Herdenking 70 jaar start Korea-oorlog

Noord-Korea viel gisteren precies 70 jaar geleden Zuid-Korea aan. Daarmee begon de Korea-oorlog. Op de Oranjekazerne in Schaarsbergen stond daar een klein gezelschap bij stil. Het gingen om leden van de Koreaanse ambassade, de Defensiestaf, de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en er waren officieren van 2 compagnieën.

Op de kazerne is het 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel gestationeerd. Dat draagt de naam Van Heutsz, genoemd naar het regiment dat meevocht in de Korea-oorlog. Het museum van de Vereniging Oud Korea-strijders (VOKS) is ook op de kazerne te vinden.

Bevrijding van de tirannie
Commandant van het 12 Infanteriebataljon luitenant-kolonel Guy Dolmans zei dat het regiment nu nog actief is over de hele wereld. Nederland was net bevrijd van het naziregime, maar desondanks werd direct gevraagd bij te dragen om een ander land te bevrijden van de tirannie. De Verenigde Naties besloot met UNSCR 84 om troepen naar Zuid-Korea te sturen. De oorlog had aan geallieerde kant veel slachtoffers: 400.000 Zuid-Koreanen, 35.000 Amerikanen en 3.000 soldaten uit andere landen, onder wie 123 Nederlanders.

Dankbrief
De Nederlandse bijdrage aan Korea-oorlog bestond in totaal uit 4.748 militairen van de landmacht en de marine. Het werkelijke aantal ligt eigenlijk rond de 5.300. Dat komt omdat meer dan 500 militairen voor een 2e keer naar Korea werden uitgezonden en enkele tientallen zelfs een 3e keer. Er zijn momenteel nog ongeveer 120 Koreaveteranen Dolmans las ook een dankbrief voor van de huidige Amerikaanse commandant van het United Nations Command in Zuid-Korea, Generaal Robert Abrams. De brief is gericht aan de Nederlandse veteranen.

Koreaanse ceremonie
Tijdens de herdenking legden de Koreaanse Ambassadeur Jeong Yeondoo, Dolmans en Paul Gommers (voorzitter van VOKS) kransen. Vandaag was er ook in Zuid-Korea speciale aandacht voor deze dag. Tijdens een ceremonie is er een videoboodschap van minister-president Rutte getoond. Ambassadeur Joanne Doornewaard vertegenwoordigde Nederland bij deze herdenking.

Herdenking 70 jaar start Korea-oorlog (foto:Ministerie van Defensie)
Herdenking 70 jaar start Korea-oorlog (foto:Ministerie van Defensie)

Herdenking 70 jaar start Korea-oorlog (foto:Ministerie van Defensie)
Herdenking 70 jaar start Korea-oorlog (foto:Ministerie van Defensie)