Frijns crasht in uiterst chaotische Formule E-race Diriyah

In het Saoedische Diriyah is de tweede ePrix van het Formule E-seizoen verreden. Vrijdag gebeurde er niet al teveel, zaterdag was het in de tweede race flink raak met vooral chaos, gedoe en nog meer chaos.

Voor de start ging er al iets fout: Jerome d'Ambrosio had vanaf de vierde plek moeten beginnen, maar de Mahindra van de Belg bleef op de pre-grid staan. Polesitter Alexander Sims pakte bij de start weer de leiding en kreeg oud-kampioenen Sebastien Buemi en Lucas di Grassi achter zich aan, voor Antonio Felix da Costa, Mitch Evans en de winnaar van vrijdag, Mitch Evans.

In de eerste dik tien minuten pakte Da Costa de derde plek van Di Grassi, terwijl Nyck de Vries vanaf de 23e startplek vijf posities won. Buemi probeerde de Attack Mode te activeren, maar dat ging niet helemaal soepel: Da Costa tikte hem van achteren de rondte in en de Zwitser, die op gevaarlijke wijze weer wilde keren, schoof op de veertiende plek weer aan.

Na bijna twintig minuten probeerde Bird een aanval te plaatsen in het kielzog van Da Costa, die met Di Grassi in de clinche lag. Dat ging echter niet zo best, en eindigde ermee dat Bird een tikje kreeg van Evans, waarna Pascal Wehrlein er nog achterop kwam en Bird uiteindelijk in de muur stond: einde race voor de kampioenschapsleider en de safety car betrad de baan.

Bij de herstart dook alles en iedereen de Attack Mode in, terwijl Robin Frijns - gestart als twaalfde - en De Vries inmiddels geklommen waren naar de zevende en dertiende plek. Da Costa kreeg al vrij snel een drivethroughpenalty wegens zijn botsing met Buemi en de Portugees kon plek twee vergeten. Di Grassi schoof zo op, Maximilian Günther vond zichzelf ineens terug op plek drie.

Frijns kwam voorbij Edoardo Mortara naar de vijfde plek, maar ineens spinde de Limburger de muur in: einde race en wederom kwam de safety car de baan op. Na meer dan een half uur racen kreeg Felipe Massa, inmiddels rijdend op de zevende stek, een drivethroughpenalty omdat hij bij de start niet goed opgelijnd stond, terwijl er geruchten gingen over een mogelijk ongeldigde herstart van Günther en De Vries.

Met tien minuten te gaan volgde de herstart...hoewel de kraan om de auto van Frijns van de baan te halen nog gewoon op het circuit stond. Gelijk weer een gele vlag dus, twee minuten later kon dan écht weer geracet worden. Sims had gelijk weer een mooi gat te pakken naar Günther en Vandoorne, De Vries opende de aanval op Buemi en nam de achtste plek over.

In de laatste minuten werd de eerste herstart nog eens onderzocht en leek De Vries een probleem met zijn batterij te hebben: hij verbruikte mogelijk teveel energie. Voor Sims was er in elk geval niks aan de hand en zijn dominante vertoning werd bekroond met zijn allereerste Formule E-zege, voor teamgenoot Günther en Di Grassi, hoewel die posities - net als de achtste van De Vries - nog onder het vergrootglas lagen.