F1-legende Niki Lauda (70) overleden

Formule 1-legende Niki Lauda is maandag in een privékliniek in Zwitserland overleden, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. De Oostenrijkse drievoudig wereldkampioen kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen, waardoor hij dit jaar nog niet in actie kwam als adviseur voor Mercedes. Lauda is 70 jaar geworden.

"Met grote treurnis maken we bekend dat onze geliefde Niki maandag in het bijzijn van zijn familie vredig ingeslapen is", aldus een woordvoerder namens zijn familie. "Zijn enorme successen als sporter en ondernemer zijn en blijven onvergetelijk, zijn dadendrang, oprechtheid en moed blijven een voorbeeld voor ons allemaal. Buiten de publiciteit was hij vooral een liefdevolle echtgenoot, vader en opa. We zullen hem ernstig gaan missen."

Op 1 augustus 1976 kwam Lauda tijdens de Grand Prix van Duitsland op de beruchte Nürburgring bijna om het leven. Na een zware crash vloog zijn Ferrari in brand, waarna Guy Edwards hem ontweek, maar Harald Ertl en Brett Lunger hem raakten. De drie stopten onmiddelijk en probeerden Lauda uit de vlammenzee te bevrijden, Arturo Merzario kwam niet veel later aan en parkeerde zijn Wolf-Williams om het drietal bij te staan.

Uiteindelijk reed Lauda ondanks zijn zware brandwonden slechts de twee volgende races niet mee, daarna was hij weer van de partij. Het jaar erop werd hij, net als in 1975, zelfs weer wereldkampioen, iets waar hij tot zijn crash ook hard naar op weg was: James Hunt kwam er dankzij twee zeges en een derde plek in de laatste races nog met één punt voorbij. Na 1975 en 1977 pakte Lauda in 1984 met McLaren zijn derde wereldtitel, na een 1985 waarin hij vooral race na race uitviel hield hij het voor gezien.

Niki Lauda in de Ferrari (Pro Shots/Imago)
Niki Lauda in de Ferrari (Pro Shots/Imago)