Cavagna wint negentiende rit Vuelta, Movistar kiest even voor de aanval na valpartij Roglic

Rémi Cavagna heeft de negentiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Fransman van Deceuninck-QuickStep reed op 25 kilometer weg uit de kopgroep en hield net voldoende voorsprong over op de lastige aankomst in Toledo. Primoz Roglic behield ondanks een valpartij halverwege de rit de leiding in het klassement.

Elf renners reden vanuit de start al vroeg weg van het peloton, maar al snel liet de Nieuw-Zeelander Shane Archbold zich terugzakken tot het peloton, waar hij kon werken voor zijn sprinter Sam Bennett. De voorsprong van de kopgroep zou ook niet meer dan drie minuten bedragen.

Toch was het nerveus koersen in het peloton doordat er constante bedreiging was van de waaiers. Door het nerveuze gedoe zou er ook een grote valpartij ontstaan en daarbij was klassementsleider Primoz Roglic bij betrokken. De Sloveen van Jumbo-Visma was samen met onder meer Miguel Angel Lopez bij betrokken. Ook Tony Martin was betrokken bij die val en de Duitser en een belangrijke ploegmaat van Roglic moest opgeven, na verluid met ernstige verwondingen.

Net na de valpartij trok Movistar opeens vol door en zo brak het peloton in waaiers. Mede door de valpartij reed Roglic opeens op één minuut achterstand op Alejandro Valverde en Nairo Quintana. Toch duurde de actie niet lang en hielden ze in de groep van Valverde de benen stil, waardoor de groep van Roglic en López weer konden terugkeren. Later trok Movistar het nogmaals in waaiers, maar ook ditmaal zou de actie niet lang duren.

Vooraan demarreerde Remi Cavagna op 25 kilometer van de finish. De Fransman die niet al te veel kopwerk deed in de kopgroep reed direct weg bij zijn medevluchters en zou zijn voorsprong stelselmatig uitbouwen. Ook het peloton wist het gat naar Cavagna niet te dichten, waardoor Deceuninck-QuickStep voor de vierde maal een etappe wist te boeken deze Ronde van Spanje.

Bennett won het sprintje voor de tweede plaats op vijf seconden van Cavagna. Ook Valverde plaatste zich goed van voren, waardoor de wereldkampioen drie seconden inliep op Roglic, maar de Sloveen heeft nog altijd een voorsprong van een kleine drie minuten op Valverde. Zaterdag staat de laatste bergrit op het programma in de Ronde van Spanje.