FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 juni 2020

Engelse bedrijven maken schoon schip met herstelbetalingen

Verzekeraar Lloyd's of London en horeca-keten Greene King hebben besloten dat zij zichzelf herstelbetalingen gaan opleggen. De bedrijven erkennen dat zij honderden jaren geleden geprofiteerd hebben van de slavernij en hebben besloten om te gaan investeren in goede doelen die bedoeld zijn om minderheden te steunen.

Greene King is in 1799 opgericht door Benjamin Greene en hij behoorde tot de duizenden slaveneigenaren die in 1833 ruime compensatie kregen voor het opgeven van zijn slaven nadat de slavernij in het Britse Koninkrijk was afgeschaft. Greene kreeg omgerekend een half miljoen Engelse ponden voor het opgeven van drie plantages.

Mede-oprichter van Lloyd's of LondonSimon Fraser, kreeg omgerekend 400.000 Engelse ponden voor zijn landgoed in de Dominicaanse Republiek. Lloyd's was tevens verantwoordelijk voor de verzekering van vele slavenschepen.

"Recente gebeurtenissen hebben de ongelijkheid die zwarte mensen in de loop van vele jaren hebben ervaren als gevolg van systematisch en structureel racisme dat in veel aspecten van de samenleving heeft bestaan in de schijnwerpers gezet. Moeilijke gesprekken die allang gevoerd hadden moeten worden zijn hierdoor altijd vermeden", aldus een verklaring van Lloyd's.

"Het is onvergeeflijk dat één van onze oprichters profiteerde van de slavernij en in de 19e eeuw tegen de afschaffing ervan pleitte", zei Nick Mackenzie, grote baas bij Greene King. "We hebben niet alle antwoorden, daarom nemen we de tijd om te luisteren en te leren van iedereen, inclusief onze teamleden en liefdadigheidspartners, terwijl we ons werk op het gebied van diversiteit en inclusie versterken."

Dakloze kinderen jarenlang ondergebracht bij pedofielen voor 'liefdevolle opvoeding'

Sommige verhalen lijken te bizar voor woorden. Zo zijn in Duitsland jarenlang dakloze kinderen ondergebracht bij pedofiele mannen, zodat zij konden zorgen voor 'een liefdevolle opvoeding' van de hulpbehoevende kinderen.

Professor in de psychologie Helmut Kentler bedacht deze bizarre theorie in de jaren '70 van de vorige eeuw. De pedofiele pleegouders kregen ook nog eens een bijlage voor het onderhoud van de kinderen. Deze praktijken zijn decennia lang uitgevoerd in West-Berlijn met medeweten van de autoriteiten.

Kentler (1928-2008) was een leidinggevende in het Berlijnse centrum voor educatieve research. De beste man vond seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen wel prima. Zo zouden drugsverslaafde en dakloze jongeren bij pedoseksuele mannen thuis weer op het rechte pad komen. Het onderzoek had de stilzwijgende goedkeuring van de lokale kinderbescherming.

Een aantal slachtoffers meldden zich een aantal jaar geleden, waarna onderzoekers van de Universiteit van Hildesheim op zoek gingen naar documenten en betrokkenen. Zij ontdekten een geheel netwerk van educatieve instellingen die meewerkten met deze twijfelachtige projecten.

Kentler is zelf nooit aangeklaagd, de feiten waren inmiddels verjaard. De verjaring zorgt er ook voor dat sommige slachtoffers geen kans maken op enige compensatie.

De onderzoekers ontdekten dat onder de pedofiele pleegouders ook hooggeplaatste academici zaten van onder andere het Max Planck Instituut, Vrije Universiteit Berlijn en de beruchte Odenwald School in Hesse, een school die een aantal jaar geleden verwikkeld was in een kindermisbruikzaak en inmiddels gesloten is.

Diepe rouw in waterpolowereld, twee legendes overleden

Tien waterpoloërs hebben ooit drie keer olympisch goud gewonnen, maar de waterpolowereld en heel Hongarije hebben deze week een keiharde klap gekregen: zowel Gyorgy Karpati (woensdag) als Tibor Benedek (donderdag) zijn overleden.

In de lijst met tien waterpoloërs die drie keer olympisch goud wonnen staan twee Britten uit de beginjaren (1908-1920), verder wordt de lijst weinig verrassend gevuld door acht Hongaren. Dezso Gyarmati won vijf medailles op rij tussen 1948 en 1964, samen met Karpati was er goud in 1952, 1956 en 1964. Karpati kreeg in zijn leven vele onderscheidingen, zowel binnen als buiten Hongarije. Woensdag overleed hij, een kleine week voor zijn 85e verjaardag, als laatste lid van de gouden Hongaarse generatie uit de jaren vijftig.

Dat was bepaald niet de laatste gouden generatie, want in de jaren negentig stond er een nieuwe op: hét waterpololand bij uitstek won in 2000 na 24 jaar weer olympisch goud en verdedigde dat in 2004 én 2008. Onder meer absolute legendes Peter Biros en Gergely Kiss waren daar drie keer bij aanwezig, net als bij de medailleloze deceptie in 2012. Ook Zoltan Szecsi, Tamas Molnar, Tamas Kasas en de donderdag overleden Tibor Benedek waren van de partij.

Benedek was het oudste lid van die generatie en speelde ook in 1992 en 1996 al op de Spelen, waar hij met 22 en 19 goals tot topscorer gekroond werd. Na zijn immense succesen werd Benedek coach, onder meer van het Hongaarse team, dat hij in 2013 in zijn eerste jaar gelijk naar de wereldtitel loodste. Vorige maand stopte hij met zijn werkzaamheden, naar verluidt wegens persoonlijke omstandigheden. Volgens Hongaarse media leed hij aan alvleesklierkanker, waar hij donderdag op 47-jarige leeftijd aan bezweek, één dag na zijn illustere voorganger.

De zinderende slotfase van de Spelen in 2004

Lijsttrekkersverkiezing CDA begint steeds meer op goed geplande show te lijken

De bekendmaking van Hugo de Jonge dat hij lijsttrekker van het CDA wil worden begint steeds meer op een goed georkestreerde stunt te lijken. Nadat De Jonge zijn ambitie bekend maakte volgden er snel vele steunbetuigingen van partijprominenten. Ook verschenen bij bijna alle landelijke dagbladen interviews met de vice premier.

Voormalig partijleider Sybrand Buma was op Twitter erg blij met de onthulling van De Jonge. "Geweldig mooi nieuws dat Hugo de Jonge zich kandidaat stelt voor het lijstrekkersschap van het CDA. De juiste man op het juiste moment!" Ook minister van Justitie Ferd Grapperhaus was zeer te spreken over de beslissing van de mogelijke aanstaande lijsttrekker. "Ik ben er voor dat Hugo De Jonge CDA-lijsttrekker wordt. Hij staat voor wat hij vindt en heeft visie. Hij heeft een geweldige inspanning gedaan door ons door de afgelopen levensgevaarlijke Corona-maanden te leiden. En voor mij is Hugo de volgende generatie. En die is nu aan zet!"

Oud-partijvoorzitter en CDA-prominent Ruth Peetoom was ook enthousiast over de keuze van De Jonge. "Bam! Meteen bij de kandidaatstelling een interview met een duidelijk programma. Go Hugo de Jonge!" Sprak ze op Twitter. Marja van Bijsterveldt, in het verleden partijvoorzitter van het CDA en staatssecretaris en minister namens de partij was ook erg te spreken over de kandidaatstelling. "Dat is geweldig Hugo! Je kunt rekenen op mijn support."

De steun lijkt allemaal wel erg toevallig en dat terwijl er zich ook nog andere kandidaten kunnen melden. De lijsttrekkersverkiezing bij het CDA lijkt steeds meer op een goed geplande show te lijken. Nadat het partijbestuur geheel onverwacht toch een lijsttrekkersverkiezing organiseerde trapte de partijvoorzitter af met een filmpje waarin hij hintte op de drie uitgesproken favorieten voor de interne verkiezing. Wopke Hoekstra, Mona Keijzer en De Jonge werden dan ook al tijden als potentiële partijleiders genoemd.

Maar naar nu blijkt heeft Hoekstra een half jaar geleden al intern aangegeven niets te voelen voor het lijsttrekkerschap. Nadat hij twee dagen geleden dat nieuws ook publiek bekend te maken lijkt daarmee een mooie voorzet aan De Jonge gegeven te zijn. De vice premier had al een gelikt filmpje gemaakt en bij de grote dagbladen lagen heel toevallig al interviews klaar.

Als Keijzer, die eerder vertelde dat ze nog nadenkt over een kandidaatstelling, zich ook nog achter De Jonge schaart en geen lijsttrekker wil worden dan weten we helemaal zeker dat het een vooraf geplande show van het CDA is.

Lijsttrekkersverkiezing CDA begint steeds op goed geplande show te lijken (WikiCommons/European People's Party)
Lijsttrekkersverkiezing CDA begint steeds op goed geplande show te lijken (WikiCommons/European People's Party)

Utrecht, Cambuur en De Graafschap staken strijd; AZ zonder afmelding afwezig bij vergadering BVO's

FC Utrecht, Cambuur Leeuwarden en De Graafschap hebben zich neergelegd bij de besluiten die eerder zijn genomen door de KNVB. De clubs krijgen compensatie vanwege het mislopen van respectievelijk de Bekerfinale en promotie naar de Eredivisie. 

De UEFA oordeelde woensdag dat de keuze om het KNVB-bekertoernooi te beëindigen een nationale zaak was. Daarmee werd FC Utrecht, dat hoopte dat de Europese voetbalbond het besluit zou afwijzen, teleurgesteld. De club zou nog naar het internationale sporttribunaal CAS kunnen stappen, maar doet dat niet. Donderdag was de algemene vergadering van het betaald voetbal, waar de BVO's onder meer moesten stemmen over een mogelijke coronabijdrage. FC Utrecht krijgt zeshonderdduizend euro. 

Ook gaat Cambuur akkoord met de financiële compensatie van de KNVB en onderneemt geen verdere juridische vervolgstappen meer. "We zijn niet natuurlijk blij met deze uitkomst”, reageert Ard de Graaf, algemeen directeur van Cambuur. "We hadden weliswaar door kunnen vechten. Dat ligt misschien wel het meest dicht bij je gevoel. Maar het is zeer ongewis, of een nieuwe gang naar de rechtbank deze keer wél succes oplevert. Bovenal vinden wij dat we rust moeten creëren rondom de club. Daarom zijn we akkoord gegaan met het voorstel van de KNVB.” Cambuur ontvangt voor de misgelopen promotie een bedrag van 425.000 euro van de KNVB.

Ook De Graafschap gaat akkoord met de ‘coronacompensatie’ van de KNVB. De Doetinchemse club ontvangt 375.000 euro als tegemoetkoming voor de gemiste promotie naar de eredivisie. "Wij zetten een streep onder alles wat er afgelopen seizoen is gebeurd”, zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. "Of wij tevreden zijn met de tegemoetkoming? Het bedrag had misschien hoger kunnen of moeten zijn. Maar het is wel een substantieel bedrag. Het is te weinig om alle schade weg te poetsen en echt blij van te worden, maar ook te veel om zomaar aan de kant te schuiven.”

AZ was donderdag de grote afwezige bij de algemene ledenvergadering van de KNVB. De 34 betaaldvoetbalvereningen waren uitgenodigd in Zeist, maar alleen AZ liet verstek gaan. Algemeen directeur Robert Eenhoorn 'kon niet aanwezig zijn', luidt de verklaring van de club.

Bij de KNVB werd met enige verbazing gereageerd op de afwezigheid: "AZ had ook geen machtiging afgegeven”, liet directeur betaald voetbal Eric Gudde na afloop weten. TOP Oss en MVV ontbraken eveneens met een vertegenwoordiger in Zeist, maar hadden wel een machtiging verstrekt. "Waarom AZ er niet was? Ik heb geen idee. Dat zou je aan AZ moeten vragen”, reageerde Gudde.

AZ ging na het stopzetten van het seizoen vanwege de coronacrisis niet akkoord met de wijze waarop de KNVB de Europese tickets had verdeeld. De Alkmaarse club had met koploper Ajax evenveel punten, maar een minder doelsaldo. AZ wist in de afgebroken competitie wel twee keer van de Amsterdamse ploeg te winnen. De KNVB wuifde eerder het protest van AZ resoluut weg. De Alkmaarse club schakelde daarop de UEFA in. Een woordvoerder van de Europese voetbalbond liet woensdag weten dat het bestuur zich voor de deadline van 3 augustus nog een keer over de zaak zal buigen. Hij kon AZ echter weinig hoop meer bieden.

Agente mishandeld door omstanders bij aanhouding

Een agente is woensdagmiddag 17 juni gewond geraakt bij een aanhouding in een woning aan de Bosboomstraat in Den Haag. In totaal hield de politie drie verdachten aan, waarvan één persoon voor mishandeling van de agente.

Agenten gingen woensdagmiddag rond 17.40 uur een woning aan de Bosboomstraat binnen om een 30-jarige Hagenaar aan te houden voor een bedreiging. Toen de man eenmaal was aangehouden bemoeiden enkele andere personen die in de woning aanwezig waren zich met de aanhouding.

In het tumult dat daardoor ontstond kreeg een agente een klap in het gezicht en raakte gewond aan haar arm. Hiervoor is een 18-jarige vrouw uit Den Haag als verdachte aangehouden. Een 65-jarige man uit Den Haag probeerde dit te verhinderen en raakte in worsteling met een andere agent. Ook deze man is aangehouden. De agente die een klap in haar gezicht kreeg, deed aangifte van mishandeling.

'Oomen naar Jumbo-Visma, waar De Plus vertrekt'

Sam Oomen verruilt Team Sunweb na dit seizoen voor Jumbo-Visma, zo schrijft het AD vandaag. De 24-jarige renner wilde vertrekken bij Sunweb en kiest na dit seizoen voor Jumbo-Visma. Waar Oomen komt vertrekt Laurens de Plus. De Belg, die vorig jaar vooral indruk maakte in de Tour de France, zou vertrekken naar Team Ineos voor drie jaar.

Oomen zou volgens het Algemeen Dagblad ook gesproken hebben met Alpecin-Fenix (de ploeg van Mathieu van der Poel), maar kiest voor Jumbo-Visma, waar hij onder meer Tom Dumoulin tegenkomt.

Volgens Sunweb kreeg Oomen geen nieuwe aanbieding om langer te blijven bij de Duitse formatie. Ook Wilco Kelderman heeft nog geen contractverlenging aangeboden gekregen, waardoor ook hij lijkt te vertrekken bij Sunweb. "We hebben grote ambities voor de toekomst en streven het allerhoogste na. We hebben met beide renners gesproken maar als ploeg zijn we niet overtuigd," zo klinkt het bij Sunweb. Sunweb zou Romain Bardet op het oog hebben als nieuwe kopman in het voor de grote rondes.

Het Algemeen Dagblad weet ook te melden dat Jumbo-Visma van fietsen zal veranderen. Sinds 2014 rijdt de Nederlandse ploeg op Bianchi-fietsen, maar daar zou vanaf 2021 verandering in komen. Jumbo-Visma zou voor fietsconstructeur Cervélo kiezen, die dit seizoen de fietsen leveren aan Sunweb.

Waar Oomen komt zal Laurens de Plus vertrekken bij Jumbo-Visma. De 24-jarige Belg, die vorig indruk maakte in de Tour de France als meesterknecht voor Steven Kruijswijk, zou voor drie jaar vertrekken naar Team Ineos, zo meldt Wielerflits vanavond. Bij Team Ineos komt hij onder meer in de ploeg van Tour de France-winnaar Egan Bernal. Of Chris Froome zijn nieuwe teamgenoot zal worden is nog maar afwachten, want de viervoudig winnaar van de Tour de France lijkt volgens sommige media te vertrekken naar Israel Start-Up Nation.

'Oomen naar Jumbo-Visma, waar De Plus vertrekt' (WikiCommons/filip bossuyt)
'Oomen naar Jumbo-Visma, waar De Plus vertrekt' (WikiCommons/filip bossuyt)

Militairen Oirschot mogelijk besmet met coronavirus

Ruim 30 militairen op de legerplaats Oirschot hebben milde klachten die mogelijk duiden op besmetting met het coronavirus. De militairen maken deel uit van de School Zuid, een initiële opleidingseenheid van de landmacht.

De militairen zitten in afwachting van de testuitslagen thuis in quarantaine. Ook het overige personeel van de eenheid is preventief naar huis gestuurd. De thuis-quarantaine moet verspreiding van een eventuele besmetting over de kazerne voorkomen.

Inmiddels is van 13 militairen bekend dat zij niet besmet zijn. 22 anderen wachten nog op een testresultaat. Defensie hoopt uiterlijk zaterdag duidelijkheid te hebben of er sprake is van besmetting onder de militairen.

Richtlijnen
De militairen en hun familie hebben advies ontvangen welke stappen zij moeten ondernemen om eventuele verdere verspreiding te voorkomen. Ook de andere eenheden op de kazerne zijn geïnformeerd over de situatie en de te nemen maatregelen. De lokale GGD is door Defensie op de hoogte gebracht.

Tijdens de opleiding en op de kazerne gelden er strenge richtlijnen om besmettingen te voorkomen. Deze maatregelen zijn in lijn met de RIVM-adviezen.

Cyberpunk 2077 weer uitgesteld

CD Project Red heeft slecht nieuws voor fans van Cyberpunk 2077. De game is namelijk weer uitgesteld. De oude datum was, na al eerder te zijn uitgesteld, 17 september. Fans moeten nu wachten tot 19 november.

De studio geeft aan dat qua content de game volledig klaar is. Alle quests, cutscenes, items en skill zitten er in. Door de scope van de game en vele systemen die samenkomen, heeft de studio echter meer tijd nodig om bugs te verhelpen en de balans van de game in orde te krijgen.

Cyberpunk 2077 komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. De game krijgt ook een verbeterde versie voor Xbox Series X en vermoedelijk ook PlayStation 5.

Mitchelton-Scott blijft Mitchelton-Scott, deal met Spaanse sponsor gaat niet door

Het Australische wielerteam Mitchelton-Scott verandert toch niet van naam en daardoor blijft de Australische ploeg in het zwart en groen rijden. De WorldTour-ploeg blaast de samenwerking met de Spaanse non-profitorganisatie Manuela Fundacion af.

Vorige week vrijdag viel op de website van Mitchelton-Scott te lezen dat de ploeg werd overgenomen door Team Manuela Fundacion, maar een week later gaat de deal toch niet door. "Wij voelden een sterke verbondenheid met Francisco Huertas, de Manuela Fundacion en hun nobele doelen", legt teamstichter Gerry Ryan uit, "maar na de onderhandelingen van de voorbije dagen hebben we toch beslist om niet met mekaar in zee te gaan."

Ondanks dat de ploeg financiële problemen heeft zal vanaf augustus, als het seizoen weer wordt herstart, weer volledig betalen. Door de corona-crisis moesten de renners en rensters tijdelijk salaris inleveren. Ook volgend seizoen is het zeker dat de ploeg doorgaat, al is Ryan wel op zoek naar sponsors.

Market Garden veteraan Colonel John Waddy 100 jaar oud.

Vandaag viert Colonel (Ret.) John Ll. Waddy OBE, in Trull Taunton, Somerset (U.K.) zijn 100-ste verjaardag. John Waddy landde op maandag 18 september 1944, op de 2e dag van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide.

Hij nam aan de Slag om Arnhem deel als Officer Commanding van de B. Company van het 156ste Parachute Battalion, een eenheid die uiteindelijk na hevige gevechten, waarbij zware verliezen werden geleden, niet verder zou komen, dan het gebied rond de Johanna Hoeve en de Dreijenseweg in Oosterbeek. Voor zover bekend is Waddy op dit moment één van de laatste twee nog in leven zijnde officieren van de Slag om Arnhem.

John Waddy heeft in het verleden een groot aantal battlefield tours geleid in het opmars gebied van het 156-ste Para-bataljon tussen de Ginkelse Heide en de Dreijenseweg in Oosterbeek, die een onuitwisbare herinnering zijn, voor hen die daar aan hebben deelgenomen.

John Waddy is één van de “Founding Fathers” van The Arnhem 1944 Fellowship en werd in 2013 benoemd tot Erelid van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum “Hartenstein”. Het Platform Militaire Historie Ede wenst John Waddy van harte geluk met zijn centennial.

Als U/jullie hem een kaartje of iets ander willen sturen t.g.v. zijn 100-ste verjaardag, dan is dit zijn adres: Col. (Ret.) John Ll. Waddy, 6 Gatchell Court, Trull Taunton, Somerset TA 3 7 EG, (U.K.).

Update 18-06-2020:
John Waddy heeft op zijn verjaardag bezoek gehad van o.a. de commandant van het Parachute Regiment met mascotte en hoornblazer. Deze laatste speelde ter ere van hem "Reveille" en "Danny Boy". 

De Nederlandse Militair Attaché, overste Rob Arts, overhandigde Waddy namens Nederland de Dutch Liberation Medal. 

De kers op de taart was geregeld door de verzorgster van Waddy. Deze had geregeld dat zijn eigen bushhat en een door hem buitgemaakte MP-40 tijdelijk uit het Airborne Museum in Duxford waren gehaald. 

(Foto: 156 Para)
(Foto: 156 Para)

Foto: Platform Militaire Historie Ede
Foto: Platform Militaire Historie Ede

Foto: Platform Militaire Historie Ede
Foto: Platform Militaire Historie Ede

Foutloze penaltyreeks tegen Juventus bezorgt Napoli Coppa Italia

Napoli heeft woensdagavond beslag gelegd op de Coppa Italia. Een spannende finale tegen Juventus in het Stadio Olimpico in Rome leverde binnen negentig minuten geen winnaar op (0-0), waardoor een penaltyreeks uitkomst moest bieden. In de strafschoppenserie miste Juventus de eerste twee mogelijkheden en bleef Napoli foutloos. Arek Milik maakte de beslissende penalty en zorgde voor een 4-2 eindstand van de reeks.

Matthijs de Ligt moet zodoende wachten op zijn eerste prijs met Juventus. De mandekker had een basisplaats in Rome en vormde een centraal duo met Leonardo Bonucci. De enige wijziging in de basisopstelling was de entree van Juan Cuadrado als rechtsback, ten koste van Danilo.

De eerste kans van de wedstrijd was na een kleine vijf minuten voor Cristiano Ronaldo: na een slordige, te korte terugspeelbal van José Callejón nam Paulo Dybala de bal over en hij vond Ronaldo. De Portugees probeerde de bal met een hard, laag schot te plaatsen in de rechterhoek. Doelman Alex Meret dook echter op tijd in de hoek.

In de twintigste minuut greep Meret opnieuw adequaat in, ditmaal na een krachtig schot van Rodrigo Bentancur aan de rand van het strafschopgebied. Halverwege het eerste bedrijf was Napoli bijna op voorsprong gekomen tegen de verhoudingen in: een geplaatste vrije trap van Lorenzo Insigne stevende af op de linkerbovenhoek.

De bal was buiten bereik van Gianluigi Buffon, maar spatte uiteen op de paal. Wat het open spel betreft hoefde Juventus achterin weinig toe te staan in de eerste veertig minuten. Pas in de slotfase van de eerste helt kwam men in de problemen.

Vijf minuten voor de pauze drong Diego Demme plots het strafschopgebied binnen en kon hij doorstomen tussen Bonucci en Alex Sandro door. Hij wilde Gianluigi Buffon verschalken in de korte hoek, maar de doelman sloot net op tijd de benen en bracht redding.

Uit de daaropvolgende corner ontstond een nieuwe kans, via een afstandsschot van Insigne, maar Buffon strekte zich en pareerde het schot. Overigens speelde De Ligt een solide eerste helft: de verdediger maakte weinig fouten aan de bal, was sterk in de lucht en stopte Dries Mertens op knappe wijze af voordat hij een dreigende sprint kon inzetten.

In de tweede helft waren er minder grote kansen Een inzet van Callejón na voorbereidend wek van Cuadrado zeilde naast, terwijl Fabian Ruiz aan de overzijde evenmin succesvol was en Dybala ruim over schoot. Halverwege de tweede helft redde Buffon zonder al te veel moeite op een laag schot van Matteo Politano.

Invaller Milik schoot over het doel van de routinier. Juventus maakte een zwakke indruk in de tweede helft: het was slordig in de passing en aanvallend onmachtig. Buffon en De Ligt behoorden tot de weinige spelers die zich staande hielden. In de blessuretijd leek Napoli de wedstrijd toch nog te beslissen, maar een kopbal van Nikola Maksimovic werd gekeerd door Buffon en van dichtbij trof Eljif Elmas de paal.

Juventus kwam dus goed weg en uiteindelijk moest er een strafschoppenserie aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. Vanwege de bijzondere omstandigheden was er geen extra tijd. Dybala ontfermde zich over de eerste strafschop en die werd meteen gestuit door Meret.

Vervolgens scoorde Insigne, terwijl Danilo hoog over schoot. Politano maakte geen fout en dus leidde Napoli al gauw met 2-0. Bonucci zorgde via de onderkant van de lat voor het eerste doelpunt van Juventus. Daarna maakte Maksimovic voor Napoli geen fout, terwijl ook Aaron Ramsey wist te scoren. De beslissende strafschop kwam van Milik.

De Jonge wil lijsttrekker CDA worden

Het hoge woord is eruit, Hugo de Jonge wil lijsttrekker voor het CDA worden! Nadat Wopke Hoekstra liet weten geen interesse te hebben in het partijleiderschap waren alle ogen gericht op die andere gedoodverfde favoriet, De Jonge. De minister van Volksgezondheid onthulde zijn ambitie in een filmpje op Twitter.

"Het CDA staat in een lange traditie om verantwoordelijkheid te dragen als het moeilijk is en in die traditie ben ik ook grootgebracht. Daarom wil ik graag lijsttrekker zijn van het CDA", zo vertelt De Jonge.

In het filmpje vertelt de vice-premier over zijn verleden, De Jonge was eerder leraar en wethouder in Rotterdam. "Ik word er gelukkig van het verschil te maken in het leven van mensen die op je rekenen", aldus de CDA-politicus.

De Jonge deed ook de koers voor zijn partij uit de doeken zoals hij dat ziet. "Ik geloof dat het CDA daar hoort als brede volkspartij. Het politieke midden is een antwoord op de polarisatie in de samenleving. Daar worden verschillen overbrugd."

Naast De Jonge en de inmiddels afgehaakte Hoekstra wordt Mona Keijzer gezien als één van de mogelijke kandidaten voor het lijsttrekkerschap. Keijzer liet gisteren weten zich nog beraden over haar positie.

De Jonge wil lijsttrekker CDA worden (WikiCommons/Sebastiaan ter Burg)
De Jonge wil lijsttrekker CDA worden (WikiCommons/Sebastiaan ter Burg)

Nummer 1 hits van weleer: De hits uit 1984

Voor een (hopelijk) klein beetje nostalgie hier een item met nummer 1 hits uit de Top 40 van 1984 (na een suggestie in de comments van FOK!ker Also-von-Oder)

1984 was niet alleen het titeljaar van George Orwell's klassieker, maar ook het jaar waarin de BBC de uitzending van het liedje Relax van Frankie Goes To Hollywood verbood. Apple bracht zijn eerste Macintosh computer op de markt, Marvin Gaye werd doodgeschoten door zijn eigen vader, het Europese gerechtshof bepaalt dat vrouwen die in hun beroepsleven zijn benadeeld ten opzichte van mannen recht hebben op schadeloosstelling, Doe Maar stopt ermee, Tommy Cooper overlijdt op het podium onder luid gelach en applaus van de volle zaal en in Rotterdam vindt voor het eerst het zomercarnaval plaats.

Ook werd in 1984 in Nederland abortus gelegaliseerd, werd Ronald Reagan voor een tweede termijn herkozen als President van de Verenigde Staten en in Rotterdam werden de kubuswoningen opgeleverd.

Wat er in de top-40 op 1 stond in 1984 zie je op de volgende pagina's.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 25

Week drie sinds de bioscopen weer open zijn! De grote titels tussen de filmreleases laten nog even op zich wachten; de gedoodverfde openingsklapper Tenet, die over een maand zou verschijnen, is twee welen uitgesteld, waardoor - zoals het er nu voor staat, althans - Disney's Mulan-remake de eerste 'grote' titel wordt.

Maar wat is er nu al te zien? De nieuwe van Pablo Larrain, een film met de dochter van Diana Ross en een fijne actiefilm met Aaron Eckhart in de hoofdrol, bijvoorbeeld.

Line of Duty

Frank Penny (Eckhart) is een politieagent die op zoek is naar verlossing. Wanneer de 11-jarige dochter van de politiechef wordt ontvoerd, zet Frank alles op het spel om haar te redden. Tijdens zijn zoektocht wordt hij bijgestaan door de jonge journaliste Ava Brooks. Zij volgt Frank op de voet en zendt alles live uit op haar nieuwskanaal. Terwijl de stad toekijkt, beginnen Frank en Ava aan een race tegen de klok.

Ema

De nieuwe film van regisseur Pablo Larraín (Jackie) is een explosief, stijlvol en gewaagd portret van een danseres, die alles op alles zet om herenigd te worden met haar zoon. De jonge Ema (Mariana di Girolama) danst in het experimentele dansgezelschap van haar man: choreograaf Gastón (Gael Garcia Bernal). Na een schokkende gebeurtenis besluit het stel hun 7-jarige adoptiezoon Polo af te staan. In de nasleep hiervan wordt hun huwelijk hevig op de proef gesteld, terwijl Ema een plan smeedt om haar zoon terug te krijgen. Uitgerust met een vlammenwerper, en met hulp van haar vriendinnen, zwoegt ze dag en nacht om haar gezin te redden

The High Note

Grace Davis (Tracee Ellis Ross) is een superster in de overweldigende muziekscene van Los Angeles. Zowel haar talent als haar ego zijn tot ongekende hoogtes gestegen. Maggie (Dakota Johnson) is haar trouwe assistente, die non-stop met de meest uiteenlopende klusjes bezig is, maar er nog steeds van droomt om ooit muziekproducent te worden. Als de manager van Grace (Ice Cube) haar een keuze voorlegt die haar carrière een andere wending kan geven, komen Maggie en Grace met een plan dat hun levens voorgoed kan veranderen.

About Endlessness

Met About Endlessness vult Roy Andersson zijn oeuvre aan met een reflectie over het menselijk leven in al zijn schoonheid en wreedheid, zijn pracht en banaliteit. De Zweedse meester laat de kijker rondzwerven in zijn film, als in een droom, begeleid door een Sjeherazade-achtige vertelster. Aan alledaagse momenten wordt evenveel waarde gegeven als aan historische gebeurtenissen: een stel zweeft over een door oorlog verwoest Keulen; op weg naar een verjaardagsfeestje stopt een vader in de stromende regen om zijn dochtertjes veter te strikken; tienermeisjes dansen in de zon buiten een café; een verslagen leger marcheert naar een krijgsgevangenenkamp. Als in een caleidoscoop presenteert About Endlessness zowel ode als klaagzang op wat oneindig menselijk is, een verhaal over de kwetsbaarheid van het bestaan.

Big Trip

De schrijver van Madagaskar brengt met Big Trip een nieuw dierenspektakel in 3D naar het witte doek. Een onhandige ooievaar bezorgt de schattige baby Panda op het verkeerde adres. Beer, Eland, Tijger en Konijn vangen baby Panda op, en beginnen aan een spannende tocht vol hilarische momenten! Zal het hen lukken om baby Panda veilig thuis te brengen?

Martin Margiela: In His Own Words

Een intiem portret van een van de meest vernieuwende en invloedrijke modeontwerpers van zijn tijd. In twintig jaar tijd en met 41 collecties zorgde Margiela voor oproer en verbazing in de modewereld. Dat alles zonder ooit een woord te wisselen met de pers of zijn gezicht aan het publiek te tonen. De kleding stond centraal, niet zijn persoon. Margiela verafschuwde het idee om als ‘celebrity’ door het leven te gaan. Voor het eerst geeft Margiela een kijkje in zijn leven, zijn werk en zijn jeugd. Zijn handen en stem gidsen de kijker van zijn kinderjaren en studies naar het oprichten van zijn modehuis en zijn uiteindelijke, plotselinge vertrek uit de modewereld. Een deel van het mysterie blijft wel behouden, want ook in de ze documentaire toont Margiela zijn gezicht niet. Diverse kopstukken uit de modewereld komen aan het woord, van Jean-Paul Gaultier tot Lidewij Edelkoort. De Vlaamse band dEUS tekent voor de zinderende soundtrack.

OM eist 4 jaar tegen terminaal zieke ontuchtpleger

Tegen de 50-jarige man uit de Verenigde Staten die verdacht wordt van o.a. het plegen van ontucht met een 12-jarig meisje in juni vorig jaar eiste de officier van justitie vandaag een gevangenisstraf van 4 jaar. Zij acht bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan ontucht, aanranding en het onttrekken aan ouderlijk gezag van het meisje.

Vermissing
Bijna een jaar geleden, op 27 juni, wordt de politie ingelicht over de vermissing van een 12-jarig meisje. Ze is niet thuisgekomen uit school. De vermissing wordt steeds zorgwekkender, omdat blijkt dat zij online contact had met een volwassen man in de Verenigde Staten aan wie zij een naaktfoto heeft gestuurd.

Lees ook: Twaalfjarige Hania terecht; verdachte opgepakt

Politie en OM werken vanaf dat moment rond de klok om haar te vinden. Een grote uitdaging, want ze heeft niets bij zich waardoor ze digitaal achterhaald kan worden. Goed politiespeurwerk en een intensieve samenwerking met de KMAR en de Amerikaanse autoriteiten leidt de politie naar een verdachte die een hotelovernachting heeft geboekt in het centrum van Rotterdam. Uit camerabeelden blijkt dat de verdachte inderdaad op 27 juni heeft ingecheckt, dat hij daarna het vermiste meisje heeft ontmoet op het CS in Rotterdam en dat beiden de hotelkamer zijn in gegaan. Als duidelijk wordt dat zij de kamer daarna niet meer heeft verlaten, wordt verdachte - iets meer dan 24 uur na het begin van het onderzoek - in het hotel aangehouden.

Ontucht
Al snel wordt op basis van de verklaringen van het meisje duidelijk dat er sprake is geweest van seksuele handelingen. Op haar lichaam wordt DNA van de verdachte aangetroffen. Ook op zijn lichaam wordt DNA van haar gevonden. Verdachte ontkent, hij verklaart dat de DNA-sporen het gevolg zijn van indirecte overdracht, waarbij geen sprake is geweest van seksueel contact. Aan het NFI is vervolgens gevraagd onderzoek te doen naar de overdracht van het DNA. Kort gezegd komen de deskundigen van het NFI tot de conclusie dat het zeer veel waarschijnlijker is dat er sprake is geweest van seksueel contact tussen de verdachte en het meisje, dan dat er sprake zou zijn geweest van indirecte overdracht. De conclusie is wat de officier betreft helder: verdachte heeft gedurende de twee dagen in het hotel meerdere malen seksueel contact gehad met het meisje.

Strafeis
De officier van justitie acht bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan ontucht, aanranding en onttrekking aan het ouderlijk gezag van een 12-jarig meisje. Zij zei daarover vandaag op zitting: “Verdachte heeft met zijn handelen op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van een kwetsbaar 12-jarig meisje en van het overwicht dat hij als volwassene op haar had. Op geraffineerde wijze heeft hij een vertrouwensband met haar opgebouwd, zodanig dat ze verliefd op hem is geworden en dacht dat ze een relatie hadden. Hij is vervolgens naar Nederland afgereisd met geen ander doel dan om seks met haar te hebben, in de volle wetenschap dat zij aan deze wens tegemoet zou komen.”

Persoonlijke omstandigheden
De verdachte is afgelopen mei geschorst uit de voorlopige hechtenis omdat hij terminaal ziek is. Het Openbaar Ministerie stemde destijds in met de schorsing, maar vind dat het feit dat verdachte ernstig ziek is niet van invloed mag zijn op de op te leggen straf. Daarvoor zijn de feiten en de gevolgen simpelweg te ernstig. Daarom eiste de officier van justitie vandaag een gevangenisstraf van 4 jaar op zitting. De officier: “Het is en blijft aan de verdachte zelf te wijten dat hem een gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Dat, en bovenal het gegeven dat hij nog altijd ontkent, maakt dat ik geen aanleiding zie bij de hoogte van de straf in het voordeel van verdachte rekening te houden met deze persoonlijke omstandigheden.”

De rechtbank doet 2 juli uitspraak.

'We'll never meet again' - Vera Lynn (103) overleden

Vera Lynn werd geboren als Vera Margaret Welch op 20 maart 1917 in East Ham te Londen. Zij gebruikte de meisjesnaam van haar grootmoeder als artiestennaam. Ze begon met optreden als zevenjarige en trad voor het eerst voor de radio op in 1935, bij het destijds beroemde orkest van Joe Loss.

In 1940 kreeg Lynn haar eigen radioprogramma, Sincerely Yours, waarin zij boodschappen doorgaf aan soldaten in het buitenland en verzoeknummers zong. Ze bezocht ook ziekenhuizen om jonge moeders te interviewen en hun berichten aan hun echtgenoten overzee door te zenden, en trad op voor Britse soldaten, bijvoorbeeld in het toenmalige Birma. In 1939 nam ze het nummer We'll Meet Again op, dat goed bleek aan te slaan bij de velen die tijdens de oorlog van hun geliefden gescheiden waren. We'll Meet Again en haar The White Cliffs of Dover behoren tot de beroemdste liederen uit die jaren.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Lynn de eerste Britse artiest die de top van de Amerikaanse hitparade bereikte, met het lied Auf Wiederseh'n Sweetheart. Ook had ze succes met hits als Forget-Me-Not en My Son, My Son. In 1975 werd Lynn in de adelstand verheven. Nadat bij haar borstkanker werd geconstateerd, richtte zij een liefdadigheidsorganisatie op.

Jarenlang was Lynn regelmatig te zien bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog; zij werd bijna de officieuze woordvoerder van de Britse veteranen. In 1985 trad ze in Nederland op tijdens het officiële concert ter gelegenheid van 40 jaar bevrijding. In 1992 trad zij op op het bordes van het Airborne Museum in Oosterbeek. In 1995 trad zij op bij Buckingham Palace ter gelegenheid van de vijftigste Victory in Europe Day. Tien jaar later was zij nog te gast bij een vergelijkbaar feest op Trafalgar Square, maar zingen deed zij toen niet meer. Wel hield zij een toespraak waarin ze de veteranen van de Tweede Wereldoorlog prees en jongere generaties opriep om zich hun offer te blijven herinneren.

Friese Provinciale Staten stemt in met reddingsplan Thialf

De Provinciale Staten van Friesland heeft ingestemd met een plan om Thialf te redden van een faillissement. De provincie verleent twee miljoen euro steun aan het ijsstadion in Heerenveen.

De gemeente Heerenveen moet het resterende bedrag van bijna een miljoen euro bijdragen. De gemeenteraad neemt hierover op 22 juni een besluit.

Met het totale bedrag is Thialf tot en met de zomer van 2022 gered. De overheidssteun heeft inmiddels goedkeuring van de Europese Commissie. Het herstellen of vervangen van de zonnepanelen op het dak kan overigens nog roet in het eten gooien als dit duurder uitvalt dan begroot.

Naast de overheidssteun gaat sportkoepel NOC*NSF vanaf volgend jaar 250.000 euro extra bijdragen voor de huur van het stadion.

De PvdA in Friesland wil van Thialf een nationaal schaatscentrum of zelfs nationaal centrum van de wintersporten maken. Een motie van de partij om de haalbaarheid te onderzoeken kreeg ruime steun in de Provinciale Staten.

COVID-19: 132 nieuwe besmettingen en 4 doden, totaal 49.319 en 6078

Tot en met 17 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 49.319 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 132 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.839 (+3) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6078 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Werner vervolgt carriŔre bij Chelsea

Timo Werner speelt vanaf komend seizoen voor Chelsea. De 24-jarige Duitser speelt nu nog voor RB Leipzig. Volgens het Duitse Bild legt Chelsea ruim vijftig miljoen euro neer voor de aanvaller, die in Leipzig nog een contract had tot medio 2023.

Werner begon zijn carrière in de jeugd van VfB Stuttgart. In 2013 maakte hij voor die club zijn debuut in de Bundesliga. Drie seizoenen later stapte hij over naar Leipzig.

Naar verluidt heeft Werner een contract van vijf jaar getekend en wordt met tien miljoen euro per jaar de best betaalde speler van Chelsea.

Handbalsters treffen Hongarije, ServiŰ en KroatiŰ op EK

Het Nederlandse handbalteam is op het Europees kampioenschap ingedeeld in groep C met Hongarije, Servië en Kroatië. De handbalsters spelen de groepswedstrijden in het Noorse Trondheim. Het EK wordt gehouden van 3 tot en met 20 december in Denemarken en Noorwegen.

De drie landen zijn geen onbekenden voor regerend wereldkampioen Nederland. Op het EK van 2018 waren Hongarije en Kroatië ook tegenstanders in de groepsfase. Beide wedstrijden werden gewonnen door Oranje. Op afgelopen WK werd in de groepsfase ruim gewonnen van Servië. Uit elke groep plaatsen de drie beste landen zich voor de hoofdronde.

Bondscoach Emmanuel Mayonnade: “Van Servië hebben wij op het WK ruim gewonnen, het is een goede ploeg en misschien willen ze nu wel revanche. Hongarije is een team met jonge en nieuwe speelsters waarvan er veel in de Champions League spelen. De Kroatische ploeg is een mix van jonge en ervaren speelsters. Wij moeten op ons best zijn dit EK en gaan ervoor zorgen dat we er klaar voor zijn.”

Groepsfase
Groep A (Herning, Denemarken): Frankrijk, Denemarken, Montenegro en Slovenië
Groep B (Frederikshavn, Denemarken): Rusland, Zweden, Spanje en Tsjechië
Groep C (Trondheim, Noorwegen): Nederland, Hongarije, Servië en Kroatië
Groep D (Trondheim, Noorwegen): Roemenië, Noorwegen, Duitsland en Polen

Haagse coronahoester (27) met mes opgepakt

De politie hield woensdag 17 juni rond 06.30 u een 27- jarige vrouw aan, omdat zij hoestte in de richting van HTM controleurs en riep dat zij corona had. De vrouw stapte ter hoogte van de Fruitweg in Den Haag in en weigerde een mondkapje te dragen. Medewerkers van de HTM zetten haar daarom bij de halte Dynamostraat uit de tram.

Op de halte begon zij expres te hoesten in de richting van de controleurs, die op dat moment dichtbij haar stonden. Ze riep tegen hen dat ze corona had. Hierop is zij aangehouden voor mishandeling en voorgeleid aan de officier van justitie. Bij haar fouillering troffen agenten een mes aan, dit is in beslag genomen. De HTM controleurs deden aangifte van de mishandeling.

Verdachten die gericht spugen of hoesten en daarbij dreigen met corona richting personen met vitale functies worden aangehouden, voorgeleid en vervolgd via het (super)snelrecht. Dat betekent dat zij binnen drie dagen (supersnelrecht) of veertien dagen (snelrecht) voor de politierechter worden gebracht en tot die tijd sowieso in de cel blijven.

Opnieuw steekpartij in AZC Harderwijk

Bij een steekincident op het terrein van het asielzoekerscentrum aan de Graaf Ottolaan in Harderwijk is donderdag 18 juni rond 05.30 uur een man gewond geraakt aan zijn been.

Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling van zijn verwondingen mocht hij het ziekenhuis weer verlaten. Het slachtoffer zou ruzie hebben gekregen met een andere bewoner van het AZC. Deze man is aangehouden. De politie onderzoekt wat exact is gebeurd.

Directeur Tony's Chocolonely opgepakt na spuiten van Black Lives Matter-graffiti

Henk Jan Beltman, directeur van Tony's Chocolonely, is vanochtend opgepakt wegens het spuiten van een Black Lives Matter-graffiti naast een beeltenis van Jan Pieterszoon Coen in de Oudebrugsteeg in Amsterdam.

De graffiti toont een Tony's Chocolonely-chocoladereep die een bordje vasthoudt met daarop de tekst 'Black Lives Matter'. De winkel van het chocolademerk zit op een steenworp van de plek van de graffiti. Aanleiding voor de actie is een persmoment vanwege een nieuwe chocoladebar in de Beurs van Berlage.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf betreft het een 'eenmansactie' van de directeur. 'De bedoeling was om een aantal stickers binnen in het pand te plakken, maar toen mijn collega's vanochtend dat wilden gaan doen stond Henk Jan daar al om 7 uur om het met graffiti aan te brengen.'

'We staan wel achter de boodschap, we vechten vanuit ons merk tegen moderne slavernij. Dus dan ben je in de bron tegen elke vorm van slavernij. Het is echter tegen ons advies in om het op een monumentaal pand aan te brengen', aldus de woordvoerder. 'Hij is nogal activistisch.'

De politie laat weten dat er vanochtend twee verdachten zijn aangehouden in verband met de vernieling. Zij zitten vast voor verhoor.

Miljoenen ‘zombie-banen’ in Europa op de tocht

Door de overheidssteun zijn in Europa veel banen behouden en massale werkloosheid door de coronacrisis voorkomen. Euler Hermes waarschuwt wel voor het na-effect dat nog gaat komen dit jaar en volgend jaar. Alleen al in 2020 verwacht de kredietverzekeraar, ondanks de noodhulp, 4,3 miljoen extra werklozen in de vijf grootste Europese landen. Daar bovenop komt in 2021 nog eens het verlies van miljoenen ‘zombie-banen’.

Volgens de gezamenlijke researchafdeling van Euler Hermes en Allianz profiteert bijna een derde van de Europese beroepsbevolking momenteel van nationale regelingen voor behoud van werkgelegenheid (in Nederland NOW-genaamd). De overheid neemt tijdelijk een groot deel van de inkomenslast op zich. In de vijf grootste economieën (Duitsland, Frankrijk, VK, Italië en Spanje) gaat het alleen al om 45 miljoen banen die zo worden beschermd.

“Zombie-banen”
Euler Hermes stelt dat 20% van deze ‘gesubsidieerde’ banen een verhoogd risico lopen om volgend jaar te verdwijnen. De onderzoekers noemen dit “zombie-banen”. Banen met een ongezonde basis, maar die door de overheidssteun in stand blijven. Volgens Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland, lijkt het erop dat de Nederlandse werkgelegenheid een minder grote knauw krijgt. “Samen met Zweden doen we het relatief goed. Dat heeft te maken met de intelligente lockdown en de overheidsmaatregelen in combinatie met werktijdverkorting en de relatief strikte ontslagbescherming in Nederland. De werkloosheidscijfers van het CBS over mei lijken dat te bevestigden. We hebben sinds maart ruim 200.000 mensen minder met een betaalde baan. Dat ligt onder de verwachting.”

Laatbloeiers
De researchafdeling van Euler Hermes maakt onderscheid in sectoren die weer snel opbloeien en ‘laatbloeiers’; sectoren die langere tijd nodig hebben om te herstellen en die ook het langst steun nodig hebben. Volgens de onderzoekers zijn dat transport en opslag, accommodatie- en foodservice, kunst/amusement/recreatie, detailhandel en groothandel en industrie en bouw.

Johan Geeroms: “Dit zijn sectoren die hard worden getroffen door de corona-regels zoals social-distancing. Er heerst grote onzekerheid over het herstel. Investeringsplannen gaan de la in. Met kostenbesparing proberen ze financieel gezond te blijven. In dat licht moet je de zombie-banen zien. Op een gegeven moment zal de steun van overheden minder worden. In het vrije spel van vraag en aanbod zal dan alsnog een deel van de werkgelegenheid verloren gaan.”

Tot de dood ons scheidt - portret van Marc de Hond

Tot de dood ons scheidt heet de documentaire die Nada van Nie maakte over het ziekteproces van presentator en theatermaker Marc de Hond. De documentaire is op donderdag 18 juni om 20.30 uur te zien bij Net5. Nada van Nie volgde Marc en zijn gezin anderhalf jaar lang van heel dichtbij, waarbij ze mee ging naar ziekenhuisafspraken, chemotherapie, maar ook bij Marc en zijn gezin thuis veel tijd doorbracht. Het resultaat is een heel persoonlijk en indringend portret.

Nada: “Ik heb Marc leren kennen als een heel moedig en krachtig persoon, iemand die zijn ziekte onder ogen durfde te komen en met elke vezel in zijn lijf van plan was om beter te worden. Marc wilde openheid geven over hetgeen hij meemaakte en vond dat mensen die ziek zijn zich niet hoeven te schamen of zich moeten verstoppen. Met de theatertour waar hij mee bezig was, wilde hij een document achterlaten voor zijn kinderen. Iets waardoor hij onsterfelijk zou zijn. Met deze documentaire wil ik niet alleen hem en zijn gezin eren, maar vooral ook een liefdevol beeld schetsen van hoe een man die tot twee keer toe wordt getroffen door het noodlot toch niet bij de pakken neer gaat zitten. Over hoe hij iets negatiefs tot iets positiefs probeert om te buigen en hoe je jezelf en je naasten kunt voorbereiden op een naderend afscheid. “

Marc de Hond, die in 2002 een dwarslaesie opliep en daardoor in een rolstoel belandde, kreeg in 2018 te horen dat hij blaaskanker had. ‘Je moet in het leven spelen met de kaarten die je gedeeld worden’ zei hij daar toen over. Dit was voor documentairemaakster Nada van Nie aanleiding om hem te benaderen. Ze was geraakt door zijn verhaal en wilde zijn strijd tegen blaaskanker vastleggen. In Tot de dood ons scheidt schetst Nada van Nie een verhaal over onvoorwaardelijke liefde, het ziekteproces wat een document moest worden voor hun kinderen. Even leek het erop dat er met chemo-en immunotherapie nog een kans op herstel voor hem was. Helaas is onlangs gebleken dat dit toch niet het geval was; als gevolg van uitgezaaide blaaskanker is Marc op 3 juni jl. op 42-jarige leeftijd overleden.

Marc en Remona (Afbeelding: TalpaTV)
Marc en Remona (Afbeelding: TalpaTV)

Defensie geeft bijna 100.000 kilo voedsel aan Leger des Heils

Defensie geeft bijna 100.000 kilo aan overtollige rantsoenen weg en meer dan 65.000 liter drinkwater in 1,5 literflessen. Het gaat om voedsel voor militairen die onder meer de jungletraining in Belize zouden volgen of waren ingeroosterd voor schietoefeningen in Duitsland. Vanwege het COVID-19-virus zijn die afgelast. De landmacht doneert de ontbijtpakketten, lunches en warme maaltijden aan het Leger des Heils.

Defensie verstrekte al eerder overtollige etenswaren, onder meer aan voedselbanken. Ook toen ging het steeds om duizenden kilo’s, maar niet om zoveel als deze keer. De landmacht leverde gisteren al levensmiddelen af bij de Leger des Heilslocaties in Amsterdam en Weesp. Vandaag en volgende week wordt er ook voedsel en water gebracht.

Defensie heeft de bestellingen al ver voor de COVID-19-uitbraak geplaatst. Hoewel trainingen weer langzaam worden hervat, zijn het er nog te weinig om de voedselvoorraden weg te werken. Daarop besloot de militaire organisatie het eten weg te geven en daarmee minderbedeelden te helpen.

Daarnaast wilde Defensie voorkomen dat leveranciers van de levensmiddelen in financiële problemen komen. Daarom zijn bestellingen niet geannuleerd.

Inmiddels heeft Defensie al zo’n 130.000 kilo levensmiddelen weggegeven.

Maaltijden voor het Leger des Heils (Afbeelding: Defensie)
Maaltijden voor het Leger des Heils (Afbeelding: Defensie)

Samenwerking met Griekenland voor opvang en voogdij formeel bezegeld

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol en haar Griekse collega’s Giorgos Koumoutsakos (Migratie en Asiel) en Domna-Maria Michailidou (Sociale Zaken) hebben donderdag hun politieke afspraken om het voogdijsysteem en de opvang van minderjarige alleenstaande vreemdelingen in Griekenland structureel te verbeteren formeel bekrachtigd. Dat gebeurde door een zogenoemd Memorandum of Understanding te ondertekenen tijdens een videoconferentie tussen Den Haag en Athene.

Beide landen kwamen eerder overeen dat Nederland Griekenland gaat ondersteunen bij het ontwikkelen van een programma dat zal bestaan uit het ondersteunen van het voogdijsysteem en het verbeteren van de opvang op het vasteland in Griekenland en de begeleiding van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. In aanloop naar de ondertekening is gewerkt aan de concrete uitvoering van de plannen. om daadwerkelijk tot die uitvoering over te kunnen gaan, was het belangrijk dat de afspraken ook formeel op papier werden gezet.

Noodzaak voor samenwerking
Beide bewindspersonen benadrukten bij de ondertekening het belang van het gezamenlijke project en onderstreepten de noodzaak van snelle, praktische resultaten. Zowel Nederland als Griekenland spannen zich in om zo snel mogelijk de opvang van amv’s te realiseren en de samenwerking tussen experts voor het voogdijprogramma van start te laten gaan.

Voogdij en opvang
Er is afgesproken dat het project drie jaar zal gaan lopen. In totaal is er door Broekers-Knol 3,5 tot 4 miljoen euro voor uitgetrokken. Voor het voogdijprogramma worden experts van de Nederlandse stichting NIDOS ingezet. Voor de opvang wordt een keus gemaakt welke organisaties deze gaan uitvoeren. In elk geval worden er 48 opvangplaatsen op het vasteland gerealiseerd, waardoor in totaal de komende jaren zeker 500 alleenstaande minderjarigen in Griekenland kunnen worden geholpen. De kinderen krijgen in de voorzieningen psycho-sociale zorg, onderwijs, gezondheidszorg, juridische bijstand en andere vormen van hulp die vereist zijn voor hun welzijn en ontwikkeling.

Solidariteitsprotesten met vluchtelingen in acht steden op Wereldvluchtelingendag

In tenminste acht steden vinden op zaterdag 20 juni (Wereldvluchtelingendag) protesten in solidariteit met vluchtelingen plaats, op initiatief van Comité 21 Maart en Stop the War on Migrants. De protesten richten zich tegen repressie tegen vluchtelingen en de extra problemen ten gevolge van de corona-pandemie en overheidsreacties daarop. Vanaf 14:00 uur wordt er actiegevoerd in Amersfoort, Amsterdam, Enschede, Leiden, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, en Wageningen. Lokale groepen geven hun eigen invulling aan het protest, zo wordt in Amsterdam een manifestatie gehouden op het Museumplein.

Voor migranten en vluchtelingen is het leven in 'normale' tijden vaak al heel moeilijk. De overvolle opvangkampen en detentiecentra vormen een gevaar voor hun gezondheid. Tijdens de huidige corona-pandemie wordt dit alleen maar erger. Migranten zijn bijzonder kwetsbaar voor de crisis. In plaats van voldoende gezondheidszorg en huisvesting te bieden, hebben Europese autoriteiten de noodsituatie gebruikt om hun aanvallen op migranten te escaleren en xenofobie op te voeren. De grote demonstraties wereldwijd tegen politiegeweld en racisme, die ook vluchtelingen treffen, maken duidelijk dat er veel protest nodig en mogelijk is.

In detentiecentra in Rotterdam en op Schiphol worden migranten langdurig op cel gehouden, en in nauw contact met mogelijk geïnfecteerde bewakers gebracht. In Leiden werd de noodopvang voor migranten gesloten. In Zoutkamp is gedreigd op met corona besmette asielzoekers te schieten als ze naar buiten gaan. In veel andere Europese landen is de situatie nog erger: vluchtelingen mogen geen asiel aanvragen, worden gearresteerd en opgesloten, op zee achtergelaten of met geweld teruggeduwd naar Turkije en Libië. Arbeidsmigranten worden gedwongen te werken en wonen onder onveilige omstandigheden. Zoals in de vleesverwerkende industrie.

De groepen die op 20 juni in actie komen willen dat detentiecentra gesloten en deportaties gestopt worden. Alle vluchtelingen en migranten moeten worden gelegaliseerd, en zoals iedereen, recht krijgen op huisvesting, gezondheidszorg en veilige leef- en werkomstandigheden. De militarisering van en pushbacks aan de Europese grenzen dienen stopgezet te worden, en reddingsacties op de Middellandse Zee moeten hervat worden. Nederland zou daarnaast onmiddellijk opvang moeten bieden aan alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen.

In het kader van de Nacht voor de Vluchteling is er voor dit jaar vanwege Corona een app ontwikkeld om lokale wandelingen te organiseren en daarbij sponsoren te zoeken. 

De protesten vinden plaats op de volgende locaties: 

  • Amersfoort, Varkensmarkt
  • Amsterdam, Museumplein
  • Enschede, Stationsplein
  • Leiden, Stationsplein
  • Rotterdam, Detentiecentrum Rotterdam, Portellabaan 7
  • Tilburg, plein naast Concertzaal, hoek Schouwburgring en Bisschop Zwijssenstraat
  • Utrecht, Domplein
  • Wageningen, locatie in overleg met gemeente nog te bepalen.

Arrestatieteam blaast voordeur op bij inval in onderzoek naar wapenvondst

Bij invallen in Hoofddorp, Hillegom, Meppel en Breukelen zijn donderdagochtend vier verdachten aangehouden. Dit in een langlopend onderzoek naar een wapenvondst in Hoofddorp.

In de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch werden in maart 2019 in een garagebox automatische vuurwapens aangetroffen. Het was de start van een uitgebreid recherche onderzoek. Eerder werden in deze zaak al twee verdachten aangehouden.

De aangehouden verdachten zitten vast voor verhoor en onderzoek.

Horizon Forbidden West komt in 2021 uit

Vorige week zagen we de eerste trailer van Horizon Forbidden West, nu laat Guerrilla Games meer weten over de setting en geven ze ook aan dat de game in 2021 uitkomt.

Mathijs de Jonge, game director van Horizon Forbidden West, vertelt in onderstaande video meer over de setting van de game. Horizon Forbidden West is een open-wereld actie-RPG die in de verre toekomst plaatsvindt. Je speelt wederom als Aloy, een jager van de Nora-stam, die op een zoektocht is om mysteries en geheimen op te lossen die haar leven voor altijd zullen veranderen.

De titel "Forbidden West" verwijst eigenlijk naar een mysterieuze nieuw gebied dat zich uitstrekt van Utah in de Verenigde Staten tot aan de Stille Oceaan in het westen. Met de extra kracht van PlayStation 5 heeft de studio de wereld nog gedetailleerder, levendiger en meeslepender kunnen maken. Door de SSD van PlayStation 5 zijn er vrijwel geen laadschermen, dus als je de kaart opent en snel van het ene uiteinde naar het andere reist, of herstart vanaf een checkpoint, ben je zo weer aan het spelen. Dat geldt ook wanneer je de game opstart.

In de video zien we ook enkele van de nieuwe machines, zoals de Shell Snappers en Tremor Tusk. Er zullen tientallen nieuwe monsters te vinden zijn, elk weer met een eigen manier om ze aan te pakken. Er zijn ook nieuwe stammen. Sommige zijn vreedzaam, andere vijandig. Een van de stammen weet hoe ze de machines moeten overnemen en gebruiken ze in de strijd. Het lijkt ons al vervelend als je een mammoet zoals de Tremor Tusk in het wild tegenkomt, laat staan als ie compleet is uitgedost met extra bescherming van die stam. De omgeving is ook niet zonder gevaren. De 'red blight' infecteert het land waardoor planten en dieren sterven. Het weer is ondertussen ook compleet van het padje, er zijn superstormen waardoor complete canyons overstroomt raken.

Horizon Forbidden West komt in 2021 uit op PlayStation 5.

Lichaam geborgen in singel in Leiden

Na een melding vonden agenten op woensdag 17 juni rond 17:30 uur in het water van de Rijnsburgersingel in Leiden, ter hoogte van de Valkbrug, een overleden persoon. De recherche deed onderzoek en dat leverde geen aanwijzingen voor een misdrijf op.

Na de vondst van het lichaam is de Valkbrug tijdelijk dicht gegaan voor het vaarverkeer. Politieduikers hebben het lichaam geborgen. Het vermoeden bestaat dat het slachtoffer na een val in het water bij de Valkbrug niet meer op de kant kon klimmen. De familie van het slachtoffer is op de hoogte gebracht.

Studenten wagen fietstocht over snelweg voor hotdog bij Ikea

Twee internationale studenten hadden dinsdagavond wel heel veel over voor een hotdog van Ikea. De twee reden met hun fiets over de snelweg, maar bij knooppunt Amsterdam-Holendrecht durfden ze niet verder.

De studenten uit Slowakije en Roemenië staken met hun fiets een aantal rijstroken over. Maar toen ze eenmaal in de middenberm stonden waren de waaghalzen er wel klaar mee.

Agenten hebben de studenten geholpen om de weg over te steken. Rijbanen van de snelweg werden met rode kruizen afgezet, daarna zijn de twee naar een fietspad begeleid.

De studenten hebben geen boete gehad. Wel zijn ze vermanend toegesproken.

Verminderen van armoede mogelijk maar kost geld en banen

Met het huidige kabinetsbeleid neemt de armoede in Nederland de komende jaren met ruim een kwart toe. De stijging van armoede komt met name door de verlaging van de bijstand tot en met 2035. Dit terwijl armoede in Nederland een hardnekkig probleem is dat de kwaliteit van leven voor circa één miljoen mensen dagelijks ondermijnt. Dit is nog zonder de effecten van de coronacrisis mee te rekenen. Gerichte maatregelen om armoede te verminderen zoals de verhoging van de bijstand, zijn effectief, maar kosten geld en vaak banen blijkt uit het zojuist verschenen onderzoek Kansrijk Armoedebeleid van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De armoede in Nederland kan met 60% afnemen door invoering van een basisinkomen. Dit kost veel geld en het arbeidsaanbod zal sterk afnemen. De introductie van negatieve inkomstenbelasting en aanpassingen in bestaand beleid, zoals in de hoogte van de bijstand, leiden tot beperktere armoedevermindering, maar ook tot minder kosten en minder werkgelegenheidsverlies. Investeren in menselijk kapitaal door in te zetten op gezondheid of opleiding is een optie voor de lange termijn.

Als de jaarlijkse verlaging van de bijstand vanaf 2021 wordt teruggedraaid, dan neemt de toekomstige kans op armoede voor personen in de bijstand met bijna de helft af. Maar ook de prikkel om te werken neemt af. Een effectieve manier om armoede onder kinderen te bestrijden, is om het kindgebonden budget te verhogen voor gezinnen met drie of meer kinderen. Hiermee kan de armoede onder kinderen tot twintig procent worden teruggedrongen. Een andere mogelijkheid voor het verkleinen van de armoede is om de arbeidskorting voor werkenden met lagere inkomens te verhogen, terwijl voor de ouderen te denken valt aan een verhoging van de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO). Armoedebestrijding op de langere termijn kan door te investeren in bijvoorbeeld opleiding, gezondheid en de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Deze elementen komen onder druk te staan als een gezin in armoede leeft. Door deze investeringen kunnen mensen beter meedoen in de samenleving en dit is goed voor de sociale samenhang. Het verhoogt de kwaliteit van samenleven en daarmee ook de algemene welvaart van de bevolking.

In totaal hebben de planbureaus veertig beleidsopties geanalyseerd om de stijgende armoede tegen de gaan. Daarnaast zijn bijna dertig beleidsopties geanalyseerd die armoede op de lange termijn bestrijden.

Acht expertisecentra voor jongeren met complexe problematiek

Verspreid over het land komen acht expertisecentra voor complexe jeugdhulp. Gemeenten krijgen de taak om deze bovenregionale centra te coördineren. Dat maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De expertisecentra hebben als doel om te ondersteunen bij het organiseren van passende hulp voor een kleine groep jongeren met meervoudige en complexe problematiek, zoals anorexia. De coördinerende gemeenten zijn Groningen (Groningen, Friesland, Drenthe), Enschede (Overijssel), Nijmegen (Gelderland), Utrecht (Utrecht en Flevoland), Amsterdam (Noord-Holland), Rotterdam (Zuid-Holland) en Eindhoven (Brabant en Zeeland). Voor de regio Limburg staat de coördinerende gemeente nog niet vast.

Gemeenten zorgen dat passende jeugdhulp beschikbaar is voor kinderen en jongeren. Soms is bovenregionale samenwerking nodig om passende hulp te kunnen bieden. Daarom worden expertisecentra ingericht, die drie functies krijgen. Ten eerste kunnen professionals die verbonden zijn aan de expertisecentra advies bieden aan betrokkenen als hulp niet het gewenste effect lijkt te hebben. Daarnaast kunnen de centra helpen bij het organiseren van hulp. Zo kan bijvoorbeeld een professional met specifieke expertise worden ingezet, zodat de jongere niet hoeft te verhuizen als die een complexe hulpvraag heeft. Ten slotte organiseren de expertisecentra het bundelen van kennis van professionals uit verschillende domeinen, waardoor de professional beter zijn werk kan doen omdat meer aandacht is voor de ontwikkeling van kennis en vakmanschap.

Het kabinet stelt op verzoek van de Tweede Kamer vanaf 2021 jaarlijks 26 miljoen euro beschikbaar voor de centra.

'Slachtoffer schietpartij Amsterdam kwam per ongeluk om'

Het slachtoffer van een schietpartij in Amsterdam op 14 maart zou per ongeluk zijn doodgeschoten door een vriend.

Dat meldt Het Parool. Woensdag was de inleidende zitting in de zaak tegen de vier verdachten. Het 23-jarige slachtoffer kwam op 14 maart om het leven toen hij van dichtbij in zijn hoofd werd geschoten. Direct na de schietpartij werden drie personen van 22, 23 en 24 jaar aangehouden. Later volgde nog een vierde aanhouding. Het gaat om de 22-jarige Xavier F., de 24-jarige Shaquille L., de 23-jarige Daniël S, als de 24-jarige Roell G.

Volgens de krant waren de jongens, terwijl ze onder invloed waren van onder meer drank, cocaïne en xtc, aan het spelen met een pistool. Op een zeker moment richtte Shaquille L. het pistool op het hoofd van het slachtoffer en haalde de trekker over. Dit in de veronderstelling dat de Glock 17 niet geladen was. L. wordt verdacht van moord, de andere drie verdachten van dood door schuld.

Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvindt is nog niet bekend.

FOK! Wat een weer: nat

Het is bewolkt en vooral in het midden en noorden regent het van tijd tot tijd. Van het zuiden uit wordt het op steeds meer plaatsen droog en klaart het op. Wel ontstaan er in de loop van de middag in het midden en zuiden enkele buien, mogelijk met onweer. De maxima lopen uiteen van 18°C aan zee tot 23°C in het zuidoosten. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig. In het noorden komt de wind aanvankelijk uit oostelijke richtingen.

Komende nacht zijn er brede opklaringen, alleen in het noorden is nog bewolking aanwezig. Daar waar het opgeklaard is ontstaat lokaal mist. De minima komen uit rond 12°C. Er staat een zwakke wind uit richtingen tussen west en zuidwest.

Vrijdagochtend lost de mist op en er zijn dan perioden met zon. In de middag ontstaan er enkele buien met daarbij een kans op onweer. De maxima lopen uiteen van 17°C aan de noordwestkust tot 22°C in het oosten. De wind wordt westelijk en neemt toe naar matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Met de groeten uit Tijnje (Dat ligt in Friesland) (Foto: spylacopa_68)
Met de groeten uit Tijnje (Dat ligt in Friesland) (Foto: spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NAVO bespreekt geloofwaardige afschrikking en verdediging

Hoewel de coronacrisis uiteraard op de agenda staat tijdens de vergadering van de NAVO-ministers van Defensie, ligt de nadruk vandaag tevens op tal van andere onderwerpen. Afschrikking door en verdediging van de NAVO, de reactie van het bondgenootschap op de toenemende dreiging die uitgaat van - Russische wapensystemen, zoals de SCC-8 en de NAVO-missies in Afghanistan en Irak.

De ontwikkeling en verspreiding van het SSC-8 grondgelanceerde kruisvluchtwapen van Rusland leidde vorig jaar tot het einde van het INF-verdrag. Sindsdien ontwikkelde en moderniseerde Rusland zijn capaciteiten verder. Het antwoord van de NAVO blijft afschrikking en dialoog en geen wapenwedloop.

De ministers stemden vandaag ook in met het finale concept politiek militaire advies van de DDA (deterrence and defence of the Euro-Atlantic area). Dit beschrijft hoe militaire activiteiten effectief zijn in te vullen om conflict en oorlog te voorkomen. Het moet met name zorgen voor samenhang tussen verschillende activiteiten.

Evenredige bijdrage
Geloofwaardige afschrikking vraagt om versterking van de capaciteiten en een evenredige bijdrage van alle bondgenoten. Om te zorgen voor een ‘fair share’ door Nederland verhoogde het kabinet de defensiebegroting eerder structureel met €1,5 miljard. Defensie beseft wel dat het gat tussen de huidige 1,35% van het Bruto Nationaal Product en het doel van 2% waarschijnlijk te groot is om in 1 kabinet te overbruggen. Of er komend jaar geld bijkomt, wordt bekend met Prinsjesdag.

Minister Ank Bijleveld-Schouten: “Laat ik helder zijn, het groeien van de defensiebegroting naar 2% is urgent en we stappen niet van die afspraak af. Het realisme dat we 2024 waarschijnlijk niet gaan halen doet daar niets aan af. Overigens spreek ik liever over capaciteiten en slagkracht, want een krimpende economie heeft een positief effect op het percentage. Het gaat dus om investeren en het vergroten van de slagkracht. Alleen zo blijven we toegerust op onze taken, zoals het zorgen voor geloofwaardige verdediging en afschrikking. En daar moet iedereen een eerlijke bijdrage leveren. Dat is en blijft het doel.”

In dit verband kwam ook het onverwachte aankondiging van de Verenigde Staten ter sprake om 10.000 militairen weg te halen uit Duitsland. Bijleveld: “Het argument dat de Europese landen meer moeten doen is niet nieuw en terecht. Maar in een bondgenootschap verras je elkaar niet en stem je dit soort beslissingen vooraf met elkaar af”.

Missies en operaties
De ministers stonden ook stil bij de huidige missies en operaties en met name die in Afghanistan en Irak. Ondanks dat de Amerikaanse regering en de Taliban in februari een akkoord tekenden blijft Nederland aandringen op besluitvorming rond troepenreductie op basis van de veiligheidssituatie (conditions based). Hier geldt het adagium ‘samen erin, aanpassen en samen er uit’, wat Nederland betreft.

Ten aanzien van de NAVO missie in Irak gaven de ministers nu opdracht om verschillende uitbreidingsopties uit te werken. Welke gevolgen de uitbreiding kan hebben voor Nederlands militaire inzet in 2020 en 2021 is nog niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
©FOK.nl e.a.