Lijsttrekkersverkiezing CDA begint steeds meer op goed geplande show te lijken

De bekendmaking van Hugo de Jonge dat hij lijsttrekker van het CDA wil worden begint steeds meer op een goed georkestreerde stunt te lijken. Nadat De Jonge zijn ambitie bekend maakte volgden er snel vele steunbetuigingen van partijprominenten. Ook verschenen bij bijna alle landelijke dagbladen interviews met de vice premier.

Voormalig partijleider Sybrand Buma was op Twitter erg blij met de onthulling van De Jonge. "Geweldig mooi nieuws dat Hugo de Jonge zich kandidaat stelt voor het lijstrekkersschap van het CDA. De juiste man op het juiste moment!" Ook minister van Justitie Ferd Grapperhaus was zeer te spreken over de beslissing van de mogelijke aanstaande lijsttrekker. "Ik ben er voor dat Hugo De Jonge CDA-lijsttrekker wordt. Hij staat voor wat hij vindt en heeft visie. Hij heeft een geweldige inspanning gedaan door ons door de afgelopen levensgevaarlijke Corona-maanden te leiden. En voor mij is Hugo de volgende generatie. En die is nu aan zet!"

Oud-partijvoorzitter en CDA-prominent Ruth Peetoom was ook enthousiast over de keuze van De Jonge. "Bam! Meteen bij de kandidaatstelling een interview met een duidelijk programma. Go Hugo de Jonge!" Sprak ze op Twitter. Marja van Bijsterveldt, in het verleden partijvoorzitter van het CDA en staatssecretaris en minister namens de partij was ook erg te spreken over de kandidaatstelling. "Dat is geweldig Hugo! Je kunt rekenen op mijn support."

De steun lijkt allemaal wel erg toevallig en dat terwijl er zich ook nog andere kandidaten kunnen melden. De lijsttrekkersverkiezing bij het CDA lijkt steeds meer op een goed geplande show te lijken. Nadat het partijbestuur geheel onverwacht toch een lijsttrekkersverkiezing organiseerde trapte de partijvoorzitter af met een filmpje waarin hij hintte op de drie uitgesproken favorieten voor de interne verkiezing. Wopke Hoekstra, Mona Keijzer en De Jonge werden dan ook al tijden als potentiële partijleiders genoemd.

Maar naar nu blijkt heeft Hoekstra een half jaar geleden al intern aangegeven niets te voelen voor het lijsttrekkerschap. Nadat hij twee dagen geleden dat nieuws ook publiek bekend te maken lijkt daarmee een mooie voorzet aan De Jonge gegeven te zijn. De vice premier had al een gelikt filmpje gemaakt en bij de grote dagbladen lagen heel toevallig al interviews klaar.

Als Keijzer, die eerder vertelde dat ze nog nadenkt over een kandidaatstelling, zich ook nog achter De Jonge schaart en geen lijsttrekker wil worden dan weten we helemaal zeker dat het een vooraf geplande show van het CDA is.

Lijsttrekkersverkiezing CDA begint steeds op goed geplande show te lijken (WikiCommons/European People's Party)
Lijsttrekkersverkiezing CDA begint steeds op goed geplande show te lijken (WikiCommons/European People's Party)