ANWB: in 2020 doorbraak van elektrische auto bij particulier

Een meerderheid van de Nederlanders overweegt op termijn een elektrische auto aan te schaffen (56%). Het aanbod aan elektrische voertuigen is toegenomen en het prijsverschil tussen benzine en elektrische auto’s is opnieuw kleiner geworden. Daarnaast is de actieradius van elektrische voertuigen verder verbeterd. Dat blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB vandaag voor de derde keer presenteert.

De groep Nederlanders die binnen twee jaar een elektrische auto wil kopen is gestegen naar 5 %. Dit percentage neemt ieder jaar gestaag toe. Toch zetten veel geïnteresseerden hun aankoop niet door. De belangrijkste reden hiervoor blijft de hoge aanschafprijs. Dit komt uit het onderzoek dat in opdracht van de ANWB werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Blauw.

De ANWB verwacht dat hier in 2020 verandering in zal komen. Zo komen autofabrikanten volgend jaar met goedkopere modellen op de markt en is in het klimaatakkoord afgesproken dat er een aanschafsubsidie komt, wat de aankoop van een elektrische auto voor de particulier interessanter maakt en de belangstelling hiervoor bevordert. Bij goede informatie over de aanschafsubsidie neemt bij één op de vijf Nederlanders (19%) de interesse in elektrisch rijden toe. Opvallend is dat dit effect geldt voor alle Nederlanders en niet beperkt blijft tot de hogere inkomens.

Bekendheid laag
Op dit moment is de bekendheid met overheidsvoordelen voor volledig elektrische auto’s relatief laag. Slechts 18 % van de Nederlanders weet dat er voor een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting betaald hoeft te worden en 30% weet dat de overheid in 2020 met een aanschafsubsidie komt.

Het aanbod aan volledig elektrische auto’s is in 2019 gestegen van 18 naar 22 modellen. De gemiddelde actieradius van modellen onder de €50.000 is toegenomen naar 269 km (volgens methode WLTP). Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen is meer dan verdubbeld naar 77.392 (was 35.965).

Met de Elektrisch Rijden Monitor brengt de ANWB in kaart hoe de elektrische auto zich in Nederland ontwikkelt, hoe de consument daarop reageert en welke belemmeringen worden ervaren bij de transitie naar elektrisch rijden. De ANWB wil haar leden en partners met de monitor informeren en elektrisch rijden in Nederland stimuleren.