HBO Max van start in de Verenigde Staten

HBO Max is vandaag van start gegaan. De streamingdienst van WarnerMedia is dit jaar alleen nog in de VS te ontvangen, maar moet uiteindelijk een wereldwijde concurrent voor Netflix, Amazon en Disney worden.

Na Disney met Disney+ en voordat NBCUniversal in juli met hun streamingdienst, Peacock, komt, heeft WarnerMedia, moederbedrijf van onder andere filmstudio Warner Bros., HBO en CNN, vandaag het startsein gegeven voor hun streamingdienst, die ze vernoemd hebben naar abonneezender HBO. De dienst bevat alle content van HBO, maar biedt ook films en series van Warner Bros. zelf en van diverse andere merken die onderdeel zijn van WarnerMedia, zoals DC Entertainment, Cartoon Network, Turner Classic Movies en Crunchyroll, om er slechts een paar te noemen. Zo kunnen abonnees bijvoorbeeld genieten van de Harry Potter-filmserie, DC-films als Aquaman en Joker, sitcoms als Friends, The Fresh Prince of Bel-Air en The Big Bang Theory, DC-series als Batwoman en Doom Patrol en animatieserie als Robot Chicken en Rick and Morty.

HBO Max is een duurdere dienst dan de concurrentie: abonnees betalen 15 dollar per maand voor toegang, wat evenveel is als de maandelijkse kosten voor HBO al waren, maar een dollar minder dan de duurste vorm van Netflix. De dienst beweert twee maal zoveel content als HBO Now (het streamingplatform van HBO) te hebben voor hetzelfde bedrag. In aanvulling op de eigen content van de diverse WarnerMedia-merken, zijn er bijvoorbeeld licenties op alle seizoenen van de Doctor Who-revival en andere BBC-series, kunnen jongere kijkers vijftig seizoenen van Sesame Street bingewatchen en is er de beschikbaarheid van Studio Ghibli-films, die in Nederland onlangs allemaal via Netflix beschikbaar werden.

Voor Nederlandse kijkers is er voorlopig geen optie om het pakket met streamingdiensten aan te vullen met (of in te wisselen voor) HBO Max. De dienst is van plan om in 2021 in Latijns Amerika en delen van Europa te lanceren, maar in welke landen dat gebeurt is sterk afhankelijk van bestaande licentiedeals met lokale aanbieders. Veel van deze licentiedeals zijn eind vorig jaar nog verlengd; zo heeft Sky, dat onder andere in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland opereert, hun licentie op HBO-content met vijf jaar verlengd. Sommige licentiehouders krijgen de komende jaren ook een selectie van 'Max Originals', zoals de niet-HBO-content van HBO Max wordt genoemd.

In Nederland is de HBO-content onder licentie bij kabelaanbieder Ziggo en onderdeel van een eigen films- en seriespakket. Met een bedrag van 12 euro per maand zit deze onder de Amerikaanse HBO-prijs, maar het pakket is alleen beschikbaar voor Ziggo-klanten. Het is niet duidelijk of en wanneer de Ziggo/HBO-deal eindigt en potentieel de weg voor HBO Max in Nederland vrijmaakt.

HBO Max tvOS screen shot