PvdA grote winnaar verkiezingen, zetels SP en PVV onzeker

Veel later dan u van ons gewend bent en na enige aansporing, waarvoor dank, dan toch een bericht over de uitslag van de verkiezingen.

Hoewel de definitieve uitslag door Europese regels pas zondagavond bekend gemaakt mag worden zijn er wel enkele exitpolls die een beeld schetsen van de uitslag.

Zo valt op dat de PvdA, een partij die het lange tijd moeilijk had, de grootste is geworden met 5 of mogelijk zelfs 6 zetels. Een groot deel van deze overwinning is ongetwijfeld te verklaren door het 'Timmermans-effect'. Maar desalniettemin is de uitslag een mooie opsteker voor de sociaaldemocraten.

De grote verliezers van de verkiezingen vinden we op de flanken. Zowel de PVV als de SP moeten vrezen voor al hun zetels. Mogelijk behouden beide partijen nog een zetel, maar dat is nog niet zeker. Nieuwkomer FvD komt met 3 zetels in het parlement. De conclusie dat de partij van Baudet en lijsttrekker Eppink 'de proteststem' van deze twee partijen heeft overgenomen lijkt een voor de hand liggende.

Verder is ook de VVD voor het eerst sinds jaren weer een winnaar van een verkiezing. De partij krijgt er vermoedelijk een zetel bij en stijgt van 3 naar 4 zetels in het Europees Parlement, waarbij er zelfs nog een kansje is op een vijfde zetel. Een andere regeringspartij, het CDA verliest wel een zetel en komt ook uit op 4 zetels. 

GroenLinks wint ook een zetel en komt met 3 zetels in het Parlement. Terwijl D66, een andere zeer pro-Europese partij juist gehalveerd wordt en slechts 2 zetels overhoudt.

De kleinste regeringspartij, de ChristenUnie, heeft al jaren een gezamenlijke lijst met de SGP. De partijen behouden hun 2 zetels. 

Voor de Partij voor de Dieren spant het erom, mogelijk verliest de partij haar enige zetel. 50PLUS pakt naar verwachting juist hun eerste zetel. 

Al met al mogen we concluderen dat de PvdA de grote winnaar is van afgelopen donderdag. De uitslag van de partij is zelfs zo goed dat de kansen voor Frans Timmermans om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden steeds rooskleuriger worden.