Accountantsorganisatie: 'Veel voetbalclubs financieel kwetsbaar'

Een kwart van de clubs in de Eredivisie en tweedederde van de clubs in de Eerste Divisie balanceren op het randje van de financiële afgrond. Dat stelt de Nederlandse Beroepsorganisaties van Accountants (NBA) in een open brief aan voetbalbond KNVB. De voetbalorganisaties hebben meer schulden dan bezittingen. Dit kan hun voortbestaan op het spel zetten. 

De NBA doet een aanbeveling dat er in de licentievoorwaarden hogere eisen worden gesteld aan het eigen vermogen van clubs. In de Eredivisie noteerden ADO Den Haag, Excelsior, FC Twente, FC Utrecht en Roda JC een negatief eigen vermogen over het seizoen 2017-2018, blijkt uit de publicatie. De eerste drie genoemde clubs sloten dat seizoen af met een negatief netto resultaat. 

Een KNVB-woordvoerder onderschrijft tegenover het FD het belang van een goede vermogenspositie. Juist om die reden is met ingang van het huidige seizoen de KNVB-regelgeving op dit punt aangescherpt. De effecten daarvan zullen voor het eerst pas duidelijk worden in de jaarcijfers over het seizoen 2019/2020. "Het heeft weinig zin om daar nu op vooruit te lopen. We willen eerst zien wat voor effect de nieuwe regelgeving heeft, pas daarna kunnen we kijken of die regelgeving wijzigingen behoeft", aldus de woordvoerder.

Een promotie of degradatie, wel of geen Europees voetbal spelen en de mogelijkheid of onmogelijkheid om spelers te kopen of verkopen heeft grote sportieve en financiële effecten. Veel clubs ontbreekt het aan eigen vermogen om financiële weerstand te bieden. Deze grote financiële kwetsbaarheid brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het schuiven met geldstromen, het in zee gaan met onbekende financiers en in het uiterste geval faillissement, aldus de NBA.

De KNVB denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen met het omvallen van voetbalclubs. Met de BVO's is eerder al afgesproken dat een club met een negatief eigen vermogen de verplichting heeft dit seizoen het dit met ten minste 5% per seizoen te laten afnemen. Wanneer een club hieraan niet voldoet ook eens een negatief eigen vermogen heeft dat groter is dan 25% van de omzet, dan kan dit leiden tot puntaftrek.

De NBA onderschrijft de maatschappelijke relevantie van betaaldvoetbalclubs, maar het is cruciaal dat zij opereren vanuit een financieel gezonde basisopstelling. Clubs en KNVB doen er goed aan om financieel niet alleen te sturen op de beschikbaarheid van geld voor het lopend seizoen, maar ook op een structureel positief resultaat in de toekomst. Dat is in het belang van de financiële stabiliteit van de individuele clubs en daarmee ook van de sector, zo stelt de beroepsorganisatie.

Het complete rapport en de open brief van de NBA is hier te lezen.