Prima openingsdag Nederlandse boten op WK roeien

In het Oostenrijkse Linz-Ottensheim is het wereldkampioenschap roeien van start gegaan. Tien Nederlandse boten kwamen in de series in actie en zeven daarvan plaatsten zich gelijk voor de volgende ronde, die moeten de herkansingen in.

In de lichte dubbel-twee wonnen Marieke Keijser en olympisch kampioene Ilse Paulis met afstand hun heat, waardoor ze zich plaatsten voor de kwartfinales. Dat deden Amos Keijser en Nicolas van Sprang ook in de dubbel-twee, waar ze zelfs de snelste tijd van alle series lieten noteren, eveneens goed voor de kwartfinales.

In de vier-zonder plaatsten Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester zich met een overtuigende zege voor de halve finales, net als Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers in de dubbel-vier, waar ze de snelste tijd van iedereen op de klokken zetten.

De twee Nederlandse skiffeurs begonnen ook prima aan het toernooi. Stef Broenink won zijn heat overtuigend, bij de dames kwam Laila Youssifou als tweede over de finish en dat was voor beiden genoeg voor de kwartfinales. Martine Veldhuis plaatste zich in de lichte skiff, de enige niet-olympische Nederlandse boot op zondag, met een tweede plek voor de halve eindstrijd.

Drie boten haalden het niet en moeten de herkansingen in. Vincent van der Want, Boudewijn Roell, Jan van der Bij en Nelson Ritsema werden in de vier-zonder tweede, terwijl zowel Hermijntje Drenth en Kirsten Wielaard als Freek Robbers en Michiel Mantel in de twee-zonder als vijfde eindigden. Ook zij moeten via de herkansingen verder zien te komen.