Historische stunt Belgische skiŽr Marchant

Alpineskiër Armand Marchant heeft voor een enorme stunt gezorgd tijdens de World Cup in Zagreb. Op de Kroatische sneeuw kwam de 22-jarige Belg op de slalom tot de vijfde plek, met afstand de beste Belgische World Cup-prestatie ooit.

Na de eerste run was de leiding in handen van de Zwitserse reus Ramon Zenhäusern, die 0,07 seconden voorsprong had op de Oostenrijker Michael Matt. De verrassende Duitser volgde op 0,18 seconden, met achter zich de Fransman Clement Noël (+0,27), de Italiaanse en Zweedse veteranen Manfred Mölgg (+0,31) en André Myhrer (+0,36) en de Oostenrijker Manuel Feller (+0,50). Marchant deed het met de twintigste plek op 1,48 seconden uitstekend.

In run twee ging het voor Marchant echter nog een stuk beter: de een na de ander beet zich stuk op zijn tijd en het was Alex Vinatzer, achtste na één run, die hem eindelijk van zijn troon stootte. Feller en Mölgg vielen vervolgens terug tot achter Marchant, Myhrer was iets sneller en Noël nam de leiding in handen, waarna Matt de finish niet haalde.

Ook Strasser eindigde achter de jonge Belg en Zenhäusern kwam 0,07 seconden tekort om Noël te verslaan, waarmee de zege voor de Fransman een feit was, alweer zijn vierde in de World Cup. Zenhäusern eindigde als tweede, de pas 20-jarige Vinatzer pakte zijn eerste podiumplek en Marchant sloot de wedstrijd op een indrukwekkende vijfde plek af.

Het is de beste Belgische prestatie ooit in de World Cup alpineskiën. Henri Mollin werd in 1981 in St Anton weliswaar ook vijfde op de combinatie, maar daar staan slechts vijf mannen in de uitslag. De enige vergelijkbare prestatie, in elk geval in het moderne tijdperk met volle deelnemersvelden, is de twaalfde plek van Sam Maes op de reuzenslalom in Kransjka Gora vorig seizoen.