Eikenprocessierups in aantocht

De eerste eitjes waaruit de eikenprocessierups komen, zijn gebroken. De brandhaartjes zullen half mei te verwachten zijn.

Die haartjes kunnen zorgen voor de overlast; ze kunnen voor een geïrriteerde huid zorgen zoals bultjes, blaasjes, rode vlekken, jeuk en een branderig gevoel. Nu zullen ze nog weinig overlast bezorgen. Ook kunnen de haartjes voor geïrriteerde ogen of luchtwegen zorgen. Vorig jaar waren er mede door de warmte duizenden mensen bij de huisarts met klachten.

Volgens het kenniscentrum eikenprocessierups is half mei een normale tijd dat de rupsen nesten vormen en zichtbaar worden. Er zullen dit jaar minder ruspen zijn dan vorig jaar, dit komt door de vlindervangst van vorig jaar. Maar overlast zal er zeker zijn. De weersomstandigheden spelen een grote rol.

Bij warm weer zitten de rupsen lager in de boom, er zijn dan ook meer mensen buiten die bijvoorbeeld in een park tegen een boom zitten. Ook stormen, en dan met name de wind zorgt voor een behoorlijke verspreiding van de eikenprocessierups. We moeten dus hopen op een niet te warme en winderige zomer.

Eikenprocessierups
Eikenprocessierups (Foto: Pixabay)