Franse biatleten halen hard uit

Tijdens de World Cup biatlon in Östersund is woensdag de individuele wedstrijd over twintig kilometer bij de mannen afgewerkt, waarin men vier keer schiet: liggend, staand, liggend en staand, met één strafminuut voor elke misser.

Het werd een groot Frans feest, met grote man Martin Fourcade bovenaan. Pas in zijn allerlaatste schietbeurt liet hij een misser noteren, waardoor de strijd met landgenoot Simon Desthieux nog een klein beetje spannend werd, maar Fourcade had het keurig onder controle en pakte zijn eerste zege van het seizoen.

Het Franse feest werd gecompleteerd door onder meer Desthieux, die met één misser op twaalf seconden de tweede tijd liet noteren. Quentin Fillon Maillet begon al met twee missers bij de eerste liggende schietbeurt, maar herstelde zich goed, trof veertien van de volgende vijftien schijven en werd op 1:50 minuten derde.

Daarmee was het nog niet gedaan, want de Franse wax was geweldig en ook Emilien Jacquelin profiteerde: met twee missers, beiden bij het staand schieten, kwam hij op 2:17 minuten tot de vierde plek, zijn beste World Cup-resultaat ooit. Fabiel Claude werd ook namens de Fransen zevende, Antonin Guigonnat was het lelijke eendje en strandde op plek 78.

De Zwitser Benjamin Weger pakte een prima vijfde plek, vlak voor Tarjei Bø. Diens broer Johannes Thingnes Bø hield het bij twee missers, maar had het zoals de meeste Noren bijzonder zwaar op de schijnbaar matige ski's en werd 'slechts' tiende, achter de Russen Matvey Eliseev en Alexandr Loginov - die met twee missers in de laatste schietbeurt een podiumplek weggooide.

De twee Belgen in het veld deden het uitstekend. Florent Claude hield het bij twee missers en werd 25e, Thierry Langer schoot eveneens achttien keer raak en pakte de 46e tijd, net niet genoeg voor World Cup-punten.

Donderdag volgen de vrouwen, waar de eerste deelneemster om 16.20 uur van start gaat.