Butter en Choukoud willen via Coolsingel naar Olympische Spelen

Atleten Michel Butter en Khalid Choukoud willen zich op zondag 5 april tijdens de 40ste marathon van Rotterdam kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokyo. De Nederlandse toppers moeten op de Coolsingel voldoen aan de limiet van 2:11.30 uur.

Voor de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 kwam Butter in regenachtige omstandigheden slechts acht tellen tekort voor het verwezenlijken van zijn olympische droom: in Amsterdam liep hij destijds 2:11.08 en dat was nét te langzaam, beelden van zijn finish staan de atletiekfan nog op het netvlies gebrand. Op het snelle parcours in de Maasstad krijgt hij een nieuwe kans. Het persoonlijk record van de 34-jarige topatleet uit Castricum staat op de klassieke afstand van 42.195 meter op 2:09.58 uur.

Ook Choukoud (33) richt zich op Tokyo, hoewel men beter Sapporo kan zeggen - daar worden de marathons immers gehouden. Net als Butter was hij eerder sneller dan de olympische kwalificatie-eis. Bij het jubileum van de marathon van Rotterdam wil de Hagenaar zichzelf overtreffen en zijn beste tijd van 2:10.52 uur, gelopen in de havenstad, aanscherpen.

Naast Butter en Choukoud staan de Nederlandse talenten Bart van Nunen (24, PR van 2:13.09) en Frank Futselaar (28, PR van 2:14.06) aan de start in Rotterdam. Beide atleten kroonden zich onder meer al eens tot Nederlands kampioen op de 10.000 meter en gaan in Rotterdam voor een persoonlijk record. Mohamed Ali (30), in 2017 Nederlands kampioen op de 5000 meter, maakt in de Maasstad zijn debuut op de langste olympische hardloopafstand.

Voor de Nederlandse vrouwen ligt de olympische limiet op 2:28 uur. Aan de start komen onder anderen nationaal kampioene Bo Ummels (26, PR van 2:32.34) en Kim Dillen (37, PR van 2:33.24).

Ook voor veel internationale atleten is de jubileumeditie van de marathon van Rotterdam een ideale gelegenheid zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokyo. De namen van de deelnemende toppers worden binnenkort bekendgemaakt.

De marathons van de Olympische Spelen van Tokyo zijn in verband met de hitte in de Japanse hoofdstad, net als het snelwandelen, verplaatst naar het 800 kilometer noordelijker gelegen Sapporo. De marathons staan op het programma op 8 (v) en 9 augustus (m) en beginnen ’s morgens om 7 uur lokale tijd.