Moeizame zege voetbalsters op SloveniŽ

De Oranje Leeuwinnen hebben donderdagavond uitstekende zaken gedaan in de strijd om kwalificatie voor het EK.
De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman speelde een erg matige wedstrijd tegen Slovenië, maar boekte wel een ruime overwinning: 2-4. Nederland gaat met negen punten uit drie wedstrijden aan kop in zijn kwalificatiepoule en speelt dinsdag thuis tegen Rusland.

Wiegman moest het in Slovenië stellen zonder drie sterkhouders. Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Jackie Groenen zaten niet bij de wedstrijdselectie door blessureleed. Dat gold ook voor Kika van Es en Stefanie van der Gragt. Het gaf de kans in de basis aan bijvoorbeeld Jill Roord, normaliter vaak bankzitter bij de Leeuwinnen.

Oranje begon matig aan de wedstrijd en kwam al snel op achterstand. Een schot van Lara Prasnikar kon nog worden gekeerd door doelvrouw Sari van Veenendaal, maar de rebound was vervolgens een koud kunstje voor Mateja Zver. Nederland wist nauwelijks iets te creëren, maar produceerde toch binnen het half uur de gelijkmaker. Lineth Beerensteyn vond met een lage voorzet Miedema, die bij de tweede paal kon intikken. Het doelpunt had een luchtje van buitenspel, maar werd goedgekeurd.

De tweede helft begon uitstekend voor de Oranje Leeuwinnen. Merel van Dongen bereikte met een lage voorzet Beerensteyn, die volledig vrij werd gelaten en met een harde kopbal goalie Zala Mersnik verschalkte. Oranje bleef echter zwak spelen en kreeg in de 68ste het deksel op de neus: Kaja Korosec mocht vrij doorlopen en tekende eenvoudig voor de gelijkmaker. Sherida Spitse bezorgde Nederland twaalf minuten voor tijd wederom een voorsprong, met een indraaiende vrije trap die aan iedereen voorbij ging: 2-3.

Na de derde treffer van de ploeg van Wiegman begon het opeens beter te lopen. Beerensteyn en Danielle van de Donk waren dichtbij een doelpunt, maar zagen hun inzetten op de paal belanden. Spitse had daarna meer geluk: de middenvelder legde een vrije trap prachtig in de kruising.


Danielle van de Donk in duel met de Sloveense Dominika Conc (Pro Shots / Remko Kool)

Slovenië

2 - 4

Nederland

 11' Zver
 68' Korosec
   28' Miedema
 47' Beerensteyn
 78' Spitse
 83' Spitse
 
 Gele kaart: Erzan, Rozmaric, (Slovenië)
 
Stadion: --, --
Toeschouwers: ?
Arbiter: Pavlikova (Slw)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mersnik
Erzen
Rozmaric
Agrez
Erman (Golob/52)
Conc
Korosec
Kolbl (Ivanusa/88)
Begic (Makovec/58)
Zver
Prasnikar
  Van Veenendaal
Van Lunteren
Dekker (Nouwen/91)
Bloodworth
Van Dongen
Roord
Spitse
Van de Donk (Kaagman/87)
Beerensteyn
Miedema
R.Jansen (Pelova/74)