'Kanker kansloos zonder zwaartekracht'

Onderzoeker Joshua Chou is bezig met een bijzonder interessant onderzoek. De eerste bevindingen? De geteste vormen van kanker - eierstok, borst, neus en long - blijken zo goed als kansloos als de zwaartekracht wegvalt.

Chou legt uit dat kankercellen samenklonteren tot een tumor, die blijft groeien tot de cellen een signaal krijgen om het lichaam binnen te dringen. Wanneer dat punt precies bereikt wordt is echter de vraag, maar volgens Chou geeft het wel aan dat kankercellen elkaar 'aanvoelen' om samen een tumor te vormen.

Dat gebeurt in principe door mechanische krachten en die zijn er alleen als er zwaartekracht is. Zwaartekracht weghalen zou dus een optie kunnen zijn en dat heeft Chou met zijn collega's onderzocht met een speciaal ontworpen microzwaartekrachtapparaat, waar de kankercellen in getest werden.

Maar liefst 80 tot 90 procent van de cellen werden uitgeschakeld: ze gingen dood of konden niks meer 'vasthouden'. Een indrukwekkend aantal, zeker omdat de vier geteste kankers juist moeilijk te doden zijn. Chou is in elk geval enthousiast: "We zijn klaar om het in de ruimte uit te proberen", doelt hij op een onderzoeksmissie in het ISS begin volgend jaar.

Chou's uiteindelijke doel is om te bewijzen dat gewichtsloosheid gebruikt kan worden om kanker nagenoeg kansloos te maken en de cellen dus voor de gek te houden. "Mijn visie is om deze methode naast de bestaande behandelingen in te zetten", aldus Chou, die dan de behandelingsduur hoopt te verkorten. Magie is het overigens zeker niet, bevestigt ook Chou, die aangeeft dat het vooral behandelingen als chemotherapie zou kunnen helpen.