Poolse rodelaars geven historisch podium weg, 40e zege Duits duo

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is ook het World Cup-seizoen in het rodelen geopend, de winter is zo langzamerhand dus echt aan het beginnen. Zaterdag stonden de wedstrijden bij de vrouwen en de dubbels op het programma.

Dubbels - Nieuw land?!
De dubbelwedstrijd kende een opvallende stand na één run: bovenaan de ranglijst zagen we Wojciech Chmielewski en Jakub Kowalewski uit Polen, een land dat in meer dan vier decennia nog nooit een World Cup-podium haalde. Sterker nog, sinds Tyler Seitz in 2002 een derde plek pakte en als eerste Canadees op het podium stond, wist nooit meer een nieuw land de top-3 te bereiken.

Er zat dus wat moois aan te komen, maar eerst was het de beurt aan anderen. De thuisfavorieten Thomas Steu en Lorenz Koller, die nog deze maand een elleboogoperatie onderging, stegen zes plekken in de tweede run en zagen de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken 0,088 seconden onderdoor komen. Hun landgenoten Tobias Wendl en Tobias Arlt kwamen 0,009 seconden tekort en vestigen zich op plek twee.

Chmielewski en Kowalewski mochten de dag afsluiten en begonnen nog prima, maar na een paar bochten ging het fout: de slee kwam bijna dwars op het ijs te staan, de snelheid was volledig verdwenen en het duo eindigde helaas als dertiende, waardoor de Duitse dubbelslag zoals vanouds een feit was.

Vrouwen - nieuwe generatie?
Bij de vrouwen stond het er na één run ook bijzonder vreemd voor: de pas 18-jarige Oostenrijkse Lisa Schulte stond bovenaan, voor de 20-jarige Duitse Jessica Tiebel en haar Amerikaanse leeftijdsgenote Ashley Farquharson. Bij afwezigheid van de Duitse toppers Natalie Geisenberger en Dajana Eitberger, die beiden zwanger zijn, moesten vooral Tiebel en Julia Taubitz het opvangen, hoewel debutantes Anna Berreiter en Cheyenne Rosenthal zich ook keurig de top-10 in werkten.

In de tweede run werd - helaas? - weer enigszins orde op zaken gesteld. De ervaren Russische Tatyana Ivanova, bij afwezigheid van Geisenberger de atlete met de meeste zeges, steeg van de dertiende plek naar haar elfde World Cup-zege. De Amerikaanse Summer Britcher eindigde op 0,110 seconden als tweede, Tiebel en Taubitz deelden de derde plek op 0,164 seconden.

Voor de diehard fan is het rodelen overigens hier live te kijken, het hele seizoen lang. Alle runs van het seizoen zijn daar ook terug te kijken.