Uranium gevonden bij niet-gemelde locatie Iran

In haar laatste rapport over het nucleaire programma van Iran dat maandag werd gepubliceerd, meldde de nucleaire waakhond IAEA van de Verenigde Naties dat het uraniumdeeltjes had ontdekt op een niet-aangegeven locatie in Iran.

Volgens bronnen heeft het Internationaal Atoomagentschap in het voorjaar monsters genomen van een locatie in het district Turquzabad in Teheran.


Iraans president Mahmoud Ahmadinejad kondigt opvoering uraniumverrijking aan (Foto: Majid Saeedi/Getty Images)

"Het agentschap heeft natuurlijke uraniumdeeltjes van antropogene oorsprong gedetecteerd op een locatie in Iran die niet bij het agentschap is aangemeld", aldus de tekst in het rapport. De deeltjes zijn blijkbaar gedolven uranium dat al een eerste bewerking heeft ondergaan, maar nog niet is verrijkt.

In 2018 bracht Israëlisch premier Benjamin Netanyahu tijdens een voordracht voor de Verenigde Naties naar buiten dat de Israëlische geheime dienst een loods had geïdentificeerd die onderdeel leek van het nucleaire programma van Iran. Deze loods zou na de ontdekking zijn vernietigd.

Het rapport bevestigt ook dat Iran de uraniumverrijking heeft opgevoerd, waarbij de voorraad verrijkt uranium nu het equivalent van 551 kilo heeft bereikt, in tegenstelling tot de limiet van 300 kilo die is vastgelegd in de overeenkomst uit 2015 met Iran met verschillende wereldmachten.

In oktober werd een inspecteur van de IAEA nog door Iran in bewaring gesteld, nadat er sporen van explosieven in haar tas gevonden zouden zijn. Deze dame werd vastgehouden, vlak nadat het IAEA Iran had gewaarschuwd dat er verdacht materiaal was gevonden op een locatie die door Israël werd aangewezen.

Voorlopig werkt Iran niet mee met het vinden van de oorsprong van het gevonden uranium bij Turquazabad.