Dubbelslag voor Yates in koninginnenrit van Tirreno-Adriatico, Kelderman vijfde

Simon Yates heeft de koninginnenrit van Tirreno-Adriatico gewonnen. De 28-jarige Brit van Mitchelton-Scott was na een bergetappe met aankomst op Sassotetto de sterkste. Hij won met meer dan een halve minuut voorsprong en neemt daarmee de leiding over in het algemeen klassement van Michael Woods, die deze etappe een kleine twee minuten verloor op Yates.

Mathieu van der Poel moest gisteren in de eerste bergrit passen en kon daardoor een goed klassement vergeten, waarna de Nederlands kampioen vandaag besloot om met de vroege vlucht mee te springen. Samen met negen anderen reden ze een mooie voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar, maar door het werk van Mitchelton-Scott en EF Education First was er aan de voet van de slotklim weinig nog van over van de voorsprong.

Met nog tien kilometer klimmen werd de kopgroep ingelopen door het peloton dat nog steeds werd aangevoerd door Mitchelton-Scott en EF Education First. Na verschillende aanvallen op de slotklim plaatste Simon Yates op vier kilometer van de finish zijn aanval. Niemand kon de 28-jarige Brit volgen en Yates bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit en aan de streep had de renner van Mitchelton-Scott een voorsprong van 35 seconden op Geraint Thomas en Rafal Majka. Wilco Kelderman reed ook een sterke etappe en kwam als vijfde over de streep, maar wel op een kleine minuut van Yates.

In het algemeen klassement is Yates de nieuwe leider. Hij heeft daarin een voorsprong van zestien seconden op Majka en 35 seconden op Thomas. Woods, de leider aan het begin van de rit, staat nu op plaats acht in het klassement.