Amazon heeft Middle-Earth ontdekt

Amazon heeft vandaag bekend gemaakt waar de afleveringen voor hun, naar verwachting, peperdure Lord of the Rings-monsterproductie zullen worden opgenomen. Na lang zoeken naar de ideale locatie voor het weergeven van de schoonheid en diversiteit van het landschap van Middle-Earth, is de productie uitgekomen in Middle, eh, Nieuw-Zeeland.

En nee, dat is geen geintje. Amazon heeft ervoor gekozen om de serie op te nemen in hetzelfde land dat de Nieuw-Zeelandse Peter Jackson koos om zijn drie Lord of the Rings-films op te nemen. Klinkt als een open deur, al is het niet onredelijk om je voor te stellen dat de productie heus wel heeft gezocht naar alternatieven om een originele invalshoek te kunnen brengen.

Wel ironisch is natuurlijk dat Amazon, in een persbericht, de natuur, de kustlijnen, de bergen en de bossen van Nieuw-Zeeland aanprijst als belangrijke argumenten voor de keuze, maar ook benadrukt dat het land beschikt over "sets van wereldklasse, studio's en ervaren vaklui". Drie keer raden waar die economie een impuls door heeft gekregen.

De serie zal overigens niet de films na gaan maken; de verhalen baseren zich op het werk van J.R.R. Tolkien, maar spelen zich af vóór de tocht van de Fellowship. En nee, dat betekent niet dat The Hobbit een remake krijgt: Tolkien schreef vele boeken over zijn Middle-Earth, beschreef zelfs het ontstaan van de wereld en verrijkte het met vele mythen en sagen, dus de producers en schrijvers hebben genoeg om uit te kiezen en uit te breiden met hun eigen inzichten. Dat belooft veel goeds voor Tolkien-fans die graag eens andere aspecten van zijn werk in een beter licht willen zien.

Makers van de serie, die overigens nog niet officieel The Lord of the Rings heet en dus wellicht een andere naam kan krijgen, zijn J.D. Payne en Patrick McKay, bekend van... ja, niets eigenlijk. Ze schreven Star Trek Beyond en werken mogelijk aan een vervolg erop, en houden zich ook bezig met een nieuwe Flash Gordon. Ze hebben voor de regie van de eerste twee afleveringen J.A. Bayona ingeschakeld, die bekend is van Jurassic World: Fallen Kingdom en A Monster Calls. Verder is er nog een legertje producers met ervaring van Game of Thrones, Breaking Bad, The Sopranos en Stranger Things aangetrokken, dus dat zit wel snor.

Het is nog niet duidelijk wanneer de serie te zien zal zijn, maar hou je lokale Amazon Prime Video in de gaten. Doen wij ook.