Veldrijder Nys pakt WK-titel bij junioren, Norbert-Riberolle wint bij beloften

Op de tweede dag van het WK veldrijden moet Nederland het voorlopig zonder medailles stellen. De Belg Thibau Nys, zoon van de voormalig veldrijder Sven, werd wereldkampioen bij de junioren. Bij de beloftevrouwen ging de titel naar de Française Marion Norbert-Riberolle. Om 14.35 uur gaat de wedstrijd bij de elite mannen van start.

Met overwinningen in vijf van de zes wereldbekerwedstrijden was Nys de grote favoriet voor de titel bij de junioren. De 17-jarige Belg maakte die favorietenrol volledig waar. Ook de andere twee podiumplaatsen werden ingenomen door Belgen. Lennert Belmans werd tweede. Op de derde plaats eindigde Emiel Verstrynge. Beste Nederlander was Tibor del Grosso op plaats vijf.

In de wedstrijd voor vrouwen onder 23-jaar reed Norbert-Riberolle al vroeg weg bij haar concurrenten. De 21-jarige Française was duidelijk de beste en reed onbedreigd naar de wereldtitel. Op grote afstand werd de jonge Blanka Vas uit Hongarije tweede, voor de Britse Anna Kay op plaats drie. Nederland kon op het door regen zwaar geworden parcours geen aanspraak maken op het podium. Manon Bakker was beste Nederlandse en finishte als vijfde. Inge van der Heijden, wereldkampioen van 2019, eindigde één plaats achter haar landgenote.

Uitslag junoren
1. Thibau Nys (BEL)
2. Lennert Belmans (BEL)
3. Emiel Verstrynge (BEL)
4. Dario Lillo (ZWI)
5. Tibor del Grosso (NED)
6. Marco Brenner (DUI)
7. Jente Michels (BEL)
8. Florian Richard Andrade (FRA)
9. Rory McGuire (GBR)
10. Andrew Strohmeyer (USA)

Uitslag beloften
1. Marion Norbert-Riberolle (FRA)
2. Blanka Kata Vas (HON)
3. Anna Kay (GBR)
4. Katie Clouse (USA)
5. Manon Bakker (NED)
6. Inge van der Heijden (NED)
7. Francesca Baroni (ITA)
8. Sara Casasola (ITA)
9. Ruby West (CAN)
10. Noemi Rüegg (ZWI)