Supporterscollectief Nederland boos vanwege Eredivisie op zondag 20.00 uur

Supporterscollectief Nederland is boos op de voorgestelde wijzigingen voor het aankomende Eredivisie-seizoen. In het plan staat dat er zondagavond om 20.00 uur gevoetbald zal gaan worden, ook als er straks weer fans welkom zijn. "De grens wordt hiermee overschreden", meent voorzitter Matthijs Keuning.

Het idee om op zondagavond 20.00 uur te gaan voetballen bestaat al een tijdje. FOX Sports wil dit graag, omdat het op deze manier meerdere wedstrijden verspreid over het hele weekend kan uitzenden. Er kan dus meer reclame worden verkocht. In het afgelopen seizoen werden er al negen duels op zondagavond gespeeld; voor het nieuwe seizoen moet zondag 20.00 uur een vaste speeltijd worden.

Keuning was onaangenaam verrast door het voorstel. "Het is nog een plan en niet definitief, maar dat hierover gesproken wordt zegt ons al meer dan genoeg", zegt de voorzitter van Supporterscollectief Nederland tegen VI. "Vorig jaar is hier ook al discussie over geweest. Als compromis kwamen we toen op negen zondagavondwedstrijden, met het oog op de Europese duels van clubs. Maar toen hebben we ook al duidelijk gemaakt dat het voor de supporters vaak niet te doen is om op zondagavond naar het stadion te gaan. Ze moeten de volgende dag weer vroeg aan het werk en kinderen meenemen naar een zondagavondwedstrijd is al helemaal niet ideaal."

"De grens tussen geld en het voor supporters aantrekkelijk maken om naar het stadion te komen wordt nu steeds verder opgerekt en met dit plan zelfs overschreden", stelt Keuning. "Juist in deze tijd blijkt dat supporters ontzettend belangrijk zijn voor de club. We zien nu dat het in een leeg stadion toch vrij weinig meer aan is. Ook hebben de fans financieel gezien een belangrijke rol, door de clubs in deze moeilijke tijd te steunen, door af te zien van compensatie, door nu al seizoenkaarten te verlengen: iets wat de clubs miljoenen op de bank oplevert. Maar je ziet dat tv steeds belangrijker wordt en dat de stadionganger zich maar moet schikken. Daar zijn wij wel een beetje klaar mee. Zonder supporters heeft een club geen bestaansrecht. Het is dus heel apart dat hier nu over gesproken wordt."

De voorgestelde aanvangstijdstippen in de Eredivisie zonder publiek zijn: Vrijdag: 18.30 uur & 21.00 uur. Zaterdag: 18.30 & 21.00 uur. Zondag: 12.15, 14.30, 16.45 & 20.00 uur. Maandag: 20.00 uur. Aanvangstijdstippen Eredivisie met publiek: Vrijdag: 19.45 uur. Zaterdag: 2x 18.30 & 2x 21.00 uur. Zondag: 12.15, 14.30, 16.45 & 20.00 uur.

De profclubs komen donderdag in Zeist bij elkaar voor een algemene vergadering betaald voetbal. De plannen voor komend seizoen staan dan ook op de agenda. De clubs hopen woensdag al duidelijkheid te krijgen van de UEFA over wanneer bijvoorbeeld de Europese toernooien komend seizoen van start gaan.