaar/83)
Kudus
Antony (Neres/70)
Labyad (Traoré/70)
Tadic (Lang/83)
  Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Wouters
Olsak (H.Mulder/86)
Tahiri
Anita
Efmorfidis (El Haddouti/61)
Stokkers (Lutonda/72)
Daneels (Sow/61)

Bennett wint slotrit Tour de France; eindzege voor Pogacar

Sam Bennett heeft de slotetappe van de Ronde van Frankrijk op de Champs-Élysées gewonnen. De Ierse sprinter won de sprint voor wereldkampioen Mads Pedersen en Peter Sagan en pakte daarmee zijn tweede ritzege in de Tour de France.

Na de prachtige tijdrit van zaterdag waarin Tadej Pogacar de tijdrit overtuigend won en de gele trui overnam van Primo¸ Roglic Stond vandaag de slotrit op het programma in de Tour de France met de traditionele slotrit over de Champs-Élysées. Nadat de nodige plichtplegingen onderweg waren gedaan met de nodige foto's kon het peloton zich opmaken voor de laatste sprint deze etappe.

In de laatste rondjes waren er meerdere aanvallen en uiteindelijk reed een groep van vier vooruit met een kleine voorsprong op het peloton, maar die werden in de slotronde op de Champs-Élysées ingerekend, waarna de sprinters zich opmaakte voor de sprinters.

In de laatste kilometer had Deceuninck-Quick-Step het beste voor elkaar, waarna Bennett het in zijn groene trui eenvoudig afmaakte voor wereldkampioen Mads Pedersen en Peter Sagan.

De eindzege van Tadej Pogacar kwam niet in gevaar. De pas 21-jarige Sloveen kwam samen met Primoz Roglic over de streep en won daarmee zijn eerst grote ronde. Het bergklassement en het jongerenklassement was ook voor Pogacar, het puntenklassement ging naar Bennett. Marc Hirschi werd beloond voor zijn aanvallende rijden en won de Superstrijdlust, terwijl Movistar het ploegenklassement won.

NASCAR: Spannende strijd sluit eerste playoffronde af, twaalf kandidaten over

Op de Bristol Motor Speedway is de eerste ronde van de playoffs in de NASCAR Cup Series zaterdagnacht afgesloten. Met vijfhonderd rondjes in The Last Great Colosseum werd gezocht naar vier afvallers van de zestien overgebleven kanshebbers in een race die een spannend slot kende.

Het was de laatste race van de eerste playoffronde, waar vier van de zestien coureurs hun titelkansen tot een einde zouden zien komen. Ryan Blaney en Matt DiBenedetto stonden er het slechts voor, rookie Cole Custer en William Byron moesten ook omhoog kijken en vooral Clint Bowyer, Kurt Busch en Aric Almirola verdedigden hun plek in de Round of 12.

De race ging van start met Brad Keselowski op pole, voor Joey Logano, Martin Truex Jr en Kevin Harvick. Al snel zorgde Ricky Stenhouse Jr met een tik tegen de muur weer eens voor een caution, zijn race was ook gelijk voorbij. Matt DiBenedetto voorop konden we weer door, hoewel Keselowski hem met vier nieuwe banden - zelf had hij er twee - snel passeerde.

Chase Elliott kwam in de slotfase van de eerste stage naar voren en pakte de stagewinst, voor Kyle Busch, Harvick en Alex Bowman. Busch pakte de leiding bij de pitstops en met hem en Bowman voor Elliott en Logano konden we weer door. Met nog zo'n twintig ronden in de stage te gaan - en Kyle Busch nog altijd voorop - was het klaar voor Byron: zijn radiator gaf de geest en zijn titelhoop kon in principe door het putje gespoeld worden.

Voor negen rondjes in de stage werd het groen weer gezwaaid, waarna Kyle Busch simpel de stage won, voor Harvick, Elliott en Logano. Busch, Harvick, Elliott en Logano begonnen de derde stage - gelijk aan de tweede helft - vanaf de eerste vier plekken, Keselowski gaf er niet veel later de brui aan met een mechanisch probleem - hij was al wel zeker van een plekje in de volgende playoffronde.

Harvick nam ondertussen de leiding over van Busch en sloeg een gat, waarna een caution volgde op het moment dat van de toppers bijna alleen Harvick nog een laatste stop moest maken - James Davison spinde. Bij de herstart vertrokken Harvick en Bowyer, allemaal met verse banden, vanaf de eerste rij, gevolgd door Erik Jones en Kyle Busch, met nog een goede tachtig ronden voor de boeg.

Busch reed naar plek twee en voerde de druk bij Harvick op, wetende dat hij al vijftien jaar op rij minstens één race gewonnen heeft, maar in 2020 nog altijd droog staat, een ongekende gewaarwording voor Busch. Met goed veertig ronden te gaan dook Busch in het kielzog van wat achterblijvers langs Harvick, wat hem de leidende positie opleverde. Kort daarna probeerde Harvick hetzelfde, gebruikmakend van achterblijver Logano - met succes.

Het werd een zenuwslopende strijd en met zes korte rondjes te gaan probeerde Busch het nog eens. Dat lukte niet en ook een ultieme poging in de laatste ronde slaagde niet, waardoor Harvick zijn negende (!) zege van het seizoen pakte, voor Busch, Jones, Tyler Reddick en Aric Almirola. Het doek in de playoffs viel voor DiBenedetto, Blaney, Byron en Custer, met nog twaalf titelkandidaten gaan we naar de volgende drie races, te beginnen met Las Vegas over een week.

De mooie slotfase

Haarlemmer aangehouden na illegaal feest

De politie heeft zaterdagavond rond middernacht een illegaal feest beëindigd aan de Kanaalweg in Beverwijk. Agenten namen poolshoogte na diverse meldingen van geluidsoverlast.

Agenten troffen tussen de 60-80 personen aan. Direct werd besloten het feest te beëindigen en de aanwezigen vertrokken zonder problemen. De apparatuur van de DJ werd in beslag genomen. Hier was de 33-jarige Haarlemmer het niet mee eens en probeerde, nadat alles was ingeladen, er met de auto vandoor te gaan.

Met politievoertuigen werd de uitgang van het terrein geblokkeerd en kon de verdachte alsnog worden aangehouden. Zijn voertuig en de geluids- en lichtapparatuur werd vervolgens in beslag genomen. Ook werd de man aangehouden voor onder andere rijden onder invloed en werden er bij de verdachte (hard)drugs aangetroffen. De Haarlemmer zit vast voor verhoor en onderzoek.

Coronamaatregelen in regio Kennemerland
De gemeenten willen geen illegale feesten in recreatiegebieden. Er worden daarom gebieden aangewezen waar mensen in de nachtelijke uren niet aanwezig mogen zijn. Op de stranden van Zandvoort en Bloemendaal was het al verboden om geluidsapparatuur en muziekinstrumenten te gebruiken. Deze maatregel werkt goed en blijft gelden tot 1 oktober of langer als dat nodig is.

Schietincident in Kiel-Windeweer

Gisteravond is er een geweldsincident geweest aan de Dorpsstraat in Kiel-Windeweer. Daarbij werden stenen gegooid en is meerdere keren geschoten. Er zitten momenteel negen verdachten vast, waaronder een slachtoffer dat aan zijn voet gewond is geraakt. Zij zullen worden gehoord en het onderzoek gaat verder op zondag 20 september.

Rond 20:45 uur kreeg de politie een melding dat er aan de Dorpsstraat in Kiel-Windeweer geschoten zou zijn. De politie is daarop direct ter plaatse gegaan en heeft zes verdachten aangehouden. Later zijn er nog meer verdachten aangehouden en op dit moment zitten 9 verdachten nog vast. Het gaat daarbij om acht mannen uit Groningen, Hoogezand en de gemeente Midden Groningen en een vrouw uit Delfzijl. De verdachten zijn tussen de 18 en de 39 jaar oud.

Aanleiding en onderzoek
Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de aanleiding voor het geweld is geweest. Het onderzoek naar het incident is nog in volle gang. Zo is er zaterdagavond al gezocht naar sporen door het team Forensisch Onderzoek. De plaats delict is gedurende de nacht bewaakt, zodat bij daglicht nader onderzoek verricht kan worden. Ook waren er signalen waaruit bleek dat het vuurwapen in het water is gegooid. Vandaag is er een wapen aangetroffen in het kanaal. Dat wapen zal worden onderzocht. Ook zullen de verdachten worden gehoord. Enkele getuigen zijn al gehoord en vandaag zal er verder buurtonderzoek gedaan worden.

Update 20/09 12:14 uur: 9 verdachten opgepakt uit Groningen, Hoogezand en Delfzijl. Wapen gevonden in kanaal.

Uitslag Willem II - Heracles Almelo

Willem II heeft de eerste thuiswedstrijd van het seizoen gewonnen. Tegen Hercacles Alemlo wonnen de Tilburgers met 4-0.

Voor rust was er weinig aan in Tilburg, maar na rust ging het direct los in Tilburg. Na 23 seconden in de tweede helft opende Vangelis Pavlidis de score. Görkem Saglam zorgde vier minuten later voor de 2-0, waarna John Yeboah zes minuten na de openingstreffer voor de 3-0 zorgde en direct de wedstrijd besliste.

In het vervolg van de tweede helft kreeg Willem II nog genoeg kansen om de score verder uit te breiden, wat alsnog lukte via Pavlidis, die zijn tweede van de dag maakte.

Willem II en Hercales hebben na twee wedstrijden in de eredivisie nu allebei drie punten.

Willem II

4 - 0

Heracles Almelo

 46' Pavlidis
 50' Saglam
 52' Yeboah
 84' Pavlidis
   
 
 Gele kaart: Köhlert, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 3.908
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d.Bogert
Holmén
Peters (v.d.Avert/85)
Köhn (Nelom/73)
Saglam (Dahlhaus/85)
Trésor
Llonch
Nunnely (Yeboah/46)
Pavlidis
Köhlert (Saddiki/46)
  Blaswich (Brouwer/76)
Breukers
Pröpper
Knoester
Hardeveld
Kiomourtzoglou
Vloet (Agca/57)
Bijleveld
De la Torre (Cijntje/57)
Szöke (Bakis/57)
Burgzorg (Amissi/57)

Uitslag Feyenoord - FC Twente

Feyenoord is in zijn tweede competitieduel van dit seizoen tegen het eerste puntverlies aangelopen. In de eigen Kuip kwam het tegen FC Twente niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

De start voor de Rotterdammers was dramatisch. Al na twee minuten scoorden de bezoekers na slecht verdedigen. Daarna herpakte Feyenoord zich en ging op jacht naar de gelijkmaker. Het kreeg diverse kansen en na een half uur zelfs een penalty. Deze werd gemist door Berghuis maar bij het gaan voor de rebound werd hij gevloerd. Nogmaals een strafschop en deze keer was het wel raak.

Vlak na rust kreeg Feyenoord een goede kans om op voorsprong te komen maar een schot van Linssen ging net over. Daarna daalde het niveau en pas in de slotfase waren er kansen om er toch nog een overwinning uit te slepen. Deze werden echter niet benut door Fer, Berghuis (tweemaal) en Narsingh.

Feyenoord

1 - 1

FC Twente

 29' Berghuis(pen)    2' Cerný
 
 Gele kaart: Linssen, Senesi, (Feyenoord), Zerrouki, Oosterwolde, (FC Twente)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: v.Boekel
Bijzonderheden: Berghuis mist pen.(28)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Botteghin (Nieuwkoop/38)
Senesi
Haps
Diemers
Fer
Kökcü (Teixeira/78)
Berghuis
Jörgensen (Bozenik/77)
Linssen (Narsingh/65)
  Drommel
Ebuehi (Markelo/78)
Pleguezuelo
Schenk
Oosterwolde
Zerrouki (Selahi/65)
Bosch
Roemeratoe
Cerný (v.Leeuwen/78)
Danilo (Jeremejeff/64)
Menig (Lamprou/71)

Winst en tweede plek Van der Mark in World Superbikes

De tweede racedag van het eerste World Superbikes-weekeinde in Barcelona ooit heeft een zege opgeleverd voor Michael van der Mark. De Nederlandse Yamaha-coureur was zondagochtend de beste in de korte superpolerace, die de startopstelling bepaalde voor de tweede reguliere race van 15.00 uur.

Met Jonathan Rea, Alvaro Bautista en Tom Sykes op de eerste rij ging de race van start - Toprak Razgatlioglu, gekwalificeerd als tweede, was er na zijn zware val in de warmup niet bij. Rea pakte gelijk weer de leiding, Michael van der Mark schoof van plek vier door naar de tweede stek, voor Bautista, Alex Lowes, Sykes en Loris Baz.

Garrett Gerloff vertrok als veertiende en reed in no-time op een geweldige zesde plek, terwijl Van der Mark Bautista achter zich aan kreeg. Bautista ging er snel voorbij en nam ook Rea te grazen, alvorens hij met een joekel van een highsider tegen het asfalt smakte, wat Van der Mark de leiding in de schoot wierp.

Rea probeerde nog even aan te dringen, maar een echte aanval zat er niet meer in en dus kon de Rotterdammer zijn eerste zege van 2020 bijschrijven. Rea eindigde als tweede, Baz completeerde het podium.

Update 15.37 uur - Race twee
Met Van der Mark op pole en Rea en Baz ernaast ging de tweede hoofdrace van start, waar Van der Mark de leiding pakte en Michael Ruben Rinaldi achter zich aan kreeg, voor de verrassend sterke Garrett Gerloff. De Ducati's waren geweldig op dreef: Rinaldi ging voorbij Van der Mark, Chaz Davies langs Gerloff.

Ook Davies passeerde Van der Mark, waarna de Welshman langs Rinaldi naar de leiding ging. Gerloff reed de race van zijn leven en opende zelfs de aanval op Van der Mark, wel zonder succes. Rinaldo begon in rap tempo terug te vallen, waardoor Van der Mark en Gerloff om de tweede plek konden vechten, met Rea achter zich aan.

Rinaldi wist Rea terug te pakken, maar met twee ronden te gaan begon zijn Ducati olie te lekken. Rea wapperde met zijn handen om te vragen om een zwarte vlag, maar voordat die er kwam had Rinaldi het zelf al door en parkeerde hij zijn Panigale in het grind. Van der Mark kreeg Gerloff ondertussen niet van zich af, sterker nog, de Amerikaan slipstreamde zich erlangs.

Davies reed onbedreigd naar de overwinning, Van der Mark wist zich met het nodige duwwerk - als reactie op een foutje van Gerloff - in de slotfase alsnog naar de tweede plek te rijden, voor de Amerikaan en wereldkampioen Rea.

Toyota wint 24 uur van Le Mans

De 24 uur van Le Mans, een van de grote racespektakels op aarde. Helaas dit jaar zonder volle tribunes en barbecues op alle plekken langs de baan, geen geur van verbrande hamburgers en worstjes voor de coureurs op de rechte stukken dus. Het zij zo, we gaan uiteraard gewoon genieten van een hopelijk mooi etmaal racen.

LMP
Toyota won de afgelopen twee jaar met Sebastien Buemi, Fernando Alonso en Kazuki Nakajima. Dit jaar neemt Brendon Hartley de plaats in van Alonso in de #8, Buemi en Nakajima gaan voor drie op rij. De andere Toyota, de #7 van Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria López, start vanaf poleposition en de verrassende #1 Rebellion van Bruno Senna, Norman Nato en Gustavo Menezes start tussen de twee Toyota's.

In de LMP1-klasse doen er maar vijf mee, naast de genoemde drie teams starten ook de #3 Rebellion en de #4 ByKolles. De LMP2-klasse is bomvol met maar liefst 24 auto's, waaronder de #29 Racing Team Nederland met Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries. Verder zien we namens Nederland ook Renger van der Zande (#27 Dragonspeed), Job van Uitert (#32 United Autosports), Beitske Visser (#50 Richard Mille) en - ook al rijdt hij met een Chinese licentie - Tung Ho Pin (#37 Jackie Chan DC).

GTE
Dan kijken we ook nog even naar de GTE-klasses. In de Pro doen acht teams mee met vier Ferrari's, twee Porsches en twee Aston Martins. In de GTE Am, met 22 auto's lekker gevuld, zien we ook nog wat Nederlanders: Porsche Supercup-kampioen Larry ten Voorde (#56 Team Project 1), Jeroen Bleekemolen (#57 Team Project 1) en Max van Splunteren (#78 Proton Competition).

Informatie
De race gaat om 14.30 uur van start, FOK!sport doet natuurlijk verslag - we gaan er voor het gemak vanuit dat in elk geval één persoon de nacht door weet te halen. Kijk vooral ook mee in het topic op het FOK!forum, voor live timing verwijzen we door naar hier, hier en de Eurosport Player, waar men ook 'live timing streams' heeft. Kijken willen we natuurlijk ook, en dat kan: RTL7 is de hele race live, Eurosport zendt het op de Player helemaal live uit en op TV deels en er zijn ook nog diverse YouTube-streams van de teams te vinden. Veel kijkplezier!

Update 14.55 uur
De eindzege van de #8 Toyota kwam niet meer in gevaar: Nakajima stuurde de wagen over de streep en won met Hartley en Buemi. De #1 Rebellion eindigde als derde, de #7 Toyota pakte alsnog het podium.

De LMP2 stevende af op een geweldige ontknoping: de #22 United Autosports met Phil Hanson moest nog naar binnen in het laatste kwartier, de #38 JOTA met Anthony Davidson - rijdend op dik 50 seconden - niet. Althans, dat leek het geval, maar Davidson kwam toch nog even brandstof halen en gaf zich dus gewonnen. De #22 won met Hanson, Filipe Albuquerque en Paul di Resta, voor de #38 en de #31 Panis Racing, die dankzij het nodige geluk in de laatste uurtjes richting het podium reden.

Aston Martin kon ook juichen: de #97 won het 24 uur lange duel met de #51 AF Corse Ferrari, waardoor Maxime Martin, Alex Lynn en Harry Tincknell de zege pakten, voor Alessandro Pier Guidi, James Calado en Daniel Serra, met de #95 Aston Martin op de derde plek op drie ronden.

Na het wegvallen van Paul Dalla Lana's Aston Martin ging de Aston Martin van de #90 TF Sport er met de winst vandoor, toch wel verrassend voor Salih Yoluc, Jonny Adam en Charlie Eastwood. De #77 Dempsey-Proton Porsche werd op vijftig tellen tweede, voor de #83 AF Corse. De #56 Team Project 1 van Larry ten Voorde, met Matteo Cairoli in de slotfase achter het stuur, verspilde het podium in de laatste ronden en werd vierde.

Beitske Visser werd uiteindelijk de eerste Nederlandse coureur aan de streep: samen met Tatiana Calderon en Sophia Flörsch eindigde de #50 Richard Mille op een meer dan uitstekende dertiende plek overall, negende in de LMP2.

Update 14.00 uur
Genoeg gedoe in de laatste fase van de race. De #3 Rebellion kwam met problemen binnen en zag de #7 Toyota langszij komen, waarmee de podiumplek weg is. In de LMP2 brak de ophanging van de #26 G-Drive met Jean-Eric Vergne af, waardoor de derde plek door de neus geboord wordt. De #39 SO24-HAS kon de top-5 vergeten: James Allen ramde de auto de bandenstapels in.

Update 12.05 uur
We zitten in de laatste 2,5 uur en in de LMP1 is het verhaal nog altijd hetzelfde. De #38 JOTA komt in de LMP2 ook niet dichter bij de #22 United Autosports, terwijl de #51 AF Corse Ferrari en de #97 Aston Martin in de GTE Pro nog wel binnen een halve minuut van elkaar zitten. De #90 TF Sport Aston Martin koerst nog volle bak af op winst in de GTE Am.

Update 09.50 uur
Eindelijk gebeurde er weer iets in de LMP1: de #1 Rebellion met Bruno Senna moest vanaf plek twee naar binnen komen en zag de #3 Rebellion langszij gaan, terwijl ze wel op tijd de boel op orde hadden om vóór de #7 Toyota weer op de baan te komen.

In de GTE Am ging het fout voor de #89 Team Project 1 Porsche met Andreas Laskaratos: de rechtervoorband klapte uit elkaar en zorgde voor flink wat troep op de baan. Racing Team Nederland kwam in de LMP2 ondertussen weer eens ongepland binnen en in de GTE Pro wordt nog altijd geknokt tussen Aston Martin en Ferrari.

De #72 Hub Auto Racing Ferrari met Morris Chen was ondertussen niet zo handig bezig, zoals hieronder te zien is.

Update 08.30 uur
Een goedemorgen aan een ieder: driekwart van de race achter de rug, nog zes uur te gaan en de laatste loodjes wegen het zwaarst - niet alleen voor de teams en coureurs, zo is te merken. Niks nieuws in de LMP1, waar de #7 Toyota langzamerhand wel de #3 Rebellion begint te naderen voor plek drie. Zonder het team van Van Uitert is de #22 United Autosports redelijk aan het domineren in de LMP2, nu met Di Resta achter het stuur. Frits van Eerd parkeerde de Racing Team Nederland-auto even in het grind, maar ook zij zijn nog onderweg.

In de GTE Pro blijft het onverminderd spannend: de #97 Aston Martin met nu Alex Lynn gaat aan de leiding, voor de #51 AF Corse Ferrari met nu weer James Calado in de auto. Zij gaan strijden om de winst, tenzij ze tegen problemen aan gaan lopen.

De #90 TF Sport Aston Martin met Salih Yoluc blijft aan de leiding in de GTE Am. Nederlands succes moet komen van Larry ten Voorde, die met de #56 Team Project 1 Porsche op de vierde plek rijdt.

Update 06.35 uur
We zitten inmiddels over tweederde van de race, nog iets minder dan acht uur te gaan. Niks veranderd in de LMP1, maar wel in de LMP2: de #32 met Van Uitert heeft een serieus olieprobleem en staat in de pitbox, weg kans op de winst. De #22 gaat daarmee aan de leiding, de #38 JOTA met Anthony Davidson is op een minuut de naaste belager.

Ook geen verandering in de GTE Pro, maar wel in de GTE Am: de #98 Aston Martin met Paul Dalla Lana staat met problemen binnen en zag de leiding in rook op gaan - de veteraan gaat wéér niet winnen. Het is nu de #90 TF Sport Aston Martin die aan de leiding gaat met een goede ronde voorsprong, zonder pech voor dat team lijkt de strijd daar gestreden.

Update 05.35 uur
Langzamerhand gaan we toch echt richting het later dan gebruikelijke Happy Hour: de tijd waarin het licht begint te worden en de rondetijden naar beneden gaan - men heeft de nacht overleefd. Zover zijn we nog niet, maar net als 49 van de 59 auto's zijn ook wij er nog bij.

De #8 Toyota gaat nog altijd aan de leiding, ruim voor de twee Rebellions, hoewel de #1 op snelheid weinig inlevert: een probleem voor de Toyota kan funest zijn. In de LMP2 is het nog altijd een fraai duel tussen de #22 en #32 van United Autosports: Job van Uitert (#32) ging een dik kwartier geleden langs Felipe Albuquerque naar de leiding.

De #22 heeft wel een klein probleem met de air jacks, waardoor de bandenwissels wat langer duren, maar het grotere probleem was dat er bij de #32 mogelijk olie gelekt werd. Van Uitert werd naar binnen gestuurd en kon wel vrij rap naar buiten, waardoor hij nog wel binnen een minuut van Albuquerque zit.

De #97 Aston Martin en #51 AF Corse Ferrari duelleren nog altijd om de winst in de GTE Pro, het is al de hele race stuivertje wisselen daar.  Dat geldt ook voor de #90 en #98 Aston Martins in de GTE Am, er valt verder nog weinig over te zeggen. 

Update 04.00 uur
Niet zo best nieuws: De Vries is met zijn Racing Team Nederland-auto gecrashed in Tetre Rouge, waar hij de #63 Weathertech Ferrari van veteraan Toni Vilander in probeerde te halen. Vilander leek De Vries niet gezien te hebben - er kwam vlak daarvoor al een andere LMP2 langs - en de twee eindigden in het grind, waar ze uitgetakeld werden om zo met flink wat tijdverlies weer op pad gestuurd te worden. Zonde, want De Vries had net de snelste LMP2-ronde van de race gereden.

Update 03.50 uur
Groot nieuws! Kort na de vorige update kwam Kamui Kobayashi met de #7 naar binnen, vermoedelijk met turboproblemen. Daar moest aan gesleuteld worden en na een paar minuten nam de #8 de leiding over, terwijl ook de #3 Rebellion er na tien minuten voorbij ging. Uiteindelijk stond Kobayashi maar liefst een half uur stil en met zes ronden achterstand op de #8 lijkt het gedaan.

De #8 is ook niet helemaal zonder zorgen, want er lijken mogelijk wat waarschuwingen te zijn rondom de motor. Rebellion zal er scherp op zijn, want met dergelijke problemen voor Toyota hangt een mogelijke stunt wellicht in de lucht! We trekken er nog eens een blik energy drink bij open, want hier moeten we toch wakker voor blijven, spanning en sensatie dreigt - in de drie andere klassen is niet echt iets veranderd.

Update 02.35 uur
We zijn alweer over de helft, de tijd gaat als een dolle en dat geldt ook voor de #7 Toyota, nog altijd de leider en nog altijd voor de andere Toyota en de Rebellions. In de LMP2 is het lekker spannend, de United Autosports-wagens van nu Will Owen (#32) en Paul di Resta (#22) duelleren om de leiding en liggen enkele tienden van elkaar af. Beitske Visser heeft haar stint in de #50 Richard Mille weer achter de rug, Tatiana Calderon neemt het stuur over en de dames liggen nog altijd op koers voor de top-10.

De #97 Aston Martin met Tincknell rijdt op de tweede plek in de GTE Pro, tien seconden achter de #51 AF Corse met nu James Calado. De #71 had een lekke band en viel een ronde of drie terug doordat ook de remmen vervangen werden. De #98 en #90 Aston Martin's duelleren in de GTE Am nog altijd om de leiding.

Update 01.00 uur
De nacht vordert gestaag, maar we zijn er nog! Langzaam kruipen we richting de helft van de race en er is weer het nodige te melden. Niet in de LMP1, daar gaat de #7 nog altijd ruim voor de #8 Toyota aan de leiding, op een dikke ronde gevolgd door de Rebellions. In de LMP2 rijdt Job van Uitert inmiddels weer in de #32 United Autosports en zij gaan aan de leiding, een dikke minuut voor de teamgenoten in de #22. Ook de #27 Dragonspeed met Renger van der Zande gaat lekker: de Nederlander zit nu achter het stuur en rijdt op de vijfde plek. Nyck de Vries vliegt in de Racing Team Nederland-auto met veruit de snelste ronde van het LMP2-veld, maar daar schieten ze helaas niet heel veel mee op.

In de GTE Pro is het al de hele race spannend, ook nu nog: de #51 AF Corse Ferrari rijdt met Daniel Serra aan de leiding, Harry Tincknell volgt op enkele seconden in de #97 Aston Martin. Verder rijdt alleen de #71 AF Corse Ferrari met nu Sam Bird nog binnen een ronde.

De #90 TF Sport Aston Martin met Jonathan Adam gaat in de GTE Am nu aan kop, zo'n vijftig tellen voor de #98 Aston Martin met Augusto Farfus. Ook de #83 AF Corse Ferrari en de #56 Team Project 1 Porsche met Larry ten Voorde's teamgenoot Egidio Perfetti rijden nog in dezelfde ronde.

Update 21.25 uur
De safety car rijdt inmiddels weer op de baan na een dubbele crash. De #4 ByKolles, de kansloze LMP1-auto, hield het langer vol dan gedacht, maar nadat de achtervleugel ineens afbrak slingerde Bruno Spengler tegen de bandenstapel aan. De klap zelf was niet al te hard en Spengler ging verder en wist zowaar de pitstraat te bereiken. Daar was ook groter nieuws te melden: de #8 Toyota stond binnen, vermoedelijk om een probleem rondom de brake ducts op te lossen.

Na de ByKolles ging verderop het circuit de #30 Duqueine Engineering met Tristan Gommendy hard de vangrails in. Gommendy lijkt in orde te zijn, maar de vangrails moesten een flinke reparatie ondergaan. Groot nieuws was er al helemaal in de LMP2-klasse: de tot de safety car leidende #37 Jackie Chan DC, de auto van Tung Ho Pin, stond ineens in het donker langs de baan en coureur Gabriel Aubry stond ernaast. Einde verhaal, zo lijkt het dus, in elk geval wat de winst betreft.

Update 20.30 uur
De eerste zes uur zitten er al op, we zijn alweer op een kwart van de race. Een mooi moment voor een overzicht, zeker aangezien de safety car op de baan rijdt: Alexander West crashte met zijn #52 AF Corse Ferrari en daar moet wat opgeruimd worden. De zon is inmiddels onder en het is in behoorlijk rap tempo donker aan het worden: de langste nacht ooit op Le Mans gaat beginnen!

In de LMP1 is het allemaal nog steeds niet zo spannend: de #7 Toyota met nu José Maria López gaat aan de leiding, voor de #8 Toyota met Kazuki Nakajima. De Rebellions #1 en #3 volgen op een ronde, de #4 ByKolles staat op bijna tien ronden.

De #37 Jackie Chan DC met Gabriel Aubry (en Tung Ho Pin) gaat in de LMP2 aan de leiding, maar de #26 G-Drive met Jean Eric Vergne en de #32 United Autosports met Will Owen (en Job van Uitert) zitten er vlak achter. Nyck de Vries en Giedo van der Garde zijn snel voor Racing Team Nederland, ze hebben er inmiddels vijf achter zich.

In de GTE Pro is het nog altijd lekker spannend: de #71 en #51 AF Corse Ferrari's met respectievelijk Davide Rigon en James Calado achter het stuur rijden bij elkaar, met de #97 Aston Martin van Alexander Lynn er vlak achter en ook de #95 Aston Martin met Nicki Thiim is niet ver weg.

De #56 Team Project 1 Porsche met Larry ten Voorde lag in de GTE Am-klasse op de tweede plek, maar de Noorse gentleman driver Egidio Perfetti ging te snel tijdens een slow zone en het team kreeg een stop-and-go-penalty van één minuut. De #98 Aston Martin met Paul Dalla Lana gaat daar aan de leiding, voor de verrassende #90 TF Sport Aston Martin met Salih Yoluc erin.

Update 18.45 uur
Inmiddels is er vier uur gereden. In de LMP1-klasse ligt Toyota nog steeds één en twee, gevolgd op één ronde door de #1 Rebellion Racing. In de LMP2-klasse is het zoals verwacht een stuk spannender. #26 G-Drive Racing ligt aan kop maar vijf andere wagens zitten nog in dezelfde ronde.

Bij de GTE Pro's is het een gevecht tussen de AF Corse Ferrari's en Aston Martin Racing, al ligt #92 Porsche niet ver achter. In GTE Am gaat de #83 AF Corse Ferrari aan de leiding.

Update 16.33 uur
In de LMP1-klasse rijden de Toyota's inmiddels 'gewoon' op kop, de #8 met Buemi rijdt een paar tellen voor de #7 met Conway. De LMP2 is wat spannender: de #39 SO24-HAS met James Allen rijdt op kop, maar de #38 JOTA met Formule E-kampioen Antonio Felix da Costa, de #32 United Autosports (Van Uitert) en #22 United Autosports (Phil Hanson) volgen. Frits van Eerd heeft het Racing Team Nederland-stuurtje net overgenomen, de auto rijdt ogenschijnlijk weer normaal, zij het op twee ronden achterstand.

Ferrari zien we bovenaan in de GTE Pro, met de #71 AF Corse (Miguel Molina) voorop, kort gevolgd door de #97 Aston Martin (Maxime Martin) en daar niet ver achter de #51 AF Corse vna Alessandro Pier Guidi. Aston Martin leidt in de GTE Am: de #98 met Paul Dalla Lana rijdt op kop, de #38 Team Project 1 met Larry ten Voorde rijdt op plek drie.

Update 15.03 uur
De eerste crash is een feit en wel in de GTE Am-klasse: de #61 Luzich Racing Ferrari met Oswaldo Negri achter het stuur spinde, waardoor de #88 Dempsey-Proton Porsche met Thomas Preining uit moest wijken. Preining eindigde stevig in de bandenstapels, Negri kon door.

Slecht nieuws voor Racing Team Nederland: Van der Garde kwam vroeg de pitstraat in met technische problemen, ging weer naar buiten en kwam gelijk weer de pits in. Men heeft een probleem met de koelvloeistof, maar de auto is inmiddels weer onderweg.

Update 14.37 uur
De race is begonnen, de eerste minuten zitten erop. Racing Team Nederland heeft met Giedo van der Garde al een plekje gewonnen, hoewel er na een paar minuten natuurlijk nog niet al teveel conclusies te trekken zijn.

Uitslag ADO - FC Groningen

FC Groningen heeft bij ADO Den Haag de eerste zege van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Danny Buijs won met 0-1 van ADO dankzij een eigen goal van dankzij een eigen doelpunt van Shaquille Pinas.

Groningen begon als beste aan de wedstrijd. De bezoekers kregen ook enkele kansen op het openingsdoelpunt en uiteindelijk kwam FC Groningen op 0-1, maar had daarbij wel de hulp nodig van Pinas. De ADO-verdediger kopte een voorzet van Bart van Hintum in eigen goal.

Na rust probeerde ADO het wel, maar overtuigend was het niet wat de thuisploeg liet zien. De beste kansen waren namelijk opnieuw voor FC Groningen die met Ramon Lundqvist en met name Ajdin Hrustic de kans op 0-2 lieten liggen.

Door de nederlaag blijft ADO op nul punten staan na twee wedstrijden, terwijl Groningen de eerste punten van het seizoen wist te pakken.

ADO Den Haag

0 - 1

FC Groningen

     23' Pinas (eigen doelpunt)
 
 Gele kaart: Kramer, (ADO Den Haag), Dammers, (FC Groningen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 3.378
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
v.Ewijk
Bijen
Pinas
Faye (Catic/83)
Ratiu (Elmkies/ 46
De Boer/67)
Rigo
Goossens
Ould-Chikh (Arweiler/58)
Kramer
Besuijen (Bourard/58)
  Padt
Dankerlui
Dammers
Itakura
v.Hintum
Hrustic (Poll/83)
D.v.Kaam
Lundqvist (El Messaoudi/72)
Matusiwa
El Hankouri (Suslov/72)
Larsen (Joosten/88)

Crashes en straffen in fraaie MotoGP-race Misano

De Grand Prix van Emilia Romagna in de MotoGP is uitgelopen op een heerlijke race, hoewel het niet in alle facetten even spannend was. Onderaan de streep was het echter een mooie show op het circuit van Misano, waar de posities pas aan het einde weer beslist werden.

Maverick Viñales vertrok vanaf poleposition, voor de in de warmup flink gevallen Jack Miller en de Yamaha van Fabio Quartararo. Miller had de beste start, maar Viñales sloeg gelijk terug en pakte de leiding weer, voor Miller, Quartararo, Francesco Bagnaia, Pol Espargaro en Valentino Rossi - Aleix Espargaro en Franco Morbidelli gingen in het middenveld onderuit.

Rossi gleed in de tweede ronde onderuit, Brad Binder ging als een dolle en schoof langs Espargaro en Miller naar de derde plek...tot hij met zijn KTM tegen het asfalt stuiterde. Viñales en Bagnaia waren ondertussen weg, Espargaro reed op een dikke seconde en had Quartararo achter zich aan, met dan een flink gat naar Miller, Joan Mir en Iker Lecuona.

Bagnaia opende met succes de aanval op Viñales, niet veel later kwam een gefrustreerde Miller binnen en stapte hij van zijn Ducati. Viñales kon Bagnaia niet volgen, maar had een fors gat naar Espargaro en Quartararo. Mir reed daar twee tellen achter, voor KTM-teamgenoten Miguel Oliveira en Lecuona, met Alex Marquez daar dan weer achter - Andrea Dovizioso reed op plek negen.

Met zeven ronden te gaan was Bagnaia onbedreigd op weg naar zijn eerste zege...tot hij iets te enthousiast instuurde en het grind in stuiterde. Viñales nam zo eenzaam de leiding over, Espargaro en Quartararo duelleerden zo om plek twee en ook Mir kwam zich met drie ronden te gaan met volle overgave melden in die strijd.

Quartararo kon zich niet langs Espargaro rijden, Mir passeerde de Fransman om zelf een poging te doen. Mir reed zich er vrij snel langs, waarna Quartararo ook langs Espargaro ging. Lecuona ging ondertussen onderuit, waardoor Oliveira alleen op de vijfde plek reed. Bij het ingaan van de laatste ronde kreeg Quartararo een long lap penalty: hij had de track limits te vaak overschreden.

Viñales reed naar een prachtige overwinning, ook al had hij er wat hulp bij gekregen. Mir finishte als tweede, Quartararo passeerde de streep als derde, maar eindigde achter Espargaro - nadat de Fransman zijn straf in de laatste ronde niet gepakt had kreeg hij drie seconden tijdstraf, wat hem nog wel vóór Oliveira hield.

In het WK staat Dovizioso aan de leiding, met één punt voorsprong op Quartararo en Viñales en vier punten voorsprong op Mir.

COVID-19: 1846 nieuwe besmettingen en 4 doden, totaal 93.778 en 6279

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1846 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 93.778 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 20 opgenomen in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 12.409 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6279 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.ri

Tong's Eredivisiecolumn seizoen 2020-2021 # 4

De reservedoelman van RB Leipzig werd gekocht omdat-ie zo goed kan meevoetballen. PSV heeft een Duitse coach op wiens aanbevelen John de Jong toesloeg. De Duitse invloed werpt nu al zijn vruchten af. Volgens welingelichte kringen is doelman Mvogo de volgende wedstrijd van plan een fallrückzieher te proberen. Natuurlijk alleen als de stand het toe laat. Donderdag tegen Mura lijkt dan ook de juiste gelegenheid. Het gaat om de Europa League. De marktwaarde van deze nu al legendarische keeper zal een boost krijgen en de naam van PSV zal gegrift komen te staan in de geschiedenisboeken van het Europese voetbal. P.S. Directeur Toon Gerbrands heeft gesprekken gevoerd met omhaal-expert Klaus Fischer (Schalke 04). Ze willen zich niet laten verschalken.

Chaotische Moto2-race Misano levert Bastianini de winst op

De Grand Prix van Emilia Romagna in de Moto2 is een flink chaotische gebeurtenis geworden. Het was prima weer, daarna regende het, dan weer niet en dan weer wel en dat gooide de boel behoorlijk door de war.

De lichten sprongen op groen met WK-leider Luca Marini, Marco Bezzecchi en Xavi Vierge op de eerste rij. Vierge reed bij de start naar de leiding, Marini, Bezzecchi, Enea Bastianini en de verrassende Jake Dixon volgden, voor Sam Lowes.

Na vijf ronden begonnen voorzichtig een paar druppels te vallen, maar het weerhield Bastianini niet: hij ging met een heerlijke move van drie naar één. Na zeven ronden werd de rode vlag gezwaaid: het begon toch iets te hard te regenen.

Na een onderbreking van een kwartier begonnen we opnieuw voor tien ronden, met Bastianini voorop...tot het toch weer begon te regenen en de start werd uitgesteld. Na nog eens 25 minuten gingen we dan echt weer door en Vierge pakte gelijk de leiding terug van Bastianini.

Marcel Schrötter knalde acht plekken naar voren en ging ook voorbij Vierge, die Bastianini weer moest laten gaan. De Italiaan sloeg gelijk een gat, Vierge pakte plek twee toch terug van Schrötter. Bezzecchi kwam zich er ook melden en na vijf ronden werd Vierge het eerste slachtoffer van het geduw om plek twee.

Bastianini kon het gat niet meer uitbreiden, maar had genoeg voorsprong opgebouwd om Bezzecchi van het lijf te houden en de winst te pakken. Bezzecchi werd tweede, Lowes bleef zowaar overeind en pakte de derde plek, voor Marini, Schrötter en Dixon. Bo Bendsneyder begon en eindigde weer in het achterveld.

Zahavi voor twee jaar naar PSV

PSV heeft de komst van Eran Zahavi afgerond. De 33-jarige spits komt over van Guangzhou R&F uit China en tekent een contract voor twee jaar bij de Eindhovense club. Hij is daarmee de vervanger van Sam Lammers, die naar Atalanta Bergamo vertrekt.

De 54-voudig international (twintig treffers) van Israël was in de voorbije vier jaar actief in China waarin hij 103 doelpunten wist te maken in 117 officiële wedstrijden. "Ik heb een geweldige tijd gehad in China, maar ik wil nog één keer in Europa laten zien wat ik kan", vertelt Zahavi op de clubwebsite van PSV. "PSV is voor mij een geweldige kans. Spelen om de prijzen en aanvallend voetbal. Er ligt hier een mooie uitdaging en ik kijk er naar uit om in Nederland te spelen."

Technisch Manager John de Jong is tevreden met de komst van de ervaren spits: "Wij hebben een aantal hele goede, maar ook nog steeds erg jonge aanvallers. We staan aan de vooravond van hopelijk een heel druk seizoen, met veel internationale wedstrijden. Een brede selectie met meerdere opties zijn absoluut noodzakelijk om onze doelstellingen te bereiken."

PSV hoopt in de komende dagen alle benodigde formaliteiten af te ronden, zodat Zahavi zo snel mogelijk bij de wedstrijdselectie kan aansluiten.

Stelling van Amsterdam 360 graden rond vanuit de lucht te bekijken

De Stelling van Amsterdam is 360 graden rond van boven te bekijken. Provincie Noord-Holland gaf opdracht voor deze opnames wat resulteerde in een grote online luchtfototour. 

De Stelling van Amsterdam werd in de periode van 1880 tot 1920 aangelegd om de hoofdstad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. De Stelling is 135 kilometer lang en telt 45 forten.

Met behulp van een camera aan een heliumballon en drones zijn de forten en sluizen van de stelling in beeld gebracht.  De beelden zijn hier te bekijken.

(beeld: Provincie Noord-Holland)
(beeld: Provincie Noord-Holland)

£10000 boete voor Britten die bevel tot thuisisolatie blijven negeren

Britten die een bevel tot thuisisolatie negeren gaan hier forse boetes voor krijgen. Een eerste boete is £1000 en loopt, bij herhaling, op tot £10000. 

Tot nu toe was thuisisolatie een advies. Maar vanaf 28 september legt de Britse overheid een thuisisolatie verplicht op. Dit gaat gelden voor personen die positief zijn getest op Covid-19, maar ook voor personen die met een besmet persoon in aanraking zijn geweest. Werkgevers die werknemers verbieden om in thuisisolatie te gaan kunnen ook rekenen op boetes.

De maatregelen worden ingesteld nadat in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen weken het aantal besmettingen per week aan het verdubbelen is. Gisteren maakte premier Johnson bekend dat er in één dag meer dan 4000 nieuwe besmettingen waren geregistreerd. Dit is de hoogste toename sinds 8 mei. 

Geweldige Moto3-race beslist na zware strijd in slotronde

De Grand Prix van Emilia Romagna in de Moto3 is weer eens een waar spektakel geworden. De jongelingen van de WK's in de wegracerij streden tot in de allerlaatste meters voor de winst in een race die weer typisch was voor de Moto3.

Raul Fernandez vertrok voor de derde keer vanaf poleposition, met Tony Arbolino en Andrea Migno naast hem. Fernandez maakte gelijk duidelijk dat hij voor de winst ging, WK-leider Albert Arenas en Arbolino volgden met Romano Fenati, Celestino Vietti en Jeremy Alcoba daar dan weer achter.

Zoals gewoonlijk bleef er weer een grote groep samen, richting de helft van de race aangevoerd door Vietti, Arenas en Jaume Masia - Dennis Foggia schoof onderuit. Darryn Binder zat er ook weer bij: de Australiër was vanaf plek twintig gestart en reed zich zoals gewoonlijk naar voren, waarbij het doorgaans wachten is tot hij dan onderuit gaat.

Vijf ronden voor het einde ging Binder vanaf een prima positie uiteraard tegen het asfalt, de racedag zou anders geen racedag zijn. Vietti reed nog altijd op kop, voor Masia en de naar voren gekomen Ai Ogura, die zo virtueel voorbij Arenas ging in het WK - voor wat het waard was met nog vier ronden en tig inhaalacties te gaan.

Vietti, Arenas en Fenati gingen aan kop de slotronde in. Daarin haalde iedereen iedereen in en werd dat nog eens herhaald, er was niet tegenop te schrijven. Uiteindelijk was het remmenknijper Fenati die de winst pakte, voor Vietti en Ogura.

Ferrari slaat dubbelslag in MotoE Misano, concurrent onderuit gekegeld

Matteo Ferrari heeft in de MotoE bijzonder goede zaken gedaan. In de op twee na laatste race van het World Cup-seizoen - een officieel WK is het nog niet - won de Italiaan zondagochtend op het circuit van Misano, wat hem gelijk de leiding in de titelstrijd opleverde.

Kampioenschapsleider Dominique Aegerter vertrok vanaf poleposition, met Jordi Torres en Matteo Ferrari naast zich. Ferrari pakte na een ronde de leiding van Aegerter, die vervolgens onderuit gekegeld werd door een - we kunnen het moeilijk anders omschrijven - achterlijke aanval van Tommaso Marcon vanaf plek vier.

Ferrari reed zo virtueel aan kop van het WK en daadwerkelijk aan kop van de race, voor Mattia Casadei en Torres. Ferrari reed overtuigend naar de winst en de World Cup-leiding, Casadei hield Torres in een heerlijke strijd van de tweede plek af. Aegerter klom nog wel op zijn motor, maar kwam niet verder dan plek zestien: nul punten.

Tour: Etappe 21 - Sprinten op de Champs-Élysées

Het is zover, de Tour de France zit erop. Nou ja, wat het klassement betreft is het gedaan na de geweldige ontknoping van zaterdag. Tadej Pogacar is nog geen 22 jaar, maar in een werkelijk epische tijdrit legde hij Primoz Roglic ongenadig op de pijnbank. Jumbo's Sloveen verloor de Tour na twee weken in het geel gereden te hebben, Pogacar pakt 'm met een kleine minuut voorsprong - een werkelijk fantastisch einde met een meer dan verdiende winnaar.

Vandaag is de laatste etappe en dan weten we inmiddels wel hoe laat het is: champagne en al dat gedoe tot aan Parijs, beetje lachen, betje bijpraten. In Parijs gaan we rondjes rijden tot het tijd is om af te sprinten op de Champs-Élysées. Rellende_Rotscholier beschrijft het parcours hier nog even, een 21e en laatste prachtige voorbeschouwing van deze Tour.

De slotrit gaat om kwart voor vier van start, rond zes uur zou men in Parijs aan moeten komen en de finish volgt dan een klein uurtje later. De NOS, Sporza en Eurosport zijn er allemaal vanaf het begin bij.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Rallycrosser Kristofferson domineert in Letland

In het Letse Riga is alweer de vijfde wedstrijd van het WK rallycross verreden. Op het Bikernieku Kompleksa Sporta Baze was de teruggekeerde oud-wereldkampioen Johan Kristoffersson ongenaakbaar.

Kristoffersson nam met zijn Volkswagen Polo gelijk de leiding, Robin Larsson ging in de Audi S1 in de eerste bocht vanaf plek twee in de rondte. Kevin Hansen (Peugeot 208) en Niclas Grönholm (Hyundai i20) pakten de joker lap al snel, Mattias Ekström (Audi S1) volgde een rondje later.

Kristoffersson domineerde ondertussen en jokerde in de voorlaatste ronde pas, terwijl Grönholm in duel met Timmy Hansen de banden raakte. Voorin behield Kristoffersson de leiding en de Zweed won overtuigend, voor Ekström en Timmy Hansen. Kevin Abbring was in Letland niet van de partij.

Zondag volgt nog een wedstrijd, vanaf 14.50 uur live te volgen op Ziggo Sport, hoewel het voor de liefhebber de hele dag live te zien is via hetzelfde YouTube-kanaal als onderstaande video van de finale van zaterdag.

Titelverdediger Van Gerwen verliest direct op WSOD Finals; ook Van der Voort klaar

Michael van Gerwen is zaterdagavond in de tweede ronde van de World Series of Darts Finals uitgeschakeld. De nummer één van de wereld verloor in Salzburg met 6-4 van Glen Durrant.

De partij tussen Van Gerwen en Durrant ging lange tijd gelijk op. In de negende leg zorgde de Engelsman echter voor de eerste break van de partij. Van Gerwen kreeg nog de kans om terug te breken, maar zag ook de tiende leg naar Durrant gaan. De Brabander liet een gemiddelde van precies 102 per drie pijlen noteren, tegenover 102,5 voor Duzza.

Eerder op de dag viel ook het doek voor Vincent van der Voort. De Purmerender ging in de tweede ronde met 6-3 onderuit tegen Gerwyn Price. Van der Voort werd al in de eerste leg gebroken door Price. Die achterstand wist The Dutch Destroyer, die vrijdag nog simpel won van Joe Cullen (6-0), in het vervolg niet meer ongedaan te maken.

De World Series of Darts Finals, het eerste toernooi met publiek sinds de coronacrisis, zijn vrijdag begonnen en duren tot en met zondag. Het toernooi is normaal gesproken het sluitstuk van een door de PDC georganiseerde wedstrijdreeks. Die vijf toernooien werden vanwege de coronacrisis echter allemaal geschrapt.

2020 World Series of Darts Finals - tweede ronde
James Wade 6-3 Jeff Smith
Nathan Aspinall 6-1 Darius Labanauskas
Daryl Gurney 6-2 Cody Harris
Gerwyn Price 6-3 Vincent van der Voort
Rob Cross 6-0 Steve Beaton
Peter Wright 6-3 Damon Heta
Glen Durrant 6-4 Michael van Gerwen
Michael Smith 6-4 Krzysztof Ratajski

Kwartfinales - zondagmiddag (vanaf 12.45u)
Peter Wright v Daryl Gurney
Gerwyn Price v Nathan Aspinall
Glen Durrant v James Wade
Michael Smith v Rob Cross
Best of 19 legs

Avondsessie - halve finales (vanaf 20u)
Wright/Gurney v Price/Aspinall
Durrant/Wade v Smith/Cross
Best of 21 legs

Finale
Durrant/Wade/Smith/Cross v Wright/Gurney/Price/Aspinall
Best of 21 legs

Automobilist zonder rijbewijs klemgereden op A10 Noord na wilde achtervolging

Een automobilist zonder rijbewijs is zaterdagmiddag klemgereden op de A10 Noord bij Amsterdam na een wilde achtervolging, is te lezen op de website van AT5. De verdachte, die nog een lange celstraf open had staan, is aangehouden. Tijdens de vluchtpoging van de bestuurder is ook een persoon aangereden.

De politie gaf ter hoogte van afrit S118 het stopteken aan de automobilist, maar dat werd genegeerd. De bestuurder gaf vol gas, waarbij hij met hoge snelheid over de vluchtstrook reed, meerdere voertuigen rechts inhaalde en ook een omstander aanreed. Bij afrit S116 reed de politie de verdachte klem en kwam er een einde aan de achtervolging. De bestuurder is aangehouden en overgebracht naar een cellencomplex.

De verdachte wordt vervolgd voor gevaarlijk rijgedrag, te hard rijden en het rijden zonder rijbewijs. Daarnaast is er aangifte gedaan van zware mishandeling / poging tot doodslag en het verlaten van de plaats van het ongeval. Mensen die getuige zijn geweest van de achtervolging worden opgeroepen om hun informatie te delen met de politie.

FOK! Wat een weer: blijft u wakker?

Goeiedag!

De Tour de France was gisteren natuurlijk wat spannender dan het weer. Wat moet ik vertellen mensen? Het was in het zuiden nog 27 graden, maar in het noorden net 21. Verder was het overal zonnig.

Een belangrijkere mededeling is, is dat ik in de lichtkrant van FOK! ben verschenen met een uitermate belangrijk bericht, dus check even het forum en lees de lichtkrant even.  

Verder was het vannacht 10 tot 14 graden. Het enige verschil vandaag is, is dat het in het zuiden iets minder warm dan gisteren gaat worden met zo'n 25 graden. In het noorden een graad of 19. Daar waait het dan ook wat harder uit een oostelijke richting. 

En verder.....ik word er dood-en doodmoe van: alleen maar zon.

Maandag verandert er helemaal niets. 

Misschien zijn er zon en droogte-liefhebbers die in dit soort tijden het weerbericht willen doen? Geef je op.  

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Fietsbrug Mook (Foto: Charged)
Er is een nieuwe fietsbrug nabij Mook. We kijken in de richting van Cuijk. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zwarte BLM-activiste door het stof na ontmaskering wit te zijn

Satchuel Cole, een prominent lid van Black Lives Matter in Indiana, heeft  excuses aangeboden voor het misleiden van mensen nadat was onthuld dat Cole niet van zwarte maar blanke afkomst was. 'Vrienden, ik moet verantwoording afleggen voor mijn daden en de schade die ik heb veroorzaakt. Mijn bedrog en leugens hebben degenen gekwetst waar ik het meest om geef. Ik heb ruimte ingenomen als een zwarte persoon terwijl ik wist dat ik blank ben." Cole heeft op Facebook het volgende gepost. “Ik heb om steun en energie gevraagd als zwarte persoon. Ik heb schade toegebracht aan de stad, aan vrienden en aan het werk dat ik zo dierbaar was. "

De zwarte gemeenschap in Indianapolis heeft geschokt gereageerd op de activiste die als 'blanke' werd ontmaskerd nadat ze zich jaren voordeed als een zwarte vrouw. Satchuel Paigelyn Cole, alias "Jennifer Benton", heeft de afgelopen jaren doorgebracht als een van de meest opvallende zelfbenoemde "Activists of Color" in Indianapolis. 

Als activiste heeft ze gewerkt bij en naast de hoogste leidinggevende posities in organisaties zoals Indy10 Black Lives Matter, Indy SURJ en het inmiddels ter ziele gegane Don't Sleep - waar ze samen met Dominic Dorsey co-president van de organisatie was. 

Daarnaast was ze ook een van de meest zichtbare activisten in de LGBTQIA + -gemeenschap, waar ze naast Black Empowerment regelmatig opkwam voor intersectionele en  queerrechten. 

Satchuell Cole trad ook op als woordvoerdster van de familie van Aaron Bailey, een ongewapende zwarte automobilist die  in juni 2017 werd neergeschoten door twee agenten van de Indianapolis Metropolitan Police Department en daardoor met zijn auto dodelijk tegen een boom crashte na een korte achtervolging in juni 2017.

Door de jaren heen en gedurende Cole's rijzende ster als activiste in Indianapolis, heeft ze volgehouden dat ze een zwarte vrouw was. Nieuwsbron Freedom Indiana publiceerde in 2017 een verhaal over Cole en haar vermeende "Black Father" (Freedom Indiana heeft dit verhaal van de week van hun website verwijderd nadat er meer informatie over Cole was vrijgegeven).

BlackIndyLive heeft haar ontmaskerd en de gegevens die ze hebben verzameld in een dossier op hun website geplaatst onder "Who is Jennifer Benton? (Satchuel Cole) "  

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.