Pedonetwerk met 330 zieke leden opgerold

Na de arrestatie van Dr. Matthew Falder, één van de ergste kindermisbruikers van Groot-Brittannië, zijn bij een enorme internationale operatie in 38 landen meer dan 330 pedofielen gearresteerd.

De wereldwijde operatie heeft een complex netwerk van perverselingen neergehaald die naar verluidt video's en afbeeldingen met kindermishandeling op het dark web deelden. De zieke geesten waren allemaal met elkaar verbonden via de Welcome to Video-website, die meer dan 250.000 video's bevatte.


Arrestatie van Matthew Falder (Bron: YouTube)

Falder bekende in 2017 meer dan 130 overtredingen, waaronder het aanzetten tot kinderverkrachting en het delen van afbeeldingen van een pasgeboren baby die wordt misbruikt. Falder zit inmiddels een gevangenisstraf van 37 jaar uit.

Het daaropvolgende onderzoek leidde de autoriteiten uiteindelijk naar de 23-jarige Jong Woo Son uit Zuid-Korea die de website beheerde. Hij is in de Verenigde Staten aangeklaagd en woensdag in zijn thuisland gevangengezet. De andere 337 arrestaties werden verricht in Groot-Brittanië, Ierland, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Tsjechië en Canada.

Zeven mannen uit Groot-Brittannië zijn al veroordeeld, waaronder de 26-jarige Kyle Fox, die in maart 22 jaar gevangen werd gezet wegens het verkrachten van een vijfjarige jongen en op Welcome To Video te zien was terwijl hij seksueel misbruik maakte van een driejarig meisje.

Bezoekers van de website betaalden met Bitcoins of ontvingen credits als ze hun eigen kinderpornocollecties deelden. Hun identiteit op de site werd verborgen door een Tor-browser. Officieren van het National Crime Agency (NCA) gebruikten de cryptocurrency-transacties om Son en de honderden gebruikers op te sporen. In maart vorig jaar reisden onderzoekers naar Zuid-Korea om te helpen bij de arrestatie van Son en om de servers die zijn site ondersteunden, neer te halen.

"De site zelf was niet alleen gericht op kindermishandeling, maar het was een site gevuld met de meest weerzinwekkende afbeeldingen van kindermishandeling", aldus NCA-operationeel manager Jason Booth, die pedofielen waarschuwt over het surfen via het o-zo anoniem geachte Dark Web. "Zedendelinquenten op het Dark Web, waarvan sommigen de ziekste overtreders zijn, kunnen zich niet meer verbergen voor de autoriteiten. Ze zijn niet zo onzichtbaar als ze denken dat ze zijn, ze zijn niet zo veilig als ze denken dat ze zijn."

"Ik ben enorm trots op de rol die we hebben gespeeld bij het vangen van een aantal zeer verdorven en gevaarlijke daders en voor het starten van een onderzoek dat uiteindelijk Jong Woo Son betrapte", aldus een terecht trotse Booth.


Persconferentie over het neerhalen van 'Welcome to Video' (Bron: YouTube)