Evenepoel soleert naar zege in bergrit Ronde van Burgos

Remco Evenepoel heeft de eerste bergetappe van de Ronde van Burgos gewonnen. Op de Picón Blanco reed hij in de laatste twee kilometer weg bij de andere favorieten en won vervolgens met zeventien seconden op Geoge Bennett. Evenepoel is ook de nieuwe leider in de Spaanse rittenkoers.

Vandaag stond de eerste bergetappe op het programma met de aankomst op de Picón Blanco, een klim van iets meer dan acht kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,16%. Maar ook in de aanloop naar de slotklim lagen onderweg verschillende klimmetjes.

Vanuit het begin van de etappe wist een ruime groep weg te rijden uit het peloton. De kopgroep pakte meer dan negen minuten voorsprong en het was wachten totdat het peloton in gang schoot en dat deed het op iets meer dan vijftig kilometer. Bora-hansgrohe, de ploeg van leider Felix Grossschartner, trok samen met Ineos het peloton in waaiers en de voorsprong van de kopgroep ging snel naar beneden. In het peloton viel het peloton ook helemaal uit elkaar en alleen renners van Bora-hansgrohe en Ineos waren mee in de eerste waaier.

Het zorgde voor een spannend verloop, maar na iets meer dan tien kilometer hard tegen hard kwam de tweede en derde waaier weer aansluiten bij de eerste waaier, waardoor de koers weer wat stilviel. Het was wachten op de slotklim en die begon op iets meer dan acht kilometer voor de streep.

Roger Adria begon als eerste aan de klim van de buitencategorie. De 22-jarige Spanjaard was even daarvoor weggereden uit de kopgroep en begon met een voorgift van iets meer dan drie minuten aan de Picón Blanco.

Vanuit het peloton opende Ben Hermans de debatten op de slotklim, terwijl achterin Tweevoudig winnaar Ivan Ramiro Sosa een van de eerste belangrijke slachtoffers was. Ook klassementsleider Grossschartner kwam al snel in de problemen, terwijl Mitchelton-Scott langzaam het tempo opvoerde voor kopman Esteban Chaves.

Het tempo zorgde ervoor dat Alejandro Valverde werd gelost uit de favorietengroep. Na het werk van Jack Haig en Mikel Nieve voor Chaves probeerde de Colombiaanse klimmer het zelf. Chaves kreeg George Bennett en Remco Evenepoel mee in het wiel, terwijl de rest moest passen bij de tempoversnelling. Al snel kwam het drietal bij Adria, die ook direct werd achtergelaten. Net nadat de laatste vroege vluchter werd gegrepen liet Evenepoel zijn klasse zien en liet Bennett en Chaves achter.

Het wonderkind uit België sloeg direct een gat en zou de laatste twee kilometer alleen afwerken. Hij won met achttien seconden voorsprong op Bennett, die in de slotkilometer Chaves achterliet. Mikel Landa reed in de laatste kilometer nog Chaves voorbij, waardoor de Colombiaan genoegen moest nemen met een vierde plaats.