Fuglsang direct de beste in Vuelta a Andalucia

Jakob Fuglsang is het seizoen direct goed begonnen. In zijn eerste wedstrijddag van het jaar won de Deen van Astana direct de openingsrit van de Vuelta a Andalucia. Hij was de beste voor Mikel Landa en Dylan Teuns. Vorig jaar schreef Fuglsang het eindklassement op zijn naam in de Spaanse rittenkoers.

De eerste etappe in de Vuelta a Andalucia was meteen een zware rit. Onderweg lagen er vier beklimmingen van de derde categorie en vlak voor de finish lag er nog een klim van de eerste categorie. Een klim van twaalf kilometer aan een gemiddelde van 6,5%.

Voordat de renners aan de slotklim, de Puerto las Palomas, begonnen reed er lange tijd een kopgroep van elf vooruit en aan de voet van de slotklim hadden ze nog een voorsprong van twee minuten, maar dat zou nooit voldoende zijn om mee te strijden om de dagzege.

Mitchelton-Scott bepaalde om de slotklim het tempo, maar na een aanval van Mikel Landa was hun kopman Jack Haig snel uitgeteld. Alleen Jakob Fuglsang kon Landa volgen en de twee zouden gaan strijden voor de dagzege.

In de slotkilometer, die flink bergop ging, reed Fuglsang weg bij Landa en boekte zo zijn eerste ritzege dit seizoen in zijn eerste koersdag. Landa werd tweede op vier seconden van de Deen. Dylan Teuns maakte het podium vol in de Vuelta a Andalucia.

Begin deze maand kwam nog negatief in het nieuws nadat een gelekt rapport van het onafhankelijke antidopingbureau CADF hem in verband bracht dokter Michele Ferrari, die levenslang is geschorst voor dopingpraktijken. Snel nadat het uitlekte werd Fuglsang al snel vrijgesproken en gaat de Deen vrijuit.