Bol ziet ploeggenoot Mardrazo winnen in Vuelta, López neemt leiderstrui over van Roche

Ángel Madrazo heeft de vijfde etappe van de Vuelta a España. De bolletjestruidrager was de sterkste op klim naar de sterrenwacht van Javalambre. Hij won voor zijn ploeggenoot Jetse Bol en José Herrada, die de hele dag in de aanval waren. Miguel Ángel López was de sterkste van de favorieten en kwam als vierde over de streep en nam de leiderstrui over van de Ier Nicolas Roche.

De vijfde etappe in de Vuelta a España was de eerste rit met bergop aankomst. De renners moesten 170 kilometer afleggen tussen L’Eliana en Alto de Javalambre. Het beloofde spektakel te worden met steile slotkilometers, maar eerst reed er traditioneel een kopgroep vooruit. Opnieuw was bolletjestruidrager Madrazo mee gesprongen in de vroege vlucht had de Spanjaard het gezelschap van zijn Nederlandse ploeggenoot Bol en zijn landgenoot Herrada.

In het peloton had niemand zin om voor de etappe te rijden, waardoor de kopgroep van drie meer dan elf minuten pakte op het peloton. Die voorsprong zou heel lang intact blijven en dat zorgde voor een unieke kans voor een van de vluchters om een ritzege te pakken in een grote ronde. Op de slotklim naar de sterrenwacht van Javalambre moest Madrazo als eerste lossen, maar de Spanjaard kwam terug en moest daarna opnieuw lossen. Hij keerde steeds terug en in de laatste kilometer vond hij opnieuw de aansluiting en reed in de laatste honderden meters weg en pakte zo de ritzege voor zijn ploeggenoot Bol, die ook juichend over de finish kwam. Hij miste wel een unieke kans om een zege te pakken in een grote ronde.

Op de slotklim Alto de Javalambre lieten de favorieten zich goed zien. Op de lastige slotklim van 1,1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8 procent, met uitschieters naar de zestien procent was de eerste serieuze aanval van wereldkampioen Alejandro Valverde. Hij werd echter teruggehaald door Sepp Kuss, de Amerikaanse knecht van Primoz Roglic. Ook López was mee, net zoals het supertalent Tadej Pogačar. Het vijftal liet de rest achter, maar na een aanval van López moesten de anderen passen. Later kwam er wel een samenwerking tussen Roglic en Valverde, maar ze moesten in de etappe wel 12 seconden toegeven op de Colombiaan van Astana.

In het algemeen klassement heeft López de leiderstrui overgenomen van Roche. De Ier van Sunweb verloor anderhalve minuut op de Colombiaan. Roglic is nu de eerste achtervolger van López, de Sloveen van Jumbo-Visma heeft nu een achterstand van veertien seconden. Nairo Quintana is de nieuwe nummer drie met een achterstand van 23 seconden, terwijl zijn ploeggenoot en wereldkampioen op 28 seconden staat van López.